Amazon / Puerto Maldonado

Amazon / Puerto Maldonado

Amazon Gezi Rehberi

Peru gezimizin Lima, Pisac, İnti Raymi Festivali ve Cuzco ayaklarından sonra artık Amazon  için yola çıkıyoruz. Gezinin 6.7. günlerini Peru Amazon’unda geçireceğiz.

Bugün Cuzco-Puerto Maldonado uçuşu için kahvaltıdan sonra havalimanına geçtik. Peru Amazonu için Iquitos ya da Purto Maldonado tercih ediliyor başlangıç için; bizim tercihimiz Puerto Maldonado oldu. İndiğimizde lokal acentenin rehberi bizi bekliyordu. Bugün önce Amazon üzerinden konaklayacağımız Lodge’a gideceğimiz için önce Lodge’un şehirdeki ofisine gittik. Tekneler çok büyük olmadığı için gezi sırasında ihtiyaç duymayacağımız fazla bavullarımızı burada bıraktık.

Tipik bir amazon teknesi ile Madre de Dios River üzerindeki 40 dakikalık yolculukla Amazon içerisindeki Lodge’umuz Corto Maltes Amazonia Lodge’a vardık. Bungalow’larda kaldığımız bu lodge bizi tam anlamı ile Amazon’da hissettiren bir tesis oldu.

Amazon Gezi Rehberi

Amazonlar ülkemizin yaklaşık 8 katı büyüklüğünde

Amazonlar; Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunuyor. Ormanların %60’ı Brezilya, %13’ü Peru sınırları içerisindedir. Biz Peru Amazonları içerisinde bulunduk.

Amazon denince aklınıza balta girmemiş bitki örtüsü ve vahşi bir coğrafya düşünüyorsanız tam olarak bu doğru değil.

Tabii ki Peru Amazonlarının böyle kısımları da var ama turist olarak buralara girmeniz hem çok mümkün değil hem de çok tehlikeli. Muhtemelen girseniz dahi çıkamazsınız. Amazon o kadar yoğun bir bitki yapısına sahip ki birçok yerde toprağa güneş ulaşamıyor bile. Tabii ki tur firmaları yerel de olsa sizi buralara götürmüyorlar.

Amazon doğası ile ilk temas

Öğleden sonra Amazon Jungle’ı ile ilk kontağımızı kurmak üzere yürüyüşe geçtik. Burada bir bilgi vermek gerekirse artık Amazon da olduğumuz için değişik böcek ve sivrisinek için yüksek DEET oranı (%50 üzeri) içeren sinek kovucu ilaçları sürüyoruz. Bu konu buraya gidecek her gezgin için çok önemli. %50 üzeri DEET bulunan koruyucular ülkemizde bulunamıyor ama oraya gittiğinizde alabilirsiniz.

Bu gezide birçok tropikal bitkileri, ilaç yapımında kullanılan bitkileri, böcekler, kelebekleri ve daha birçok farklı canlıyı görme imkânımız oldu. Yaklaşık 3 saat süren geziden gün batımına yakın bir saatte döndük. Akşam yemeğinden önce çıkacağımız Amazon gün batımı tekne gezimiz için teknemizi beklerken lodge’un iskelesinde bir şeyler içtik ve harika manzaranın tadını çıkardık. Amazon üzerindeki gün batımı safarisinde ışık o kadar güzeldi ki o anlardaki hislerimizi uzun süre unutmayacağız. Nehir kenarındaki Cayman’ları da görme imkanı bulduğumuz Safari sonrası akşam yemeği için Lodge’a döndük. Sonrası sohbet-muhabbet ve bungalowlara dağılış.

Amazon Gezi Rehberi

Monkey Island

Ertesi sabah erkenden kalkarak özel bir kille beslenen rengarenk papağanların beslendikleri bu çamur duvarına gittik ama maalesef internette gördüğümüz kadar güzel bir manzara ile karşılaşamadık. Kahvaltı sonrası bir miktar serbest zaman sonrası 10:30 gibi tekrar amazon teknemize binerek Monkey Island’a gittik. Burada özgür ortamlarında buraya özgü maymunları ve diğer bazı canlıları yakından görme imkanı bulduk. Takiben yine bir 30 dakikalık tekne gezisi ile Tambopata Candamo Ulusal Parkı’na geçtik. Buradaki 5 km’lik mesafeyi devasa ağaçlar, maymunlar arasında kat ettik. Burada dev yılanlar ve jaguar görme ihtimali olsa da bize denk gelmedi.

Daha sonra kısa sayılmayacak bir yürüyüşle Lago Apu Victor yani Apu Victor Gölü’ne gittik. Gözetleme kulesinden gölün tümünü gördük ve buradaki teknelerle kaymanların arasında gölde kısa bir gezinti yaptık. Buradaki ortam da tam anlamı ile eşsizdi.

Amazon Gezi Rehberi

Sandoval Gölü

Sonraki durağımız ise birçok farklı tür tarafından yaşam alanı olarak kullanılan Sandoval Gölü oldu. Hoatzin, Yalıçapkını, Karabatak, Sincap maymunu, Bağıran Maymun ve Capuchin Maymunu burada görülen bazı türler. Göl içerisini göremedik tabii ama dev nehir Su Samuru, Siyah Timsah, Anakonda ve Pirana burada görülebilen hayvanlardanmış. Bu göldeki en ünlü hayvanlardan birisi de 2,5 m uzunluğa ve 200 kg ağırlığa ulaşabilen Dev Arapaima Balığı. Bu gezi esnasında bir Amazon ailesinin yaşadığı evi de ziyaret ettik. Neyse ki sizin için hemen yerel dansların başladığı turistik bir aile değildi ama içerilerde çok daha özel kabilelerin olduğu kesin. Ancak bu kabilelerle kontakt kurma imkanınız hem yok hem de sizin ziyaretinizi kabul etmeleri imkansıza yakın bir olasılık.

Ertesi gün Amazondan ayrılıp Puno’ya doğru yola çıktık. Peru’da hakkındaki; Lima, Arequipa, Ballestas Adaları, Cuzco, Ica, Inti Raymi Festivali, Juliaca-Puno-Titicaca Gölü, Machu Pichu, Nazca Çizgileri, Pisac-Moray-Ollantaytambo yazılarımızı da okuyun

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. mustafa zayım dedi ki:

    Merhabalar,

    Bilgilendirme için çok teşekkürler.
    Ellerinize sağlık.

    Saygılarımla

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Selamlar, olumlu yorum için teşekkürler.

BİR YORUM YAZIN