El Chalten
“El Chalten” “Patagonya”nın tam ortalarında sayılabilecek konumda ana işlevi trekking tutkunlarına ev sahipliği yapmak olan sadece 1.000 nüfuslu bir şehir. Bu nüfus yaz aylarında 2.000’e çıkıyor o kadar. Chalten “Viedma Gölü” ve aynı isimli “Viedma Buzulu”na çok yakın. Tam karşısında ise “Fitz Roy” diğer ismi ile “Cerro Fitz Roy” dağı var. Bu granit dağın bölgenin eski sakinleri Tehuelche Kızılderililerinin dilindeki adı El Chaltèn, kendi dillerinde “Volkan” anlamına gelmekteymiş.
1951 yılında bir Fransız grubu buraya tırmanmayı denemiş ama başarısız olmuş. İlk olarak 2 Şubat 1952 tarihinde Terray ve Magnone buraya tırmanmayı başarmış. 1986’da Thomas Bubendorfer ise dağa tek başına tırmanmayı başaran ilk kişi olma ünvanını almış. Şekli, granit oluşu ve sıra dışı hava şartları yüzünden bu dağ, bugün bile tırmanması son derece zor olan yerlerlerden birisi olarak biliniyor.
Biraz solundaki zirvenin ismi ise “Cerra Torre”. Esasında iki zirve de çok yüksek olmamasına rağmen zorluk dereceleri fazla olduğu için çok geç zirve yapılmış. Cerro Torre, 3.133 Metre yüksekliğinde bir granit dağ ve Campo de Hielo Sur bölgesinde, Arjantin-Şili sınırında bulunuyor.
İlk tırmanış 1959 yılında İtalyan Cesare Maestri ve Avusturyalı Toni Egger tarafından başarılmış, ancak bu tırmanışta Egger ölümcül bir kaza geçirmiş zirve fotoğraflarının kayıtlı olduğu ona ait fotoğraf makinesi kaybolunca, Maestri asla gerçekten zirveye ulaştığını kanıtlayamamış. Birçok dağcı arkadaşı betimlemelerinden şüphe ettiğinden, Cerro Torre’ye o tarihte tırmanılmamış olduğunu kabul eder.
Daha sonra hiçbir halat tırmanıcısı en yeni teknik araçlarla bile “Maestri-Egger-Rotası”‘ından başarılı bir şekilde tekrarlayamamış. Deneme riskine giren 20 den fazla ekspedisyonun dağ tırmanıcıları, güya Maestri’nin yerleştirmiş olduğu çelik kancaların olmadığını rapor etmiş. “Cerra Torre”ye Daniele Chiappa, Mario Conti, Casimiro Ferrari ve Pino Negri 1974’de çıkılabilmiş ancak.
Zaten El Chalten’in şu andaki önemi Fitz Roy ve Cerra Torre’ye tırmanış yapacak olanların Base Camp’ı, Viedma Buzulunu görmeye gelenlerinde önce ya da sonra konaklama yapacağı şehir olmasından geliyor.
Profesyonel dağcılar dışında güzel bir “Fitz Roy” panoraması için bizim gibi trekkingciler 20 km’lik 8 saatlik bir trekking yapıyorlar. Kolay bir rota değil arada dönmeyi düşündüğümüz anlar oldu ama fotoğraflarda gördüğünüz gibi eğer tamamlarsanız kesinlikle ödülünüzü alıyorsunuz.
Biz de bu rotayı takip ettik ve sonunda inanılmaz bir panorama ile ödülümüzü aldık. Belki de gördüğümüz en iyi manzaraydı diyebiliriz. Yine aynı zirvenin sabah gündoğumunun kızılının vurması ile çok güzel bir panoraması oluyor; erken kalkın kaçırmayın.
Fitz Roy’un ismi Charles Darwin’in evrim kuramını oluşturmasına temel olan araştırma gezisine çıktığı İngiliz Kraliyet Donanması gemisi olan HMS Beagle’ın komutanı olan Robert Fitz Roy’dan geliyor. Dağı 1877 yılında Francisco Pascasio Moreno keşfetmiş ve bu ismi o vermiş. 10 toplu bir savaş gemisi olan geminin ismi ise bildiğiniz Beagle köpek cinsinden geliyor.
HMS Beagle 11 Mayıs 1820 tarihinde Thames Nehri’ndeki Woolwich tersanesinde yapımı tamamlanarak İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri’nde hizmete girmiş. Daha sonraları bir araştırma gemisi olarak tahsis edilen gemi, ikincisinde Charles Darwin’in de bulunduğu üç araştırma gezisinde kullanılmış. Gemi, Charles Darwin’in katılmış olduğu ikinci gezi sayesinde dünya denizcilik tarihinin en ünlü deniz araçlarından biri haline gelmiş. Charles Darwin’in katıldığı 24 Ekim 1831 tarihinde başlayan ikinci bilimsel araştırma gezisi, Plymouth limanından başlamış, Güney Amerika’daki araştırmaların ardından Yeni Zelanda üzerinden İngiltere’ye dönülmesi sureti ile 2 Ekim 1836 tarihinde tamamlanmış. Geminin ismi daha sonra Ateş Toprakları’nın güneyindeki Beagle Kanalı’na verilmiş.
Chalten’deki önemli aktivitelerden arasında “Viedma Gölü” gezisi (2.5 saat) “Viedma Buzulu” yürüşü (6 saat) Buzul tırmanışı (9 saat) var. Tekne ile açılarak Viedma Buzulu’na geliyorsunuz ve tekneden seyrediyorsunuz. İsteyenler ilave olarak 2.5 saatlik Buzul yürüyüşü yapabiliyor yine isteyenler ilave olarak buzul tırmanışı yapabiliyor.
El Chalten’den bindiğimiz tekne ile yaklaşık 40 dakika sonra Viedma Buzulu’na yakın bir noktada Buzulun toprak olan kısmına çıkarak buzula doğru yürüyüşe geçtik. Yürüyüş amacıyla ayakkabılarınıza kramponlar takıldı. Bu konuda eğitmenler yardımcı oluyorlar ve kısa bir eğitim veriliyor sonra çok tecrübeli ve dikkatli rehberler eşliğinde buzul yürüyüşü yapıyorsunuz. Üç rehberimiz vardı; eğer rehberlerin sözünden çıkmazsanız riskli bir durum yok ama tabii ki çok dikkatli olmakta fayda var. Öyle riskli yerlerden geçtik ki düşme riskimiz de olan bazı noktaların dibi dahi görünmüyordu. Yürüyüş yaklaşık 2,5 saat sürdü.
Çok çok özel bu deneyimin sonunda bizi bir sürpriz bekliyordu; içine buzuldan parçalar konmuş bardaklarla Bailey’s ikram ediliyor; Bailey’s hiç bu kadar güzel olmamıştı. Yürüyüş ne basit ne de zor özel korkuları olmayan herkes yapabilir (yaklaşık 100$). Tekne bizi aldıkta sonra dönüşe geçmeden önce Viedma Buzulunun karşısında bir süre durdu. Bu esnada hem fotoğraf çektik hem de bu muhteşem manzaranın tadını çıkardık. Bir daha ne zaman buzul görürüz ki? demiştik ama İzlanda‘da da görme şansımız oldu.
El Chalten’e ulaşmak için önce El Calafate’ye uçmanız gerekiyor çünkü El Chalten’in havalimanı yok. Bu nedenle biz de önce Ushuaia’dan El Calafate’ye uçtuk ama hemen El Chalten’e geçtik.
Buradaki yukarıda anlattığımız aktivasyonlarımızı bitirdikten sonra El Calafate‘ye dönerek buradaki gezimize başladık.
Diğer Arjantin yazılarımız da okuyun.