El Calafate
Calafate Patagonya’nın Arjantin kısmında 60.000 nüfuslu çok güzel ve şirin bir şehir. Patagonya denince aklınıza bir ülke gelmesin burası Güney Amerikanın en güneyindeki Arjantin ve Şili topraklarından oluşan bölgeye verilen isim. Patagonya büyük bir bölge ama insan yerleşimi çok çok az; kilometrekareye sadece 2 kişi düştüğünü söylersek ne kadar sessiz ve sakin yerler olduğunu anlatabiliriz. Ancak bu ıssızlık otel, ulaşım, restoran azlığı ve işletme zorluğuna da neden olduğu için Patagonya oldukça pahalı bir coğrafya. Gezi planlarınızı buna göre yapmanızda fayda var.
Ne Zaman Gidilir
Patagonya Güney Yarımküre’de yer aldığı için kış ve yaz aylarını ters düşünmeniz gerekiyor. Yani Haziran-Ağustos arası kış ve soğuk, Aralık-Şubat arası yaz ama sıcak diyemeyeceğiz. Yaz aylarında da soğuk fazla olmuyor ama aşırı rüzgar hissedilen ısıyı çok düşürüyor. Rüzgar o kadar fazla oluyor ki rüzgardan devrilmesin diye minibüsleri rüzgar yönüne göre park ediyorlar.
Nereler gezilir
Gezginleri buraya getiren birçok sebep olabilir ama en önemlisi kesinlikle Perito Moreno Buzulu’nu görmek. Dünyanın birçok yerinde buzul var ama bu buzullara normal kişilerin yani araştırma ekipleri, dağcılar vs gibi özel insanların dışında kolayca ulaşması çok mümkün olmuyor. Perito Moreno buzulu bunun çok dışında burada çok önemli bir buzula çok kolay bir şekilde ve çok fazla yaklaşabiliyorsunuz.
“Gittiğin yerlerden sadece yeni hatıralar al ve sadece ayak izlerini bırak”
Chief Seattle
Öncelikle El Calafate ile Perito Moreno Buzulu’nun harita üzerindeki lokalizasyonlarını anlamakta fayda var. Altta kırmızı ile Perito Moreno Buzulunun yeri görülüyor.
Calafate’nin önemi Ulusal “Buzullar Parkı’na (Los Glaciares National Park)” ev sahipliği yapması. Bu Park bölgedeki tüm buzulları içine alıyor. En ünlü buzul olan“Moreno Buzulu” da bu park sınırları içerisinde. Moreno Buzulu en büyük buzul olmamasına rağmen (en büyüğü Upsala Buzulu) en iyi yaklaşılabilen ve devamlı hareket eden buzul olması nedeniyle en ünlüsü. Buzul ortalama günde 1-2 metre kayıyor ve bu kayan parça büyük gürültülerle kırılıyor. Zaten bu buzul bu nedenle canlı buzul olarak biliniyor bir nevi Buzul Nehri denilebilir.
Bu ilerleyişle Buzul önündeki gölü (Lago Argentino) ikiye bölüyor. Aradaki bu buzul parçası ortalama 2 yılda bir kırılıyor ve sağ ve sol göl birleşiyor. Birleşmeden önce 2 göl arasında 5-7 m seviye farkı oluyor. Ortalama iki yılda bir gerçekleşen bu kırılma çok ilgi çeken bir olay. Kırılmanın yaklaştığı buzulun hareketlerinden önceden biliniyor ve tüm dünyadan fotoğrafçılar bu anı görüntüleyebilmek için buzula geliyor.
Video İnternet Kaynaklıdır.
Buzulu gezmek için iki seçeneğiniz var. İlki; ücret ödeyerek Milli Park’a girmek ve buzulun hemen karşısında bulunan Ana Balkon ve Alt Balkon’a ulaşmak. İkisi de Zona de Ruptura denilen Kırılma Hattı’na karşıdan bakıyor. Diğer seçenek ise El Calafate’de satılan tekne turlarından birisini satın alıp bu şekilde Buzulu görmek, ya da ikisi de.
Buzulun yüksekliği 70 m (görünen kısmı) derine doru 120 m daha iniyor, cephesi ise 5 km. Alanı ise daha da şaşırtıcı başkent Buenos Aires’den büyük.
Nasıl Gidilir
Havalimanı var ve hem buraya hem de yakın yerlere örneğin “Chalten”e ulaşmak için genellikle bu havalimanı kullanılıyor.
Bu havalimanına LATAM ve Aerolineas Havayollarının Buenos Aires’den El Calafate (FTE) uçuşları bulunuyor. El Calafate’ye iç hat dışında başka ülkeden direkt uçuş bulunmuyor. Biz Ushuaia’dan Aerolinas Argentinas’ın uçuşu ile geçtik. Ancak El Calafate’ye inince direkt El Chalten’e geçip daha sonra El Calafate’ye geçtik.
Ne yenir
Yemek için La Usina ve La Tablita adlı restaurantları tavsiye ediyoruz.
El Calafate’den sonra Patagonya gezimizdeki sonraki durağımız olan Torres del Paine Milli Parkı’na geçiyoruz.
Diğer Arjantin sayfalarımızı da okuyun.