Pandemi döneminde bir süre yurt dışına çıkamayınca “hangi ülke en kolay kabul ediyor?” diye bir araştırma yaptık ve karşımıza Zanzibar (Tanzanya) çıktı. Böylelikle Zanzibar gezi rehberi turumuza başlamaya karar verdik. Daha önce bir iki defa buraya gelmeyi düşünmüştük ama olmamıştı şimdi nihayet buradayız. Dolayısı ile huzurunuzda; Zanzibar çok değişik bir yer. Öncelikle burası bir ada, ülke olarak Tanzanya ama ada olduğu için her yönüyle farklılıkları var Tanzanya’dan. Zanzibar’ın kendine ait bir bayrağı, meclisi ve başkanı var.
Tanzanya’da dini inançlar
Tanzanya ağırlıklı olarak yerel dinleri ve hristiyanlığı benimsemesine rağmen Zanzibar neredeyse tamamı ile müslüman. Bunun alt yapısında bu adanın çok uzun bir süre Umman Sultanlığı tarafından yönetilmiş olması yatıyor. Eğer giderseniz Umman Sultanlığı döneminde yaşanan Köleliğe ait izleri görebilirsiniz çünkü bu ada Umman Sultanlığının yönettiği Afrika kökenli köleliğin merkezi olmuş. Hatta dünyada kölelik en son Zanzibar’da sona ermiş. Kölelik genellikle batının elinde olur ama bu defa müslüman araplar tarafından yönetilmiş. Orada yaşayan bir tarihçi şöyle diyor; “Araplar buraya geldiklerinde bize dinlerini verdiler fakat özgürlüğümüzü aldılar. Portekizliler geldiklerinde ise hiçbir şey vermeden her şeyimizi aldılar. İngilizler ise özgürlüğümüzü geri verdiler fakat bizi dinimizden uzaklaştırdılar.” Bu konu hakkında daha fazla okumak için tıklayın.
Zanzibar ve Fakirlik
Birçok sömürülmüş Afrika ülkesi gibi burası da fakir ama neredeyse gördüğümüz en fakir tropikal tatil adası diyebiliriz. Müslüman olan Zanzibar’da bir yanda çok çok lüks resortlar diğer yanda bu resortların hemen 200 m ötesinde kabile seviyesinde bir yaşam. Yok abartmıyoruz bunun bir altı zaten Amazon’daki kabileler. Dolayısıyla insan garip bir duyguya kapılıyor; siz harika bir tatil yaparken hemen ötenizde böyle yaşamların sürdüğünü bilmeniz insanı tam anlamı ile rahat bırakmıyor, en azından bizde öyle oldu.
Zanzibar tropik tatil adası olma özelliği ile Maldivler, Seyşeller ve Mauritius ile birlikte anılıyor sık sık. Yani buraya gitmek isteyen kişiler bu seçenekler arasında kalıyor. Tümünü görme şansı elde etmiş bir aile olarak bunlar arasında bir kıyaslama yapabiliriz sizler için. Maldivler’de dünyada gördüğümüz en iyi deniz ve deniz altı yaşamı ve kaldığınız otele göre lüks var ancak doğa gezisi ve kültür kısmı yok.
Seyşeller’de Maldivler’den sonraki en iyi deniz ve görülecek şeyler de var. Mauritius’da ise yapılacak aktivasyon ve doğa aktivitesi bu adalar arasındaki en zengin olan ada. Deniz açısından 3. sırada kalır. Zanzibar ise her açıdan 4.sırada yer alır. Otel kalitesi de burada 4. sırada.
Zanzibar’a Nasıl Gidilir?
Farklı havayollarının da Zanzibar’a uçuşu olmakla birlikte en mantıklı olanı Zanzibar’a Türk Hava Yolları ile uçmak. Türkiye’den THY direkt Zanzibar’a uçuyor. Dönüşte ise ilk önce uçak Tanzanya’ya Dar Es-Salaam’a iniyor Dar Es-Salaam’da inecek olan yolcular iniyor o sırada Türkiye’ye devam edecek olan yolcular uçakta 1 saat bekliyor sonra uçak tekrar kalkıyor. Eğer Afrika anakarasında iseniz Dar Es-Salaam’dan Feribotla da buraya geçebiliyorsunuz.
Zanzibar da ulaşım hakkındaki yorumlarımız; Tabii ki burada da Dala Dala adı verilen Kamyonla dolmuş arasında görünümde olan lokal araçlar var ama onlara binmeyi unutun. Birçok ülkede lokal ulaşım seçeneklerini kullanmışlığımız vardır ama bu aracın koşullarını gördüğümüzde “binemeyiz” dedik. Havalimanından şehre ulaşım ve ada içindeki geziler vs için iki seçeneğiniz var.
Şöförlü Özel Araç
İlki her seferinde otelinizden taksi çağırmasını istemek diğeri de tüm gezi için şöförlü bir taksi ile anlaşmak. Birinci seçenek hem daha pahalıya geleceği hem de taksimetre olmadığı için her seferinde pazarlık yapmak ve her seferinde yeni araç ve soförle uğraşmak zorunda kalacağımız için biz ikinci yolu seçtik ve ülkemizdeyken birisi ile anlaştık. O bizi havalimanında karşıladı. Gezi yapacağımız günler bizi alarak tüm gün gezdirdi ve yine otele bıraktı.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
Şöförler tek başına olmuyorlar Zanzibar’da mutlaka yanlarında bir de rehber oluyor. O rehber de satın aldığımız turlarda bizimle birlikte oldu. Böyle bir kiralamanın günlük ücreti ortalama 90-100 USD. benzine, şöförün konaklamasına, yemeğine karışmıyorsunuz. Biz buna benzer bir kiralamayı Sri Lanka‘da yapmıştık araçlar oradaki gibi değil tabii ama idare ediyor. Eğer bu tip bir kiralamaya giderseniz aracın plakasını, fotoğrafını vs önceden mutlaka isteyin. Aksi halde son anda bir külüstür gelebilir.
Araç Kiralama
Tabii ki araç kiralama seçeneği de var ama trafik soldan yollar çok kötü olduğu için bu seçenek çok zorlayıcı olabilir. Trafik kurallarına uyum da hiç yok, insanlar, bisikletliler aniden yola atabiliyor kendini. Yolda yürüyenleri görünce neden araç kiralamanızı tavsiye etmediğimizi anlayacaksınız. Ana konu sağdan direksiyon değil yani çünkü biz Mauritius, Seyşeller gibi adalarda hep araç kiraladık ve hiç zorlanmadık ama burası farklı. Ulaşımla vs uğraşmak istemiyorsanız tur satın almak da çok mantıklı
Zanzibar’a Ne Zaman Gidilir?
Zanzibar tatil planı yapmak isteyenler için için en iyi dönemler; Haziran-Ekim arası (Kuru Mevsim) Ancak diğer aylarda da yağışlar kısa süreli olduğu için çok etkilemiyor. Yani esasen Zanzibar’a 12 ay gidilebilir. Zanzibar’ın 12 aylık yağış ve sıcaklık ortalamaları Zanzibar adasına gitmeden önce Zanzibar vizesi konusunda da bilgi verelim; Zanzibar, Tanzanya’nın özerk bir bölgesidir ve Tanzanya’nın bir parçası olduğu için vize gereksinimleri de Tanzanya’nın vize politikasına tabidir. İşte Zanzibar’a seyahat ederken dikkate almanız gereken vize bilgileri: Tanzanya Türk vatandaşlarının sahip olduğu bordo (normal) pasaportlardan vize istiyor ama kapıda 50 USD karşılığında inince alabiliyorsunuz. Yeşil pasaport için ise vize gerekmiyor.
Zanzibar Gezilecek Yerler
Bölge ve Tanzanya gezilecek yerler hakkında çok bilginiz mevcut değilse tur şirketleri ile de anlaşabilirsiniz. Zanzibar Turları, Unguja adıyla da bilinen Zanzibar Adası, sizleri doğa ile başbaşa keyifli vakit geçirebileceğiniz keyifli bir tatile çağırıyor. Siz de turunuz sırasında Jozani Ormanı’ndan Jambiani’ye, Kuza Mağarası’ndan Nungwi Mnarani Akvaryumu’na kadar Zanzibar’ın en turistik destinasyonlarını baştan sona keşfedebilirsiniz.
İşte sizler için özenle seçtiğimiz en farklı Zanzibar turları;
● Kenya Sari Turu
● Zanzibar Turu
● Serengeti Safari Turu
Sizlere keyifli bir tatilin kapısını aralayacak tüm Zanzibar Turları hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Gel Git Konusu
Birleşik Zanzibar’da gezi bloglarını okuduğunuzda sıklıkla bir gelgit konusu ile karşılaşırsınız. Gelgit bildiğiniz gibi Ay’ın durumuna göre denizin seviyesinin alçalıp yükselmesi. Günde 2 defa bu olay gerçekleşiyor ve bulunduğunuz plaja göre bu çok trajik bir hal alabiliyor. Örneğin Nungwi’de bunu net bir şekilde hissetmiyorsunuz çünkü burada hem gelgit az hem de su derinliği plajda fazla. Ancak bazı yerlerde otelinizin önündeki deniz 2 km uzakta olabiliyor. Otel satın alırken gördüğünüz görsellere her zaman inanmayın yani orada bir şok yaşayabilirsiniz.
Fotoğraf: Marc Rauw (@Flickr) Yoğun bir düşük gelgit anı
İnternetten gelgitin ne zaman gerçekleşeceğini görebilirsiniz ama bunun çok büyük önemi de yok çünkü buna göre bir planlama yapma imkanınız yok. Oteli gelgitin en az olduğu Nungwi’den alın yeter. Yine de “ben gelgit zamanlarını tam olarak görmek istiyorum” derseniz tıklayın.
Zanzibar Güvenli mi?
Çok güvensiz gibi görünüp esasında güvenli bir yer Zanzibar. Bunun ana nedeni halkın içinde bulunduğu yoksulluk. O kadar yoksullar ki sanki yanınızdan geçen kişi sizi gasp edecekmiş hissi uyandırıyor ama olay esasen pek böyle değil. Yine de turistik olmayan çok iç bölgelere tek girmemekte fayda var.
Biz otelimizden çıkıp Nungwi Köyüne gezmeye gitmek isteyince otelin Masai Plaj Güvenliği “ben size eşlik edeyim” dedi. İlk başta bize takılmasını çok istemedik ama çok iyi oldu. Hem bizim için esnafla konuştu, pazarlık yaptı hem de o olmadan asla giremeyeceğimiz dip köşe noktalara kadar o yanımızda diye girebildik.
Bir güvenlik sorunu değil ama plajda yürürken gelen satıcılar insanı oldukça fazla rahatsız ediyorlar. Ne deseniz de yakanızı kolay kolay bırakmıyorlar ama bir yerden sonra kendinize göre taktikler geliştirip alışıyorsunuz.
Zanzibar da kaç gün kalınır?
Zanzibar genellikle Tanzanya ya da Kenya Safari turlarının arkasına “biraz da deniz tatili yapalım” düşüncesi ile eklenmesine rağmen bize göre tek başına 1 hafta kalınması gereken bir ada.
Para bozdurma işleri
Her türlü harcamanızı kredi kartınızla yapabilirsiniz otel ve önemli dükkanlarda ama bizce yine de para bozdurmanız önemli. Biz ilk gün Stone Town merkezdeki Postane’de bozdurduk.
Zanzibar da nerede kalınır?
Bu sorunun cevabı bize göre kesinlikle Nungwi. Biz adanın kuzeyindeki yerleri gezerken 5 gün Nungwi’de Royal Zanzibar Beach Resort’de kaldık. İlk gün ve son 2 gün de Stone Town’da Tembo Hotel’de kaldık. Ancak şu andaki aklımız olsa tüm konaklamamızı Nungwi’de tek otelde yapar ada içerisinde görülecek tüm yerlere günübirlik gider gelirdik.
Bunun nedenlerinin başında Nungwi’nin gel-git’den en az etkilenen bölge olması. Tamam burada da gel-git var ama sabah kalktığınızda “deniz nerede yaa?” demiyorsunuz. İkinci önemli nedeni de en güzel Resort’lar adanın bu bölgesinde.
Nungwi’deki gelgit anı
Yukarıdaki fotoğraf Nungwi otelimizdeki maksimum gelgitler sırasındaki farkı çok net gösteriyor. Görüldüğü gibi hayatı etkilemiyor ama falez yanından plajda yürüyüş imkanının nasıl kapandığına dikkat edin lütfen. Gelgitin az olduğu ve yine popüler diğer bir plaj da Kendwa, bu bölge de tercih edilebilir zaten çok yakınlar birbirlerine.
Zanzibar konaklamanız için size en önemli tavsiyemiz olabildiğince gücünüzün yettiği en iyi Resort’de konaklayın. Çünkü şartlar o kadar kötü ki bu konuda yapacağınız bir tasarruf gezinizi mahvedebilir. THY gece yarısından sonra indiği için biz o gece Stone Town’da konaklamayı ertesi gün Nungwi’ye geçmeyi tercih ettik.
Gezinin sonuna doğru da en güneydeki aktivite olan Blue Safari’ye katılacağımız için tekrar bir gece daha Stone Town’da kaldık. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi buna çok gerek yok. Tek yerde konaklayıp her yere günübirlik gidip gelebilirsiniz.
Zanzibar Gezilecek Görülecek Yerler
Zanzibar Gezi Rehberi 1.gün: Stone Town-Jozani Forest-Jambiani-Paje-The Rock-Nungwi
İlk gün THY 02:00 gibi indiği için direkt Stone Town otelimize gidip yattığımızı söylemiştik. Biraz dinlenip güzel bir kahvaltı sonrası 10:30 gibi Nungwi otelimize geçmek üzere otelden ayrıldık.
Jozani Forest
Aracımızla direkt olarak Nungwi’ye gitmeyeceğiz. Adada görmek istediğimiz bazı noktaları bu yolla birleştirmiştik. İlk durağımız Jozani Forest ya da diğer adı ile Jozani Chwaka Bay National Park oldu.
Burası bir Milli Park özellikle içerisindeki Mangrove Ormanı ve bu Milli Park’a özgü Red Colobus Maymun’u ile ünlü. Bu maymun türü bu adaya özgü o kadar sakin ve küçük bir maymun ki burada bile görmek zor. Yanınızda bir rehber olmasa muhtemelen yanından geçer ve fark etmezsiniz.
Özellikle Mangrove Ormanı çok etkileyiciydi. Daha önce Mangrove görmüştük ama bu kadar yoğun ilk defa karşılaştık. Daha sonra aracımızla adanın güneydoğusunda yer alan Jambiani Beach’e geçtik.
Jambiani Beach
İnternet araştırmalarınızda Jambiani Beach’in çok cool ya da popüler olduğuna dair yazılar okuyabilirsiniz ama bu sizi yanıltmasın tam tersi burası çok bakir bembeyaz bir kumsal. Kafa dinlemek istiyorum diyorsanız olabilir ama buranın denizi adanın batı plajlarına göre daha dalgalı. En yoğun gelgitlerin de burada olduğunu belirtmeliyiz.
Paje Beach
Biz gelgit olayını hiç sevemedik o nedenle gelgit fazla denilen yerlerden konaklama anlamında uzak durduk. Burası keyifli bir plaj burada biraz denize girdikten sonra Paje Beach ile devam ettik. Paje Beach’de sadece durduk ama denize girmedik. Burası Jambiani’den de rüzgarlı o nedenle adanın Kite Surf merkezi bu plaj.
Fotoğraf: Bintangbis (@Flickr) Paje’de gelgit ve Kite Surf yapanlar
Nungwi’den önceki son durağımız yeri biraz sapa olsa da The Rock adındaki denizin içerisindeki bir klube şeklindeki restaurant oldu.
Ancak bizim gittiğimiz dönemde tadilattaydı o yüzden sadece plajından fotoğraf çekerek ayrıldık ve Nungwi otelimize doğru yola çıktık.
2.gün: Nungwi Oteli
Bu gün Nungwi’deki Resortümüzden ayrılmadık, sadece denize girdik, güneşlendik ve dinlendik. Dinledik dedik ama pek de dinlenmedik esasında. Bugün öğleden sonra gelgiti hesaba katarak Kendwa Beach’e yürüyüp geldik.
Bu yürüyüşte gelgiti hesaba katmak çok önemli çünkü plajın bir kısmı falez şeklinde. Burası gelgitte su yükseldiğinde tamamen yürüyüşe kapanıyor. Yani yürüyerek gittiğiniz plajdan tekrar yürüyerek dönemeyebilirsiniz. Bu durumda da iç yollardan dönmek gerekir ki nasıl biz eziyet olur düşünemiyoruz bile.
Zanzibar Gezi Rehberi 3.gün: Mnemba Adası
Bugün otelimizin önündeki plajdan kalkışlı Mnemba Adası turu satın aldık otelin plajında tur satan Marco Polo adlı tur satıcısından. Mnemba Adası adanın kuzeydoğusunda kalan 1,5 km x 500 m boyutlarında üçgen formunda ufacık bir ada.
Bu gezide önce snorkeling yapmanız için dalışa uygun bir yere gidiliyor daha ancak ada özel bir tesis olduğu için adaya çıkılamıyor. Adanın yakınında bir sandbank yani kum tümseği var oraya çıkılabiliyor sadece. Bu yüzden üzerinde drone da uçurmadık bu adanın.
Yunuslarla açık denizde yüzmek
Kizimkazi gibi burada da Yunus görme imkanınız bu gezi de var ve gezinin en önemli aktivitesi yunusları görmek hatta onlarla yüzmekti. Yunusları görmek için tekne onları arıyor sonra tahminen önlerine geçerek “atlayın hemen” diyor. Biz de bu siklusu 4-5 defa yaşadık ama çok fazla gördük diyemeyiz ta ki gezinin sonlarına kadar. Rehberimiz “yunusların geçmeyi çok sevdikleri bir yeri bildiğini ve bizi oraya götüreceğini” söyledi.
Bu defa biz yunus filan görmeden “atlayın soldan geliyorlar” dedi. Atladığımız yer diğerlerinin aksine 10 m filan sığlıktaydı. Atlayıp beklemeye başladık. Yaklaşık 30 sn filan sonra yaklaşık 20-25 bireyden oluşan irili ufaklı bir yunus ailesi hemen altımızdan geçti. Gerçekten inanılmaz bir tecrübe idi. Sağolsun Osmo Su Altı kameram arıza yaptığı için bu tarifsiz anı video olarak kaydedemedik ama yaşadığımız sürece bu anı unutmayacağız. Buna benzer bir anı Maldivler‘de Manta dalışı şeklinde yapmıştık. Orada da 3 metre kanat açıklığı olan Manta’ların altımızdan geçişinde nefesimizi tutmuştuk adeta.
4.5.gün: Nungwi Oteli
Bugünlerde yine otelimizde kaldık bu defa Nungwi Village’ı gezdik bazı alışverişler yaptık.
Zanzibar Gezi Rehberi 6.gün: Nungwi – Prison Island Turu – Stnone Town
Bugün Nungwi otelimizden ayrıldık. Stone Town yakınlarındaki Golden Tulip Resort’e giriş yaptık ama otelin kalitesi ve önündeki gelgitin boyutunu görünce bir miktar cezada anlaşıp otelden ayrıldık ve ilk gün kaldığımız Tembo House Hotel’e geçtik. Daha sonra aracımızla otelimizden ayrılarak yine aracın bağlı bulunduğu acente tarafından organize edilen Prison Island (Changuu Island) gezisine katıldık.
Hapishane olarak yapılmış
Stone Town’dan tekneyle 30 dk uzaklıktaki adaya vardığımızda önce ada dışında bir noktada snorkeling yaptık daha sonra adaya çıktık. Adanın adından da anlaşılacağı gibi adada köleler için eski bir hapishane yapılmış ama burada hiç kimse mahkum olarak kalmamış. Bunun yerine Sarı Humma vakaları için karantina istasyonu olarak kullanılmış. Bu nedenle diğer bir adı da Karantina Adası. Oldukça küçük olan ada (800 m x 230 m) daha sonra devlete ait bir turizm tesisi olarak kullanılmış ama şu anda sadece Aldabra Dev Kara Kaplumbağaları‘na ev sahipliği yapıyor.
Freddie Mercury House
Gezi dönüşü Stone Town’da görmek istediğimiz noktaları gezmeye başladık. İlk durağımız Freddie Mercury House oldu. Gençliği sadece Queen dinleyerek geçen birisi olarak bu evin önemi benim için daha büyük. Burası esas adı Farrokh Bulsara olan Freddie Mercury’nin 8 yaşına kadar yaşadığı ev.
Onun odası en üst kattaki odaymış ama burası şimdi 4 odalı bir otel olduğu için odaya giremiyorsunuz. İçeride fotoğraflar dışında ona ait özel çok bir eşya maalesef yok. Bir piyano var ama orijinalliği çok şüpheli.
Stone Town Kapıları
Stone Town’da gezerken Zanzibar Kapılarına mutlaka dikkat edin. Her biri eşsiz bir sanat eseri değerinde birçok kapı ile karşılaşacaksınız. Dublin‘den sonra kapıları ile ünlü bir şehir dünyanın çok farklı bir yerinde çıktı karşımıza. Kapıların fotoğraflarını çeke çeke Yerel Market’e gidip ülkemize götürmek için Passion Fruit, Mango ve baharat aldık.
Slave Market
Zanzibar Gezi Rehberi için en moral bozucu olan ve aynı zamanda Stone Town’daki son durağımız Slave Market oldu. Burası kölelik döneminde kölelerin el değiştirdiği bir pazar yeri. Şu anda müze olarak düzenlenmiş. Bu tip yerleri her gezişimizde “insanoğlu nasıl bu kadar kötü olabiliyor” anlamıyoruz. Anıtın bir tarafında, on beş alçak tavanlı odadan oluşan köle mahzeni bulunuyor. Bu kısım karanlık, boğucu ve tuvaletsiz odalardan oluşuyor. Binanın dışında betondan bir çukur var. Köle satılacağı zaman buraya götürülüyor ve alıcılar için sergileniyormuş. Şu anda burada 1998 yılında İskandinav sanatçı Clara Sornas’ın yaptığı bir eser bulunuyor.
Anıtın diğer tarafında bir Anglikan kilisesi var. Sunaktaki beyaz taşlardan oluşan bir daire bir zamanlar kırbaç direğinin bulunduğu yeri gösteriyor. Zanzibar’daki köleleştirilmiş insanların değeri, genellikle bu direğe dayanabilecekleri acı ile ölçülüyormuş. Kırmızı taşlardan oluşan bir dış daire ise dökülen kanları temsil ediyor. 1998’de açılan Köle Pazarı Anıtı, bu adanın trajik tarihini hatırlatıyor.
Old Fort, House of Wonders, People’s Palace Museum diğer görülmesi önerilen noktalar. Buralar esase rehberle gezilmesi gereken yerler değil, rehber zaten dışarda bekliyor ama anlaşması bu şekilde olduğu için o da bizimle gelmek istedi o yüzden rehberimizle gezdik.
7.gün: Nungwi – Safari Blue Turu
Zanzibar Gezi Rehberi için sonlara geliyoruz, bugün Zanzibar’daki son günümüz ve onu da Safari Blue adı verilen yine bir başka tekne gezisi ile doldurduk. Bu defa adanın en güneyine Kizimkaze’ye gitmemiz gerekiyor aracımız ile. İlk önce bir snorkeling yapıldı. Tahmin edersiniz ki su inanılmaz berrak.
Daha sonra bir Sand Bank’da indik. Sand Bank dediğimiz gelgite göre belli saatlerde orata çıkan sonra sulara gömülen Kum Tepeleri. Tekne çalışanlarının bizim için kurduğu tentenin altında biraz güneşlendik ve denize girdik. O sırada onlar yanlarında getirdikleri meyveleri ikram ettiler. Sonra yine teknemiz ile etrafı Mangrove’larla çevrili bir Lagoon’a gittik.
İsterseniz burada da denize girebiliyorsunuz. Sonra yemek için karaya çıktık, gelgit nedeniyle tekneden indikten sonra deniz içerisinde uzun bir mesafe yürümemiz gerekti ama güzel bir deniz ürünleri tabağı için değdi. Bu yorucu gün de bittikten sonra önce otelimize sonra da havalimanına doğru yola çıktık ve bir gezi daha sona ermiş oldu.
Zanzibar Gezi Rehberi burada bitti. Diğer tropik ada gezilerimiz olan Maldivler, Seyşeller ve Mauritius yazılarımız için ülkelere tıklayın.Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.
Merhaba, anlatımınız için teşekkürler. Sıtma için bir önleminiz oldu mu? Sevgiler.
Selamlar, bu konuyu eşimle aramızda çok tartıştık hatta ilaçları da edindik ama son karar olarak forumlardaki “lokal hayat ile çok fazla iç içe olmayacaksanız çok büyük risk yok” yorumları üzerine sıtma ilacı almamaya karar verdik. İyi geziler
Merhabalar araç ve şöförün bilgileri var mi acaba?
Selamlar, aracı ve şöförü TR’den yazışarak anlaştığımız acente ayarladı. Natali; +255 777 480 019 Whatsapp’dan yazışabilirsiniz. Orada iken gezisine katıldığımız diğer bir kişi de Marco Polo’du +255 777 463638. İyi Geziler şimdiden.
Yazınızı keyifle okuduk. Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Bu doğrultuda gezimizi planlayacağız. Keyifli bol seyahatler ????????♀️
Çok teşekkürler…
Bizim icin cok faydali bir yazi oldu, okudugum en iyi zanzibar gezi bloguydu
Emeginize saglik:)
Çok teşekkür ederiz. 🙂