Mauritius Gezi Rehberi

Mauritius Gezi Rehberi

Mauritius gezi rehberi yazımıza başlamadan önce şu özlerle başlayıp dikkat çekmek isteriz; Mark Twain “Önce Mauritius yaratıldı, cennet yaratılırken Mauritius’dan kopya çekildi” demiş; haklı mı? görmek için Mauritius’dayız. Elimizden geldiğince, sizlere düzgün bir şekilde Mauritius Gezilecek Yerler rotası yaratmaya çalıştık.

Mauritius (Morişus okunur) Hint Okyanusunda Madagaskar’ın biraz doğusunda, Seyşeller’in batısında yer alan bir ada devleti. Florası, faunası, plajları, oldukça lüks otelleri, mercan kayalıkları, eğlence mekanları ile her yeri dolu dolu bir ada Mauritius.

Adaya indiğimizde ilk gün dikkatinizi çok karışık bir kültürü olan bir ülke olduğu çekti. Geçmişinde İngiliz ve Fransız sömürge dönemleri olduğu için bunların etkisi büyük olmuş. Trafik İngiltere gibi soldan, ülkede en yaygın konuşulan dil fransızca, insanlar oldukça siyahi ama hint kökenliler, bir yanda çok lüks resortler bir yanda fakir halk dikkat çekiyor. Saygı, trafik düzeni, kurallara uyum gibi kaideler Avrupa kültürü sayesinde oturmuş. “Seyahat için yaptığın yatırım; kendin için yaptığın en iyi yatırımdır.”

Mauritius Nerede?

Mauritius nerede diye bakarsak; Hint Okyanusu’nda, Afrika’nın doğu kıyısının yaklaşık 2.000 kilometre açığında yer alan bir ada ülkesidir. Madagaskar’ın doğusunda bulunan bu ada, tropikal iklimi ve beyaz kumlu plajları ile ünlüdür. Başkenti Port Louis olan Mauritius, aynı zamanda çeşitli kültürel ve doğal güzelliklere sahip bir turizm cennetidir.

Mauritius ismi bir insanın soyadından ya da adından gelen nadir ülkelerden birisi. Hollanda sömürge zamanında adanın yönetimini elinde bulunduran Prens Maurits van Nassau’dan geliyor adanın isminin kökeni. Daha sonra İngiliz sömürge döneminde adı Mauritius olmuş.

Mauritius değişik bir ülke, bir ünvanı da komşuları ile yürüttüğü barışçıl politikadan geliyor. Mauritius 2017 yılında Global Peace Index’de; devam eden uluslararası ya da iç çatışmalara katılımı olmayan ve komşu ülkelerle gerilimi olmayan, dünyada sadece dört ülkeden biri olarak seçilmiş. Diğerleri ise Botsvana, Şili ve Uruguay. Belki de bu yüzden Mauritius’un ordusu da bulunmuyor.

Dodo Kuşu ve Mauritius

Mauritius aynı zamanda nesli tükenmiş olan Dodo kuşunun zamanında tek yaşadığı yer. 1598 yılında Hollandalılar adaya geldiklerinde uçamayan ama oldukça büyük olan bu kuşu çok kolay bir yemek olarak görmüşler ve 60 yıl içerisinde adada Dodo kalmamış, sonuncu 1660 yılında öldürülmüş. Dodo kuşunun benim için bir esprisi de var bu nedenle bu kuşun yaşadığı toprakları görmek esprili oldu. Nesli tükenen hayvanların da doğanın bir parçası olduğunu düşünürüm ve şu anda yaşayan bir hayvanın neslinin tükenmesinin dünya ve insanlık için esasında önemli olmadığını düşünüyorum.

Dodo

Bu konu konuşulduğunda “Dodo Kuşunun eksikliğini hissediyor musunuz?” derdim arkadaşlarıma. Şimdi o topraklardayız ama son Dodo yaklaşık 400 yıl önce ölmüş. Dünyayı gezdikçe dünyanın değişik yerlerinden bazı hikayeler çakışıyor. Oxford’da Alice harikalar Diyarında’nın yazarı Lewis Caroll’un gezdiği yerlerde gezmiştik. Burada da öğrendik ki Lewis Carol Alice Harikalar Diyarında romanında Oxford University Museum of Natural History’de gördüğü Dodo Kuşu’ndan ilham almış. Bu sene gittiğimizde çok güzel bir Dodo kuşunu da Dublin Natural History Museum’da görmüştük.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Mauritius kimler için ideal?

Eğer “ben sakin, bakir koylarda denize gireceğim, kafa dinleyeceğim” diyorsanız Mauritius tam size göre. Yok “ben aktivite isterim, her günüm aktivitelerle dolu olsun” diyorsanız yine Mauritius tam size göre çünkü Zipline, kite, surf, snorkeling, diving, su kayağı, şelaleler, trekking rotaları, tırmanış parkurları, açık deniz balıkçılığı, katamaran gezileri, sahilde at biniş, yelken, ATV turları, speed boat ile yakın ada gezileri sizleri bekliyor. Hal böyle olunca biz den Mauritius’a nasıl gidilir sorusuyla başlayarak diğer tüm sorularınızı cevaplayacak bir Mauritius Gezi Rehberi oluşturalım dedik.

Estonya – Mauritius kıyaslaması

Küçük bir ada olmasına rağmen Mauritius’un nüfusu oldukça fazla; 1.3 milyon. Bu nedenle Afrika’nın nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesi olarak biliniyor. Aynı nüfusa sahip Estonya ile Mauritius haritalarını çakıştırarak nüfusun ne kadar küçük bir alana sıkıştığını göstermek istedik. Estonya zaten Avrupa‘da küçük bir ülke siz Mauritius’u düşünün artık.

Birçok ada ülkesi gibi buranın da geçmişinde sömürgecilik var.

1968 yılına kadar İngiliz Mandasında olan adada trafiğin soldan olması gibi izleri hemen görebiliyorsunuz.

Türklerden vize istememesi ile Türklerin ilgisini çeken Mauritius esasen tek bir ada değil bir takım ada Rodriguez, Agelaga, Cargados-Carajos isimli dört adadan oluşuyor.

Adanın belirlenmiş resmi bir dili olmamasına rağmen Fransızca ve İngilizce ve ilk olarak Seyşellerde tanıştığımız Creole konuşuluyor. Creole kölelik zamanlarından kalma Fransızca ile Afrika dillerinin karışımı bir dil olarak tarif edilebilir. Buradaki yerli halk da zaten Creole ırkı olarak tanımlanıyor aynı Seyşellerde olduğu gibi. Oradaki izlenimimiz şu oldu herkes çok iyi fransızca konuşuyor, neredeyse yine herkes şöyle ya da böyle ingilizce biliyor.

Trou aux CerfsFransız ve İngiliz kültürlerinin etkisinin aksine en yaygın din % 50 ile Hinduizm. Zaten Hindu çoğunluğa sahip tek Afrika ülkesi Mauritius. Geriye kalan nüfusun üçte ikisi Hristiyan üçte biri ise Müslüman.

Tarihi oldukça karışık olduğu için çok detaylı girmeyeceğiz ama sömürge geçmişlerinde Portekizliler, Hollandalılar, Korsanlar, Fransızlar ve son olarak İngilizler var. Dört bantlı bayraklarındaki; Kırmızı; kölelik, kolonizasyon ve bağımsızlık dönemlerinde dökülen kanları, Mavi; adayı çevreleyen okyanusu, Sarı: bağımsızlığın ve geleceği simgeleyen güneşi, Yeşil: adanın yeşil iklimini temsil ediyor.

Mauritius’a Nasıl Gidilir?

En kolay yol tabii ki THY’nın İstanbul’dan 9 saat süren direkt uçuşları. Genellikle 1.000 $ civarında olan bilet fiyatları bazen promosyonlarla 650 $ seviyesine inebiliyor. THY’nın uçuşları Mauritius ve Madagaskar birlikte gerçekleşiyor. Uçak önce Mauritius’a iniyor burada yolculuğu biten yolcuların inişi sonrası Madagaskar yolcuları uçaktan inmeden yaklaşık 30-40 dk uçakta bekliyor ve uçak Madagaskar Antananarivo Havalimanı için tekrar havalanıyor.

Mauritius’a girmeden önce uçakta dağıtılan Göçmen formlarına ilave olarak bir de sağlık formu doldurmanız gerekiyor. İlk defa gördüğümüz bir uygulama da uçaktan inerken bir görevlinin herkesin koltuk numaralarını gösteren boarding kart kuponlarını görmek istemesi oldu. THY da iniş sırasında bu istek için anons yapıyor. Ülkeye giriş biraz yavaş olsa da zor değil sadece dönüş uçak biletimizi görmek istedi pasaport polisi.

Havalimanı çıkışında taksiler ve araç kiralama ofisleri bulunuyor. Biz araç kiralamıştık internet aracılığı ile bu konuyu ulaşım kısmında anlatacağız.

Bunun dışında KLM Amsterdam ve Paris aktarmalı, Emirates ise Dubai aktarmalı olarak Mauritius’un başkenti Port Louis’e (Por Lui okunur) uçuyor.

Beware of Falling Coconuts – Düşen Hindistan Cevizlerine Dikkat Edin

Mauritius Güvenli bir Ülke mi?

Mauritius’da da buraya özgü tehlikeler söz konusu; mesala beklenmedik bir anda kafanıza hindistan cevizi düşmesi sonucu yaralanabilirsiniz 🙂

Mauritius’a Ne zaman gidilir?

Mauritius’a ne zaman gidilir” Sorusu gezginler için merak konusu olabilir. Mauritius’da 12 ay tatil yapmak mümkün ama… Öncelikle belirtelim ki Mauritius’a yılın her ayı gidilebilir çünkü altta yazdıklarımızın hiçbiri tatiliniz engelleyecek boyutlarda yaşanmıyor. Yine de size en ideal olan şartları belirleyebilmeniz için işte detaylar.

Mauritius için yaz ayları Kasım-Nisan arası ve bu aralıkta hava sıcak, nemli ve yağışlı oluyor. Kış ise Mayıs-Aralık arasında yaşanıyor.

Kışın hava hala güneşli yaklaşık 25-27 derece aralığında ve hala tatil için ideal oluyor. Kuru ve nemsiz bir hava istiyorsanız kış ayları size göre olabilir. Biz haziran başında bulunduk Mauritius’da. Mayıs ayındaki Antalya gibi diyebiliriz. Kış olarak geçen bu aylarda gece hava serin olabiliyor yanınızda mutlaka uzun kollu birşeyler olmalı.

Ocak -Mart arası fırtına ve tayfunların görülebildiği mevsim. Temmuz-Ağustos aylarında ise rüzgar çok fazla olabiliyor.

Bu arada bir not düşelim!

Mauritius havası gerçekten çok tahmin edilebilir bir hava değil. Çok alaka olacak ama bize anlık değişiklik gösterme özelliği ile İzlanda‘yı hatırlattı. Biz buradayken cep telefonu uygulamaları hiç tutturamadı hava durumunu. Yani burası sabah gökyüzüne bakıp “bugün hava kapalı” ya da “bugün çok güneşli” denilebilecek bir yer değil.

Bu arada yaz ve kış sezonu arasında otellerde çok ciddi fiyat farkı olduğunu söylemeliyiz. Daha ekonomik bir konaklama istiyorsanız kış sezonunu seçmelisiniz. “Para önemli değil en iyi sezon olsun” diyorsanız yaz size göre 🙂 Yaz aylarını tercih edecekseniz Ekim-Aralık dönemini tercih etmelisiniz.

Nerede Kalınır?

Mauritius güzel bir ada ama hangi bölgesi size göre!

Her bütçeye uygun konaklama imkanları sunması nedeniyle en çok tercik edilen kısım kuzey (Grand Baine) olmasına rağmen biz burayı konaklamak için çok uygun bulmadık. Plajlar çok başarılı değil.

Diğer iki popüler bölge adanın batısı olan Flic en Flac (Sugar Beach) ve adanın doğusu olan Belle Mare. İkisinde de oteliniz ne kadar güzelse emin olun tatiliniz o kadar iyi geçecektir. İki kişilik oda (yarım pansiyon) 250-300€ ve üzeri oteller iyi olarak özetleyebiliriz. Biz Belle Mare tarafının kışın (haziran-ekim) daha rüzgarlı ve dalgalı olması nedeniyle Flic en Flac yani Sugar Beach’i tercih ettik.

Le Morne Beach Mauritius kite board tutukunlarının gözdesi

Le Morne Beach

Le Morne Kite Board tutkunları için ideal

Le Morne bölgesi de daha bakir ama özellikle eski bir volkanın eteklerinde yer aldığı için zengin bir deniz altı görseline sahip. Burası da kışın rüzgarlı ve dalgalı oluyor.

Birçok iyi otel akşam yemeğinde erkekler için uzun pantolon şartı ister. Biz bu kuralın olduğu ama uygulanmadığı çok fazla otel gördük. Otelimizde tüm restoranlarda bu kural vardı ve çok ciddi bir şekilde uygulanıyordu. Yanınızda pantolon götürmediniz mi otelin saat 21:00’e kadar açık olan Butiği sizi bekliyor olacak 🙂

Sitemizi takip ediyorsanız isim olarak otel tavsiyesinde bulunmadığımızı fark etmişsinizdir. Lokasyon dışında bu tip tavsiyelerde bulunmuyoruz çünkü otel için herkesin kriterleri çok farklı. Bu defa bir istisna yapmak ve otelimiz La Pirogue‘yi tavsiye etmek istiyoruz. Otel egzotik konsepti, mutfağı, çalışanları ile bizim oldukça beğenimizi topladı. Eğer konaklama için batı kıyısına karar verirseniz La Pirogue kesinlikle doğru bir karar olur.

Havalimanından şehre ulaşım

Mauritius içinde ulaşım çok da kolay değil! Sir Seewoosagur Ramgoolam Airport’dan (Sör Sivusagar okunur) 50 km uzaklıktaki Port Louis’e ulaşım otobüs ya da taksi ile mümkün. Taksiler tek yön için 50-60€ civarı ücret istiyorlar.

198 nolu otobüs yaklaşık 1 saat 15 dakikada Port Louis’e (Victoria Bus Station’a) gidiyor. Bu otobüs 06:15 ile 18:30 arasında hizmet veriyor. Oradan da diğer merkezlere giden otobüsler bulunuyor. 9 ve 10 nolu otobüsler ise şehrin güney doğusundaki Mahebourg’a gidiyor.

Port Louis’e vardıktan sonra Grand Baie’ya 215 nolu, Flic En Flac’a 123 nolu, Le Morne’ye 133 nolu otobüsle gidebilirsiniz. Ancak bu tavsiyeler daha çok sırt çantalı gezginler için. Ailenizle birlikte ya da balayı için Mauritius’a geldiyseniz tatilinize bu şekilde başlamamanızı tavsiye ederiz. En doğrusu yüksek ücretine rağmen taksileri kullanmak ya da otelinizin sizin için transfer hizmeti vermesini talep olacaktır. Biz ise araç kiraladığımız için aracımızı havalimanından alarak Flic En Flac’daki otelimize geçtik.

Araç kiralamak Mauritius ulaşımı için en kolay ve en ucuz yol

Kiralık aracın günlük ücreti 25€ civarı, havalimanı-şehir transferi ise tek yön minimum 50€. Yani havalimanı transferleri 4 günlük araç kiralama ücretine denk. Bizim planımız zaten 8 günlük tatilimizin orasındaki 3 günde araç kiralayıp çevre gezilerini yapmaktı. Bunun için 75€ zaten vermemiz gerekiyordu. 100€ da havalimanı transferleri tutacağından 175€ yerine 200€ vererek 8 gün havalimanından havalimanına araç kiralamayı tercih ettik. Araç kiralama için tercihimiz Pinguin Rent a Car oldu ve memnun kaldık.

Mauritius’da Ulaşım

Öncelikle Mauritius’da ciddi bir trafik sorunu olduğunu belirtmeliyiz. Nüfus fazla yollar dar olduğu için özellikle ülkenin batı kısmında ve ağırlıklı olarak Port Louis etrafında çok ciddi trafik oluyor. “Araç kullanmak Mauritus’da kolay mı?” sorusunun cevabı ise “kesinlikle çok kolay değil” ama dikkatli olursanız zor da değil. Genel olarak kurallara uyuyorlar ama bazen sapıtanlar olabiliyor.

Bize göre en kolay ulaşım taksi kullanmak ya da araç kiralamak. Taksi kolay ama ucuz değil bu nedenle araç ya da motorsiklet kiralamanızı tavsiye ederiz. Ancak Egzotik adalardaki Scooter kiralama olayı burada hiç yaygın değil. Neredeyse turist olup motorsiklet kullanan görmedik diyebiliriz.

Sağdan direksiyonlu araç kullanmak istemiyorsanız tüm gün için bir taksi ile anlaşmak da iyi bir seçim olur. Bunun maliyeti de yaklaşık günlük 3.500 MUR yani yaklaşık 100€.

Otobüsler ülkenin her yerine gidiyor ama oldukça dolular ve şartlar hiç kolay değil. Bir de Mauritius trafiği göz önüne alındığında otobüs iyi bir fikir değil bizce.

Bir diğer seçenek de otelinizden günlük değişik turlar satın almak. Bu turlar sizi otelinizden alıp otelinize bıraktığı için ulaşım ihtiyacınız olmaz. Bu amaçla Contract Bus adı verile araçlar kullanılıyor. 2-3 kişiyseniz Taksi de kullanılabilir bu turlar için.

 

Mauritius Gezilecek Yerler

Mauritius adası, ziyaretçilerine büyüleyici doğal güzellikler ve zengin kültürel deneyimler sunar. Başkent Port Louis, tarih ve modernliğin harmanlandığı bir yerdir; burada yerel pazarları gezebilir ve kolonyal mimariyi keşfedebilirsiniz. Balayı çiftleri için ideal olan bu ada, romantik plajlar ve lüks tatil köyleri ile ünlüdür. Adanın dört bir yanında görülecek yerler arasında Chamarel Renkli Topraklar, Black River Gorges Ulusal Parkı ve Grand Baie yer alır. Ayrıca, adayı keşfetmek için düzenlenen turu kaçırmamalısınız; bu turlar, ada hakkında derinlemesine bilgi edinmenizi sağlar. Akşamları ise gece hayatı ile ünlü olan Grand Baie’de eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Mauritius gezilecek yerler ile ilgili gün ve gün deneyimlerimizi szilere anlatıp, bölge hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

1.GünOtele varış

Uçağımız 12:45’de indi. Yukarıda anlattığımız pasaport, araç kiralama vs işlerinden sonra 14:30 gibi otelde olduk ve bu günü tamamen otelde vakit geçirmeye ayırdık.

Mauritius Rupee’sine ihtiyacınız var. Her ne kadar Fransa ile iç içe geçmiş bir kültürü olsa da ülke içerisinde € ya da $ kabul edilmiyor. Bu nedenle havalimanında para bozdurmalısınız. Genelde havalimanı kuru tüm dünyada iyi değildir ama bu kural burada geçerli değil. Yaklaşık 10 döviz bozdurma bankosu var ve hepsi komisyonsuz olarak aynı kuru uyguluyor. Para bozdururken pasaportunuzun yanınızda olması gerekir. Para bozdurma işini otellere bırakmamalısınız çünkü hem kur daha düşük hem de komisyon alınıyor otellerde.

Daha sonra online olarak kiraladığımız aracımızı almak için şirketin ofisine gittik. Günlük 25 euro’ya Hyundai İ10 Grand aldık. 250€ da kredi kartınızdan deposito alınıyor. Herhangi bir kaza vs olduğunda tüm mesuliyetiniz bu 250€ ile sınırlı. Bu rakam Avrupa’da genellikle 800€ civarında olduğu için bu haber iyi geldi bize.

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

2.Gün Tüm gün oteldeydik

Bu günü Flic En Flac’deki (Flik en Flak yani aynı okunur) tüm gün otelde kalarak değerlendirdik. Mauritius tatilinizde bu dengeyi kurmanız gerekiyor. Sonuçta burası Resort bazlı egzotik bir ada yani denize zaman ayırmalısınız ama ada içerisinde de mutlaka görülmesi gereken yerler var. Bu nedenle biz bazı günleri sadece otel de kalacak şekilde planladık. Biz adanın batısında Flic en Flac’de kaldığımız için Kuzey, Güney ve Doğu içinde birer gün ayırdık.

3.Gün Kuzeyi keşif

Mauritius Gezilecek Yerler için ilk günümüz

Bugün kuzeyi keşfe çıktık. İlk durağımız Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden oldu. Burası oldukça güzel düzenlenmiş tam bir cennet olarak tarif edebileceğimiz bir botanik bahçesi. Giriş 200 MUR. Burada yaklaşık 2 saat geçiriliyor. Pembe ve Beyaz Lotus Havuzları ve Dev Nilüfer Havuzu ile bahçenin ortasındaki göl en önemli alanlar.

Geyiklerin ve dev kara kaplumbağaların bulunduğu da iki ayrı bölüm var ama ikisinde de hayvanlara ulaşım yok. Dev Kara Kaplumbağalarına hiçbir engel olmadan ve en iri olanlara ulaşabileceğiniz yer altta anlatacağımız Casela Park. Botanik Bahçesinde bizi en çok etkileyen Dev Nilüfer Havuzu oldu. Görülmesi gereken noktalardan birisi de Baobab Ağacı.

Girişteki su satıcısının türkçe kelimeleri de bizi şaşırttı ve güldürdü.

Bain Boeuf’dan (Beyn Böf okunur) önce ikinci durağımız Mauritius’un en ünlü plajı olan Trou aux Biches Beach (Tu o Biş okunur) oldu ama işin gerçeği neden bu kadar abartılıyor biz anlayamadık. Güzel ama öyle en güzel plaj denilebilecek birşey biz maalesef göremedik.

Kuzey rotamızın gidişi

Grand Baie

Adanın en kuzeyinde yer alan Grand Baie (Gran Bey okunur) adanın en büyük koyu denilebilir. Ama burada çok sayıda tur teknesi vs bulunuyor bu nedenle deniz çok güzel olmasına rağmen yüzme imkanı yok. Biz Grand Baie’de biraz turladıktan sonra ayrıldık.

Grand Baie Mauritius un en büyük ve bilinen koyu

Grand Baie

Deniz kenarında birkaç eli yüzü düzgün cafe bulunuyor. Tam ilişkiyi anlamadık ama Mauritius’da birçok yerde Greek Restoranlar bulunuyor. Yemek için Super U Grand Baie AVM’de de makul fiyatlı alternatifler bulabilirsiniz.

Kuzey rotamızın dönüşü

Kuzeyin plajları oldukça popüler

Grand Baie’de deniz çok keyifli değil demiştik bu nedenle La Cuvette Public Beach’e (La Küvet okunur) geçtik. Bu plaj küçük ve oldukça ilkel denilebilir. Soğuk birşeyler ya da kahve içebileceğiniz birkaç yerel satıcı dışında çok birşey bulamazsınız. Biz burayı da pas geçerek Pereybere Beach’e (aynı okunur) geçtik. Kuzey’deki en iyi plaj burasıydı ve denize girmek için burayı tercih ettik ama yine çok abartılacak bir plaj denemez.

La Cuvette Beach Mauritius önemli plajlarından

La Cuvette Beach

Burada böyle bütün plajları beğenmiyormuşuz gibi olmasın doğal olarak Seyşeller ve Maldivler ile kıyas yapıyoruz sanırız ister istemez. Bu açıdan bakınca deniz berraklığı ve deniz altındaki yaşam ile Maldivler ilk sıraya yer alıyor, onu plajlarının farklılığı ile Seyşeller alıyor. Ama Maldivler konusu da çok karışık çünkü genellikle her adacıkta bir otel oluyor ve her birinin doğası birbirinden çok farklı Maldivlerde.

Pereybere Beach Mauritius Kuzeyindeki önemli plajlardan

Pereybere Beach

Maldivlerdeki tek olumsuz taraf snorkeling ve resortun güzelliği dışında yapacak birşey olmaması. Seyşeller ve Mauritius bu açıdan birçok olanak sunuyor size. Yine bu açıdan baktığınızda en eli yüzü düzgün olan ve görülecek yerlerin fazla olduğu ülke Mauiritius.

 

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Neyse konumuza dönelim; birkaç km daha kuzeye çıkınca çok önemli olmayan ama kırmızı çatılı kilisesi ile ünlü olan Cap Malheureux’a varıyorsunuz. Kasaba çok estetik olmasa da deniz kenarındaki kilise görülmeye değer. Buranın plajı Bain Boeuf Public Beach (Beyn Böf okunur) . Bunların hepsi yan yana denilebilir.

Kuzeyi bu şekilde bitirerek epeyce de trafiğe takılarak Flic en Flac’e döndük.

4.Gün Aux Cerf’e Katamaran Gezisi ve adanın doğusu

Bugün otelden ya da internetten Ile Aux Cerfs adasına (İl ö Serf okunur) katamaran gezisi almayı planlamıştık. Otele gelince ve bize sunulan ekstra turları inceleyince Ile Aux Cerf adasına adanın batısından tur olmadığını gördük. Buraya yakın bir başka ada olan Crystal Rock’a bir gezi var ama oldukça uydurma. Bu nedenle Get Your Guide‘dan kendi turumuzu satın aldık.

Adanın doğusunda bulunan oteller bu ada turlarını otelden satıyorlar ve ücretler transferleri de kapsıyor. Bizim böyle bir imkanımız olmadığı ve aracımız olduğu için sabah erken saatte otelden ayrılarak buluşma noktasına gittik. Navigasyonumuz otel ile buluşma noktasının olduğu yer olan Trou d’Eau Douce (Tu do düs okunur) arasının 1 saat 10 dk olarak veriyordu.

Doğu rotamız

Biz ne olur ne olmaz diye +30 dk koyduk ama yine zor yetiştik. Siz de böyle bir planlama yaparsanız bu yolu sabah trafik saatinde alacağınızı unutmayın ve 2 saat ayırın yola. Bu turlar otel-katamaran-otel transferli olunca genellikle 100€ civarında oluyor. Biz Get Your Guide’dan 70$’a aldık turu. Katamaran Şirketi Oceane‘dı (Oseyan okunur) Eğer şirket seçme şansınız olursa bu oradaki en en büyük ve en çok katamaranı olan şirket kesinlikle hatasız bir operasyon yürüttüler.

Aux Cerfs

Mauritius Görülecek Yeler için önemli bir nokta olan Ile Aux Cerfs’ ile devam edelim 6-7 saat süren tur sırasında önce bir snorkeling molası veriliyor daha sonra bir şelale görülüyor. Bu şelaleye katamaran yanaşamadığı için yakın bir yerde küçük botlara alınıp şelaleye götürülüyorsunuz. Daha sonra teknede BBQ tavuk, balık yapılıyor. Tüm gezi sırasında sınırsız alkollü ve alkolsüz içecek ikramı var. Yalnız snorkeling öncesi alkol verilmiyor.

Daha sonra da yaklaşık 2 saat hem gezi hem de denize girmek için adaya yanaşıyorlar. Gerekli eşyaları yanınıza alın çünkü katamaran sizi bıraktıktan sonra tekrar açığa gidiyor. Yine meyve ve çay ikramı da yapılıyor. Özetle bu geziye giderken yanınızda yiyecek birşey ya da su götürmenize gerek yok.

Belle Mare Mauritius gezilecek yerler

Belle Mare Beach

Belle Mare

Gezimiz yaklaşık saat 15:30’da bitti. Biz bir günümüzü yine burada yani doğu tarafındaki Belle Marre  Beach‘de (Bel Mar okunur) geçirmeyi planlamıştık. Yaklaşık 6 km uzaklıkta olduğumuz için orayı görmeye karar verdik. Gidip görünce Flic en Flac’daki Sugar Beach’in çok daha iyi olduğunu gördük ve bir başka gün bu plaja gelme kararımızdan vazgeçtik.

Adanın bu tarafında da oldukça lüks resortler var ve uzakdoğulu turistler neden bilmiyoruz daha çok bu tarafı tercih etmişler. Batı tarafında pek uzakdoğuluya rastlamadık.  Nerede kalınır kısmında da anlattığımız gibi bu kısım daha rüzgarlı ve dalgalı.

5.Gün üm gün oteldeyiz yine

Arka arkaya iki gün dışarıda geçirdiğimiz için bugün tüm gün oteldeyiz.

6.Gün Güneyi keşif günü

Güney rotamız

Bugün güneye indik. İlk durak; La Vallee Des Couleurs Nature Park (La Vol di Kulör okunur) oldu. Burası tam bir Advanture park. Değişik uzunluklarda Zip Line’la, Nepal Köprüsü, Quad Bike yani ATV, Buggy Car ile geziler en popüler aktiviteler. Chamarel’deki 7 renkli tepeye benzer olarak burada da 23 renkli kaya bulunuyor.

Dev Kaplumbağaları da burada görebiliyorsunuz. Eğer buradaki aktivitelerin hakkını vermek isterseniz tam gününüzü buraya ayırsanız yeridir. Biz Zip Line’ın en alasını Filipinler‘de yaptığımız için burayı pas gördük ve çıktık.

Chamarel bölgesi oldukça dolu

Sonraki durağımız Chamarel oldu. Burada Chamarel Waterfall (Şamarel okunur) ve Seven Coloured Earth, Ebony Forest (Abanoz Ormanı) bulunuyor. Chamarel’e giriş 250MUR ama bu ücret Şelale ve 7 Renkli Kumul’u içeriyor. Eğer Ebony Forest‘a gitmek isterseniz 450MUR daha ödemeniz gerekiyor.

Ebony Forest’ın içerisinde isterseniz yürüyerek isterseniz arazi araçları ile görebileceğiniz rotalar bulunuyor. Yürüyerek gezip çıkmak en az 3 saat sürüyor. Rotanın sonunda da Le Morne manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Araçla gezip çıkmak 1 saatin altında sürüyor.

Le Morne_PanoramaHD

Underwater Fall

Daha sonra aynı gün Adanın en güneyindeki La Morne (La Morn okunur) bölgesindeki Underwater Waterfall’a (Deniz altı Şelalesi) gittik. Burasu sığ sudaki aluvyonların yarattığı optiksel bir yanılsama esasında ama sanki denizin içinde bir şalale akıyor gibi bir görüntü veriyor. Bu olay karadan görülebilecek bir şey değil. Ya drone ile ya da helikopter turları ile görebilirsiniz. Biz drone ile görüntüledik ama hava biraz puslu olduğu için çok iyi görüntü alamadık sizinle internet fotoğrafını paylaşıyoruz. Helikopter turlarının fiyatı ise kişi başı 550 euro. Ben varım diyorsanız tıklayın.

Le Morne bölgesi rüzgarlı olması nedeniyle özellikle Kite Board tutkunlarının gözdesi. Birçok Kite tutkunu karavan ya da çadırla burayı mesken tutmuş. Burada biraz vakit geçirip Kite yapanları izledikten sonra tekrar güneşin tadını çıkarabilmek için 15:00 gibi otele döndük.

7.Gün ev

Otelde son günümüz olduğu için denizin ve otelin tadını çıkarmaya karar verdik.

8.Gün Adanın batısından doğusuna keşif ve havalimanı

Bugün adanın ortasındaki bazı noktaları görerek havalimanına geçtik.

Doğuya doğru ikinci rotamız

İlk durağımız Casela World of Adventures (Kasela okunur) oldu. Burası bir tür açık hayvanat bahçesi. Beklentimiz çok fazla olarak girmedik ama burayı çok beğendik. Biz 4,5 saat harcadık burada ama katılacağınız aktivitelere göre burası tam gününüzü de alabilir. İçeriye giriş 850MUR bu ücrete içerideki birçok yeri görmek dahil. Bunlar arasında 4D sinema, Tuwanaku adındaki ufak çaplı bir Roller Coaster, safari kamyonetleri ile yapılan Safari, Tüm hayvanların görülmesi dahil.

Casela tam bir günüzü alabilir

Walking with Lions (arslanlarla yürüyüş),  Zipline, Hayvanları beslemek, Quad Bike ve Buggy ile Safari dahil değil. Biz bu ücretli olanlara katılmadık ona rağmen 4,5 saatte çıkabildik. Park’ın internet sitesi için tıklayın.

Zürafa Terası’nda Zürafalar ile fotoğraf çektirebilirsiniz.

Eğer direkt elinizle beslemek isterseniz terasın bunun için ayrılmış kısmına girmeniz gerekiyor ve bunun için de parayla Zürafalara verilen yemeklerden satın almanız gerekiyor. Biz daha önce Kenya’da oldukça yakınlaştığımız için bu defa bu kısmın hemen yanından fotoğrafla yetindik.

Big Cats diye bir alan var burada Arslan ve diğer bazı büyük kediler bulunuyor. Tümünü bilete dahil olarak görebiliyorsunuz ama yaklaşık 7-8 Arslanın olduğu alana girmek isterseniz ekstra bilet almanız gerekiyor. Önce içeride yapmanız ve yapmamanız gerekenlerle ilgili bilgilendiriliyorsunuz ve daha sonra içeri alınıyorsunuz.

Safari Kingdom kısmı parkın en uç tarafında yer alıyor.

Buraya yakın bir bölgeden buraya gitmek için yanları açık Safari kamyonlarına biniyorsunuz. Burasını tam anlamadık nedendir ama yaklaşık 200 m sonra bu araçlardan inip neredeyse aynısı olan araçlar için yine bir kuyruğa giriyorsunuz. Araçlar yaklaşık 20 dakikada bir geliyor. Bu araçlarla gezerken neredeyse tüm Geyik ve Antilop türlerini, Zebraları, Deve Kuşlarını ve Gergedanları görebiliyorsunuz. Tabii ki Kenya’da yaptığımız Safari ile kıyaslanamaz ama hiç Safari yapmadıysanız bir Hayvanat Bahçesinde çok daha fazlası diyebiliriz.

Casela Zürafa Platformu

Mountain Kingdom kısmı ise maceraya ayrılmış olan bölge.

Burada Zip Line, Nepal Köprüsü ve Canyon Swing yapma imkanınız var. Göreceğimiz yerleri Tom Tom navigasyon cihazımıza eklemiştik önceden ve sonraki durağımız Le Port Ship Model. Mauritius’un ahşap model gemi yapımcılığı dünya çapında ünlü ve burası da bu model gemilerin hem yapımını görebileceğiniz hem de yapılmışları satın alabileceğiniz bir mağaza. Yapım kısmının fotoğraf ve video görüntülerine izin veriliyor ama mağazada hem video hem de fotoğraf yasak. Mağaza oldukça geniş bir koleksiyona sahip.

Model savaş, ticaret ve yolcu gemilerinden modern yat ve yelkenlilere kadar her tür geminin maketini burada görebilir ve satın alabilirsiniz. Gemi dışında araba, motorsiklet maketleri de yapıyorlar çok başarılı. Ahşap modeller dışında metalden tüm havayollarına ait uçak modelleri de bulunuyor ve inanılmaz iyi bir işçilik ve detay var. Fiyatlar 100€’dan başlıyor binlerce euro seviyelerine çıkabiliyor ama genellikle fiyatlar 100-400€ aralığındaydı.

Trou aux Cerfs

Mauritius’da krater dahi görebiliyorsunuz

Adanın orta bölgelerinde Trou aux Cerfs (Tu o Serf okunur) eski volkanın krateri bulunuyor. Krater olduğunu anlamak her bakış açısından mümkün değil çünkü her yer bitki örtüsü ile kaplanmış.

Havalimanına varmadan önceki son durağımız Ganga Talao göl içerisinde bir Hindu Tapınağı. Buraya yaklaşırken dev Shiva ve Hanuman heykelleri bulunuyor. Biz oraya vardığımızda ortam biraz da sisliydi ve gerçekten mistik bir hava oluşmuştu.

Bizim ilgimizi daha önce ziyaret ettiğimiz için çekmedi ama değişik yerlerde Rom İmalatçıları var buraları ziyaret edebilirsiniz.

Mauritius’da ne yenir?

Genel olarak Hint kültürü hakim olduğu için yemeklerde esas olarak Hint yemekleri, Dholl Pori, Biriyani gibi Hint yemekleri her yerde bulunabiliyor.

Phoenix Bira yerel biraları mutlaka tadarsınız zaten. Buraya özel bir içecek de Vanilya Çayı. Normal sallama çayların vanilyalı olanları var. Eğer beğenirseniz getirmek için bizim gibi marketlerden alabilirsiniz. Çok fazla egzotik meyve maalesef yok.

 Mauritius’dan ne alınır?

Model gemi buraya özel bir olay. Eğer bir model gemiyi ülkenize taşımaya üşenmezseniz oldukça iyi bir hatıra olabilir ama biz almadık açıkcası. Baharat, Tekstil ürünleri, masa örtüsü vs diğer alınabilecek şeyler. Ama Mauritius geneli için söylenebilecek birşey varsa satılan şeylerin ya çok uyduruk olduğu ya da iyillerinin çok pahalı olduğu.

Sega Dansı seyretme fırsatı bulabilirseniz tavsiye ederiz. Zaten birçok otel gece eğlencelerinde bu dansa yer ayırıyor bu nedenle bir resortte kalıyorsanız muhtemelen bu dansı yapan bir grup bir gece otelin eğlence programında olacaktır.

Fiyatlar bloglarda yazıldığı kadar da abartılı değil bir kahve 2-3€, su 1-2€, ortalama bir öğle yemeği 10€, tam depo (40 lt) benzin 50€, günlük araç kirası 35€.

Mauritius Gezilecek Yerler, Mauritius Görülecek Yerler, Mauritius’a nasıl gidilir, Mauritius’da ulaşım, Mauritius’da ne yapılır, Mauritius’da ne yenir gibi sorularınızın cevabını bu Mauritius Gezi Rehberi yazımızda vermeye çalıştık.

Eğer bu yazımız sizin için faydalı olduysa alttaki “Bir Yorum Yazın” kısmına yorumunuz bizi mutlu edecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 27 YORUM
  1. Zeynep Ökte dedi ki:

    Gene şahane bir gezi olmuş. Gidilecek yerler listesine yazıldı. ?

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Teşekkürler Zeynep, kesinlikle listeye alınabilir…

  2. berna dedi ki:

    çok teşekkürler, haftaya gidiyoruz, çok işimize yaradı

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Ne güzel bunu duymak, iyi geziler…

  3. Abdullah Taşdelen dedi ki:

    Teşekkürler bilgiler için 13-07-2022 de 10 günlüğüne gidiyoruz

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Şimdiden iyi geziler, güzel bir ada…

  4. Damla Bişirici dedi ki:

    Kasım ayı için plan yaptık, gideceğiz…yazı çok işimize yaradı, teşekkürler, sevgiler …

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Harika ! Şimdiden iyi geziler…

  5. Ali Şahan dedi ki:

    Anlatım mükemmel ama Mauritiusu hiç sevemedim scooter ile adayı kesfedelim dedik plajlar fiyasko kesinlikle değmedi bu gezi
    sahil boyları hep özel evler villalar ve resortlerle kaplı keşfedecek gerçekten pek birşey bulamadık olanlarda değmeyecek kadar absürt fiyatlar Filipinler ve Phuket ten sonra kesinlikle bana göre değil güzel bir resort e 60 k verin gün batimini izleyin Okyanus manzaralı havuzunuzda keyif yapın alkol yemek vs hiç birseyi de dusunmezsiniz.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Evet haklısınız, bizce de Tayland yada Filipinler birçok açıdan çok daha zengin ama yine de o kadar da kötü değildi bizce 🙂

  6. burak dedi ki:

    Gitmeyi çok istiyorum. umarım yeterli parayı toparlayıp gidebilirim. özellikle güney kısmı harika bir yer karadenizli olduğum için daha da güzel geldi gözüme şu an tek isteğim bu.

  7. büşra dedi ki:

    Merhaba,
    Detaylı anlatım için teşekkürler. Nisanda gitmeyi planlıyoruz. Yazınızdan çok faydalandım.
    Sevgiler…

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok mutluk olduk, iyi geziler…

  8. Nebahat dedi ki:

    merhaba, yazınızı okudum çok detaylıbilgi vermişsiniz çok tesekkür ederim. Temmuz ayının ilk haftasında gıtmeyı planlıyoruz, 2 yetişkin 1 çocuk ve 1 bebek ıle adanın hangi bölgesinde otel ayarlamamızı önerirsiniz?

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Selamlar, güzel düşünceleriniz için teşekkür ederiz. Flic en Flac bölgesini tavsiye ederiz.

  9. kubilay(birgezihikayesi) dedi ki:

    Haftaya Mauritius’ a gidiyoruz. Okuduğum bu yazı planladığım gezi için bir rehber niteliğinde. Emeğinize sağlık. Yazınızı hiç sıkılmadan okudum. Yardımınız için tekrar teşekkürler. 😉

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler, güzel yorumlar yenilerini yazmak için teşvik ediyor. İyi geziler 🙂

  10. Zeynep Gamze dedi ki:

    Benim ki sadece bir hayal olsa da yazınızı büyük keyifle okudum. Kaleminize sağlık ????????

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler 🙂

  11. Nurşen şahin dedi ki:

    Aralık 2023 2 yaşında oğlumla gideceğim,yazınız çok faydalı oldu, teşk ederim.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler, iyi geziler.

  12. Orhan dedi ki:

    Gerçekten yararlı, çok teşekkür ederiz.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Teşekkür ederiz.

  13. Abdurrahman dedi ki:

    Mauritius’u yerli ve yabancı birçok kanaldan araştırıyorum ve en aydınlatıcı yazılardan biri olarak ara ara okuyorum, bu sayede kendi planımızı yapabiliyoruz. Teşekkürler.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Harika, şimdiden iyi geziler.

  14. Zeynep dedi ki:

    Merhabalar öncelikle emeğiniz için teşekkür ederim. Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Biz temmuz ayı 2. Haftası gitmeyi planlıyoruz. Ancak hava durumu nedeniyle mauritius ile phuket arasında kaldık. Temmuz ayı için 2 lokasyondan hangisini tavsiye edersiniz? Çok teşekkürler..

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Selamlar, Eğer sadece Phuket ise seçimim Mauritius olur. Tayland ve Mauritius arasında ise Tayland’ı seçerim ama tek aşına Phuhet çok cazip değil bence. Şimdiden iyi geziler.

BİR YORUM YAZIN