Meknes

2,391 hit
Meknes

Fas’ın dört İmparatorluk şehrinden biri olan Meknes 17.yy’da Moulay İsmail döneminde Fas’ın başkenti olmuş. 1996’dan beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Meknes de Fes gibi daha az turistik ve Fas atmosferinin hissedildiği bir kent. “Yeşil Şehir” olarak bilinen Meknes aynı zamanda ülkenin ilk başkenti.

Molla İsmail Meknes’i başkent yapmakla birlikte bu şehrin Fas’ın Versay’ı olmasını istemiş. Bu amaçla o dönem için çok büyük sayılabilecek ve duvarlarla çevrili 40 kilometrekarelik bir alanda çeşmeler, kapılar, bahçeler, camiler, medreseler, meydanlar, dükkanlar, saraylar yaptırmış. İspanyol-Fas mimarisi ile yapılan bu eserler sonunda da gerçekten 14.Louis zamanında bu ünvanı elde etmiş.

Nasıl Gidilir

Tüm büyük Fas kentlerinden Meknes’e tren ile gitmek mümkün. Fes 1 saat, Rabat 2-2,5 saat, Kazablanka 3 saat, Tangier 4 saat ve Marakeş 6,5 saat sürüyor tren ile. Meknes’de 2 istasyon var; Gare De Meknes ve Gare De Meknes El Abdal Emir. Eğer merkezde inmek istiyorsanız Gare De Meknes El Abdal Emir’i seçmelisiniz.

Otobüs ile de Fes’e gitmek mümkün. CTM isimli şirket tüm Fas şehirleri arasında hizmet veriyor.

Diğer bir seçenek de Grand Taksi adı verilen büyük taksilerle pazarlık yaparak buraya gelmek ya da buradan başka bir şehre gitmek.

Biz Rabat’dan sabah 09:17’de treni ile 2.5 saatlik 2.sınıf tren yolculuğu ile Meknes’e ulaştık.

Meknes Panoraması ve Büyük Cami

Meknes Panoraması ve Büyük Cami

Şehir İçinde Ulaşım

Meknes’de şehir içi ulaşım yürümek, Keleş’e binmek ve Petit Taksi adı verilen taksileri kullanmakla mümkün.

Keleşlerle Gezi

Keleşlerle Gezi

Ne zaman gidilir

En iyi aylar Marakeş sayfamızda da belirttiğimiz gibi mart-mayıs arası ile eylül-kasım arası olarak özetlenebilir. En ılıman hava bu aylar içerisinde oluyor. Diğer yaz aylarında ısı 40 dereceleri geçtiği, kış aylarında ise 5 dereceye kadar düşebildiği için gezmek için çok uygun olmaz.

Nerede kalınır

Meknes’de de diğer Fas şehirlerinde olduğu gibi bir Riad’da konaklamanızı öneririz. Bu konudan daha uzun yazımızı Marakeş sayfamızda okuyabilirsiniz.

Meknes’de kaldığımız ve Medina sınırları içerisinde yer alan Fas’ın ilk Riad’ı “Riad Maison de Hotes” 2 kişi çok güzel bir kahvaltı dahil 700 Dh idi.  Çok memnun kaldığımız ve makul fiyatlı Riad’da Meknes’e gideceklere öneririz. Her köşesinde bir Fas dokusunun bulunduğu Riad’dan ayrılıp Meknes’e karmaşasına girmek istemedik. Meknes’deki öğlen ve akşam yemeklerimizi de Riad’ımızda aldık . Yemekler çok lezzetliydi ve adam başı 110 Dh hesap verdik. Riad’da şarap yok ama dışarıdan yemeğe getirmenize izin veriliyor.

Nereler Gezilir

Güzel bir yemekten sonra kendinizi Medinaya atabilir ve labirentte kaybolabilirsiniz. Zaten aksi düşünülemez birbirinin aynı sokaklar, camiiler ve evleri birbirinden bile ayıramıyorsunuz. Bu nedenle Fes’de olduğu gibi Meknes’de de 6 kişi için 120 Dh karşılığı bir rehberle yarım gün için anlaşıyoruz ve rahat bir nefes alıyoruz.

Rehbersiz görmeniz gereken bir nokta yanıbaşınızda dahi olsa bulamayabilirsiniz. Rehberle gezilen yerler arasında “Dar Jamaii Museum”, Bab el Mansour”, Koubbat as Sufara”, Mausaleum of Maulay İsmail” en önemlileri. Birçok mahalleden oluşan Medinanın her mahallesinin ayrı camisi, ayrı kuran kursu olduğunu berberi rehberimizden öğreniyor ve geziyoruz.

Bab Mansour

Bab Mansour

Bab Mansour

Bu tarz şehir kapılarını ya sıklıkla gördünüz Fas’da ya da göreceksiniz. Meknes’e giriş için de 20’den fazla irili ufaklı kapı var ama bu hem Meknes hem de Fas’ın en büyük kapısı. Bu arada Bab Kapı anlamına geliyor. Molla İsmail’in oğlu Molla Abdulla döneminde 18.yy’da yapılan kapı çinileri ve oymaları ile göz kamaştırıyor gerçekten.

Kara Yeraltı Hapishanesi (Prison de Kara)

Meknes’de bizi en etkileyen ve şaşırtan yer burası oldu. Yine Molla ismail dönemine ait olan bu hapishane yaklaşık 50.000 gayrimüslimin mahkum edilmesi amacıyla kullanılmış. Fotoğraflardan da görüldüğü gibi yeraltında olan hapishanenin sadece yer üstünde ufak hava bacaları mevcut. Dışarıdan içerideki ortamı hiç tahmin edemeyeceğiniz ufak bir kapıdan giriliyor ama yer altında devasa bir hapishane bulunuyor. Hapishanenin boş halinde dahi dolaşmak oldukça ürkütücü ve moral bozucuydu. İçeride o sayıda mahkum varken ki durumu düşünemiyoruz dahi.

Place El-Hadim (El-Hadim Meydanı)

Bab Mansour’un karşısındaki Meknes’in ana meydanı diyebileceğimiz El-Hedim Meydanı bizzat Molla ismail tarafında tasarlanmış. Bu meydan çok ufak çaplı Marakeş’in Jmaa El-Fnaa’sı diyebiliriz. Yine bu meydanın da etrafı cafeler ve dükkanlarla çevrili. Benzeri gösteri yapanlar ve satıcılar bu meydanda da bulunuyor. Meydanı gören cafelerden birinde bir nane Çayı içerken meydanda olup bitenleri seyretmek ve dinlenmek çok iyi bir fikir.

Mausoleum of Moulay İsmail (Molla İsmail Türbesi)

Burası Meknes hakkındaki yazımızın neredeyse her cümlesinde geçen Meknes’in kurucusu Molla İsmail’in anıtmezarı ya da Türbesi. Biz oradayken açıktı ama şu anda geniş bir restorasyon için ziyarete kapalı. Anıt Mezar şehrin kurucusuna layık olacak şekilde oldukça görkemli ve ince bir işçilikle yapılmış.

Ebu İnaniye Medresesi (Bou Inania Madrasa)

Ebu İnaniye Medresesi (Bou Inania Madrasa)

Ebu İnaniye Medresesi (Bou Inania Madrasa)

Berberi Emir Ebu İnan Faris tarafından aynı isimle Fes’deki gibi Meknes’de da bir Medrese yapılmış. Fes’deki gibi buda gösterişli ve etkileyici bir Medrese. Eğitim alan öğrencilerin odalarını ve genel alanları görüp o günleri aklınızda canlandırabiliyorsunuz.

Büyük Cami

Ebu İnaniye Medresesine yakın Büyük Cami’nin yeşil dörtgen minaresini Meknes’i yukarıdan gördüğünüz her yerden seçebilirsiniz. Sultan Molla İsmail’in zamanında 11. yüzyılda inşa ettirilmiş olan cami 2.700 metrekareden fazla alana yayılıyor.  Camide bulunan zengin kütüphane ise daha sonra Muhavvidler tarafından oluşturulmuş. Camide 143 kemer, 11 kapı bulunuyor.  Caminin işlemeli kapılarına ve yeşil çinilerle döşeli minaresine özellikle dikkat etmelisiniz.

Dar Jamai Müzesi

Müze modern fas sanatları olarak değerlendirebileceğimiz seramik, ahşap sanat eserleri, mücevher, kostümler, metal sanat eserlerin sergilendiği bir yapı.

Fas Yemekleri, Sosyal hayatı, alış veriş önerileri ve diğer ipuçlarını okumak için Marakeş sayfamızı tıklayın.

Ne Yenir

Yemek bilgileri için Marakeş yazımızı okuyun.

Ne Alınır

Alışveriş tavsiyeleri için Marakeş yazımızı okuyun.

Diğer Fas sayfalarımız da okuyun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN