Umman Gezi Rehberi

Umman Gezi Rehberi

Umman Gezi Rehberi

Bir süredir ilgimizi çeken Arap Ülkelerinin bir diğeri olan Umman‘a (Oman) aniden gitme kararı aldık. Dubai (BAE), Doha (Katar) ve Ürdün gezilerimizden sonra bu ülke de ilgimizi çekmeye başlamıştı. Gidip görünce ilgimizi çekmesinin bir nedeni varmış diye düşündük ve çok keyifli bir gezi yaparak güzel anılarla döndük.

Umman daha doğrusu Oman çünkü bizden başka bu ülkeyi bu isimle bilen yok zengin, temiz, gezi yaparken görülecek farklı noktaları olan dolu dolu bir ülke. Petrol ve doğalgaz kaynakları olan Umman bir Sultanlık ve ismi de esasında Umman Sultanlığı.

Umman Sultanlığında yolların, havalimanının, devlet binalarının durumundan ülkenin zengin olduğunu hemen görebiliyorsunuz. Tabii ki bu zenginlik Umman’lılar için geçerli. Umman’lı denebilecek kişi sayısı bu ülkede oldukça az zaten. Genel olarak ülke Hindistan, Sri Lanka, Bengladeş gibi ülkelerden gelen ve Expat adı verilen kişilerle dolu. Bu zenginlik onlar için pek geçerli değil. Onlar daha fazla çalışıp daha az kazanıyorlar tahmin edersiniz ki. Umman g

ezi Rehberi

Disdasha ve Abaya Umman gezi Rehberi

Kıyafetlerinden kişilerin Umman’lı olup olmadığını hemen anlıyorsunuz. Umman’lı erkekler Disdasha adı verilen beyaz tek parça elbiselerini giyiyorlar genelde.

Başlarına da Kuma adı verilen beyaz üzerine farklı renklerle nakış yapılmış bir şapka takıyorlar. Bu takke takıldıktan sonra ön kısmı parmaklarla bastırılarak hafif kaldırılıyor. Ayaklarında da genellikle yaz kış sandelet oluyor erkeklerin.

Kadınlar ise farklı renlerde de olabilmekle birlikte genellikle siyah çarşaf olarak tarif edebileceğimiz Abaya adı verilen kıyafeti giyiyorlar. Kadınlar için şıklık önemli ama şıklık bu kumaşın kalitesi ve ayağa giyilen abiye bir terlik ya da ayakkabı ile sağlanıyor ancak. Umman Şeriat ile yönetilmesine rağmen Umman kadını için tesettüre girmek yada çarşaf giymek Ürdün kadını için zorunlu değil ama ağırlıklı giyim şekli bu şekilde.

Nasıl Gidilir?

Biz THY ile İstanbul aktarmalı olarak Umman’ın başkenti Muscat’a uçtuk. Bu uçuş yaklaşık 5 saat sürüyor. THY dışında Pegasus, Qatar farklı alternatifler de var.

Ne zaman Gidilir?

Umman tahmin edersiniz ki Arap Ülkesi olduğu için yazın aşırı sıcak oluyor. Bu nedenle gezinizi Ekim-Nisan ayları arasında yapmanızda oldukça fayda var. Aksi halde Muskat gibi şehirlerde 50 derece hatta üzeri sıcaklıklar ile karşılaşabilirsiniz. Umman gezi Rehberi

Nerede Kalınır?

Resort’ler Umman gezi Rehberi

Biz Umman gezimizin Muskat ayağını biraz da kışın yaptığımız yaz tatili gibi planladığımız için Muscat’ın 20 dk uzağında bulunan Resort’lerden birinde kaldık. Muskat’ın biraz dışında oldukça lüks birçok resort bulunuyor. Biraz kendimizi şımartmaya karar vererek seçimimizi Shangri-La Barr Al Jissah, Muscat
şeklinde yaptık. Bu otelin içerisinde Al Waha ve Al Bandar adı altında 2 otel bulunuyor.

Hangi otelde kalırsanız kalın iki otelin tüm olanaklarını kullanabiliyorsunuz. Deniz manzaralı odaları denize çok daha yakın olduğu için biz Al Waha’yı tercih ettik. İki otel arasında Lazy River denilen bir akıntılı nehir var. Esasen tabii ki bir havuz ama bir ring şeklinde nehir şeklinde yavaşça akıyor bu havuz. Şişme botlara binerek kendinizi bu Lazy River’a bıraktığınızda yarım saatte iki otel arasında tam bir tur atıyorsunuz. Resortlerde kaldığınızda Umman için geçerli olan bikini, mayo giyememe gibi kurallara uymanız gerekmiyor. Normalde yarı haşema tarzı yüzme kıyafetleri giymeniz gerekiyor.

Mutrah Bölgesi, Qurum ve Al Khuwair Umman gezi Rehberi

Tabii ki Muskat merkezde de sayısız otel seçeneği var ama dediğimiz gibi biz gezimizin 2 gününü deniz tatili gibi düşündüğümüz için böyle bir seçim yaptık. Eğer siz Muskat’da kalacaksanız farklı ilgi alanlarına göre farklı noktalar seçebilirsiniz. İlgi alanınız Eski Şehir olacaksa Muttrah Bölgesi, Şehir Merkezinde ama daha sakin bir bölgede kalmak isterseniz Qurum Bölgesi, hem Yeni Şehir Bölgesinde hem de havalimanına yakın olmak isteseniz Al Khuwair Bölgesi doğru karar olacaktır.

Biz seçimimizden çok memnun kaldık ama eğer şehir merkezinde konaklamak isteyen olursa Qurum’u tavsiye ederiz. Qurum bölgesindeki otellerden denize girdiğinizde de kıyafet konusunda resortler kadar olmasa da bir miktar daha rahat olabiliyorsunuz.Umman gezi Rehberi

Önemli bir tavsiye ve uyarımız olacak. Genel bir düşüncemiz var; ülkenin gelişmişlik seviyesi düştükçe otel kalitesini artırmakta çok fayda olduğunu düşünüyoruz. Mesela Paris’de uygun fiyatlı bir otel çok sorun çıkartmazken bu tip ülkelerde ucuz otel ve bölgeler gezinizin kötü geçmesine neden olabiliyor. Bu nedenle tavsiyemiz bütçenizin elverdiği ölçüde konaklama kalitenizi artırmanız. Bu arada kötü bir haberimiz var Muscat’da konaklama ücretleri oldukça pahalı. Hatta 100 ülke görmüş bir aile olarak en pahalı konaklamamızı Muskat’da yaptık diyebiliriz.

Umman'da gezi planımız nasıldı?

Biz Umman gezi planımızı şu şekilde yaptık;

1-3.Gün Şubat Muskat (THY 01:20’de Muskat’a indiği için ilk gün için sabaha karşı girdiğimiz otelimize tam ödeme yapmak zorunda kaldık. İlk gün böyle geçtikten sonra tam 2 gün Muskat’da gezdik. Muskat’dan ayrıldığımız Bimmah Sinkhole ve Wadi Shab’ı gördükten sonra Sur kenti üzerinden Çöl’e geçmek üzere Bidiyyah kentine vardık. (ilk 3 gece Muskat’da konakladık)

4. Gün Vahibe Çölü (konaklama çölde)

5. Gün Nizwa ve Jebel Akdhar (konaklama Jebel Akdhar’da)

ve dönüş uçağı için geri Muskat’a dönüş.

Sizler için tavsiyemiz ise şu şekilde; eğer 1-2 gün ayırarak trekking yapma niyetiniz yoksa Jebel Akdhar kısmını iptal edip bunun yerine 1 gece Sur konaklaması ekleyebilirsiniz. Muskat’dan ayrıldığımız gün gezdiğimiz Wadi Shab’da aynı şekilde yarım gün sürecek bir trekking için zaman ayırmadıysanız burayı direkt pas geçebilirsiniz. Umman gezi Rehberi

Muskat Umman gezi Rehberi

Muskat; Eski Şehir olarak tarif edebileceğimiz Muttrah bölgesi, Yeni Şehir olarak tanımlayabileceğimiz Al Khuwair bölgesi ve ikisinin arasında bir karektere sahip deniz kenarındaki biraz daha elite bir semt olan Qurum bölgesinden oluşuyor bize göre. Um

man gezi Rehberi

Muttrah SouqUmman gezi Rehberi

Muttrah’da bu isim ile anılan bazı noktalar bulunuyor. Bunların başında Muttrah Souq yani Muttrah Çarşısı geliyor. Bizim Kapalıçarşımız gibi deniliyor ama bizce öyle değil. Çok daha küçük ve sınırlı şeylerin satıldığı basit bir çarşı. Ağırlıklı olarak Buhur ve hediyelik eşya satıcıları bulunuyor.

Hançer Umman’ın simgesi

Hediyelik eşya satıcılarının en çok sattığı ürünler arasında Umman’ın bayrağında da bulunan ve simgesi olan Hançer bulunuyor. Hançer’i umman’lılar icat etmiş ama dünyaca bilinmesi Osmanlı sayesinde olmuş. magnet hançerlerden replika hançerler hatta çok değerli gerçek hançerlere kadar her türlü hançeri burada bulmanız mümkün.

Umman’ın Denizcilik tarihi çok geniş

Diğer önemli hediyelik eşyalardan bazıları da Denizcilik malzemeleri ile ilgili.  Umman’lılar ilk denizci ülkelerden birisi olarak biliniyor ve bir dönem Portekizlilerin de sayesinde Umman denizcilikte çok önemli bir noktaya gelmişler. Zaten petrol ve doğalgaz keşfedilmeden önce Muskat İnci ve Balıkçılık ile geçimini sağlayan bir köymüş.

O dönemin Umman’ında denizci bir aileden gelen Ahmed Bin Macid o kadar önemli bir denizciymiş ki Vasco Da Gama’nın yola çıktığı bu dönmede adı sıkça anılıyormuş ve kendisine rehberlik yapmış. Hatta Ahmet Bin Macid Hindistan’ı haritasında Piri Reis‘den daha önce göstermiş. Bölgede çok ülke olmasına rağmen bulunduğu Hindistan ile Afrika arasındaki denize Umman Denizi, İran ile arsındaki körfeze de Umman Körfezi adı verilmesinin nedeni de büyük ihtimalle bu denizcilik geçmişleri.

Sinbad da Ummanlı

Umman’ın denizcilik tarihi her ne kadar çok bilinmese de Sinbad’ın ünlü Kanton yolculuğuna Umman’ın bir limanı olan Sohor’dan başladığı söylenmektedir. Ayrıca hiç çivi kullanmadan inşa edilmiş olan ve halen bu konuda ünlü olan tüm bölge ülkelere ihraç ettikleri tekneleri, Çin’e pusulasız olarak gitmiş olmaları, Basra Körfezi bölgesinden Amerika’ya kendi gemisi ile ilk elçisini gönderen ülke olması (el-Hac Ahmed bin Na’aman El Ka’abi), rehberlikleri ile Portekizli Vasco Da Gama’nın Ümit Burnu’nu aşmasını sağlamaları, Umman’ın önemli bir denizcilik geçmişine sahip olduğunu gösteren sadece birkaç örnektir.

Umman’ın daha Denizcilik Tarihi ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.

Aladdin’in Umman’lı olduğu inancı var Umman gezi Rehberi

Denizcilik, Sinbad’dan konu açılmışken Aladdin‘den bahsetmeden olmaz çünkü Arap orjinli olarak bildiğimiz Aladdin’i Ummanlılar Ummanlı olarak kabul ediyorlar ve bunu Muttrah Souq’daki Aladdin Sihirli Lambası hediyeliklerinden hemen anlıyorsunuz zaten.

Umman ve Buhur ayrılmaz bir ikili Umman gezi Rehberi

Denizcilik, Sinbad ve Aladdin’den bahsettikten sonra gelelim Muttrah Souq‘da en çok satılan Buhur‘a. Buhur, Buhur (Labon) ağağlarının yaralandırılması sonucu oradan akan bir tür reçine.

Buhur kalitesine göre yakmalık ya da yemelik olarak ikiye ayrılıyor. Bunlar da kalitesine göre kendi içerinde birçok sınıfa ayrılıyor tabii ki. Yemelik olarak diye adlandırdığımız grup direkt olarak yenmiyor. 1-2 parça Buhur’u bir gece suda bekletiyorsunuz ve bu suyu sabah içiyorsunuz. Başta mide şikayetleri olmak üzere birçok derde deva olarak biliniyor bu su.

Bir gece suda yumuşamış olan Buhur’u da sakiz gibi bir süre çiğnemeniz tavsiye ediliyor. Bu arada bu aroma bazı yemeklerde de kullanılıyor. Biz otelimizde Buhurlu Cheese Cake yedik ve tadını, aromasını unutamıyoruz.

Buhur Umman’da her yerde

Buhur Umman ile o kadar özdeşleşmişki bir çok AVM’de, dükkanda hafif bir Buhur tütsüsüne her zaman rastlamak mümkün. Tabii ki Buhur ve Buhur’un yakıldığı Buhurdanlık da Umman’da birçok noktada satılıyor. Buhur tek başına tutuşan birşey değil. Buhurdanlığın içine Buhur ile birlikte bir parça da kor kömür koymanız gerekiyor. Ülkemizde bulunmayan Olips şeker paketine benzer bu amaçla üretilmiş kömürleri de buhur satan yerlerden alabiliyorsunuz.

İyi kalite Buhur’un 1 kg fiyatı yaklaşık 20-22 OMR. Tabii ki bu çok büyük miktar bir Buhur, biz yakmalık ve yemeklik olmak üzere 100 gr aldık. Kömür ise 1,5 OMR.

Buhur konusuna Muttrah Souq nedeniyle girmiştik; buradan Buhur ve bir de hançerli magnet alarak ayrıldık.

Muttrah Fort

Muttrah bölgesinde önemli bir nokta da Al Hajar tepesine kurulu olan Muttrah Fort yani Muttrah Kalesi. Kaleye fena sayılmayacak bir merdiven ile çıkıyorsunuz ve çıkış ücreti 3 OMR. çıkarken ve çıktıktan sonra güzel bir Muskat Eski Şehir manzarası sizi bekliyor oluyor. Buradan gördüğünüz kısım Muskat’ın sadece Eski Şehir kısmı diğer bölgeleri buradan göremiyorsunuz. Aşağıda görünen Kordon boyu Muttrah Corniche olarak adlandırılıyor. Sultan Qaboos limanında demirlemiş iki adet yat göreceksiniz. Bunlardan büyük olanı Umman Sultanı’na ait. Diğeri de üst düzey devlet görevlilerinin kullanımına tahsis edilmiş.

Muttrah’ı savunmak için yapılmış kalenin ilk olarak MS 1507’de inşa edildiği, ancak 1560’larda Umman’ın işgali sırasında Portekizliler tarafından kuleler ve daha güçlü duvarlarla değiştirilip yükseltildiği düşünülüyor.

Kale savunmayı destekleyecek 8 kule ile desteklenmiş.

8 Kule ele geçirilmeleri durumunda Ana Kale tarafından imha edebilecek şekilde yerleştirilmiş. Muttrah Fort 1500’lü yılların sonunda Piri Reis ve Ali Bey tarafında 2 defa ele geçirilmiş ve Umman burayı 1650 yılında geri almış. 16. yüzyıldan itibaren Umman önce Portekiz, ardından Osmanlı Devleti’nin nüfuz alanına girmiş, ancak bir Osmanlı eyaleti olmamış. Portekiz ise 16. yüzyılın başlarından itibaren Umman kıyılarına çıkarak Muskat’ı ve sahildeki diğer bazı bölgeleri işgal etmiş, buna karşın iç kesimlerde yine yerli yönetim hüküm sürmeye devam etmiş.

17. yüzyılın ortalarında Portekiz işgali sona ermiş, ancak 18. yüzyılda bu kez İngiltere’nin bölgeye ilgisi artmış. Yakın döneme kadar İngiltere’nin Umman üzerindeki nüfuz ve hakimiyeti, Umman’daki geleneksel saltanatla birlikte varlığını sürdürmüş.

Umman, 1951 yılında bağımsızlığını ilan ettiyse de İngiltere iç karışıklıklardan yararlanarak Umman üzerindeki hakimiyetini devam ettirmiş ve nihayet 1970’te mevcut devlet başkanı Kabus bin Said,babasını tahttan indirerek yönetime el koymuş.

Muttrah Fort’u her gün sabah 08:00 ile 23:00 arası açık bu nedenle bizim gibi gece de ziyaret edebilirsiniz.

Sultan Qaboos bin Said

Umman Sultanı denince akla Sultan Qaboos bin Said geliyor. Bizim için Atatürk ne anlam ifade ediyorsa Umman için de Sultan Qaboos onu ifade ediyor. Umman’ın en önemli ve büyük camiisine de adını veren Sultan Qaboos Umman için çok önemli bir isim. Qaboos sert bir okunuyor ve Yakışıklı anlamına geliyor. Eğer yumuşak bir şekilde ülkemizdeki gibi okunursa anlamı da ülkemizdeki ile aynı yani Kabus oluyor.

  • Babasının yönetimini beğenmeyen Kabus, 1970 yılında İngilizlerin desteğiyle saray darbesi gerçekleştirmiş ve tahttan indirdiği babasını sürgün eden Kabus, 50 yıl boyunca sürecek sultanlığına ilk adımını atmış,

Sultan Qaboos Umman için çok önemli

  • Kabus, Umman Sultanı olur olmaz birçok projeyi devreye sokmuş. Yol, hastane, okul, iletişim, teknoloji, sanayi ve liman tesisleri inşa etmek gibi birçok yatırıma öncülük etmiş,
  • Umman Riyali’nin ülkenin ulusal para birimi olarak belirlemiş,
  • Siyasi sistemi mutlak monarşiye dönüştürmüş,
  • Umman’ı birleştirmiş; Muskat ve Umman olan ülkenin adını Umman Sultanlığı olarak değiştirip, Muskat’ı başkent olarak belirlemiş,
  • Dünyanın farklı yerlerinde, Pakistan, Hindistan ve Doğu Afrika’da yaşayan ve Umman asıllı olan insanları ülkeye toplamış,
  • Sultan Kabus, tüm Ummanlıları bir araya getirerek ulusal bir kimlik oluşturmayı başarmış,
  • Umman’ın ilk anayasasını yürürlüğe soktu.
  • Siyasi platformlar, partiler ve izinsiz kamu toplantılarının yasak olduğu ülkede, Sultan 21 yaş ve üstü vatandaşlarına oy verme hakkı tanımış,
  • Umman’ın komşularıyla diplomatik ilişkiler başlatmış ve ülkesini Arap Ligi ve Birleşmiş Milletler’e sokmuş,

Kabus Umman’ın bu günlere gelmesi için çok hizmette bulunmuş

  • Kraliyet ailesinin siyasi gücü giderek artarken, Kabus rejimi yavaş yavaş kadınlar da dahil Umman vatandaşlarının hükümete katılmasına izin vermiş,
  • Ortadoğu’nun arabulucusu olarak tanınan Kabus, bölgedeki birçok olayda denge politikası yürütmüş,
  • İran-Irak Savaşı boyunca tarafsızlığını korumuş,
  • Batı ve Amerika ile ilişkilerinde her zaman sıkı bir bağ kurmayı tercih etmiş,
  • 1992 yılında Yemen ile sınır problemini çözüme kavuşturan Sultan, Arap Baharı ayaklanmalarının ülkeye sıçramaması için bir dizi reform taahhüt etmiş ve Arap Baharı ülkeyi etkilememiş,
  • Sultan Kabus, İran’ın nükleer tartışmaları, Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı abluka ve Yemen’deki savaş da dahil birçok konuda tarafsız kalmayı başarmış,
  • Kabus, 2013’te ABD-İran arasındaki geçici nükleer anlaşma da dahil olmak üzere bölgedeki gergin durumlarda kendisini güvenilir bir arabulucu olarak konumlandırmış,

Hastalık yılları

  • Ne var ki, on yıllar boyunca tahtta kalmayı başaran ve muhalif sesleri susturan Sultan Kabus, 2014’te kolon kanserine yakalandığını öğrenmiş,
  • Tedavi için 2015’te Almanya’ya giden Umman Sultanı, burada 8 ay kaldıktan sonra ülkesine dönmüş,
  • Daha sonra tedavisi için zaman zaman Belçika’ya gitmiş,
  • Devleti kendi üzerine odakladığı ve çocuğu olmadığı için potansiyel halefler konusunda spekülasyonlar çoğalmaya başlamış ve potansiyel 85 Sultan adayı varmış.  Ülke anayasası, bir sonraki Sultan’ın Kraliyet Ailesi tarafından seçilmesi gerektiğini söylediği için 3 gün uzlaşma olması beklenmiş ama 3 gün sonunda uzlaşma olmayınca Kabus’un bıraktığı vasiyet mektubu ile yeni Sultan belirlenmiş. Yeni Sultan Miras ve Kültür Bakanı olarak da görev yapan kuzeni Heysem bin Tarık olmuş,

Neyse önemli olduğunu düşündüğümüz için uzunca Sultan Qaboos’dan bahsettikten sonra Muskat ile devam edelim.

P1080023

Muttrah (ya da Mutrah) bölgesindeki ilgi alanlarından birisi de Balık ve Sebze Pazarı. Burası sabah erken saatlerde giderseniz balıkçıların pazarlık usulü ile tuttukları balıkları satmalarına şahit olabileceğiniz bir pazar.

Sultan Qaboos Grand Mosque

Muskat’ın en önemli yapılarından birisi şüphesiz Sultan Qaboos Camii. 1992 yılında Umman Sultanı Kabus bin Said El Said hayateyken ülkesine bir Ulu Cami yapılması talimatını vermesinin ardından 1993 yılonda caminin tasarımı için bir yarışma düzenlenmiş. Aralık 1994’te inşaat başlamış ve caminin inşaatı altı yıl yedi ay sürmüş. Caminin etrafına İslam’ın 5 şartını simgeleyen beş minare inşa edilmiştir.  Ana minare (90 metre) yüksekliğinde ve dört yan minare (45,5 metre) camiye dışarıdan bakıldığında başlıca görsel özelliği.

İç Mekan

İç mekanda ise ana musalla hem ibadetin hem de ziyaretçilerin odak noktası. Cami’nin ana bölümü kare şeklinde ve 74,4 x 74,4 metre boyutlarında olup yerden 50 metre yüksekliğe kadar yükselen merkezi bir kubbeye sahip. Kubbenin içi muhteşem bir şekilde süslenmiş ve Muskat için başlı başına önemli bir turistik cazibe merkezi. Ana kısım 6500’den fazla ibadetçiyi ağırlayabilirken, kadın kısmı 750 ibadetçiyi ağırlayabiliyor.

Caminin halısı çok özel

Cami avlusu ise 8.000 ibadetçiyi ağırlayabiliyor. Böylece iç avluda ve geçitlerde ilave alanlarla toplam 20.000 ibadetçi kapasitesine ulaşmakta. Çok süslemeli ve ihtişamlı bir iç yapıya sahip  camiinin iç kısmında öne çıkan iki unsur; halı ve avize. 1.700.000.000 düğüm içeren, 21 ton ağırlığında ve üretimi dört yıl süren klasik İran Tebriz, Kaşan ve İsfahan tasarım geleneklerini bir araya getiren tek parça halı gerçekten inanılmaz. Halının yapımında çoğunluğu geleneksel bitkisel boyalardan elde edilen, farklı tonlarda 28 renk kullanılmış. 4.343 m2 büyüklüğündeki halı eskiden dünyanın en büyük tek parça halısıymış ama şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentindeki Şeyh Zayed Ulu Camisi’nden sonra ikinci sırada yer alıyor.

Caminin avizeleri de çok dikkat çekici

İbadet salonunun üzerindeki avize ise 14 metre yüksekliğinde ve İtalyan Faustig şirketi tarafından üretilmiş. Caminin yüksekliği 90 metre olduğundan avize orantılı görünüyor ancak bir zamanlar dünyanın en büyük avizesiymiş ve bu ünvanını da yine Abu Dabi’deki Şeyh Zayed Camii’sine kaptırmış. 8,5 ton ağırlığında, 600.000 Svarovski kristal, karartma sistemiyle tamamlanmış. 1.122 halojen ampulu olan avizenin içinde bakım için bir merdiven bulunuyor. Binanın diğer bölümlerine aynı tasarımda 34 adet daha küçük avize bulunmakta.

Camiyi ziyaret için dikkat edilmesi gerek hususlar var

Camiye müslüman olmayan ziyaretçilerin 08:00 – 11:00 saatleri arasında girmesine izin veriliyor. Cuma, Cumartesi ve Pazar günü ise ziyaretçi girişi yok.

Camiiye girişler için ciddi bir kıyafet zorunluluğu bulunuyor. Erkekler için bermuda gibi kıyafetlere izin verilmiyor. Kadınlar için de şartlar aynı ama daha sert. Özetle bileğiniz dahi görünmemeli. Müslüman olsanız dahi görevli müslüman olduğunuza ikna olmazsa sizi içeri almaz. Tam görevlinin yanında kapanmanız durumunda ya da görevli sizi görmeye başladıktan sonra kapanmanız durumunda içeri giremezsiniz. Daha camiiye yaklaşmadan mutlaka kapanmalı ve o gün için kıyafetinizi koyu renkli tercihen siyah seçmelisiniz. Umman’lı kadınların ağırlıklı olarak siyah çarşaf giydiğini unutmayın. Takı, dövme gibi şeyler de müslüman olmadığınızın işareti olarak kabul edilir ve alınmazsınız.

Namaz saatleri

Bize göre ziyaretçi saatleri dışında bir müslüman olarak camiiye girmek istiyorsanız en garanti yol namaz saatlerinde camiiye gitmek tabii ki yine yazdığımız kriterleri tamamlayacak şekilde. Tabii ki bu saatlerde gittiğinizde namazınızı da kılmalısınız. Biz özellikle ayarlamadık ama namaz saatinde camiide bulunduğumuz ve kıyafetimiz uygun olduğu için herhangi bir soru ile karşılaşmadan ziyaretimizi yaptık. Bu durumda fotoğraf çekme, detayları inceleme gibi konuları namaz sonrasına bırakmalısınız. farklı birçok ülkeden müslümanlar burada namaz kılmaya geldiği için onlar da namaz sonrası camiye hayran bir şekilde video ve fotoğraf çekiyor oluyorlar.

 

Al Alam Sarayı

Umman Sultanı’nın ülkeyi yönettiği konut olan Al Alam sarayı farklı ve etkileyici mimarisi ve etrafındaki peysaj ile görülmeyi hak ediyor. Sultanın altı konutundan biri olan Al Alam Sarayı 200 yılı aşkın bir geçmişe sahip ve Sultan Haitham’ın 7. büyük büyükbabası olan İmam Sultan bin Ahmed’in gözetiminde inşa edilmiş. Altın ve mavi cepheye sahip mevcut saray, 1972 yılında kraliyet ikametgahı olarak yeniden inşa edilmiş. Sarayın iç kısımları ziyaretçilere yasak ancak ancak halkın kapıların yakınında durup fotoğraf çekmesine izin veriliyor. Al Alam Sarayı, 16. yüzyılda Portekizliler tarafından inşa edilen Mirani ve Celali Kaleleri ile çevrili.

Al Alam Sarayı, daha önce İngiliz Büyükelçiliği olarak kullanılan alana inşa edilmiş. Efsaneye göre burada bir bayrak direği kütüğü varmış ve ona dokunan her kölenin özgürlüğüne kavuşacağına inanılırmış.

Muskat’ın hatta tüm Oman’ın en hoşumuza giden özelliği her yerde otopark bulmanın kolay ve ücretsiz olması oldu. Al Alam Sarayı’nın yakınında da aracınızı park edebileceğiniz bir park yeri mevcut.

National Museum

Buraya kadar gelmişken eğer ilginizi çekiyorsa National Museum da sarayın tam karşısında yer alıyor. 2016 yılında açılan müze yaklaşık iki milyon yıl önce Umman Yarımadası’ndaki en eski insan yerleşiminden günümüze kadar ülkenin mirasını sergileyen, Saltanatın amiral gemisi olacak bir kültür noktası olacak şekilde tasarlanmış.

Ulusal Müze, aralarında uluslararası öneme sahip tarih öncesi metalik eserler koleksiyonunun da bulunduğu 5.466 nesneye ev sahipliği yapmakta. Küratörü Mouza Sulaiman Mohamed Al-Wardi, tarihsel olarak kadınların da gümüşçü olduğu Umman’ın gümüş işçiliği geleneğinin mirasını araştıran uluslararası bir ekibin üyesi.

Müze, 43 dijital interaktif nokta, bir öğrenme merkezi, ultra yüksek çözünürlüklü bir sinema ve çocuklar için keşif alanları ile donatılmış. Müzede ziyaretçilerin eserlerin sergilenmeden önce geçirdiği çeşitli süreçleri öğrendiği,  açık planlı müze depolama konsepti benimsemiş.

Muscat Gate Museum

Al Alam Sarayı’ndan şehre doğru giderken de Muscat Gate’den geçiyorsunuz. Bu Kapıda Muscat Gate Museum yani Muskat Kapısı Müzesi var. Muscat Kapısı Müzesi, Umman’ın Eski Maskat kentindeki Al Saidiya Caddesi’ndeki kale duvarlarında yer alan müze.

2001’de açılan müzede Umman’ın Neolitik dönemden günümüze kadar olan tarihi hakkında sergiler yer alıyor. Maskat’ın su kaynakları, antik kuyuları, yer altı kanalları, çarşıları, evleri, camileri, limanları ve kaleleri hakkında çok sayıda özel sergi bulunmakta.

Bait Al Zubair Museum

Biz gitmedik ama ilgi merkezlerinden birisi de buraya çok yakın olan Bait Al Zubair Museum. Müzede hanjar, ev eşyaları ve kostümler de dahil olmak üzere (çoğu sahibinin özel koleksiyonundan elde edilen) geniş bir antik silah koleksiyonu bulunmakta. Müzenin dışında tam ölçekli bir Umman köyü ve çarşı bulunmakta.

Bimmah Sinkhole

Muskat’dan ayrılıp Vahibe Çölü’ne geçtiğimiz gün ilk durağımız Bimmah Sinkhole oldu. Burası Muskat’a 1,5 saat uzaklıkta ve biz kiralık aracımız ile gittik buraya. Umman’da Google Maps gayet sabetli çalışıyor. Biz her zaman olduğu gibi burada da bölge haritasını çevrimdışı olarak indirerek bu şekilde kullandık.

Neyse gelelim tekrar Bimmah Sinkhole’a. Burası daha önce benzerlerini Meksika’da gördüğümüz ve orada Cenote denilen içi su dolu bir Obruk. Buraya göktaşı düştüğü ve o şekilde oluştuğuna dair hikayeler var ama hiç inandırıcı değil. Tipik yeraltı sularının üzerindeki kireçtaşı tabakanın çökmesi sonucunda oluşan bir obruk. Deniz yaklaşık 400 m uzaklıkta olduğu için su tamamen tatlı su değil bu yüzden yüzmek zor da değil.

Giyiminiz kapalı olmalı

Bimmah Sinkhole turistik bir bölge olmadığı daha doğrusu yerel insanların daha ağırlıkta olduğu bir bölge olduğu için yüzmek için girerken kapalı olmalısınız. Kadınlar dahil üzerinizde bir t-shirt olması iyi olur. Bikini giymemeli mayo tercih etmeli, onun üzerine de t shirt giymelisiniz.

Ana kapıdan geçerken mayo ile geçiş yapmayın yani aracınızdan bu şekilde inmeyin. Giriş kapısından hemen sonra bir WC var değişim kabini yok ama burada üzerinizi değiştirebilirsiniz. Mayonuzu giydiğiniz noktadan Sinkhole’a kadar yaklaşık 150 m yürümeniz sonra da basamakları çok yüksek bir merdivenden inipi çıkmanız gerekiyor yüzmek için. Yürüme esnasında sadece mayolu olmamalısınız yani mayonun üzerine içi görünmeyen bir plaj elbisesi giymelisiniz. Yüzerken yüzdüğünüz yer içbükey olduğu için dış sınırlara yaklaşırsanız sınırlar tam üzerinizde kalıyor ve unutmayın ki üstünüzde gevşek bir kireç taşı var yani her an kafanız düşebilir. Bu yüzden ortada yüzmeli kenarlara yaklaşmamalısınız. Eğer yüzmeyecekseniz bizim fikrimize göre aşağı inmenize gerek yok, yukarıdan manzara daha güzel. Biz hem girişte hem çıkışta burada değiştirdik mayomuzu. Bimmah Sinkhole’a giriş ücretsiz.

Buradan sonraki durağımız 2 saat uzaklıktaki Biddiyah olacak ama yol üzerinde duraklarımız var.

Wadi Shab, Oman.

Wadi Shab Umman gezi Rehberi

Sonraki durağımız Wadi Shab oldu. Buraya oldukça yakın (20 dk) ama eğer yarım gün sürecek bir trekking için vakit ayırmadıysanız buraya kadar gelmenize hiç gerek yok. Aktivite şu şekilde; aracınız park ettiğiniz yerde 8-10 kişi kapasiteli motorlu tekneler var.

Wadi Shab

Bunlara 1 OMR ödeyerek karşıya geçiyorsunuz ve trekking rotası, ilerdeki yüzülebilir doğal havuzlar yani keyifli alanlar o kısımda yer alıyor. Vadinin denize yakınlığı nedeniyle yüksek dağlardan gelen tatlı su akıntıları, kenarlarında denizin tuzlu suyuna karışıyor. Bu yakınlık, doğanın bu vadiyi Sultanlık’taki diğer vadilerden ayıran eşsiz unsurlar oluşturmasını sağlamış.

Aracı park ettiğiniz ve tekneye bindiğiniz yer ise otoyol ayaklarının altında kalıyor ve oldukça sevimsiz. Biz merak ettiğimiz için geldik ama trekking için vaktimiz olmadığı için hızlıca ayrıldık.

Wadi Shab’da trekking yapmak isterseniz daha fazla bilgi için tıklayın.

Tiwi Umman gezi Rehberi

Vahibe Çölü’ne gitmek için yol üzerinde Tiwi’den geçerek Bidiyyah’a gitmemiz gerekiyordu. Aracımızla küçük ve yerel bir Umman Kasabası nasıldır acaba diye merak ederek Tiwi’ye bir ucundan girip diğer ucundan çıktık. Yoksul yerel yaşamı görmek dışında pek ilgi çekici bir durum yoktu. Tiwi yakınında da Wadi Shab’a benzer Wadi Tiwi adında bir kanyon var. Mibam olarak bilinen dağ köyünün yakınında 36 km’lik bir mesafeye yayılan Tiwi Vadisi, palmiye ağaçları ve muz yetiştiren birçok tarım köyünün içinden geçen verimli bir vadi. Bu köyler yüksek dağlara bakmakta ve belirli yerlerden mavi sularıyla deniz kıyısı da yüksek bir perspektiften görülebilmekte. Yine burada da meraklıları için bazı doğal göllere girme ve trekking yapma imkanı var Wadi Shab gibi.

Sur Umman gezi Rehberi

Esasen yolumuzun tam üzerinde olmamasına rağmen 20 dakikalık ek bir sürüş gerektirdiği için Sur kentine de gitmeye karar verdik. Sur, deniz kenarında bize çok iyi hisler veren bir kent oldu ve ayrılırken “keşke burada bir gece konaklasaydık” şeklinde düşündük. Tüm gezimiz bittiğinde “Jabal Akdhar yerine Sur’a bir gün ayırabilirmişiz” şeklinde düşündük. Sur Beach adı verilen ve internetteki Sur fotoğraflarının çekildiği plaj kısmına mutlaka gitmelisiniz.; Deniz Fenerli ikonik Sur manzarası burada. Buradan çıkışta Bidiyyah’a giderken bir köprüden geçiliyor ve buradan da Sur’un manzarası çok güzel, kaçırmayın.

Oman 2018

İbn Battuta, Sur için “deniz kıyısındaki yolun kenarındaki büyük köy” şeklinde yorum yapmış burayı ziyaret ettiğinde. Biz de anı fikirdeyiz ama artık şehir olmuş 🙂 Sur, 16. yüzyılda Portekiz yönetimi altındaymış ancak Ummanlı İmam Nasır ibn Mürşid tarafından kurtarılmış ve daha sonra ekonomik bir canlanma yaşanmış.

Sur, Oman

Sur Hindistan ve Doğu Afrika ile ticaret merkezi olmuş. Bu durum, İngilizlerin köle ticaretini yasakladığı 19. yüzyılın ortalarına kadar devam etmiş. Şehir, Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla Hindistan ile ticaretini kaybetmiş ve daha da önemini yitirmiş.

Bidiyyah ve Vahibe Çölü Umman gezi Rehberi

Burası önemli bir kent değil ama eğer Vahibe Çölü’ne gidecekseniz çölde yapacağınız konaklama için konaklama yapacağınız yerdeki kişilerle size rehberlik yapmaları için Bidiyyah’da buluşuyorsunuz. Biz Vahibe Çölü’nde bir Dome konaklaması yapmak istedik ve Starry Dome’s da karar kıldık. 5 adet Dome’u olan tesis her açıdan çok iyi bir konaklama sağladı bize. Akşam yemeği Piramid’de yenirken sabah kahvaltısı odamızın terasına geldi ve oldukça keyifliydi.

İsterseniz aracınızla çöle girebilirsiniz Umman gezi Rehberi

Konalama için Bidiyyah’da tesisin sahibinin evinde buluşuyorsunuz. Eğer aracınız 4×4 değilse yada aracınız yoksa gidiş dönüş 25 OMR karşılığında bu transferi yapıyorlar. Eğer 4×4 aracınız var ve bizim gibi tesise kadar aracınızı kendiniz sürmek isterseniz onlar size rehberlik yapıyorlar ve o aracı takip ederek Starry Dome’a ulaşıyorsunuz.

Fas, Ürdün, Dubai gibi birçok yerde çölde bulunduk ama çoğunda aracı sizin kullanmanıza izin verilmez, bu açıdan Umman Vahibe Çölü çok keyifli bir tecrübe oldu bizim için. Buluşma sonrası birlikte bir lastikçiye gidiyorsunuz ve çölde aracı kullanabilmeniz için aracınızın lastikleri indiriliyor. Sonra dönüşte aynı lastikçide tekrar şişiriyorsunuz ve bunun için 1 OMR talep ediliyor.

Kaldığımız yer bize farklı aktiviteler önerdi. Sand Board ile kumda board yapmak 1 saati 5 OMR, deveye binmek 15 dk 8 OMR, 30 dk 15 OMR, gün batımında Dune Bashing adı verilen ve 4×4 araçlarla yapılan çöl safarisi 25 OMR, 3 saat süren çölün derinlerine girilen safari 45 OMR, akşam yemeği 7 OMR. Biz diğerlerini çok defa yaptığımız için sadece akşam yemeği aldık ve çölde vakit geçirdik.

Gündüz oldukça sıcak olmasına rağmen çölde akşam üzeri bir rüzgar ve serinlik başlıyor. Bu nedenle yanınızda mutlaka bir sweat shirt olmalı. Bir de garip şekilde sivrisinek oluyor bu nedenle yanınızda sivrisinek makinesi ve spreyi olmalı.

Wadi Bani Khalid Umman gezi Rehberi

Çölden ayrıldıktan sonra ilk durağımız 1 saat uzaklıktaki Wadi Bani Khalid oldu. Burası kesinlikle görmeye değer bir nokta. Şimdiden söyleyelim diğer Wadi’lerde olduğu gibi burada da navigasyona …… parking yazarak arama yapın aksi halde Google sizi Wadi’nin ortasında bir yere götürmeye çalışabiliyor.

Park yerinden sonra yaklaşık 200 m yürüyerek vadinin girişine ulaşıyorsunuz ama biz 2024 yılında gittiğimizde çok garip, yürümenin çok zor olduğu, su kanallarının vs yanından yürüyerek ulaşılan bir girişi vardı. Bu nedenle yürüme zorluğu vs olan kişiler için asla uygun bir yer değil.

Burada da doğal göl şeklinde havuzlar var, üzerinizi WC’de değiştikten sonra yürüyerek yaklaşık 10 dk içerisinde doğal lagünlerin olduğu yere ulaşabilirisiniz. Ancak Umman’da kıyafet kısıtlamalarına en önem verilen yerin burası olduğunu söylemeliyiz. Birçok yabancı turist de bu kurallara uymuş ve haşema tarzı kıyafetler ile gelmişlerdi.

Size de mutlaka uymanızı tavsiye ederiz. Hem yerel halk aksini hoşgörü ile karşılamıyor hem de görevliler var. Kadın ve erkek her şekilde üzerine t-shirt (koyu renkli ve ıslandığında içi görünmeyen) giymeli. Kadınlar altına capri pantolon erkekler ise şort giyebilir.

Buradan sonra Nizwa için 3 saat yolumuz var.

Nizwa

Nizwa Umman gezi Rehberi

Sonraki durağımız Nizwa kenti ve aynı isimdeki Nizwa Fort yani Nizwa Kalesi oldu. Nizwa kentinin çok özel görülmeye değer bir durumu yok. Biz Jabal Akdhar‘a gideceğimiz için Nizwa yol üzerinde olduğundan uğradık. Ayrıca gidilmesini önerir miyiz? Hayır.

 

Gelmişken gördüğümüz Nizwa Fort ilgi çekiciydi ama o da yolunuzu değiştirmenizi gerektirecek kadar önemli bir kale değil. Kale 1650’li yıllarda II. İmam Sultan Bin Saif Al Ya’rubi tarafından temelindeki yapı 12. yüzyıla kadar uzanan bir alana yaptırılmış. Kale bizim çok fazla ilgimizi çekmedi ama esasen Umman’ın en çok ziyaret edilen ulusal anıtı.

Kalenin ana kısmının tamamlanması yaklaşık 12 yıl sürmüş ve bir yer altı deresinin üzerine inşa edilmiş. Kale, Umman’ın uzun tarihindeki çalkantılı dönemlerde kasabanın öneminin güçlü bir hatırlatıcısı olarak biliniyor. Kale zamanında Nizwa’nın bol doğal zenginliğini ve hayati yolların kavşağında bulunan stratejik konumunu hatırlatan akıncı güçlere karşı caydırıcı güç oluşturan müthiş bir kaleymiş.

Nizwa’dan Jebel Akdhar’a geçmek için 1,5 saat olumuz var.

Jebel Akdhar (Jabal Akdhar) Umman gezi Rehberi

Umman’da sonraki ve son noktamız Jabal Akdhar Dağı oldu. Jebel Akhdar (Al-Jabal Al-Akhḍar, Yeşil Dağ), Umman’ın Ad Dakhiliyah Valiliği’ndeki Hacer Dağları‘ndan birisi. 2.980 m yüksekliğe kadar yükselen bölge ve deniz seviyesinden 2.000 m yükseklikteki Saiq Platosu‘nu da kapsar. Jebel Akhdar, ılıman Akdeniz iklimi nedeniyle nar, kayısı ve güllerin bolca yetiştiği vadiler ve teraslı meyve bahçelerinden oluşan labirentiyle ünlü. Yakınlarda Umman ve Hacer Sıradağları’nın en yüksek zirvesi olan Cebel Şems bulunmaktadır.

Buraya gelinmesinin ana nedeni manzara ve Trekking

Burada ana aktivite teraslar arasındaki köylerin içinden geçek trekking rotalarını tamamlamak. Biz de Three Villages adı verilen bu rotayı yaptık ama çok keyif aldık diyemeyiz çünkü yürünen yol tamamen doğa içerisinde değil. Çok fazla sonradan yapılmış merdiven, su boruları bazen araç yolu gibi olumsuzlukla yürüyüşün keyfini kaçırıyor. Oradayken “daha iyi trekking rotaları yok mu?” diye araştırdığımızda; olduğunu ama çok net rotalar olmadığı için rehber ile yapıldığını öğrendik.

Özetle eğer rehber eşliğinde uzun süreli trekking yapma niyetiniz yoksa Jebel Akdhar’ı rotanıza dahil etmeseniz de olur. Biz otelimizden (Hanging Terrace) ve manzarasından çok keyif aldık ama buraya gelmek için harcanan çabaya değer mi emin değiliz.

Çünkü buraya gelmek için mutlaka 4×4 özellikli arazi aracınız olması gerekiyor. Anayoldan Jebel Akdhar’a döndükten bir süre sonra Milli Park girişindeki Polis kontrolünden aracınız bu özelliklere sahip değilse geçemiyorsunuz. Kontrol noktasından sonraki yol da oldukça dik ve virajlı. Aracımız 4×4 olmasına rağmen zorlandı biraz. Tüm Umman’da olduğu gibi burada da otel fiyatları oldukça yüksek bu nedenle burası olmasa da olur diye karar verdik biz.

Öğleden sonra vardığımız Jebel Akdhar’dan ertesi gün öğlen ayrılarak tekrar 2,5 saat uzaklıktaki Muskat’a geçtik. Uçağımız gece yarısından hemen sonra olduğu için bir tam günümüz daha vardı diyebiliriz.

Qurum Beach Umman gezi Rehberi

Bu sürede de daha önce göremediğimiz Qurum bölgesini görmek istedik. Qurum, Muskat’ın biraz daha elit bir kısmı. Aynı isimli Qurum Beach’de birkaç ünlü zincir otel de bulunuyor. Otelimizi ayarlarken buradaki otellere de bakmıştık ama gelince gördük ki Qurum Beach denizi çok sığ, sığ denizi sevmediğimiz için seçimimiz doğru olmuş.

Yüzden fazla ülke gören bir aile olarak yediğimiz en güzel hamburgeri belki de burada Slider Station isimli mekanda yedik. Meraklısına şiddetle tavsiye ederiz. Hamburgerin adını hatırlamıyorum ama fiyatı 7,5 OMR idi.

Daha sonra uçak saatine kadar vakit geçirmek için

Umman’da araç kullanmak Umman gezi Rehberi

Umman için uzun yolda araç kullanmak için verilebilecek önemli bir tüyo çok çok fazla sayıda sabit radar direği olduğu. Genellikle hız sınırlaması 120 km ve bu hızlanmanıza izin vermeyecek kadar sık sabit radar ile denetleniyor.

Araç kullanırken diğer önemli bir konu da hız kasisleri. Devamlı bir hız kasisi ile karşılaşıyorsunuz. Bazen bir ara yolda bazen uzun yolda ve et uzun yolda bile hiç olmayacak bir şekilde hız kasisi ile karşılaşabilirsiniz. Esasen bu kasisler boyanmış oluyor, şehirlerarası yollardaki hız kasislerine yaklaşırken de yola hız kasisine yaklaştığınıza dair kabartmalı sarı bantlar çekilmiş oluyor ama bunlar sıklıkla silindiği için ani sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu yüzden en önemli konu hız yapmamak Umman’da.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
  1. ŞAFAK dedi ki:

    Kaleminize sağlık Hocam

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler, sevgiler…

  2. Saadet Kızıldağ dedi ki:

    Anlatım oldukça net , rehberlik görevini tam anlamıyla başarmış bir yazı teşekkürler

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

  3. Ahmet Bozkurt dedi ki:

    Ayrıntılı anlatımınız için teşekkürler. Bir gün gitmeyi düşünürsem mutlaka tekrar okurum.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler, gerçekten ilgi çekici ve görülmeyi hak eden bir ülke.

  4. Ilker dedi ki:

    Her zamanki gibi çok güzel bir yazı Çok iyi fikir verdi Her ne kadar Arap Yarımadası’nda herhangi bir yere gitmek ile ilgili hevesim olmasa da

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler ama Arap ülkeleri gerçekten çok ilgi çekici; Dubai ile başlayıp, Katar ve Umman ile devam etmek lazım.

BİR YORUM YAZIN