Maldivler Atolleri
Uzun süredir görmek istediğimiz Maldivler kısmına başlıyoruz yolculuğumuzun; Maldivler esasen balayı için en popüler destinasyon olarak biliniyor ama biz önemli olanın balayında değil 23. senede birlikte gelebilmek olduğunu düşünüyoruz 🙂
Colombo’dan Sri Lanka Airlines ile yaptığımız 1 saat 10 dakikalık uçuş ile Maldivlerin başkenti olan Male’ye indik. Maldivler neredeyse % 100 müslüman bir ülke.
Male turistik açıdan çok fazla değer taşımayan bir ada. Genelde (biz dahil) herkes atoll adı verilen ada gruplarındaki resortler ile ilgili. Dönüşte yarım gün Male’yi gezmek için zamanımız olacak bu nedenle uçağımız iner inmez Trans Maldivian Airlines’dan yaptığımız deniz uçağı rezervasyonu için ilgili acente olan Sun Ocean’ın standına gidiyoruz. Bizi alıyorlar ve check in işlemi sonrası uçağımızın kalkacağı Terminal C’ye götürüyorlar.
Gideceğiniz adaya göre A, B ya da C Terminaline gitmeniz gerekiyor. Bir servis sırası ile üç terminale de uğrayarak yolcuları bırakıyor. Sonrasında 16:30’da kalkacak uçağımızın anonsunu beklemeye başlıyoruz.
Buraya gelmeden buradaki durumu tahmin etmek çok kolay değil. Deniz uçakları sanki yukarı ayrancı dolmuş kuyruğu gibi ardı ardına iniyor ve kalkıyorlar. Yolcusunu bırakan gelip hemen yenisini alıp gidiyor. İşin bu kısmı ile yani transfer ile çok fazla ilgilenmenize gerek yok çünkü tüm oteller ücreti karşılığında bu iş ile sizin adınıza ilgilenip size gerekli bilgileri gönderiyorlar. Burası işin güzel tarafı, hoş olmayan ise 20 dakikalık bu uçuşun 435$ (Male’ye dönüşünüz dahil) olması. Burada dikkat etmeniz gereken tek bir konu var; eğer uçağınız Male’ye saat 16:00’dan sonra inerse o gün transferiniz gerçekleştirilemiyor. Mutlaka Male’de konaklamanız ve bunu sizin karşılamanız gerekiyor.
Tabii rezervasyon yaptığınız otelden de 1 gün gitmiş oluyor. Bizim uçağımız 15:00’de indi ucu ucuna pasaport, bavul vs herşeyi halledip deniz uçağına yetiştik. Dönüşte de benzeri bir durum var. Eğer Male’den uçağınız 09:30’dan önce ise aynı gün için deniz uçağı ile Male’ye transferiniz mümkün değil, bir gece önce transfer yapıp o gece Male’de konaklayıp ertesi gün direkt havalimanına geçmeniz gerekiyor. Özetle 13:00-14:00 gibi Male’de olan bir uçakla oraya gidin ve dönüşünüz saat 10:00’dan sonra olsun.
“Para harcayarak sizi zengin yapacak tek şey seyahat etmektir.”
Anonim
Uçağı çıplak ayaklı pilotlarımızın kullandığı uçuş gayet rahat geçti; uçaklar genelde 15 kişilik. Daha önce bu tip hatta 4 kişilik uçağa bindiğimiz için hiç zorlanmadık. Sizinle birlikte uçakta 1 ya da 2 resort’e daha bırakılacak başka kişiler de oluyor. Transfer private değil yani. İlk önce sıradaki resorte iniyor onları bırakıp tekrar havalanıyor.
Maldivler bildiğiniz gibi resort ve resif demek; yani yapacağınız tatil tamamı ile seçeceğiniz resortun kalitesine ve oda tipinize bağlı. Resort ve oda tipi seçerken “şunu seçin” demeyeceğiz çünkü zevke ve mali duruma göre çok değişken şeyler. Biz tecrübelerimize göre size yardımcı olmaya çalışacağız; gerisi size kalmış.
Öncelikle Atoll kavramını açıklamak lazım; Maldivlerde 26 adet mercan takım adası bulunuyor. “Zaten her yer mercan resifi, atoll ne o zaman?” tam anlamamıştık ilk başta ama size şöyle açıklayabiliriz; her biri yaklaşık 1 ile 15 adadan oluşan 26 adet mercan adası yükseltilerine atoll adı veriliyor.
Darwin buralarda yaptığı araştırmalar sonucunda bunların volkanik yükseltilerin mercanlarla kaplanması sonucunda oluştuğu sonucuna varmış. Atoll Maldiv dilindeki Atholhu kelimesinden geliyor. Maldivler yaklaşık 1.200 adadan oluşuyor ve ana ada olan Male hariç çoğunda ya sadece 1 resort (100’e yakın resort bulunuyor toplam) var ya da hiç yaşam yok.
Hangi Atoll nerede ve orada hangi Resort var
Noonu Atoll (The Sun Siyam Irufushi Maldives, Zitahli Kuda Funafaru, Chevalblanc Randheli, Velaa Private Island
Haa Alif Atoll (Hideaway Resort & Spa, J Resort Alidhoo, JA Manafaru)
Shaviyani Atoll (Viceroy Maldives)
Raa Atoll (Adaaran Select Meedhupparu)
Baa Atoll (Anantara Kihavah Villas, Coco Palm Dhuni Kolhu, Dusit Thani Maldives, Four Seasons Resort Maldives , Kihaad Maldives, Reethi Beach Resort, Royal, Island Resort and Spa, Soneva Fushi Resort, Amilla Fushi Resort & Spa)
Lhaviyani Atoll (Kanuhura, Komandoo Island Resort, Kuredu Island Resort, Palm Beach Island, Atmosphere Kanifushi)
Kaafu Atoll / Male’ Atoll (Adaaran Club Rannalhi, Adaaran Prestige Vadoo, Adaaran Select Hudhuranfushi, Anantara Dhigu Resort and Spa, Anantara Veli Resort and Spa, Angsana Resort & Spa Maldives Ihuru, Asdhu Sun Island, Bandos Island Resort and Spa, Banyan Tree Maldives Vabbinfaru, Baros Maldives, Biyaadhoo Island Resort, Centara Ras Fushi Resort & Spa, Chaaya, Island Dhonveli, Chaaya Reef Ellaidhoo, Club Med Kanifinolhu, Coco Bodu Hithi , Coco Kuda Hithi, Cocoa Island, Dream Island Maldives, Embudhu Village, Eriyadhoo Island Resort, Farukolhufushi Resort, Fihaalhohi Island Resort, Four Seasons Resort Maldives at Kuda Huraa, Fun Island Resort, Gasfinolhu Island Resort, Gili Lankanfushi, Helengeli Island Resort, Holiday Inn Resort, Kandooma Maldives, Huvafenfushi, Jumeirah Vittaveli, Kurumba Maldives, Makunudhoo Island, Meeru Island Resort, Naladhu Maldives by Anantara, Olhuveli Beach and Spa Resort, One & Only Reethi Rah Maldives, Paradise Island Resort and Spa, Rihiveli Beach Resort, Sheraton Maldives Full Moon Resort & Spa, Summer Island Village, Taj Exotica Resort and Spa Maldives, Thulhaagiri Island Resort, Velassaru Maldives, Vivanta by Taj – Coral Reef Maldives)
North Ari (Alifu) Atoll (Bathala island Resort, Chaaya Reef Ellaidhoo, Constance Halaveli Resort, Gangehi Island Resort, Kuramathi Island Resort, Maayafushi Tourist Resort, Madoogali Resort, Nika Island Resort, Velidhoo Island Resort, Veligandu Island Resort, W Retreat and Spa Maldives)
South Ari (Alifu) Atoll (Angaaga Island Resort and Spa, Centara Grand Maldives, Conrad Maldives Rangali Island, Constance Moofushi Resort, Diamonds Athuruga Beach & Water Villas, Diamonds Thudufushi Beach & Water Villas, Holiday Island, Kudarah Island Resort, Lily Beach Resort, Lux Maldives, Mirihi Island Resort, Ranveli Village, Sun Island Resort and Spa, Safari Island Resort, Vakarufalhi Island Resort, Vilamendhoo Island Resort)
Vaavu Atoll (Alimatha Aquatic Resort, Dhiggiri Tourist Resort)
Meemu Atoll (Chaaya Lagoon Hakuraa Huraa, Medhufushi Island Resort)
Faafu Atoll (Filitheyo Island Resort)
Dhaalu Atoll (Niyama Maldives, Vilu Reef Beach and Spa Resort, Angsana Resort & Spa Maldives – Velavaru)
Thaa Atoll (Maalifushi by Como)
Laamu Atoll (Six Senses Laamu)
Gaafu Alif Atoll (Jumeirah Dhevanafushi, Park Hyatt Maldives Hadahaa, Robinson Club Maldives, The Residence Maldives)
Gaafu Dhaalu Atoll (Ayada Maldives, Outrigger Konotta Maldives)
Seenu Atoll / Addu Atoll (Herathera Island Resort, Shangri – La Viiingili Resort & Spa)
Biz North Ari (Alifu Alifu) Atoll’de 2 ayrı Resort’de kaldık; birincisi Velidhu Resort (Overwater Room) diğer ise Gangehi Resort (Overwater Deluxe Bungalow) idi. Esasen biz sadece ikinci resorte rezervasyon yapmıştık kendi rezervasyon sistemlerinden kaynaklanan bir sorun nedeniyle bize Velidhu’da 2 gün free overwater oda, 3 gün de Gangehi’de geceliği 1.200$ olan deluxe overwater teklif ettiler. Biz de hem iki ada görebilmek hem de free upgradeler nedeni ile kabul ettik. Aradaki transferi de ücretsiz verdiler.
Hangi tesisi seçmelisiniz
Bazı Atoll’ler resif açısından daha zengin, bazıları daha büyük, bazıları surf için uygun, bazısının yakınında batık var. Özetle ilgi alanınıza göre bir Atoll seçmenizde fayda var. Belki de en önemli kriterlerden birisi resortun bulunduğu Atoll’un Male Havalimanına uzaklığı. Çünkü Maldivler için Male’ye gelmek yetmiyor.
Resort’e sürat tekneleri ya da Deniz uçağı ile aktarmanız gerekiyor. Sürat Motoru ile aktarma yapılacak kadar yakın bir adaya gidecekseniz yaklaşık 40-140$, deniz uçağı için ise 430-600$ aktarma bedeli (gidiş-dönüş için) vermeniz gerekiyor. Bunun ücreti otel rezervasyonunu yaptığınız siteden görebiliyorsunuz, ödemeyi ise otele vardığınızda otele yapıyorsunuz. Bizim otelimiz 25 dakikalık uzaklıktaydı ve kişi başı 435$ ödedik bu aktarma için.
Gelelim nasıl bir villa seçmeniz gerektiğine
Overwater Villa
Eğer en iyi odayı istiyorsanız mutlaka Overwater Bungalow (bazen isim villa, room vs olarak tesise göre değişiyor) da kalmanız gerekir çünkü en prestijli odalar her zaman bu grup. Bunların da superior, deluxe gibi üst grupları olabiliyor; oda diyoruz ama üst sınıflar 120 metrekare civarı bir ev oluyor. Bu tip evlerde merdivenle direk denize girme imkanı var. Genelde overwater tipi evde kalıyorsanız sizin için sahilde de şezlong rezerve edilmiş oluyor. Yani istediğiniz yerden girebiliyorsunuz. Maldivler fotoğraflarındaki en güzel fotoğraflar hep bu evlere aittir. Dalga sesleri huzur da verebilir rahatsız da edebilir. Esasında ben bu tip seslere takıp uyuyamayan birisiyim ama beni hiç rahatsız etmedi. Bazı tesislerde bu odalar ana adaya uzak bir çıkıntıda olabiliyor. Fotoğraflarda süper görünse de bu evlerde konaklamak o kadar keyifli de değil. İlk olarak genellikle çok uzun iskelelerin üzerinde yer alıyorlar ve bu yüzden adadan uzak oluyorsunuz. Restorana vs yürümek bir yerden sonra gözünüzde büyüyor. Bunun dışında mükemmel beyaz kumlardan da uzak kalıyorsunuz. Sanırız bir daha gidersek Beach Villa olur seçimimiz.
Beach Villa
Sahilde hemen denize yakın konumlanmış evler hem fiyat olarak biraz daha ekonomik hem de kullanımı kolay ama tabii ki daha ufaklar.
Garden Villa
Adanın iç kısmında yer alan ve deniz görmeyen ev tipi. Buraya kadar gitmişken bu oda tipini seçmemenizi tavsiye ederiz.
Club House veya benzeri isimlerdeki bina şeklindeki konaklamalar
Bu veya benzeri isimlerdeki odalar da tek bir binada ufak yan yana dizilmiş odalar şeklinde oluyor. Birçok tesiste olmuyor ama overwater, beach veya garden yoksa odanın isminin önünde bu tip odadan uzak durun.
Kahvaltı dahil, yarım pansiyon, tam pansiyon veya all inclusive hangisi olmalı?
Eğer bulursanız all inclusive çok iyi olur tabii ki ama full board yani tam pansiyon bulursanız çoktan razı olun çünkü resortlerin çoğu sadece kahvaltı dahil şeklinde satılıyor. 300-400 metrelik bir adada da yemek alternatifi olmadığı için yemekler oldukça pahalı oluyor. Biz iki resortde kaldık ikisi de full board idi. Konu açılmışken full boardlara içecekler dahil değil. Su 3-4$, kola 3-4$, bira 4-6$ civarı. Sadece imza atıyor ve çıkarken ödüyorsunuz. Resortlerde cüzdan taşımanız gerekmiyor.
Fauna
Bembeyaz kumları ve değişik tonlarda gerçekten inanılmaz güzel denizi ile Maldivler gerçekten bir cennet. Daha önce Karayibler vs dünyadaki birçok önemli denizi ve plajı gördükten sonra “ülkemizin denizi gibi yok” kararı almıştık ancak buraya kadarmış. Deniz çok çok berrak belki de bunda kumun yapısı önemli rol oynuyor. Bembeyaz kum ölmüş beyaz mercanların çok çok ufak kırıntıları esasında. Hem adada hem denizde çok fazla canlı ortalıkta dolaşıyor. Kertenkele vs görmek istemeyen birisi iseniz buralar kesinlikle size göre değil. Bunun dışında 30 cm suda dahi 1 metrelik resif köpekbalığı, müren ya da vatos yanınızdan geçebiliyor.
Tabii ki siz onlara zarar vermezseniz onlar size zarar vermiyor ama deniz altı yaşamı ile ne kadar barışık olduğunuza göre değişir buradan zevk almanız. Çocuklar konusuna gelince 2 resortde sadece 2 çocuk gördük, bu Maldivler’in daha çok çiftler için olduğu fikrini destekliyor. Çocuklar için (özellikle küçükler için) en büyük sıkıntı ambiyansı bozmamak için iskele, ev vs hiç biryerde korkuluk tarzı koruma önlemlerinin kullanılmıyor olması. Doluluk oranları her zaman zaten % 100 olduğu için sanırız çocuklu aileleri kaybetme korkuları yok.
Excursionlar
Kanolar genellikle ücretsiz.
Masaj 100$ civarı, diğer aktiviteler günbatımı turu 185$, Manta Safari 65$, snorkelling 25-50 vs.
Diving Center’lar ücretsiz deneme dalışı yaptırıyor genelde.
Genel olarak dikkat edilecek noktalar ve bazı bilgiler
• 2050’de (bazı kaynaklara göre 2100) zaten 1-2 m su üzerinde olan Maldivler tamamen suya gömülecekmiş. Avusturalya şimdiden tüm Maldive halkını kabul edeceğini ve toprak ayırdığını duyurmuş. Fazla vaktiniz yok yani acele edin 🙂
• Male ve adalarda $ yetiyor yerel para olan Rufiyaa eğer Male’de uzun süre kalacaksanız gerekli olur sadece.
• Male ile adalar farklı zaman dilimlerinde olabiliyor dikkat edin bu noktaya.
• 30 güne kadar vize yok.
• Ülkeye girerken Budha Heykeli ve alkol sokulamıyor. Emanete alınıyor dönüşte geri alabiliyorsunuz.
• Dönerken vaktiniz varsa Male Havalimanında bavulları emanete bırakıp şehiri keşfe gidebilirsiniz.
• En uygun zaman muson yağmurlarının olmadığı aralık-nisan ayları.
• Ülkeye alkollü içecek sokmak yasak; bazı vatandaşlarımızın yaptığı gibi biberonda, su şişesinde vodka filan sokmaya kalkmayın sakın.
• Balıkları beslemeyin resiflerde snorkeling yaparken ayağa kalkmayın
• Güneş UV çok fazla snorkeling esnasında üstünüz bu amaçla satılan bir t shirt giyin.
• Denizde akıntı oldukça kuvvetli olabiliyor dikkat edin
Maldivler’in ana adası olan Male yazımızı da okumalısınız.
Bence de 23 yıl sonra gidebilmek daha degerli. Super yazı, sagol. Muslumanlar nasıl olup ta bunu basarmıslar aklım almıyor. İçinde Amerikan parmağı mı var??
İşin gerçeği bu mükemmel resortlerin tamamına yakını Fransız, Hollanda ve Amerikan hotel zincirlerine bağlı. Üzülerek söylüyorum islami kurallara bağlı olan ana ada Male bambaşka bir yer yarım gün geçmiyor orada. 1-2 gün içerisinde Male yazımızda yayında olacak. O zaman olay daha netleşir. Sevgiler…