Saint Kitts and Nevis
Resmi adı Saint Christopher Island olan Saint Kitts‘in doğu kıyısı Atlantik Okyanusuna bakarken batı kıyısı Karayib denizine bakıyor. Saint Kitts adası komşusu Nevis ile birlikte tek bir ülkeyi oluşturuyor. Sadece 168 km2 toğrağa sahip olan Saint Kitts’in nüfusu ise 35.000 civarında.
İlk dilin ingilizce olduğu adanın yerlileri kendilerine Kittitians diyor ve Afrika kökenliler. İki adanın en büyük şehri ve cruise limanının da olduğu Basseterre ve Saint Kitts’de bulunuyor.
St.Kitts #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Saint Kitts coğrafi güzelliği, temizliği ve modernliği ile diğer Karayib ülkelerinden bir tık ileride diyebiliriz. Aynı zamanda yine pek sık görülemeyen kaliteli yollara ve kavşaklara sahip.
Saint Kitts ve Nevis’in de resmi para birimi Eastern Caribbean Dollar ancak burada da US dolar ve euro yaygın bir geçerliliğe sahip.
Şeker endüstrisi ve turizm ekonominin lokolotifi Sain Kitts için. Şeker o kadar önemli ki Şeker Endüstrisine 400.000 USD yatırım yaparsanız hemen vatandaşlık alabiliyorsunuz.
Tüm Karayib ülkeleri gibi bu ülkenin de tarihinde İspanyol, Fransız ve İngiliz sömürü dönemleri var. Saint Kitts’in bağımsızlığı oldukça yeni; 1983.
Tüm Karayib ülkelerinin ortak coğrafik sorunu olan tayfunlar Saint Kitts’in de başının belası tabii ki. 2016’da teğet geçmiş ama 1998’de George Kasırgası büyük harabiyete ve kayıba yol açmış.
300 kişilik bir orduya sahip olan Saint Kitts’in komşuları ile herhangi bir sorunu bulunmuyor. Bu güvenlik gücü genel olarak narkotik suçlar ile ilgileniyor.
St.Kitts #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Hemşirelik ve veterinerlik fakülteleri çok ileri durumda ve yakın ülkelerden birçok öğrenci eğitim almaya buraya geliyor.
Volkanik orijinli adanın 1.156 m ile en yüksek noktası olan Mount Liamuiga‘nın zirvesi yağmur ormanları ile örtülü ve bu bölge çok güzel bir manzara oluşturuyor Saint Kitts için.
Adanın dini hristiyanlı ve İngiliz dönemine bağlı olarak ağırlıklı olarak Anglikan.
Adadaki resmi dil ingilizce ama yerel halk arasında konuşulan.
Seyşeller‘de de duyduğumuz Creole oldukça yaygın. Rehberlerimiz de aralarında bu dili kullanıyorlardı.
Hem adaların güzelliği hem de her iki adada da yer alan uluslararası havalimanları sayesinde Saint Kitts ve Nevis’in turizmi katlanarak büyüyor.
Gelelim bir gün içerisinde bu adayı nasıl gezebileceğinize;
Tabii ki ilk alternatif Cruise şirketinizin size sunduğu gezilerden birini seçmek. Zaten geminin %95’i bu şekilde geziyor adayı. Esasen en iyi yol dışarıdan bir acentenin turunu satın alarak gezmek. Çünkü bu şekilde tur süresi çok uzuyor (biz yaklaşık 7 saat gezdik) ve az kişiyle gezildiği için çok detaylı bilgi alınabiliyor. Bu tarzın da zor tarafı şirket ile buluşmak.
Gemi turları bu açıdan daha iyi organize oluyor ve her şey önünüze geliyor. Turunuzu siz organize ederseniz iş biraz daha karışık oluyor ama bizce değer. Eğer gezdiğimiz şirket hakkında bilgi almak isterseniz tıklayın.
Biz 55 USD karşılığında adayı adım adım gezdik ve sanırım öğrenebilecek herşeyi öğrendik; Şehir merkezindeki yerleri araçla gördük, Majestic Brimstone Hill Fortress National Park’a gittik, Timothy Hill’den manzarayı seyrettik son olarak da Frigate Bay’de denize girdik. Herşey çok iyiydi ve çok memnun kaldık.