Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo Gezi Rehberi

14 saat süren THY rahat yolculuğumuzdan sonra 25 milyon nüfusu ile Brezilya’nın New York’u unvanına sahip Sao Paulo’ya varıyoruz. Guarulhos (GRU) havalimanına iner inmez maalesef bürokratik işlemlerin çok fazla olduğunu görüyoruz. Immigration form dışında bir de gümrük formu doldurmanız gerekiyor. THY gümrük formunu dağıtıyor ama immigration formu sizin pasaport kontrol noktasında almanız gerekiyor. Pasaport kontrolü, bagaj alımı, gümrük kontrolü için her birinde uzun uzun bekliyoruz. Maalesef iyi organize değiller.

İnişimiz akşam saatlerinde olduğu ve yorgun olduğumuz için direkt otelimize gidiyoruz.

Nasıl Gidilir

Tabii ki birçok yolu var ama en kolay yolu THY’nın direkt uçuşları. Başka bir havayolu seçerek zaten uzun olan kıta geçişlerine bir de aktarma eklememekte bizce de fayda var. Yine de bilet fiyatına göre değişebilir seçimler tabii ki.

Havalimanından Şehre Ulaşım

Şehirden 25 km uzaktaki Guarulhos Havalimanından şehre ulaşmanın birçok yolu var.

Otobüs

EMTU adı verilen otobüslerle İnternational Terminalden alttaki hatlardan birini kullanarak şehre ulaşabilirsiniz (18$)

Sao Paulo (Tatuapé Metro Station – North Terminal)
São Paulo (Congonhas Airport)
São Paulo (Republic Square)
São Paulo (Hotels Circuit)
São Paulo (Itaim Bibi)
São Paulo (Barra Funda Bus terminal)

Metro

Havalimanı çıkışında üzerinde “Metro Tatuape” yazan otobüslere binerek Metronun Tatuape istasyonuna ulaşmanız gerekiyor. Otobüs biletini sürücüden alabilirsiniz (yaklaşık 1,3$). Yaklaşık 30 dakika sonra bu hattın son durağı olan Tatuape İstasyonuna (Blue Line- Line 1) gelince önce bilet makinalarını kullanarak yine yaklaşık 1,3$’a Metro biletinizi almalısınız. Artık Metro sistemi ile yaklaşık 40′ da şehre ulaşabilirsiniz. Metro haritası için tıklayın. Yolculuk uzun gibi görünmesine rağmen Sao Paulo trafiğini hesaba katınca taksiden daha kısa sürebilir.

Shuttle

Beserra Experess en önemli ve güvenilir Shuttle firması. Yaklaşık bu araçlar ile ulaşım 40 dk sürüyor. Rezervasyon için tıklayın.

Taksi

Havalimanına bağlı çalışan 650 taksi bulunuyor. Bizim de tavsiyemiz olan taksi ile ulaşım en kolay ve güvenilir yollardan birisi.  Havalimanında (hemen çıkış kapısının önünde) taksi ödeme stantlarına adresi söyleyip ödemeyi yapıyorsunuz. Size verilen fişi taksi şoförüne veriyorsunuz. Pazarlık ve taksici ile konuşma gerektirmemesi çok olumlu. Eğer kredi kartı ile ödemezseniz taksi şoförüne parayı vermeniz isteniyor. Bu nedenle tavsiyemiz kredi kartı ile ödemeniz.Yaklaşık 55-60 $ tutar şehre ulaşmak. Guarulgos (GRU) havaalanı şehre 30 km – 45 dakika uzaklıktadır (Yağmurlu havalarda ve trafik saatlerinde daha fazla) Çift dil bildikleri birçok yerde yazar ama taksiye bindiğinizde unutmayın ki taksi şoförü kesinlikle İngilizce konuşamaz. Elinizde gideceğiniz yerin adı yazılı bir kağıt olması ya da haritada işaretli yeri göstermeniz gerekir. Ancak bazen haritada nerede olduklarını da anlamıyorlar en iyisi yazılı iyi okunabilen bir kâğıtla taksiye binmeden önce göstermek; anladığını anladınız ise binmektir.

Taksilerin tümü taksimetresini açar ve genelde şehir içi 15-30R tutar. 2 tip tarife var; saat 20:00’ye kadar 1 nolu tarife, saat 20:00’den sonra ve Pazar günü 2 nolu tarife geçerli ve bu taksimetrede yazar. Bu yazılanlar beyaz taksiler için geçerli. Bir de “radio taxi” adı verilen otellere bağlı çalışan taksiler var. Bunlar daha lüks araçlara sahip ancak ortalama % 30 pahalı. Gelişmiş metro nedeni ile şehir içinde taksi pek lazım olmuyor. Sadece havalimanı için gerekli bizce.

Şehir İçinde Ulaşım

Metro

Sao Paulo çok büyük bir metropol olduğu için trafik sorunu oldukça fazladır. Bu nedenle ulaşım için 9 hatlı metro ağını kullanmak en akılcı yol. Sao Paulo yakın bölgelerine ise banliyö trenleri mevcut.

Tek yön bilet yukarı çıkana kadar istediğiniz aktarmayı yapabilmek kaydı ile 2.65R’dir. Biletler kart şeklinde ve makineye yerleştirip geçiyorsunuz makina bileti geri vermez. Bilet gişelerinden metro haritasını isteyebilirsiniz.

Metro haritasında göreceğiniz gibi 1 (mavi), 2 (yeşil) ve 3 (kırmızı) nolu hatlar Sao Paulo metro sisteminin çekirdeğini oluşturuyor.

Otobüs

Metro daha etkin bir sistem olmasına rağmen kısa yolculuklar için metroya inip çıkmakla uğraşmamak için otobüsler kullanılabilir.  Eğer yanınızda bavul vs varsa sabah ve akşam saatlerinde otobüs kullanmamalısınız. Otobüslerde bilet sürücüden nakit ile alınabiliyor.

Taksiler gibi  hatta daha kötü olarak eğer Portekizce konuşamıyorsanız şoförden yardım isteyebileceğinizi düşünerek sakın otobüslere binmeyin. Otobüslere ancak rotasını ve ineceğiniz yeri tam olarak biliyorsanız binmelisiniz.

Hem Metro hem de Otobüsleri 2-3 günden fazla kullanacaksanız Bilhete Unico Card adı verilen ulaşım kartından almanız daha ekonomik olabilir.

Helikopter

Yoğun trafik ve zengin ailelerin kaçırılma korkusu nedeni ile inanılmaz bir helikopter trafiği vardır. New York’ta 60, Sao Paulo’da 300 helikopter pisti olduğunu söylersek yeter sanırım. Şehrin üzerindeki helikopter sesleri dikkatinizi çekecektir zaten. Zengin ailelerin kendi helikopterleri ve pistleri var zaten ancak isterseniz taksi şeklinde hizmet veren şirketler de var. Sık kullanıldığı için fiyatlar da abartılı pahalı değilmiş.

Diğer Şehirlere Ulaşım

Eğer siz de bizim gibi Rio de Jenario’ya ya da Sao Paulo’dan Brezilya içinde başka bir şehre ya da başka bir ülkeye otobüsle gidecekseniz “Tiete” Terminalini kullanmanız gerekiyor. Terminal oldukça düzenli Otobüsler alt kattan 0-50 arası numaralandırılmış platformlardan kalkıyor. Biletler ise üst katta her şirketin kendi bilet satış ofisinden satılıyor. 3 tip bilet var; Standart bilet 6 saatlik yolculuk için 60R civarında ve Türkiye’deki gibi az diz mesafesi ve standart koltuk sunuyor (tavsiye etmeyiz). Exucutivo koltuklar hem çok rahat, yatar ve geniş diz mesafesi var. Bu koltuklar genelde yine aynı süre için 80R civarı ve oldukça tavsiye ederiz. Eğer yolculuğunuz uzunsa ya da gece yolculuğu ise “leito” denilen uyunulan tip koltukları almalısınız (140R). Leito her otobüste ve her şirkette olmuyor. Pluma, 1001, Itapemirim, Expressio Brasilera en önde gelen şirketler ve internetten da satış yapıyorlar. Otobüse binmeden önce biletinizdeki boş yerleri (pass no vs) doldurmanız gerekir ve binerken kimlik kontrolü yapılıyor. İçeride ikram ve çalışan yok ama ikramları binerken elinize tutuşturuverirler. iyi haber ise otobüsler tuvaletlidir.

Ne Zaman Gidilir

Kış ayları (Haziran-Eylül) 13-24⁰ aralığında geçer. Haziran ve Temmuz en kuru aylardır ama ısı 13⁰ civarındadır.

Eylül-Kasım arası ilkbahar, Nisan-Haziran arası sonbahardır ve akşam üzeri hafif yağış alırken hava ılımandır.

Ocak-Mart sonu arası da yaz aylarıdır ve sıcaklık 32-35⁰ arasıdır.

Tüm bunlar hesaba katıldığında en iyi ay herkes için değişir. Mesela yağmur istemiyorsanız Nisan-Eylül arası sizin için iyi bir seçim olacaktır. Ancak plaj-deniz ağırlıklı bir gezi yapacaksanız yaz aylarını yani Ocak-nisan aralığını seçmelisiniz.

Sao Paulo Görülecek yerler

Burası tam bir metropol şehrin herhangi bir yerinde gökdelenler nedeni ile yön tayini yapmakta dahi zorlanırsınız. Size tavsiyemiz “Republica” metro istasyonunda inin ve Lonely Planet rehber kitabının şehrin eski kısmı için önerdiği 4 saatlik yürüme rotasını takip edin. Bu rota esnasında 1554 yılında yapılan ve 2002 yılında renove edilen “Catedral Se”nin bulunduğu “Praça de Se”yi, 41 katlı binasının tepesinden Sao Paulo’yu seyredebileceğiniz “Edificio Italia”yı, 1928 yılında yapılan barok stilli binası ile ilgi çekici  318 standı ile şehrin en büyük marketi olan “Marcado Municipal”ı, Paris Opera Binasından esinlenelerek yapılan 1500 seyirci kapasiteli 1905 yapımı “Theatro Municipal”ı, görebilirsiniz. Bu 4 saatlik gezi tabii ki birçok yerde durmanız nedeniyle tüm gün sürebiliyor. Gezi esnasında durmanız gereken diğer noktalar ise; “Praça Republica”, “Caetano de Campos Building”, “Mario Andrea Municipal Library”, “Ladeira da Memoria”, “Shopping Light”, “Viatudo de Cha”, “Paque Anhangabau”, “Praça de Patriarca”, “Igreja de Santo Antonio”, “Largo de Sao Francisco”, “Igreja de Carmo”, “Collage of Law”, “Caixa Economica Federal”,”Praça Pateo do Cologio”, “Largo de Sao Bento”, “Mosterio Sao Bento”, “BANESPA building”, “Edificio Martinelli”, “Predio dos Corredios”, “Largo de Paiçandu”, “Monumento a Mae Preta” denilebilir.

Daha sonra yine metro ile “Paulista” durağına gidin ve şehrin bol gökdelenli, restoranlı ve iş merkezli yeni kısmını görün. Şehrin bu kısmında “Parque Siqueira Campos” parkı dışında “şunu da görün” denecek yer yok.

Diğer bir nokta da “Ibirapuera Park” New York’un Central Park’ı sayılır. Giriş ücretsiz ve park 20:00’ye kadar açık. Parkta havuzlar, konser alanları, Japon bahçeleri, bisiklet yolları gibi hoşunuza gidecek birçok şey bulabilirsiniz. Tek olumsuz tarafı şehir merkezine biraz uzak oluşu.

Şehirde diğer görülebilecekler listesinde olanlar ise; “Casa des Roras”, “Centro Cultural FIESP”, “Museu de Arte de Sao Paulo MASP”, “Parque Trianon”, “Edificio BANESPA”, Edificio Copan”, “Pinacoteca de Estado”, “Museu de Arte Sacra”, Mosterio de Sao Paulo”, “Edificio Martinelli”, “Edificio Italia”, “Centro Cultural Banco da Brasil”, Museu da Imigaçao Japonesa”, “Museu de Arte Moderna”, “Oca”, görülmesi gereken yerler olarak sıralanabilir.

Sao Paulo'da Güvenlik

Son 10 yılda suç oranı düşmesine rağmen hala bu konu önemli bir konu. Otobüsler, kalabalık caddeler en çok suç işlenen yerler. 3 çeşit polis var; gri üniformalı olanlar askeri polis, bej üniformalı olanlar belediyeye bağlı kuvvetler ve son olarak siyah üniformalı olanlar SWAT tarzı özel kuvvetler. Dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak adı çıkmasına rağmen devletin verdiği önem, halkın duyduğu rahatsızlık, polisin artırılması gibi önlemlerle son yıllarda suç sayısı azalmış. Sao Paulo zaten Rio’ya göre çok daha güvenli bir şehir. Yanınızda şehirde dolaşırken SLR makine, sırt çantası, değerli saat, gözlük, her türlü takı kesinlikle taşımayın. Özetle “bende para var” şeklinde gözükmeyin. Pasaportunuzu, fazla paranızı mutlaka otelde kasada bırakın. Ucuz bir fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekip onu da hemen cebinize koyun. Araçta iseniz kırmızı ışıkta dikkatli olun ve kapılarınız devamlı kilitli olsun. Herhangi bir şekilde gaspa maruz kalırsanız mutlaka direnmeden cüzdanınızı verin. Ellerindeki silah ya da bıçağı kullanmak konusunda isteksiz değillerdir ve blöf yapmazlar. “Param yok” demeyin mutlaka içinde belli bir miktar para olan ve verebileceğiniz bir cüzdan taşıyın. Etrafınızda her zaman motosikletli birileri olacaktır. Bunların % 99.9 u motor kurye ya da kişisel kullanıcılardır. Ancak unutmayın ki % 0.1 ‘i hırsızdır. Özellikle aynı motorda 2 genç erkek varsa daha dikkatli olmalısınız.

Askeri Polis

Askeri Polis

Sosyal Hayat

Şehre iner inmez dikkatimiz ilk çeken toplumun karışıklığı oldu. Gezdiğimiz ülkeler içinde ilk defa bu kadar karışmış bir topluluk ile karşılaşıyoruz. Kimse birbirine benzemiyor. Her tende, her tipte, her vücut şeklinde insan var. Mesela Japonya dışında 27 milyonla en fazla Japon Brezilya’da yaşıyormuş. Rio’daki yaşayanlara “Carioca” dendiği gibi Sao Paulo’luların da takma adları var; Sao Paulo Eyaletinde doğanlara “Paulista” denirken Sao Paulo şehrinde doğanlara “Paulistano” deniyor. Brezilyalılar Türklerden daha fazla dokunmayı, sarılmayı ve öpmeyi severler. Genellikle samimi kişiler birbirine sarılır ve iki defa öperler. Sizinle konuşan kişiler ara sıra size dokunabilirler bu normaldir. Brezilyalılar pizzayı dahi elle değil çatal-bıçakla yerler. Elle bir şey yenecekse mutlaka kâğıda sarılır (dürüm gibi). Çatalı bıçağı tabakta çapraz bırakmak yemeği bitirdiniz demektir. Restaurantlarda siz istemeden yemeği bitirmiş dahi olsanız hesap getirilmez. Restoranlarda % 90 sıklıkla % 10 servis dahildir. Eğer dahil edilmediyse % 10 bahşiş beklenir. Resmi dil Portekizcedir. Eğer İspanyolca biliyorsanız sizi anlarlar fakat siz olanları anlamazsınız.

Yemekler uzun sürer. İş veya benzeri önemli konular uzun süren öğle yada akşam yemeklerinde konuşulur. Oteller “Motel” kelimesi turistik anlamda “otel” demek değildir ve turistleri hedeflemez. Buralar yalnız kalmak için yer arayan çiftlerin 1-2 saatliğine oda kiraladıkları yerlerdir siz buralardan uzak durun. Her fiyat aralığında otel olmasına rağmen merkezi olması, emniyet, manzara ve temizlik nedeni ile bu ülkede biraz kesenin ağzını açın. Biz “Hotel Luz Plaza” da konakladık. “Parque Luz” yani Luz parkının yanında. Metroya oldukça yakın, odalar geniş, 20 dk internet bedava, kahvaltı oldukça iyi; dolayısı ile memnunuz ve tavsiye ederiz (2 kişi 65 €).

Sao Paulo’da kısa bir süre kalmayı ve Brezilya’daki zamanımızı ağırlıklı olarak Rio’da geçirmeyi planlamıştık. Sao Paulo günleri sonrası bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Sonuçta bir metropol; biraz gri, fazla iş dünyası haki ve sıkıcı geldi bize.

Sao Paulo gezimizin sonuna geldik. Rio de Jenario’ya gitmek üzere otobüsümüzün kalkacağı terminale geçtik.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN