Pisa Gezi Rehberi
Pisa yine Floransa ve Siena gibi İtalyanın Toscana bölgesinde yer alan çok şirin, gidilsin ya da gidilmesin eğik Kulesi nedeniyle neredeyse dünyada herkesin bildiği bir kent. Pisa Gezi Rehberi.
Pisa'ya nasıl gidilir
Pisa yakınında şehrin kendi havalimanı var. Yani uçakla buraya ulaşabilirsiniz. Ancak genellikle kimse sadece Pisa’yı görmek için gelmediğinden dolayı buraya Floransa, Bologna yada Roma gibi şehirlerden tren ile geliniyor. Eğer paket bir tur ile gelmediyseniz buraya ulaşmanın en kolay yolu tren. Başta en yakın şehir olan Floransa olmak üzere birçok şehirden buraya tren ile ulaşabilirsiniz.
Pisa'da Görülecek yerler
Pisa’ya genellikle Floransa’dan yarım ya da tam gün gezmek için geliniyor. Lucca da Pisa’ya çok yakın olduğu için gezginler bu iki şehri aynı anda görerek geri Floransa’ya dönüyorlar genellikle. Biz de Floransa’dan gelmedik ama Cinque Terre’den Floransa’ya geçerken bu iki şehri aynı gün içinde görerek Floransa’ya ulaştık. Pisa Gezi Rehberi.
Piazza Vittorio Emanuele II
Eğer tren ile Pisa’ya ulaştıysanız şehir merkezine yürürken yol üzerindeki ilk noktanız Piazza Vittorio Emanuele II olacaktır. Meydanın hemen sol tarafındaki Keith Haring sokağında Tuttmondo isimli bir Mural çalışma var. Mural sanata özel bir ilgimiz olduğu için sanatçı Keith Haring’in 1989 yılında yaptığı bu çalışma için buraya yöneldik hemen. Sant’Antonio Abate kilisesinin arka duvarında yer alan bu duvar resmi, sanatçının 1990 yılında AIDS’e bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölmesinden önce yaptığı son halka açık duvar resimlerinden biri. Aynı zamanda Haring tarafından kalıcı olarak yaratılan birkaç açık hava kamu çalışmasından biri. Pisa Gezi Rehberi.
Spina
Daha sonra Corso Italia adındaki hareketli cadde ile devam edebilirsiniz. Sonraki durağınız Santa Maria della Spina olabilir. Zengin Gualandi ailesi tarafından üstlenilen Santa Maria della Spina kilisesinin inşası, muhtemelen 15. yüzyılda yıkılan Novo köprüsünün (1182) inşaatıyla beraber devam etmiş.
Santa Maria della Spina, Gotik tarzda inşa edilmiş küçük bir kilise. 1230 yılında inşa edildiğinde kiliseye ilk olarak Santa Maria di Pontenovo adı verilmiş. İsa’nın çarmıha gerdiği taçta diken bulunması nedeniyle adı diken anlamına gelen Spina olarak değiştirilmiş. Bu taç 1333 yılında bu kiliseye getirilmiş ve o zamandan beri burada kalmış.
Kilise Arno Nehri kıyısında inşa edilmiş ama Arno Nehri’nin yükselen su seviyesi nedeniyle sular altında kalmasını önlemek için 1871 yılında daha yüksek bir seviyede yeniden inşa edilmiş. Bu süreçte kilisenin mimarisi ve tasarımı biraz değiştirilmiş, ancak yine de kilise o kadar çekici ki, onun karmaşık ve ince tasarımını gözlemlemeden ve hayranlık duymadan edemiyorsunuz.
Pisa’nın en önemli yapılarının bulunduğu Miracoli Meydanı’na giden yolda önce Garibaldi Meydanı‘na sonra Şovalyeler Meydanı‘na ulaşacaksınız. Palazzo della Carovana ve Palazzo dell’Orologio (Saat kulesi) bu meydanda bulunuyor.
Palazzo della Carovana
Palazzo della Carovana, Pisa şehir merkezindeki en dikkat çekici binalardan birisi. Giorgio Vasari tarafından tasarlanmış ve 1564 yılında tamamlanmış; Cosimo I de Medici’nin Türklerle savaşmak için kurduğu askeri bir tarikat olan Aziz Stephen Şövalyeleri’nin karargahı olarak kullanılmış
Günümüzde Scuola Normale Superiore di Pisa’ya ev sahipliği yapan bu yerin iki yanında Torre dell’Orologio ve Chiesa Santo Stefano bulunmakta. Pisa Gezi Rehberi.
Piazza Dei Miracoli
Daha sonra nihayet en önemli meydan olan 1987 yılında UNESCO dünya miras listesine alınan Pisa Kulesi‘nin de içinde bulunduğu Piazza Dei Miracoli yani Mucizeler Meydanı‘na varmış olacaksınız. Piazza Dei Miracoli Meydanında sadece Pisa Kulesi bulunmuyor. Duomo di Pisa (Pisa Katedrali), Battistero Pisa (Vaftizhane) ve Campo Santo Monumentale‘la (Mezarlık) birlikte bir kompleks şeklindeler. Duomo da Pisa Kulesi gibi mermerden yapılmış. Pisa Gezi Rehberi.
Pisa’daki Piazza dei Miracoli, yaklaşık 25 yıldır UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak değerlendiriliyor. Sanıldığı gibi şehrin merkezinde değil, surların kuzeybatısında, neredeyse şehrin dışında; Muhtemelen projenin yaratıldığı sırada kullanılabilecek eşit büyüklükte başka bir alan yokmuş. Etrüsk zamanlarından beri, Piazza dei Miracoli önemli bir dini merkez olarak kabul edilmiş. Onu oluşturan üç kompleks, her insanın yaşamının ana aşamalarını simgelemekte; Vaftizhane doğum, Santa Maria Assunta Katedrali yaşamı ve Mezarlık açıkça ölümü ima ediyor.
Peki Pisa Kulesi? Unutmadık, meşhur Eğik Kule’nin Katedralin bir parçası olduğunu ve aslında onun çan kulesini temsil ettiğini bilmelisiniz.
Meydan, turistlerin ve üniversite öğrencilerinin nadir güzellikteki tarihi bir ortamda dinlenme anlarının tadını çıkardıkları muhteşem bir yeşil çim ile çevrili ve bu meydan her zaman eli ile Pisa kulesini destekleme fotoğrafı çekenlerle dolu. Pis
a Gezi Rehberi.
Kule’nin inşaatına 11. yüzyılda başlanmış ve çeşitli tadilatlardan sonra ancak 19. yüzyılda, mimar Alessandro Gherardesca bugünkü görünümünü verdiğinde bitmiş.
Bu Kompleksin görmenin daha doğrusu içlerini görmenin ve Pisa Kulesi’ne çıkmanın bir de bedeli var; o da alttaki şekilde.
Duomo di Pisa (Pisa Katedrali) Pisa Gezi Rehberi.
Katedral, inşaatına 1063-1064 yıllarında mimar Buscheto tarafından başlanan ve 1118 yılında Papa Gelasius II tarafından kutsanan Pisa’nın ortaçağ katedralidir.
Bölgeyi ziyaret ederken meydandaki çarpıcı Romanesk Katedrali kaçırmak mümkün değil. Pisa Deniz Cumhuriyeti’nin gücünü ve zenginliğini göstermek için inşa edilen, adını Santa Maria Assunta’dan alan Cephe gri mermer ve beyaz dekorasyonlardan oluşuyor ve renkli mermer eklentilerle sunuluyor, ön kapı ise masif bronz. Katedralin içine de mutlaka girin ve içerde sergilenen sanat eserleri ve heykellerlerin güzelliğine dikkat edin. İç mekan siyah ve beyaz mermerden yapılmıştır ve yaldızlı ve boyalı ahşaptan on yedinci yüzyıldan kalma yaldızlı kasetli bir tavana sahiptir.
Burası bir katedral, konusu açılmışken Katedral ile Kilise arasındaki farkı da tekrar hatırlatalım. Bir kiliseyi katedralden farklı kılan nedir? Genellikle sunağın arkasında heybetli bir koltuk göreceksiniz; Burası piskoposun önemli kutlamalar sırasında oturduğu yerdir. Her kasabada, piskoposun koltuğunun bulunduğu en önemli kiliseye katedral denir. “Cathedra”, usta koltuğunun Latince karşılığıdır. Pisa Gezi Rehberi.
Pisa Kulesi (Eğik Kule) Pisa Gezi Rehberi.
Şehrin mükemmel sembolü olan Pisa Kulesi, bir çan kulesi olarak tasarlanmış ve mimari yapısının yanı sıra özel eğimi ile de belirgin zarafetiyle karakterize edilen, kesinlikle dünyanın en ünlü İtalyan anıtlarından biridir.
Ondokuzuncu yüzyılda kulenin tabanında yapılan bazı kazılar sırasında, tasarımıyla tanınan Bonanno’nun adının üzerine kazınmış bir vazoyla birlikte bulunmuş. Akademisyenler bu nedenle Pisa Katedrali’nin bronz kapılarının ve Monreale Katedrali’nin kapısının yazarı ünlü heykeltıraş Pisano’nun Bonanno figürüne atfetmişler.
İnşaat çalışmaları 1174 yılında Duomo ve Vaftizhane‘ye ek bir Çan Kulesi olarak başlamış. Kule 1173 ile 14. yüzyılın sonu arasında inşa edilmiş. İnşaatı çok uzun sürmüş çünkü üçüncü kat biter bitmez eğilmeye başlamış ve iş durmuş. Bir asır sonra çalışmalar yeniden başlamış.
Geçtiğimiz yıllarda bazı çalışmalar yapıldı ve kule artık beş yıl öncesine göre daha az eğiliyor. Bu süreçte birkaç yıl boyunca kule kapatıldı. Kule artık açık ve 293 basamağıyla zirveye çıkılabiliyor ancak zirveye rehber olmadan çıkılmıyor. Ayrıca biletleri önceden satın almanız gerekiyor. Yani aslında belirli bir süre dilimi için bilet alıyorsunuz ve kulede olmak için yalnızca 30 dakikanız var. Evet! 293 basamağı tırmanmak, fotoğraflarınızı çekmek ve üsse dönmek için 30 dakika. Pisa Gezi Rehberi.
Battistero Pisa (Vaftizhane)
İtalya’nın en büyüğü olan Vaftizhane‘nin hayata geçirilmesi için çalışmalar 1152 yılında mimar Diotislavi’nin gözetiminde başlamış. Yapı Katedralin önünde yer alıyor ve on üçüncü yüzyılın ortalarında Nicola Pisano ve oğlu Giovanni tarafından tamamen yeniden elden geçirilmiş. Vaftizhaneyi Gotik unsurlar, bir tekke ve bir kubbe ekleyerek değiştirmişler. Eserde klasik bir üslup göze çarpıyor ve bu nedenle Nicola Pisano birçok kişi tarafından Rönesans’ın öncüsü olarak değerlendiriliyor.
San Giovanni Vaftizhanesi, Galileo Galilei’nin vaftiz edildiği yer olmasıyla ünlü. Hem Pisa tarzı Romanesk hem de Gotik etkilerin bir karışımı olan eşsiz bir güzelliğe sahip. Bunun nedeni 1153 yılında inşa edilmiş ancak daha sonra bir yüzyıl sonra Nicola ve Giovanni Pisano tarafından bitirilmesi diyebiliriz. Dünyanın en büyük vaftizhanesi büyüklüğünü ve mevcut çarpıcı akustiğini sergilemek için içi bilerek boş bırakılmış.
Camposanto Monumentale (Mezarlık)
Camposanto Monumentale di Pisa olarak bilinen yer eski bir mezarlık alanı. Çarpıcı fresklerle kaplı duvarları ve saf beyaz sütunlarla çevrelenen yeşil çimlerle etkileyici bir mezarlık. Mezarlıkta dolaşabilir ve bu yapının büyüleyici tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Daha 3. katı yapılırken eğilmeye başlayan kulenin eğimi zeminin sağlam olmaması nedeniyle daha sonra yıllarla birlikte artmış 1995 yılında ana akstan 5.4 metre sapacak şekilde artmış. Çok hızlı eğildiği için bu kulenin eğilmesinin nasıl durdurulacağına ait bir proje yarışması yapılmış ve birkaç denemeden sonra kulenin eğimi biraz düzeltilerek şu andaki haline (4,3 m sapma) getirilmiş sabitlenmiş ve 2001 yılında tek seferde 30 kişi ile sınırlı olacak şekilde tekrar ziyarete açılmış. Esasen tamamen düzeltmek de ellerinde ama kim isterki böyle birşeyi nede olsa altın yumurtlayan tavuk. 56 m yüksekliğindeki Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana geliyor. 294 basamaklı bir merdivenle çıkılan kulenin en üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçiminde.
Hepimiz esasen bu kuleye çok aşinayız ama biz yanına gidince beklediğimizden daha çok beğenmiştik. Ağırlıklı olarak mermer kullanılması çok görkemli bir hava vermişti bizce ve fotoğraflarda göründüğünden daha eğik görünüyor.
Çok sık yapılan bir hata olarak gördüğümüz için uyaralım; Pisa‘ya giderseniz sakın Kulenin olduğu ana meydan Pieazza dei Miracoli-Mucizeler Meydanı’nı gezip dönmeyin. Pisa ara sokakların keşfedilmesi gereken güzel şirin bir kent. Arno Nehrinin geçtiği kente mutlaka vakit ayırın Pisa kulesine takılıp kalmayın. Mutlaka Arno Nehri kıyısında yer alan şehir merkezine doğru yürümelisiniz.
İtalya hakkındaki genel bilgileri Roma sayfasında bulabilirsiniz. Diğer İtalya yazılarımız için tıklayın.