
Siena İtalya seyahatimizde belki de Venedik’den sonra bizi en etkileyen şehir oldu. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Siena çok çok küçük ama bir o kadar da özel bir şehir. Şehrin yapısı tam ortada bulunan “Piazza Del Campo” üzerine kurulu. Diğer sokaklar yelpaze şeklinde ondan uzaklaşarak yerleşmiş.
Siena'ya nasıl gidilir
Siena’ya en yakın şehir Floransa bu nedenle birçok gezgin bu iki şehri aynı anda görüyor. Geziyi kiralık araç ile yapıyorsanız sorun yok ama diğer ulaşım seçenekleri arasında en kolay olan tabi ki tren ancak Siena tarihi kısmı ile tren istasyonu arasında 2 km mesafe olduğu için buradan tekrar otobüse binmek gerekebiliyor. İsterseniz Piazza del Sale yazan otobüsler ile ya da 20 dk yürüyüş ile Siena tarihi merkezine ulaşabilirsiniz. Bu nedenle direkt otobüs seçeneğini kullanarak Siena’ya ulaşabilirsiniz çünkü otobüs durağı daha merkezi ve yakın bir konumda. Otobüs için SITA firmasını seçebilirsiniz. Tren de otobüs de yaklaşık 1,5 saatte Siena’ya varıyor.
Tren ise Floransa Santa Maria Novella İstasyonundan saatte bir kalkıyor ve Siena Sitazione Ferroviaria İstasyonuna ulaşıyor. Biletinizi alırken dikkat etmelisiniz çünkü direkt trenler olduğu gibi aktarma gerektiren trenler de var.
Bu meydanda yılda bir defa yapılan “Palio” adı verilen at yarışı şehrin en önemli aktivitesi. Bu yarış yaklaşık 1,5 dk sürüyor ama hazırlıkları 1 yıl boyunca devam ediyor. Bu yarışlarda yarışan 10 takım yarışıyor. Her bir at ve binicisi şehrin Contrada adı verilen 17 semtinden birini temsil ediyor. Yarışa katılan tüm at ve biniciler temsil ediyor oldukları semtin renklerine ve simgelerine uygun olarak giyiniyor: Aquila (Kartal), Bruco (Tırtıl), Chiocciola (Salyangoz), Civetta (Baykuş), Drago (Ejderha), Giraffa (Zürafa), Istrice (Kirpi), Leocorno (Tekboynuz), Lupa (Dişi kurt), Nicchio (Deniz kabuğu), Oca (Kaz), Onda (Dalga), Pantera (Kara Panter), Selva (Orman), Tartaruga (Tosbağa), Torre (Kule) ve Valdimontone (Montone olarak kısaltılır).
Mahalleye bağlılık çok önemli; mesela “Salyangozlar” eğer bir Salyangoz olarak doğduysanız Salyangoz olarak ölüyorsunuz. O mahalleden taşınmanız “Salyangoz” olmanızı değiştirmiyor. Eşiniz bir “Yunus” bile olsa siz “Palio” da kendi mahallenizin başarısı için hazırlık yapmalısınız sonunda Şampiyon olursanız bu onuru mahalle olarak bir yıl elinizde bulunduruyorsunuz. Her mahallenin kendine ait heykelleri, bayrakları tüm şehri süslüyor ve her yerde karşınıza çıkıyor.
1590 yılında boğa güreşleri yasaklanınca bu tip yarışmalara başlamış. Yarışların ilk örnekleri bufalo sırtında yapılıyormuş ve “Bufalate” olarak adlandırılıyormuş. Daha sonra “Assinate” denen eşek-sırtı yarışlara geçilmiş ve at-sırtı yarışlar da bu süreçte düzenlenmiş”. Palio Alla Tonda” adı verilen ilk modern Palio yarışları 1650 dolaylarında ilk kez yapılmış. Başlangıçta her yıl bir kez olmak üzere yapılan yarışlara, daha sonradan bir gün daha eklenmiş.
Yarışların düzenlendiği alanda, yarışa katılan atlar sırtlarında binicileriyle yarıştan önce 3 tur atıyorlar. Binicilerin atlara eğersiz bindiği yarış sadece 90 sn civarı sürüyor. Yarışın galibi ödül olarak sadece manevi değeri büyük bir bayrak alıyor. Yarışın tek kuralı var; diğer jokeylerin atının gemlerini tutmamak, doping dahi serbest. Yarışın başlaması için atların aynı hizaya gelmesi gerekiyor ama bunun için bir düzenek kullanılmıyor. Bunun için saatlerce bekleniliyor ve bir an aynı hizaya geldiklerinde yarış başlatılıyormuş. Yarışın yaklaşık 90 sn sürdüğü düşünülürse saatlerce bekleseniz de siz tuvalette iken yarış başlayıp bitebilir.
“Piazza Del Campo” meydanı yarışın yapılacağı günlerde (2 temmuz ve 16 ağustos) öncesinden iç bükey olan bu meydanın içerisinden yarışı izlemek isteyen İtalyanların ve turistlerin akınına uğruyor. Bir turistin bu meydanın ortasından “Palio” yarışını izlemek için yer bulması oldukça zor. Biten yarışın filmini bir yıl boyunca sinemalarda izleyebilirsiniz.
Siena’da en önemli olay Palio Yarışları ama başka görülmesi gereken yerler de var.
Siena'da gezilmesi gereken yerler
Piazza del Campo’dan Palio yarışları için bahsettik ama Campo bu yarışlar dışında da Siena’nın kalbi. Meydanda Fonte Gaia (Sevinç Çeşmesi) bulunuyor.
Halen Belediye Sarayı olarak kullanılan Palazzo Pubblico (Belediye Sarayı) ve hemen bitişiğindeki 14.yy yapımı Torre del Mangia (Mangia Kulesi) Meydanın en önemli yapıları.
Bu kule yapıldığı Orta Çağ İtalyasında 102 m yüksekliği ile 112 metrelik Torrazzo of Cremona’dan sonra ikinci uzun kuleymiş. Mangia Kulesi yapıldığında Devlet ile Kilisenin Eşit Gücünü simgelemek için Siena Katedrali ile aynı uzunlukta yapılmış.Kulenin 400 merdivenini çıkıp yukarıdan Siena’yı görmeniz için 10 euro da ücret ödemeniz gerekiyor.
Duomo di Siena yani Siena Katedrali Siena’nın diğer önemli bir yapısı. Biz tadilatta olduğu için içeri de girmedik dışı tadilat için aynı desenle örtüldüğü için fotoğraf da alamadık ama içerideki odaları da görmenizi sağlayan bilet yaklaşık 7 euro.
İtalya hakkında ipuçları ve faydalı bilgiler Roma sayfasındadır. Diğer İtalya yazılarımızı da okuyun.