Paris Gezi Rehberi

Paris Gezi Rehberi

Paris Gezi Rehberi

Paris Gezi Rehberi yazılması belki de en zor kent. Paris o kadar özel bir kent ki; tarih, sanat, eğlence, yemek, kültür herbiri açısından ayrı ayrı ele alınıp anlatılması gereken bir kent. Bizim tabii öyle bir niyetimiz yok bunun için kitap yazmak lazım diye düşünüyoruz. Paris Gezi Rehberi

Paris Gezi Rehberi

Paris konusunda ilk söylenecek şey çok kısa süreli bir seyahat çok iyi bir fikir değil. Biz Paris‘e gittiğimizde Eiffel Kulesine ancak 5. gün gidebildik. Düşünün ki Eiffel’e bile sıra 5. gün gelebildi. İdeali bizce 5 gece konaklamak. 2-3 günlük turlarda ise ancak Paris hakkında bir fikir edinmiş olabilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Paris neredeyse ulaşımı en kolay şehir denilebilir. THY, Pegasus, Air France direkt olarak diğer havayolları da aktarmalı olarak Paris’e uçuş düzenliyor. Paris Gezi Rehberi

Paris Havalimanında şehre ulaşım Paris Gezi Rehberi

Paris’in en sık kullanılan havalimanı Charles de Daulle (CDG ya da Roissy olarak bilinir). Genelde tüm uçaklar (THY ve Airfrance dahil) Terminal 2 ye iniyor. Terminal 2 den şehire ulaşmak daha kolay Terminal 1 e indiyseniz ücretsiz ring raylı sistem ile Terminal 2 ye ulaşabiliyorsunuz . Terminal 2 ye ulaşmanız RER treni ile şehire gidecekseniz gerekli aksi durumda terminal 2 ye geçmenize gerek yok. Terminal 3 ise sadece charter seferler için kullanılıyor. Havaalanına indiğinizde şehire transfer için birkaç alternatifiniz var. Paris Gezi Rehberi

Taksi:

Taksi en pahalı seçenek; sadece arkaya 3 kişinin alındığı bagajın ücrete tabii olduğu taksi için ortalama olarak 50 euro civarında bir ücret ödersiniz ve bunun yanında bir de bahşiş beklenir.

Shuttle:

Bu alternatif seçilmesi makul bir yol. Birçok şirket bunun için internet üzerinden hizmet veriyor. Ücretler tek yön için tek kişi 18-25 euro aralığında. Bize göre en iyi seçim bir türk şirketi olan Paris Dolmuşu. Şirket türkçe konuşabilmeniz açısından öne çıkıyor. Diğer hizmeti olan ve en bilinen şirket Bluvan bu şirketle de irtibata geçebilirsiniz. Eğer valiziniz bir adetten fazla ise shuttle alternatifini seçin çünkü (çoğunda olmakla beraber) bazı metro istasyonlarında yürüyen merdiven yoktur. Bu şirket ve benzeri şirketler sizi havaalanından otelinize kadar götürecektir. Eğer otelinizle yazışırsanız sizi karşılayacak bir araç da gönderebilirler. Bu hizmet de bazen kişi başı bazen araç başı ücrete tabii oluyor.

“Mutluluk gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil”

Epiktetos

Paris Ulaşım Rehberi

RER + Metro: Paris Gezi Rehberi

Eğer valiziniz 1 adet ise seçmeniz gereken yol budur. Şehire giden RER adında tren ağı var (tek yön 8.5 euro). Bu sizi otelinizin yerine göre direkt olarak otelinize kadar götürebilir ya da ana metro istasyonlarından Nord İstasyonu’nda inmeniz durumunda otelinizin en yakınındaki metro ağına bağlar. Metro ücreti tek 1.4 euro 10’lu karne alınması halinde 1.1 euro. RER biletini ve metro biletini kullanması çok basit otomatlardan alabileceğiniz gibi gişelerden de alabilirsiniz. Bazı istasyonlarda ve geç saatlerde sadece otomat bulunabilir. Havaalanında pasaport kontrolünden sonra paris per train tabelaları sizi RER trenlerine götürüyor. Paris Gezi Rehberi

RER tren biletleri aynı zamanda metroda da geçiyor dolayısı ile ilk ulaşım için ihtiyacınız olan sadece RER bileti. Paris metro sisteminde aşağıya indiğinizde kullandığınız bilet yukarı çıkana kadar yapacağınız tüm aktarmalarda geçerli. İstediğiniz kadar hat değiştirebilirsiniz. Bizim otelimiz Notre Dame Katedrali’nin çok yakınında idi. RER trenleri de buraya kadar gittiği için aktarma yapmadan otele ulaştık.

Paris Visite almanızı tavsiye ederiz Paris Gezi Rehberi

Paris’te kısa süreli bulunuyorsanız Paris Visite kartlarında veya T-Ticket denilen biletlerden almanız gerekiyor. Eğer Disneyland gibi uzak mesafelere de gidecekseniz 6 bölgeyi de içeren kalış sürenize göre 3 – 5 günlük Paris Visite kartı çok avantajlı. Bu kart aynı zamanda bazı müzelerde, alışveriş merkezlerinde, nehir gezilerinde ve Disneyland’da indirim sağlıyor. Bu nedenle her yerde mutlaka kartı göstererek “indirim var mı?” diye sormakta fayda var. Paris Gezi Rehberi

Eğer 5 gün ve üzeri kalınacaksa gezi programınıza göre 5 günlük Paris Visite Kart alıp (en uzak mesafe 5 günlük yetişkin ücreti 48,40 euro, çocuk ücreti 24,20 euro) diğer günler için T-Ticket (Onluk karneleri yaklaşık 5 euro daha ucuz ve herbir bileti farklı kişiler kullanabilir.) kullanmak daha avantajlı. 5 günlük biletin ardışık 5 gün için geçerli olduğu unutulmamalı, 5. günün sonunda geçersiz olacağı göz ardı edilmemeli. Bileti makinaya ilk sokup kullandığınızda süreniz başlar. Örneğin 6-7 gün kalacaksanız bir tek tekli havaalanından şehire ulaşımda 8 euroluk biletleri kullanmak da gerekebilir.

Paris Gezi Rehberi

Sacre Cour’dan Paris

Alitalia Havayolları çok sıkıntı yaşattı Paris Gezi Rehberi

Bu arada seyahatimiz ile ilgili aktarmak istediğimiz bir konu Alitalia ile ilgili çok sıkıntı çektiğimiz olamalı. Bize hizmet kalitesinin çok düşük olduğu söylenmesine rağmen çok dikkate almadık ama gerçekten 4 uçuşun hepsinde; uçuş iptali, aktarmalı uçağa yetiştirememe, rezervasyonu görülmemesi, Paris’de 2. uçuş için verilen boarding pass’lerin geçersiz olması gibi hiç yaşamadığımız sorunları Alitalia sayesinde yaşadık. Size THY ya da Air France tavsiye ederiz (Güncelleme: artık Air France İstanbul’dan Paris’e uçmuyor) Alitalia 4 uçuşun 3’ünü Air France’a devretti onlardan çok memnun kadık.

Paris Gezilecek Yerler Paris metrosu ile zor değil Paris Gezi Rehberi

Paris de Londra gibi metro nedeni ile gezilmesi çok kolay ama büyük bir kent. Dünyanın en gelişmiş metro ağlarından (bu arada gelişmiş ama özellikle Pigale bölgesinde çoğu yeri idrar kokan bir metro) birine sahip olan şehirde bir defa metroyu kavradığınız zaman heryere ulaşmak çok çok kolay ama mesafeler yürümek için çok fazla. Bir uyarı yapalım metroda yürüyen merdivenlerde sağa yanaşın yolu kapamayın bu orada alışılagelmiş birşey çünkü çoğu kişi yürüyen merdivende de yürüyerek sizi geçmek isteyecektir. Metro bileti 1,4 euro (10 luk kart 11 euro) ve yukarı yüzeye çıkana kadar istediğiniz kadar aktarma yapabiliyorsunuz ve aynı zamanda biletler otobüslerde de geçerli. Paris Gezi Rehberi

Paris’i metrosuz gezmenin iki yolu olabilir. Birincisi yürümek en doğrusu ama vakit varsa!!. Diğeri ise Sein nehri üzerinde gezi motorlarına binebilir. Batobus firması (12 euro). Paris Görülecek Yerler diye arama yaptığınızda karşınıza çıkan ve aralarında Notre Dame, Eiffel, Saint German, D’Orsay Müzesi gibi ilgi alanları bu turların rotası içerisinde. Durakların olduğu 8 istasyondan istediğiniz istasyonda inebilir daha sonra tura devam etmek istediğinizde kaldığınız yerden diğer duraklar için tekrar devam edebilirsiniz. Hop on – hop off mantığı ile çalışan Sightseeing turları ile aynı mantıkla çalışıyorlar. Yine 2 katlı gezi otobüsleri de aynı mantıkla çalışır ve zamanınız yoksa hızlı bir gezi sağlarlar (Lescarsrouges firması 24 euro). Bunlarla da değişik hatlarda istediğiniz durakta iner sonra kaldığınız yerden aynı biletle gün boyu devam edebilirsiniz. Paris Gezi Rehberi

Taksiler pek ortalıkta dolaşmaz telefonla çağırılır veya duraklardan binilir. Pahalıdır…bagajınıza extra ücret ve bahşis alınır sadece arka koltuğa 3 kişi alırlar (çok nadir yanına izin verir !!)

Paris’de nerede konaklamalısınız

Paris 1-20 arasında 1=merkez olmak üzere, numara büyüdükçe merkezden ulaşacak şekilde numaralandırılmış bölgelerden oluşuyor. Dolayısı ile otelinizin bölgesi önem taşıyor biz 5. bölgede Latin Querter bölgesinde konakladık. Otelimiz 3 * Saint German Claude Bernard idi. Temiz, yeterli büyüklükte odaları olan, kahvaltısı avrupa standartlarına göre çok iyi olan tavsiye edilebilir bir oteldi. 2 kişilik odanın fiyatı vergi ve kahvaltı dahil 2 kişi için 108 euro idi ama sanırız daha sonradan fiyat artmış. Herşey bir yana otelin lokalizasyonu inanılmaz iyi. Zaten bu bölge çok emniyetli gece istediğiniz saate kadar dışarıda olabileceğiniz bir bölge.

Biz Paris ilk gidişimizde Pigalle’de kalmıştık ve çok memnun kalmadığımız geceleri emniyetin düştüğü bir bölge idi. Bu seferki otelimiz ise Notre Dame’a 300 m. Sorbonne Üniversitesi’ne 50 m mesafede idi ve çok memnun kaldık. Ama yine de buraya giderseniz (şehir merkezi avrupa otellerinin standartları doğrultusunda) beklentiniz fazla olmasın. Bu arada asansörün 1 kişilik olduğunu söylemeliyiz.

Birçok Paris Gezi Rehberi bu bölgeye pek değinmez ama Paris’e son gidişimizde de Montparnesse bölgesinde Ibis Alesia’da kaldık bu otel de lokasyonu ve kahvaltısı ve diğer özellikleri ile tavsiye edilebilir bir oteldi.

Champ Elysees (Şanzelize) Paris

Paris'te Gezilecek yerler

En önemli iki yapıdan birisi Notre Dame Katedrali

Notre Dame Paris’in görülmesi gereken en önemli dini yapısı. Paris’in tam ortasındaki Cite denilen ada üzerinde 1163-1345 yılları arasında gotik tarzda inşaa edilen Victor Hugo’nun eseri Notre Dame’ın kamburu ile ünlenmiş olan Katedral içerisine 6.000 kişi alabiliyor. Point Zero yani Paris’in merkezi sayılan metal plaka sıfır noktası Katedralin dışında avlusunda yer alıyor. Napoleon imparatorluk tacını Notre Dame’da giydiği için de ayrı bir öneme sahip bu katedral.

Notre Dame’in herkes ön avlusunda oturur ve içerisini gezer ama esas güzel görüntü nehrin karşı tarafından ve arka bahçeden bize göre. Mutlaka bu bölgelerden Notre Dame’ı görmelisiniz. Katedrali gezmek ücretsiz ancak içeride Notre Dame Treasures kısmı ücrete tabi ve 3 euro karşılığında gezilebilir. Bu kısımda Papalara ve diğer din büyüklerine ait özel eşya ve mücevherler bulunuyor. Seyahatiniz pazar gününe denk geliyorsa pazar ayini için Notre Dame’a yolunuzu düşürebilirsiniz.

Güncelleme: 2019 yılı nisan ayında restorasyon esnasında çıkan büyük bir yangında Notre Dame ağır bir hasar aldı, Merkez Kule ve çatı tamamen çöktü. En kısa zamanda tekrar yapılacağını düşünüyoruz. Bakalım Notre Dame eski günlerine ne zaman kavuşacak.

Paris Köprüleri ile ünlü

Paris Köprüleri ile ünlü

veee tabi ki Paris denince ilk akla gelen yapı Eifflel Kulesi

Eiffel Kulesi neredeyse Paris denildiğinde ilk akla gelen ve tabii ki her turistin görmeden dönmeyeceği yer. Adını tasarımcısı Gustave Eiffel’den alan Eiffel neredeyse tüm Paris’den görülür. 1930 yılında New York‘daki Chrysler binası yapılana kadar 320 m uzunluğu ile dünyanın en yüksek yapısı olmuş. Uzaktan çok etkileyici olmamakla beraber altına gelince gerçekten devasa hali ile etkileyici. En önemli olay ise tabii ki kuleye çıkmak. Kulenin her ayağında asansörleri ve 3 izleme platformu var. 1. kata 4,80 euro karşılığında çıkılıyor ama oraya çıkan kişi sayısı az çünkü oldukça altta kalıyor. 2.kata 7.80 euro karşılığında çıkılıyor ve oldukça tatminkar bir manzara sunuyor. 3.kata ise 12 euroya çıkılıyor ve burası zirve.

Tavsiyemiz buraya çıkmanız. Artık caddelerin arasının harita gibi açık açık izlenebildiği bir yüksekliğe ulaşılıyor. 3.kata çıkmak için 2.kata çıkmanız ve oradan 3.katın asansörüne binmeniz gerekiyor. Direkt olarak 3. kata bilet alabileceğiniz gibi isterseniz 2. kattaki gişeden de aradaki farkı ödeyerek 3. kata çıkabiliyorsunuz. 2. katta fotoğraf çekimi için arada tel vs. olmayan güzel bir manzara var. 3. katta ise 2 ayrı kat var asansörden inilen ilk kat camla kaplı ve camın altında önceden çekilmiş fotoğraflarda nerenin ne olduğuna dair işaretler var. Merdivenlerden yukarı çıkarsanız tellerle kaplı. Ancak fotoğraf makinasının tellerin dışına çıkarılabildiği bir kata ulaşıyorsunuz. Eiffel’e çıkmak için her zaman sıra oluyor  ve ortalama 45 dakika ile 2 saat arası beklemek gerekiyor.

Eğer beklemek istemezseniz alternatifi var; 2. kattaki Jules Verne restaurantın kendine ait asansörü var. Ama burada yemek yemenin de bir bedeli var ve mutlaka rezervasyon gerekli.

Louve St.Petersburg’daki Hermitage ile birlikte dünyanın  en önemli iki müzesinden birisi

Paris’den bahsediyorsak ve konumuz Paris Görülecek yerler ise Louvre Müzesi’nden de uzunca bahsetmemiz gerekir. Louvre 1.200’lü yıllarda inşaa edilmiş. Önceleri Kraliyet Sarayı olarak hizmet veren bina 1793 yılında müze olmuş. St.Petersburg‘daki Hermitage Müzesinden sonra en büyük 2. müzeye 80’li yıllarda önündeki cam piramit eklenmiş. Bu efsane müzede neredeyse tüm sanatçıların eserleri görülebilir. Tabii ki en önemlisi Monalisa (La Jaconte). Louvre için çok hızlı bir tur için yarım güne ihtiyacınız var. “Yok ben tek tek incelerim” derseniz sürenin sonu yok. Giriş 1989 yılında eklenen büyük piramitin içerisinden ve 12 euro.

Eğer seyahatiniz ayın ilk pazar gününe denk geliyorsa Louvre’a giriş ücretsiz. Bizim 2. gezişimiz bu şekilde oldu. Müzeyi hızlı gezmek isteyenler genellikle La Jaconte’a (Monalisa) gider tabelalarını takip ederler. Biz nedendir bilinmez Monalisa’dan daha çok Goya’nın eserlerinden etkilendik. Paris bizi beklediği için biz 2 girişimizde de 3-4 saatimizi ayırdık o kadar.

Paris Gezilecek Yerler ile devam ediyoruz

Louvre’un önünden devam ettiğinizde Jarden de Tuileries‘den (Tuileires Bahçeleri) ilerlediğinizde bahçeler sizi Concorde Meydanı’na götürür. Eğer aralık ayında Christmas’a yakınsanız burada dev dönmedolap kurulur. Bu bölgeyi yukarıdan görmek ve bu deneyimi yaşamak için tavsiye ederiz (3 tur 9 euro).

Concorde Meydanı’nın devamı ise sizi ünlü ve ünlü Champ Elysees (Şanzelize)ye götürür. Bu cadde bir ucu Concorde Meydanı’nın da bir ucu Zafer Takı’nda dümdüz ve Paris’in en ünlü caddesi. Biz ilk geldiğimizde yaz mevsimi idi ve çok özel gelmemişti ama Christmas zamanı gerçekten çok güzeldi. Sağlı sollu restoran ve dünyaca ünlü butiklerin sıralandığı bir cadde diyebiliriz.

Zafer Takı kazanılan zaferler adına dikilmiş bir anıt ve üzerinde bu zaferlerin kabartmaları var. Zafer Takı Champs Elysees’in sonunda yer alıyor. Takın üzerine çıkarsanız cetvelle çizilmiş gibi düz 12 caddenin (en büyüğü Champs Elysees) kesiştiği yerde yer alan takın konumu daha iyi anlaşılır. Asansör de var ama yürüyerek çıkmanıza izin veriliyor.

Şehri yukarıdan gören Sacre Coeur Basilicası Paris için çok özel bir öneme sahip

Şehrin tek tepesi olan Montmartre semtindeki Sacre Coeur Basilicası görülmesi gereken diğer önemli bir yapı. Merkeze biraz uzak kaldığı için Pigalle’de inecek şekilde metro ile gidebilirsiniz. Biraz yürüdükten sonra isterseniz uzun ve geniş merdivenlerin sonunda yer alan Sacre Coeur’a merdivenlerden ya da Funiculare Sacre Coeur‘u kullanarak raylı sistemle çıkabilirsiniz (tek yön 1.90 euro). Ama bizce bu yapı kendisine ulaşmak için bu merdivenlerin çıkılmasını hak ediyor. Girişi ücretsiz olan Basilica şehrin en yüksek noktası olduğu için güzel de bir manzara sunuyor. Bu bölge Montmartre şehrin seks merkezi sayılır; seks showları, peep showlar, seks malzemesi satan dükkanlar ve sinemalar buradaki Boulevard de Clichy‘da yer alır. Gece saat 23.00 den sonra sakat bir yer. Buralardaki seks showlara giriş yaklaşık 20 euro ancak içeride 1 bira 60 euro ve içmemenize pek sıcak bakılmaz 🙂

Buradan ara sokakları takip ederek yine ünlü Place du Tertre (Ressamlar Meydanı)na ulaşırsınız. Bu meydanda ressamlar hem resim yapıyor hem de orada satıyorlar. Karikatüristçiler ve portre ressamları da var bu meydanda. Resim almak isterseniz ara sokaklardaki yağlı boya resim satan galerileri de gezmelisiniz daha makul fiyatlı olabiliyorlar.

Jarden de Tuileries

Jarden de Tuileries

Paris ve Köprüleri

Pont Neuf yani Yeni Köprü Ile de Cite adasını karaya bağlayan en eski köprü ve güzelliği ile diğerlerinden ayrılıyor. En eski köprü olmasına rağmen o tarihte yeni olduğu için adı yeni köprü olarak kalmış. Pont Neuf’dan sonraki köprü olan Pont des Arts’dan adaya doğru bakarsanız çok güzel bir manzara ile karşılaşırsınız. Ada büyük bir ada olduğu için çoğu yerde ada olduğu anlaşılmaz ancak bu köprüden bakınca adanın varlığı ve yapısı çok net görülür. 1578 yılında III.Henri döneminde yapımına başlanan köprü IV.Henri zamanında bitirilebilmiş ve o da ölünce köprüye atlı bir heykeli yerleştirilmiş. Bu heykel Paris’in atlı ilk heykeli ve halka sergilenen ilk heykel olma gibi özellikler taşıyor. Bu köprünün yanında kitapçılar göreceksiniz bunların temeli ilk olarak 1670 yılında bu köprü üzerinde açılan küçük kitap dükkanlarına dayanıyor.

Pont Neuf’dan bahsetmişken Paris’in köprülerinden de biraz bahsetmek gerekir. Paris denince akla ilk olarak Notre Dame ve Eiffel gelse de Paris’de Rive Gauche (sol yaka) ve Rive Droitte’yi (sağ yaka) bir araya getiren 37 köprüsü en az onlar kadar önemlidir.

Paris’in en geniş köprüsü olan III.Alexandre Köprüsü 1900 yılındaki Expo Fuarı için yapılmış. Köprünün iki ucundaki 17 metrelik sütunların üzerinde Endüstri, Sanat, Bilim ve Ticaret’i simgeleyen dört adet Pegasus yani Kanatlı At bulunur.

Ile de Cite şehirin merkezinde Sein Nehri’nin üzerinde bulunan Paris’de ilk yerleşimin başladığı yer ve Notre Dame Katedrali de bu ada üzerinde bulunuyor. Buradaki Cite ve Sait Louis adacıklarını birbirine bağlayan Saint Louis Köprüsü diğer önemli bir köprü. Diğer önemli köprüleri Archeveche Köprüsü, Pont Au Change olarak sıralanabilir.

 

Lido mu? Moulin Rouge mu?

Paris hakkında yapmadan ya da görmeden dönmeyin denebilecek birşey varsa o da Lido ya da Moulin Rougedan birini mutlaka izlemeniz. Moulin Rouge ve Lido şehrin önemli kabereleri. Şehrin tek tepesi olan Montmartre üzerindeki Moulin Rouge biraz daha erotik ama program eskimiş denebilir. Bizim tavsiyemiz kareografisini 9 milyon euro gibi bir rakam harcayarak yenilemiş olan Lido Champ Elysees üzerinde olan Lido’da gösteri izlemek kişi başı 106 euro. 2 kişi için 1 şişe güzel denebilecek bir şampanya fiyata ise dahil. Eğer “seyrederken yemek de yemeliyim” derseniz o zaman oturduğunuz yere göre 200-300 euro civarında bir ödeme yapmanız gerekecek. Bizim tavsiyemiz gezi ücretine mutlaka 106 euroluk Lido payını ekleyin ve Paris’e öyle gidin. Biletinizi gündüz almanız gerekiyor. Show sırasında fotoğraf ve video kesinlikle yasak.

Şehirin modern kısmı ve finans merkezi olan La Defense’da görülecek çok fazla birşey olduğu söylenemez ama eğer vakit varsa Paris’in tarihi kısmının değerini anlamak için Grand Arch’ın olduğu ana meydana ve önündeki Christmas Market’e 1-2 saat ayırmak yerinde olur.

Biraz şehir dışında ama kesinlikle gitmeye değer; Versay Şatosu

Château de Versailles (Versay Şatosu)na gitmek için RER’in C hattına Versailles–Rive Gauche (Château de Versailles ) yönünde binip son durakta inmek gerekiyor. Ancak burada da aynı yönde Saint-Quentin-en-Yvelines adında başka bir son durak var. Karıştırılmaması, gelen trenin son durağının hangisi olduğuna ışıklı panodan dikkatli bakılması gerekiyor. Ayrıca Champ de Mars istasyonunda aktarma yapmak gerekebiliyor. Girişte hem bilet için hem de müzeye girmek için çok sıra oluyor. Eğer 2 ve daha fazla kişi iseniz birkaç kişi önceden müzeye giriş sırasına girsin 1 kişi biletleri alıp onun yanına gitsin böylelikle yaklaşık 1 saat kazanırsınız.

Girişler yetişkinler için 25 euro, çocuklardan ücret alınmıyor. Bina ve bahçeyi gezmek tam bir günü alıyor. Bizce binanın dıştan görünümü ve bahçesi, sarayın içinden daha etkileyici. Eğer isterseniz sarayın bahçesinde elektrikli arabalar bulunuyor bunları kiralayıp gezebilirsiniz. Ancak zamanınız kısıtlı ise bu işe hiç girmeyin çünkü araçla bile zaman alıyor. Bu araçları kiralamak için ehliyetinizin yanınızda olması gerekiyor. Araçlar 4 kişilik ve 1 saatlik ücret yaklaşık 30 euro civarıydı.

Napolyon’un mezarının içerisinde olduğu Dome Katedrali, Champ Elysees üzerindeki Grande Palace ve Petit Palace, Disneyland, Pompedion Kültür Merkezi, Pantheon, Tracadero, Sorbonne Üniversitesi, D’Orsay Müzesi görülmeli, hava güzelse (kötüyse de !!) Lüksemburg Bahçeleri‘nde hiç birşey düşünmeden dolaşılmalı.

Paris nerede, Paris’e nasıl gidilir, Paris gezilecek yerler, Paris’te ulaşım durumu gibi tüm sorularınızı bu Paris Gezi Rehberi yazımızda sizin için cevaplamaya çalıştık.

Diğer Fransa yazılarımızı okumak için tıklayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN