Paros Gezi Rehberi
Ülkemizde pek bilinmese de en iyi Yunan tatil destinasyonları listesinde üst sıralarda yer alan Paros Adası, ziyaretçilerini Kiklad Adaları grubunun merkezinde karşılıyor ve onları muhteşem güzelliğini, kristal berraklığında sulara sahip uzun plajlarını ve etkileyici manzaralarını keşfetmeye davet ediyor. Burayı 30 sene önceki Mykonos olarak görenler ve ileride Mykonos’a benzeyeceğini söyleyenler var çünkü bu ada da Mykonos kadar olmasa da Party’leri ile ünlü. Paros Gezi Rehberi
Antik çağda Paros, beyaz mermer ocaklarıyla ünlüymüş. Paros mermeri, mimaride ve heykelcilikte (özellikle Klasik Yunan Dönemi’nde) kullanılmak üzere en yüksek kalitesi nedeniyle oldukça rağbet görüyormuş. Antik Yunan heykelinin bazı şaheserleri bu saf beyaz, yarı saydam malzemeyle yapılmış. Praxiteles’in Hermes heykelleri, Milo Venüsü (yani Miloslu Afrodit), Samothrace’li Nike [Kanatlı Zafer], Paionios’lu Nike ve Erechtheion, Akropolis, Atina’nın ünlü kızları [korai] olan Karyatidler bu tür sanatın en popüler örneklerinden bazıları. Paros Gezi Rehberi
Antik Yunan’ın en bilinen heykeltıraşlarından, ressamlarından ve şairlerinden bazıları Paros’tan geliyor. Ada, Ege Denizi’nde idari ve ticari bir merkez olmuş ve bu nedenle birçok fatih (Romalılar, Bizanslılar, Franklar, Venedikliler ve Osmanlılar) buraya izlerini bırakmışlar. Paros Gezi Rehberi
Paros’a nasıl gidilir? ve Adada ulaşım nasıl sağlanır?
Feribot ile ulaşım Paros Gezi Rehberi
Paros’a ülkemizden direkt feribot bulunmuyor. Bize yakın adalardan birisine feribot ile geçtikten sonra bu adaya giden feribotlar ile adaya ulaşmak mümkün ama Paros bize uzak kaldığı için bu yol çok kolay olmayacaktır. Biz Paros’a Kiklad Adaları gezimizde Mykonos’dan feribot ile geçtik.
Havayolu ile ulaşım Paros Gezi Rehberi
Diğer bir yol da tabii ki havayolu ile Paros’a gitmek. Ülkemizden buraya yine direkt uçuş bulunmuyor. Atina aktarmalı olarak uçuşlar bulmak mümkün. Uygun uçuşlara bakmak için tıklayın.
Adalar arasında ulaşım Paros Gezi Rehberi
Yunan Adaları arasındaki feribot geçişlerimiz için hep Ferryhoppers‘u kullandık. Cep telefonu uygulaması olması, iletişim ve müşteri hizmetlerinin iyi çalışması tercihimizde etkili oldu. Biletinizi buradan online alıp e-ticket ile direkt feribota binebiliyorsunuz.
Feribot biletinizi alırken yolculuğun kısa sürmesini birincil öncelik yapmayın. Bazı hızlı katamaranlar hızlı ulaşım sağlıyorlar ancak hava koşullarına bağlı olarak araçlar küçük olduğu için sarsıcı bir yolculuk olabiliyor. Aracın büyük olması denizin sertliğini çok daha az hissetmenizi sağlıyor.
Ada içinde ulaşım Paros Gezi Rehberi
Kiralık araç Paros Gezi Rehberi
Eğer adalarda bolca gezmek, farklı plajlara gitmek istiyorsanız mutlaka bir kiralık araca ihtiyacınız var. Biz Ağustos ayında yani yüksek sezonda orada olduğumuz için aracımızı önceden rezerve ettik. Adalardaki tüm araç kiralamalarımızı da Auto Union aracılığı ile yaptık ve hep memnun ayrıldık.
Taksi Paros Gezi Rehberi
Tabii ki taksi kullanmak da bir seçenek ama birçok yere gitmek için taksiye önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor ve ücretler oldukça yüksek.
ATV Paros Gezi Rehberi
Yollar çok dar ve kötü olduğu için birçok kişi ulaşım için farklı büyüklüklerde 4×4 ATV araçları tercih ediyor adada ulaşım için.
Paros'a ne zaman gidilir?
Paros’u ziyaret etmek için en uygun zaman havanın ve suyun yüzmek için yeterince sıcak olduğu haziran ve eylül ayları arası. Mayıs ve Ekim arası hava sıcaklığı daha az, ada daha az kalabalık olur ve otel fiyatları ucuzlar; ancak bu süre zarfında bazı oteller, restoranlar, barlar ve kulüpler kapalı olabilir. Paros’u Kasım ve Mart ayları arasında ziyaret etmeniz önerilmez.
Paros için vize gerekiyor mu?
Kapı vizesi Paros’da geçerli değil. Schengen vizeniz olması gerekiyor. Daha detaylı bilgi için Sakız Adası yazımızı okumalısınız. Paros Gezi Rehberi
Paros'da nerede kalınır?
En büyük şehir ve başkent olan Parikia ve Naousa konaklamak için uygun bölgeler.
Arkeolojik alanlarındaki kalıntılar ve adanın her yerinde ziyaret edebileceğiniz önemli tarihi anıtlar tarafından gösterildiği gibi, Paros büyük refah dönemleri yaşamış.
Paros Kasaba ve Köyleri P
Parikia
Adayı keşfederken karşınıza çıkan pastoral doğayla çevrili güzel yerlerden birisi Parikia. Eğer adaya feribot ile geliyorsanız indiğiniz yer ve aynı zamanda adanın en işlek yeri olan yer burası. Sadece Paros dediğinizde de burası anlaşılıyor. Paros’u keşfetmeye, antik bir yerleşimin de bulunduğu, yerel (Kiklad) tarzında inşa edilmiş güzel bir yerleşim olan Parikia’dan başlayabilirsiniz. Bugün burası bir liman kasabası ve adanın başkenti. Köyün beyaz küp şeklindeki evlerinin arasında, neoklasik ve ortaçağ bina kalıntılarını göreceksiniz. Yaz aylarında, eski geleneksel köyün sokakları, gezip alışveriş yapan veya tavernalarda ve restoranlarda yemeklerinin tadını çıkaran ziyaretçilerle canlanır.
Naousa (Nouşa) Paros Gezi Rehberi
Limanda yarı batık bir Venedik Kalesi bulunan pitoresk bir balıkçı köyü ve popüler bir turist destinasyonu olan Naousa mutlaka görülmeli. Renkli balıkçı tekneleri, geleneksel beyaz badanalı evler ve dar arka sokakları sıralayan çeşitli kafeler, balık tavernaları, barlar ve kulüpler bu yerin özel karakterini oluşturuyor.
Bize göre Paros’un en keyifli kısmı küçük bir limanı ve ara sokaklarındaki butikleri ile gezmeye doyulmayan bir balıkçı kasabası olan Naoussa. Burada liman girişindeki Venedik kalesine doğru yürüyüşe çıkmayı ve kahvenizin veya içeceğinizin tadını çıkarmayı ve önünüzde uzanan koyu mavi Ege denizinin engelsiz manzarasının tadını çıkarmayı unutmayın. Burada Kaikia adı verilen geleneksel renkli balıkçı teknelerini de görebilirsiniz.
Venedik Kalesi’nin kalıntıları hala görülecek kadar duruyor Naoussa’da. İrili ufaklı birçok kilise de var kasabada. Ünlü Kolymbithres, Agioi Anargyri, Monastiri, Santa Maria plajları da bu bölgede bulunuyor.
Naousa’da çok sayıda cafe ve restoran bulunuyor. Fiyatlar tabii ki pek ucuz değil. Biz seçimimizi Taverna Glafkos’dan yana kullandık. Genelde restoran tavsiyesinde bulunmayız ama buradaki lezzetleri tatmalısınız. Tüm Yunanistan’da yediğimiz en iyi Tzakici buradaydı.
Lefkes
Bu, Kiklad ve neoklasik tarzda inşa edilmiş, bitki örtüsüyle çevrili etkileyici bir dağ köyü. Mermerle döşenmiş güzel meydanlar ve dar sokaklar var. Köy, Paros’un en yüksek noktasında yer alıyor ve adanın ve denizin nefes kesici manzaralarını sunuyor.
Agairia – Alyki
Bu iki güzel köy birbirine yakın konumda. Agairia yeşil bir alanda kurulmuş, Alyki ise bir sahil köyü ve popüler bir yer.
Piso Livadi
Bu güzel köy, huzurlu ve rahatlatıcı bir tatil beldesi. Aynı isimli güzel bir kumlu plaj ve ayrıca zevkinize uygun birçok restoran, kafe ve rahat bar bulunmakta.
Marpissa
Logara ve Piso Livadi popüler plajlarına birkaç kilometre uzaklıkta ve Kefalos Tepesi’ndeki büyük tarihi anıtlara yakın olan, ortaçağ yapısına sahip bu geleneksel köy de ilgi çekici. Ayrıca köyün simgesi olan eski yel değirmenlerini de görülmeli.
Paros Plajları
Kolymbithres Beach
Büyük bir kısmı kayalık olan bir plaj. Kayalar nedeniyle plaj birkaç parçaya bölünmüş durumda. Büyük kısmı On the Rocks adlı beach’e ait. Serbest bir şekilde havlunuzu koyup güneşlenebileceğiniz alan var ama kısıtlı. Park yeri sorunu yok.
Monastiri Beach
Denizi berrak küçük bir koy. Dörtte üçü bir beach işletmesine ait ve yüksek sesli müzik çalınıyor. Eğer bu tarzı seviyorsanız işletme güzel görünüyordu. Şezlong şemsiye seti 60€ ve otopark ücretli.
Santa Maria Beach
Büyük ve şezlong olmayan alanında fazlasıyla yeterli olduğu bir plaj. Otopark sorunu yok. Gezdiğimiz plajlar arasında en bize göre olanı bu oldu.
Paralia Parikia
Pairika’nın hemen yanında isterseniz havlunuzu boş bir yere serebileceğiniz isterseniz bir beach’den şezlong kiralayabileceğiniz sakin güzel bir plaj. Ağaç altında çok gölge alan da var. Otopark sorunu yok bu plajda.
Piso Aliki Beach
Standartları Paralia Parikia ile çok benzer bu plajın da.
Antiparos
Paros’un hemen kaşısındaki Antiparos adasına da günübirlik gidebilirsiniz. Feribot ile karşıya 8 dakikada geçebiliyorsunuz.
Diğer Yunanistan yazılarımız için tıklayın