
Ohrid Makedonya’nın kilise sayısı ile ünlü ve UNESCO Dünya Mirası Listesindeki kenti. Yaklaşık 45 bin nüfusa sahip kent özellikle Üsküp ve etrafındaki şehirlere gelenlerin uğrak yeri. Ohrid kente adını veren gölün yanında kurulu.
Ohrid'e nasıl gidilir
Ülkemizden Ohrid’ye direkt uçuş yok. Bu nedenle buraya civar kentlerden özel aracınızla, otobüsle ya da hazır turlarla ulaşmanız gerekiyor. Üsküp’den ulaşım için çok sayıda otobüs var ve yaklaşık 4 saat sürüyor.
Biz Ohrid’e Kavala üzerinden kendi aracımız ile geçtik. Yol yaklaşık 430 km ama özellikle Ohrid’e (Ohri okunur) yakın son 80 km’nin virajlı olması nedeni ile 6 saate yakın sürüyor. Yunan-Makedon sınırı beklemeden hızlı bir şekilde geçilebiliyor. Tabii benim gibi Yunan sınırındaki “Macedonia was born Greek” yazısının fotoğrafını çekerken gümrük polisi sizi görürse giriş biraz daha uzayabiliyor 🙂 Neyse fotoğrafı silme karşılığında anlaşıyoruz ve yola devam. Yunanlılar Makedonya’nın isminden pek hoşlanmıyorlar. Makedonya’nın kuzey Yunanistan’ın olduğu yerin adı olduğunu söylüyorlar. Thassos adasında yemek yediğimiz Katarina “buradan Makedonya’ya mı gidiyorsunuz” dediğinde denemek için “olur mu? esas burası Makedonya” demiştim kalkıp büyük bir memnuniyetle bana sarılmıştı. Dolayısı ile anlaşılıyor ki bu kendi aralarında bir sorun hala.
Kavala’dan Ohrid’e gelirken bizim “Manastır” olarak bildiğimiz “Bitola” adındaki şehir var. Aracınızla geziyorsanız çok kısa bir süreyi buraya ayırabilirsiniz.
Gelelim Ohrid’e; burası ise görülmeyi, kalınmayı bir o kadar fazla hak ediyor. Sahil kenarıyla, çarşısı ile, güzel evleriyle, kiliseleri, kalesi ve güzel restoran ve cafeleriyle dolu dolu bir kent. Ohrid göl olmasına rağmen bir deniz gibi kullanılıyor diyebiliriz.
- St.Jovan Kaneo
- St.Jovan Kaneo
Plajlar zaten bu görüntüyü kendisi oluşturuyor. Ohrid’in uzun bir sahil boyu ve buna dik içeriye doğru giren bir çarşısı var. Restaurantlar ise sahilde yüzünüzü göle verdiğinizde sağınızda kalan kısımda toplanmış durumda. Fiyatla çok çok makul (espresso 50 dinar yani 2 TL) Restoranların olduğu bu bölgeden Eski Şehir kısmına giriliyor ve buraya araç ile giriş yok. Oteliniz bizimki gibi buradaysa otelin verdiği bir kart ile bariyerleri açıp otelinize ulaşabiliyorsunuz. Saat 20:00’den sonra bu da yasak. Otelimiz Villa Sveti Sofija eski şehirdeki Sveti Sofija kilisesinin hemen yanında eski bir Makedon konağından otele çevrilmiş çok çok güzel bir otel tavsiye ederiz (double oda 49 euro). Sveti Sofija kilisesine giriş 100 dinar (4TL) içeride çok fazla bir şey yok olanlar da zaten pencereden görülebiliyor dışarıdan. Ama dışı çok görkemli güzel pozlar veriyor size. Bu kilisenin sol yanındaki sokaktan girip sola doğru devam ederseniz burası sizi köprü üzerinden yürünerek ulaşılan ve göle girebileceğiniz plaja götürür. Buradaki cafenin yanından yukarı doğru tırmanırsanız yukarıda yol ikiye ayrılır; sola giderseniz yine eski bir kilise olan St.Jovan Kaneo’ya (Aziz Yuhanna Kilisesi) ulaşırsınız. Burası adanın ucunda çok güzel manzaraya sahip eski bir kilise. Kendi manzarası güzel olduğu gibi buradan plajın ve şehrin manzarası da çok hoş. Yukarıya çıktığınızda sola değil sağa doğru çıkarsanız biraz önce bahsettiğimiz Sveti Sopija‘ya geri inersiniz.
Ohrid UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. En önemlileri yukarıda saydığımız kiliseler olmak üzere şu yapılar da ziyaret edilebilir; Hacı Hamza Cami, Zeynel Abidin Paşa Cami, St. Virgin Mary, St.Clement.
Sveti Naum
Sveti Naum Manastırı nehir kenarına kurulmuş ve mutlaka gezilmeyi hak ediyor. Manastır Ohrid’li din adamı Sveti Naum’a adanmış zaten Sveti de 910 yılında ölümünden sonra kiliseye gömülmüş. Sveti Naum Balkanlara göç eden Slavlara Ortodoksluğu yayarken aynı bölgede Anadolu Bektaşi erenlerinden Sarı Saltuk da İslamı yayma gayretindeymiş. Bu nedenle bölge halen iki din için de çekim merkezi. Manastırı gezdikten sonra buradaki küçük teknelerden birini kirayalayarak (zaten onlar sizin yanınıza gelip teklif edeceklerdir) manastırın gölden görünüşünü içeren bir tur yapmalısınız. Biz bu gezi için 5 kişiye toplam 5 euro verdik.
- Sveti Naum
- Sveti Naum
- Sveti Naum
- Sveti Naum
Ne Yenir
Makedonya yemek önerilerimiz Üsküp sayfamızda.
Diğer Makedonya yazılarımızı da okuyun.