Varşova Gezi Rehberi

4,768 hit
Varşova Gezi Rehberi

Varşova Gezi Rehberi

Varşova pek aklımızda olmayan, daha çok artık Avrupa’da yakın mesafede görebileceğimiz yer kalmadığı için seçtiğimiz bir şehirdi. Ancak söylemeliyiz ki oldukça keyifli ve görülmesi gereken bir kentmiş. Ukrayna gezimizin hemen ardından buraya geldiğimiz için birbirine çok çok yakın bu iki ülkeyi ister istemez kıyasladık ve her yönüyle Polonya bizim için bir adım önde oldu.

Varşova turistik açıdan bakıldığında Old Town ile önde çıkıyor ama özellikle restoran ve barlar için kesinlikle Old Town’da takılıp kalmamak lazım. Şehrin değişik yerlerinde çok kalite mekanlar var.

Varşova Market Meydanı

Stare Miasto

Varşova diğer büyük Avrupa kentlerinden ucuz ama mesela Ukrayna’dan pahalı. 1 Zloti  (PLN olarak da geçiyor) yaklaşık 1,5 TL ediyor ve yemek ve hizmetlerin Zloti olarak değerleri TL ile aynı. Mesela ortalama bir restoranda bir pizza ülkemizde 30 TL civarındadır (2019 için) burada da 30 zloti civarlarında ki bu da yaklaşık 45 TL oluyor. Herşeyi buna göre kıyaslayabilirsiniz. Yani en azından Paris, Londra gibi 6-7 ile çarpmanız gerekmiyor.

Havalimanında indiğinizde şehre gitmek için para bozdurmanız gerekecek. Havalimanında kur çok çok düşük bu nedenle burada şehre gidecek kadar yani 10-20 euro civarı para bozdurmanız yeterli. Şehir merkezinde kur ortalama 4,22 seviyesinde. Ancak havalimanında ve Old Town ile Nowy Swiat civarında 3.13’e iniyor euro için. Böyle bir kur farkını ilk defa görüyoruz. Otelimizin civarında kur 4,23 iken 500 m ileride Nowy Swiat ile Old Town civarında kur 3,13’e iniyor. Yani 1000 euro bozdursanız 250 eurosu gidiyor. Bu konuya özellikle dikkat etmelisiniz.

Varşova ya nasıl gidilir

Ülkemizden Varşova’ya THY ve LOT (Polonya Havayolları) direkt seferleri ile ulaşılabiliyor.

Varşova da Ulaşım

Varşova Havalimanından şehre ulaşım

Warsaw Chopin Airport’dan şehre ulaşım için tren, otobüs, taksi ve Uber seçenekleriniz var. Yerde farklı renkte çizilmiş çizgiler sizi otobüs, tren ya da taksi seçeneğine yönlendiriyor.

Tren

Şehre ulaşmanın en kolay ve ucuz yolu S2 ya da S3 trenini kullanmak. S2 Down Town’a kadar S3 ise Central Railway Station’a yani Merkez Tren İstasyonuna kadar gidiyor. Ama S2 de Merkez Tren İstasyonundan geçiyor yani Merkez Tren İstasyonu için iki treni de kullanabilirsiniz. Bilet tren istasyonundaki Bilet Makinalarından kredi kartı ile ya da nakit alınabiliyor. Bilet makinalarında temassız kart kullanımı kolaylık sağlıyor. Menüde seçmeniz gereken tarife Single-fare transfer tickets (75 minutes) PLN 4.40. Trene binince biletinizi makinaya okutarak aktive etmeniz gerekiyor.

Otobüs

Otobüs ile şehrin 5 farklı bölgesine ulaşılabiliyor.

BUS 175 (WARSAW AIRPORT – CITY CENTRE)

BUS 188 (WARSAW AIRPORT – CITY CENTRE)

175 ile 188’in rotası aynı; 175 04:28-23:18 arasında 188 ise 23:18-04:27 arasında çalışıyor.

BUS 148 (WARSAW AIRPORT – URSYNÓW-PRAGA)

Bu hat sizi Ursynow ve Praga semtlerine götürüyor.

BUS 331 (WARSAW AIRPORT – UNDERGROUND METRO STATION WILANOWSKA)

Bu hat Wilanowska Metro istasyonuna ulaşmanızı sağlıyor.

BUS N32 (WARSAW AIRPORT – CENTRAL RAILWAY STATION)

Bu hat direkt olarak Merkez Tren İstasyonuna ulaşmanızı sağlıyor ama sadece gece 23:15’den sonra hizmet veriyor.

Taksi

Havalimanının çıkış salonunda 3 değişik taksi firmasının standı var. Buralardan taksi bağlantısı kurabiliyorsunuz. Ücret yaklaşık 65 Zt tutuyor.

Uber

Uber uygulaması ile çağıracanız araç ile aynı yol yaklaşık 18 Zt tutuyor.

Varşova Şehir İçinde Ulaşım

Şehir içerisinde yaygın bir tramvay, otobüs, metro ağı bulunuyor. Buna ilaveten QR kod taratarak kiralayabileceğiniz Scooterlar bulunuyor. Tabii ki bir de yürümek.

Varşova ya Ne Zaman Gidilir?

Biz yeni yıla girerken yani oldukça soğuk günlerde Varşova’daydık. Tabii ki genel tavsiye Haziran-Ağustos arasında gelmek Varşova’ya daha kolay gezebilmek için. Çünkü bu aylarda bile en fazla 24 derecelere çıkıyor ısı. Ancak unutulmamalı ki yağışın en fazla olduğu aylar da yine bu aylar. Eğer 15 derece gibi ortalama bir ısıya razıysanız ve yağış az olsun isterseniz o zaman sizin için en uygun dönem Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim olacaktır. -1, +3 derece aralığında olmasına rağmen Yeni Yıl döneminde de şehir çok güzel süslendiği için ayrı bir keyfi oluyor.

Polonya Yakın Tarihi

Polonya gezinizden önce çok kısa da olsa mutlaka Polonya tarihine göz atmalısınız çünkü göreceğiniz birçok anıt, müze bu olaylara vurgu yapmakta ya da konusu direk bu olaylardan oluşmakta.

Kısa Polonya Tarihi 1939 yılında Almanya Polonya’yı işgal ediyor.

Yoğun bir şekilde özellikle Varşova bombalanıyor ve 1/3’ü Yahudi olan kentten Yahudiler Getto’lara gönderiliyor.

1940 yılında Rusya da Polonya’yı işgale başlıyor. 22.000 Polonyalı Subay Katyn Ormanında Ruslarca öldürülüyor.

1941 yılında Auschwitz gibi toplama kampları oluşturulmaya başlanıyor ve Yahudiler bu defa Gettolardan Toplama Kamplarına sürülüyor ve öldürülmeye başlanıyor.

1943’de artık Getto Yahudi ayaklanması başlıyor ama pek bir varlık gösteremiyor Polonya Yahudileri.

1944’de bu defa Varşova’da ayaklanma oluyor. Fakat Nazi Almanya’sı sertliği iyice artırıyor.

1945’de Ruslar Polonya’yı ele geçiriyorlar. Daha sonra Polonya’nın tekrar inşası başlıyor. 2.Dünya Savaşında en çok zarar gören şehir olarak Varşova biliniyor. Harp boyunca 6 milyon Polonyalı ölüyor.

Stare Miasto

Savaş Sonrası dönem

Daha sonra Alman orduları müttefiklere teslim oluyor ve işgal sırasında kurulan sürgündeki Polonya hükümeti işbaşına geliyor.

1947 yılında yapılan seçimlerde komünistler hükümeti kuruyorlar ve ülkeyi Rusyanın uydusu durumuna sokuyorlar.

Polonya idaresine komünistlerin gelmesiyle, büyük mülkiyetler kaldırılıyor, endüstriler millileştiriliyor, okullardaki eğitim sistemleri komünistleştiriyor.

Üretim azalıyor, ekonomik sıkıntılar sonucunda 1956 yılında Poznanda isyan çıkıyor.

1970 yılında yeni ağır vergiler ve aşırı fiyat yükselmeleri yeni isyanlara yol açıyor.

1980 yılında olaylar daha şiddetleniyor. Lenin tersanelerinde gelişen “İşçi Grevleri” sonunda, işçinin yanında olduğunu söyleyen komünist idare “21 imtiyazı” vermek mecburiyetinde kalıyor. Gdansk Grevleri adıyla bilinen bu grevler sonunda, bağımsız işçi sendikaları kurma hakkı elde ediliyor.

Olayların gidişinden ürken Rusyanın tehditleri ülkede sıkıyönetim ilanına sebep oluyor. İşçi ayaklanmalarını organize eden Dayanışma Sendikası liderleri tutuklanıyor ve sıkıyönetim ilan ediliyor.

1982 yılında ABD baskısı neticesi sıkıyönetim kaldırılıyor.

1983 yılında yine Gdanskta Lenin Tersanelerinde hükümet aleyhtarı gösteriler yapılıyor. 1 Mayısta Polonya İşçileri, İşçi hükümetinden haklarını talep etmek üzere “İşçi Bayramını” grevlerle kutluyorlar ve Askeri idare işçilere bazı haklar vermek zorunda kalıyor.

1985 seçimlerinden sonra başa geçen Jaruzelski, Batıyla ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.

Dayanışma Sendikasına karşı takip edilen sert politika 1986’da yumuşamaya başlıyor. Artan ekonomik problemler 1988’de büyük bir grev dalgasına sebep oluyor.

1989 Haziranında yapılan seçimlerde, o tarihe kadar iktidarda olan Birleşik İşçi Partisi ağır hezimete uğruyor.

Dayanışma Sendikasının teklifi üzerine Tadeusa Mazowiecki başkanlığında bir koalisyon hükümeti kuruluyor.

1990’daki devlet başkanlığı seçimlerini Lech Walesa kazanıyor.

1991’de SSCB’nin yıkılmasıyla birlikte ülkedeki Sovyet askerleri çekiliyor.

1997’da Ülkenin SSCB’den sonraki ilk anayasası kabul ediliyor.

1999’da Ülke, NATO’ya katılıyor.

2004’de Polonya, AB’ne kabul ediliyor.

2010’da Cumhurbaşkanı Lech Kacynski ve birçok üst düzey Polonyalı yetkili, Katyn Ormanı katliamının anma törenleri için bindikleri uçağın düşmesi sonucu yaşamını kaybediyor.

Varşova Gezilecek Yerler

Nowy Swiat

Varşova’da gezilecek yerler Old Town ile şehrin yeni kısmı arasında boylu boyunca uzanan Nowy Swiat ve bunun paraleli yada kesen caddeler üzerinde genellikle. Yani yolunuz sıklıkla bu caddeden geçiyor.

Burada Noel ile Yeni Yıl arası bir tarihte burada olduğumuz için her yer oldukça süslenmiş. Bu konuda Polonya oldukça başarılı. Birçok noktaya da Warswaza yani Varşova yazılı ışıklı çerçeveler yerleştirilmiş Varşova hatırası fotoğraf çekilebilmesi için. Nowy Swiat üzerinde Varşova Üniversitesi, Palac Branickich, Pawilony Nowy Swiat, Palac Zamoyskich, Palac Staszica, Pomnik Mikolaja Kopernika, Holy Cross Church, Palac Tyszkiewiczow-Potockich, Palac Czetwertynskich-Uruskich, gibi saray ve anıtlar bulunuyor.

B

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Palace of Culture and Science

Bizim otelimiz Palace of Culture and Science’a oldukça yakın bir konumdaydı. Bu nedenle Varşova’da ilk gördüğümüz önemli yer burası oldu diyebiliriz. Burası bize çok tanıdık geldi çünkü Moskova‘da gördüğümüz Seven Sister’a çok benziyor. Stalin döneminde Varşova’ya bir armağan olarak yapılan yapı tipik Stalin dönemini yansıtıyor. Varşova Kültür ve Bilim Sarayı’na  giriş ücretsiz ama 30 katındaki seyir terası 20 Zt. Yapı içinde sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulüpleri, bilimsel enstitüler, üniversite ve müzeler gibi birçok kurum barındırıyor.

Varşova Old Town ve Stare Miasto

Old Town’da (Centro Historico) meydanın (Stare Miasto) girişinde  solda yer alan 22 m yükseklikteki sütun ve bronz bir heykel Kolumna Zygmunta III Wazy (Sigismund’s Column, Kral Sigismund’s Sütunu). Tam karşısında Zamek Królewski w Warszawie (Kraliyet Sarayı) bulunuyor. Meydanı çevreleyen diğer önemli yapılar; Pałac Pod Blachą (Bakır Çatılı Saray, Copper-Roof Palace), Taras Wikodowy, Muzeum Warszawy.

Meydanın girişindeki Taras Wikodowy‘den (Seyir Terası) Stare Miasto’yu en iyi şekilde görürsünüz (ücretli).

Meydanı diğer ucundaki küçük dar sokaktan (Świętojańska) ilerlerseniz yol sizi Rynek Starego Miasta Warszawa (Eski Şehir Market Meydanı) na ve oradan da Barbikan’a götürür. Biz yeni yıl için orada iken bu meydanda ufak bir buz pisti kurulmuştu.

Muzeum Warszawy (Varşova Müzesi) de bu meydana bakıyor ve müzenin üst katından meydan panoramik olarak görülebiliyor.

Warsaw Barbican

Biraz daha ilerlerseniz Şehrin Eski Surları ve Gözetleme Kulesi Warsaw Barbican‘a ulaşıyorsunuz (Barbakan Warszawski).

Buradan sağa doğru devam ederseniz bir tane daha Taras Wikodowy (Seyir Terası) burada var.

Maria Skłodowska-Curie Museum

Barbican’dan doğru devam ederseniz Varşova için önemli bir isim olan Madame Curie’nin müzesine (Maria Skłodowska-Curie Museum) ulaşırsınız. Maria Sklodovska Curie nin doğduğu, 25 yaşına kadar yaşadığı ve eğitimini aldığı ev müze haline getirilmiş. Nobel Ödülü alan ilk kadın olan aynı zamanda Polonya ve elbette dünya tarihi için en önemli bilim insanlarından biri olan Marie Curie polonyum ve radyum elementlerini keşfetmişti hatırlarsanız. Özetle bize göre gezilmeli.

Uprising Monument

Buraya kadar geldiyseniz bir 500 m daha yürüyerek Ayaklanma Anıtı’nı da görmelisiniz. İleriki satırlarda anlattığımız Ayaklanma, Varşova tarihi için çok önemli bir olay ve bu anıt da bu ayaklanmanın anısına ayaklanmanın başladığı gün olan 1 Ağustos’da ayaklanmanın 45.yılında (1989) açılmış.

Varşova Frederic Chopin Müzesi

Biz bir sonraki günümüzün ilk aktivasyonu olarak Chopin Müzesi’ni (Muzeum Fryderyka Chopina Warszawie) seçtik. Chopin (Şopin okunuyor) Varşova’da doğmuş ve hayatının ilk 20 yılını burada geçirmiş. 1830 İsyanı öncesi ülkeden ayrılarak Paris’e yerleşmiş ve 1849 yılında yani 39 yaşında Paris’de ölmüş. Chopin’in çocuk yaşta dehası ortaya çıktığı için Polonya müzik hayatında çok önemli bir yere sahip. Müzecilik adına çok iyi düzenlenmiş bu müzeyi kesinlikle pas geçmemelisiniz Varşova geziniz sırasında. Müzede (22 Zt) ücretsiz vestiyer ve 2 Zt bozuk para atarak kiralayacağınız dolaplar var. Dolabı açtığınızda 2 Zt’yi geri alabiliyorsunuz.

Holy Cross Church

Chopin’in mezarı Paris‘de Père Lachaise Mezarlığı’nda gömülü ancak Chopin’in kalbi Varşova’da Holy Cross Church’de bulunuyor. Öldüğünde kız kardeşi Chopin’in kalbini Varşova’ya bu kilisenin saklaması için getirmiş. Bu nedenle sonraki durağımız Holy Cross Church oldu.

Varşova Üniversitesi Kütüphanesi

Yürüyerek Kopernik Bilim Merkezine geçerken yolda diğer bir durağımız Varşova Üniversitesi Kütüphanesi (Biblioteka Warszawa w Uniwersytecka) oldu. Varşova Üniversitesinin Kampüsü Nowy Swiat caddesinde ama kütüphanesi burada. Çok farklı bir mimariye sahip olan kütüphane binasına giriliyor ama kütüphane kısmına sadece üniversitenin öğrencleri kimlikle alınıyor. Binanın içerisindeki Cafe Nero’da bir kahve içtikten sonra kütüphanenin bahçesini gezdik ve Kopernik Bilim Merkezine doğru yola devam ettik. Merkez buraya 200-300 m uzaklıkta sadece.

Varşova Kopernik Bilim Merkezi

Bugün için düşündüğümüz diğer önemli nokta Kopernik Bilim Merkezi‘ydi (Copernicus Science Centre, Centrum Nauki Kopernik). Burası Dünya ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü ortaya çıkaran Kopernik’e adanan, özellikle çocukların ilgisini çekebilecek ve çok şey öğrenebilecekleri bir interaktif bilim merkezi. Bilimin temellerini öğrenebilecekleri sayısız mekanizma, düzenek, deney, görsel ile çocukların fizik ve bilime farkındalığın artırılması amaçlanmış bir yer. Kesinlikle hedef kitle çocuklar ama biz de sıkılmadan gezdik ve birçok interaktif standı denedik (31 Zlt).

Buraya her 10 dakikada bir grup alınıyor. Girdikten sonra istediğiniz kadar kalabiliyorsunuz ama giriş saatiniz bilet alınırken söyleniyor. Mesela bir bilet alırken giriş saati olarak 2,5 saat sonrası verildi. Bu dijital olarak bilete işli ve erken girmek mümkün değil. Bu nedenle ya erken gidin ya da geçerken uğrayıp biletinizi alın ve verilen saatte orada olun. Belki bu yoğunluk Noel zamanı olmasındandır her zaman bu kadar yoğun değildir o kadarını bilmiyoruz. İçeri de gramla açık büfe yemek alabileceğiniz bir restoran, ücretsiz vestiyer ve 2 Zt bozuk para atarak kiralayacağınız dolaplar var. Dolabı açtığınızda 2 Zt’yi geri alabiliyorsunuz. Vestiyer için çok sıra oluyor, boş dolap bulursanız bunları vestiyer olarak kullanmanız işinizi çok kolaylaştırır.

Varşova Denizkızı

Buranın çıkışında yapılabilecek iki aktivasyon var. Birincisi ikizi Kopenhag‘da olan Deniz Kızı Heykelini (Warszawska Syrenka) görmek. Bu alan yeni düzenlenmiş ve arkasındaki Świętokrzyski Bridge (Most Świętokrzyski) ile birlikte hoş bir görüntü veriyor. Gece ışıklandırması da oldukça etkileyici.

Bu köprüden karşıya geçtiğinizde birçok blogda tavsiye edilen Podil‘e yani Vistül Nehrinin karşısına ve solda kalan Praga semtine ulaşıyorsunuz. Ancak bu ulaşım kolay olmuyor çünkü etrafta hiç birşey olmadan uzun bir süre yürümeniz gerekiyor. Buna ilaveten görülebilecek özel bir yer de yok. Biz biraz dolandıktan sonra UBER ile tekrar Nowy Swiat’a döndük. Ukrayna gibi burada da UBER çok ucuz ve hızlı. İki kişi metroyu en kısa mesafede kullanmak 6,5 Zt aynı mesafe UBER ile 8 Zt.

Varşova Ayaklanma Müzesi

Sonraki günümüzün ilk durağı Varşova Ayaklanma Müzesi (The Warsaw Rising Museum) oldu.  1944 yılında Nazilere karşı ayaklanan Polonya’lıların ayaklanma hikayesi anlatılıyor bu müzede. Müzecilik adına çok çok etkileyici. Varşova gezinizde mutlaka burayı gezmelisiniz. Ancak oldukça karamsar bir müze ve müzeden çıktığınızda ciddi bir hüzün hissediyorsunuz çünkü o günlerde yaşananlar çok iyi aktarılmış. Varşova Ayaklanmasını kısaca anlatmak gerekirse; Polonya’daki Armia Krajowa birliklerinin Varşova’yı Alman işgalinden kurtarmak için gerçekleştiği, II. Dünya Savaşı’nın önemli operasyonlarından birisi diyebiliriz. Almanların eziyetine daha fazla dayanamayan Polonyalı direnişçiler örgütlenmeye başlamış ve sonunda ayaklanmayı başlatmış. Nazi birliklerine karşı başarılı olamayacaklarını onlarda biliyorlarmış ama hedef Sovyet Ordusunun yardıma gelmesiymiş.

Bu nedenle Ayaklanma zamanı olarak, Sovyet Rusya’nın Kızıl Ordu’sunun Varşova şehrinin doğu bölgesinde belirdiği ve Alman birliklerinin geri çekildiği dönem seçilmiş. İlk başta Varşova’nın bir kısmı ele geçirilmiş ve başarı elde edilmiş. Ancak maalesef Sovyet Ordusu ilerlemesini durdurmuş ve bunun sonucunda Alman Ordusu 63 gün direnebilen Polonyalı direnişçilere karşı tekrar kuvvet kazanmış ve toparlanarak şehri tahrip Polonya birliklerini de mağlup etmişler.

Müzenin içinde ve bahçesinde 5 Zt atarak (kullanım sonunda paranızı alabiliyorsunuz) kiralayabileceğiniz dolaplar ve içeride vestiyer var. Yaklaşık 1,5-2 saat ayırmanız gereken müzeye giriş 25 Zt.

Lazienki Park ve Chopin Anıtı

Bu defa şehrin biraz farklı kısmında kalan Museum Of Life Under Communism (Komunizm Altındaki Hayat Müzesi) ile Lazienki Park ve Lazienki Park’ın içerisinde bulunan Chopin Anıtını (Chopin Monument) görmek için tekrar Uber kullandık. Lazienki Park şehrin en büyük parkı ve Chopin Anıtının bulunduğu yerde yaz aylarında Pazar günleri saat 12:00-17:00 arasında ücretsiz Chopin Konseri oluyor. Özellikle havanın güzel olduğu zamanlarda çok keyifli olacak bir park.

Varşova Komunizm Altında Hayat Müzesi

Komunizm Altındaki Hayat Müzesi (Museum Of Life Under Communism) birçok blogda tavsiye edilen bir müze olduğu ve Lazienki Park’a çok yakın olduğu için görelim dedik. Ancak tam bir fiyasko. Yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda o dönemde kullanılan radyo, saç kurutma makinesi, bisiklet gibi eşyalar sergileniyor bir miktar da fotoğraf var. Hem 18 Zt’ye değmez hem de zaman kaybı.

Biz gitmedik ama Museum World of Illusion, Warsaw Gasworks Museum, Keret House (Dünyanın en dar evi), The Dollhouse Museum (Bebek Evi Müzesi), Warsaw Fotoplastikon, Neon Museum, Muzeum Historii Żydów Polskich. (Varşova Yahudi Müzesi) diğer tavsiye edilen noktalar.

Polonya’da Yeme-İçme

Gościniec ve Zapiecek şehrin değişik noktalarında şubeleri olan ve Polonya yemekleri yapan restoranlar. Gosciniec’in iki şubesini, Zapiecek’in ise sayısız şubesini gördük. İki restoranda da yemeniz gereken en önemli yemek Polonya mantısı olarak tarif edebileceğimiz Pierogi. İki çeşit yapılıyor; haşlama üzerine yağ dökülerek ya da haşlanıp yağda döndürülerek. İkisini de denedik ikisi de lezzetliydi. Etli, Ispanaklı, peynirli gibi değişik çeşitleri yapılıyor.

Tavuk suyu, lahana, havuç ve erişte ile yapılan bir çorba olan Rosol,  Lahana çorbası Bigos, tarçın, mor turp ile yapılıp içine mantı eklenen Barszcz denemeniz gereken çorbalar.

İlk görüşte hamur işi birşeye benzeteceğiniz Oscypek yani sıcak peynir özellikle sokak tezgahlarında kestane gibi yapılarak satılıyor.

Özellikle Krakow’da bizim simitimizin muadili obwazanki denenebilir.

Yarıdan kesilmiş baget ekmeğe benzer ama biraz daha geniş bir ekmeğin üzerine farklı şeyler koyarak bir tür açık sandviç olarak tarif edebileceğimiz Zapiekanka her yerde satılıyor ve çok tüketiliyor.

Yine adım başı satılan diğer bir yiyecek de Gofry adı verilen Waffle. Bunun üzerinde de krem şanti ya da başka şeyler koyarak yiyorlar.

Şehir panoraması ile birşeyler ya da kahve içmek için bir gece Panorama Sky Bar’a gidilebilir.

Artık Varşova günlerimiz bitti tren ile Krakow’a gitmek üzere otelden ayrılıyoruz. Krakow notlarımızı da okumalısınız.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Melih dedi ki:

    Derli toplu ve doyurucu bilgiler içeren başarılı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler…

BİR YORUM YAZIN