Stockholm Gezi Rehberi

3,121 hit
Stockholm Gezi Rehberi

Stockholm Gezi Rehberi

2007 yılında Dünyanın en yaşanası şehri  seçilen Stockholm İskandinavya’nın başkenti. Türklerin pek turistik güzergahları arasında yer almayan bu güzel şehir gerçekten görülmeye değer. Gamla Stan adı verilen ada içerisinde başlayan çok eski yerleşim daha sonra ana kara olan Normalm ve Kungholmen, Skepsholmen, Djurgarden, Södermalm, Langholmen adaları üzerinde devam etmiş. Stockholm değişik büyüklükte adalar ve bu adaları birbirine bağlayan köprüler ve kanallardan oluşuyor. En sıcak aylarında dahi 20 derecenin biraz üzerine çıkan ısısı ile İsveç  genellikle ya karla kaplı yada sık yağış alan bir ülke. Tabii bu şartlara bağlı olarak inanılmaz boyutlardaki yeşil yapı daha uçakta iken sizi şaşırtıyor. Stockholm Gezi Rehberi.

Günlük yaşamın sakin ve mütevazi olduğu bu kentte ilk dikkati çeken çocuk varlığının fazlalığı. Her ebeveynin elinde bir ya da iki puset ile gezilmesi çok sık rastlanılan bir görüntü. Özellikle bu görüntüde erkeklerin ağırlıklı rolü dikkat çekiyor. İsveçte çocuk devlet tarafından desteklenen bir olgu. Özel okul ihtiyacının olmadığı ülkede üst düzeyde eğitim öğlen yemeğinden servisine, defterinden kitabına kadar ücretsiz. Ortalama bir çalışan (örneğin hizmet sektöründe) 2600 SEK (yaklaşık 3000 euro) kazanıyor. Stockholm Gezi Rehberi.

Stockholm Gezi Rehberi

EU üyesi değiller Stockholm gezi rehberi

2003 yılında yapılan referandum sonucunda EU üyesi olmalarına rağmen euro sistemini reddettiler. 100 SEK (kuron) yaklaşık 11 euro ediyor. İsveçliler dutch kökenli bir dil olan İsveçce konuşuyorlar. Bir adres ararken sizin telafunuzu İsveçlilerin anlaması nerede ise imkansız. Bir örnek vermek gerekirse IKEA telafuzumuzu bile anlamadılar hatta İsveç’te yaşayan bir türk bile anlamadı. Dolayısı ile tramvayda ya da metroda yapılan durak anonslarını da siz anlamıyorsunuz elinizde yazılan durak ismine hiç benzemeyen bir şekilde anons ediliyor. Adres ararken tek çözüm yazılı olarak kitaptan ya da haritadan göstermek, metroda ise digital panoları takip etmek. Ama herkes ingilizce biliyor ve bu ingilizcelerini pratik etmek amacı ile turistlerle konuşmak konusunda istekliler.

İsveç normal pasaporta shengen vizesi istiyor, yeşil pasaportta ise vize yok.

Stockholm Ulaşım:

Ulaşım

Arlanda Havaalanına ulaştıktan sonra şehire ulaşmak için 3 alternatifiniz var herkesin kullandığı ve neredeyse standart ulaşım yolu Arlanda Ekspresi adı verilen tren. 20 dakika süren bu ulaşımın maliyeti 220 SEK (aynı tren Amsterdam’da 3,60 euro). Diğer bir alternatif ise flygbussarna airport bus adı verilen servis bu ise 40 dakika sürüyor ve 89 SEK. Şehir içerisinde metro ve otobüs üzerine kurulu durumda. Tramvay da var ama biraz sembolik durumda. Şehir içi ulaşım gerçekten pahalı. Otobüs ve metroda (metronun adı Tunnelbana, bu nedenle sembolu M yerine T) tek bir biletle yolculuk yapılmıyor. Ücret katlamalı olarak artıyor. Ankara’dan bir örnek vermek gerekirse Kızılay-Çayyolu mesafesi kadar bir mesafe yaklaşık 160 SEK civarında.

Taxi ve rent a car konusu bile olmayacak kadar pahalı bunları unutun, siz gezginsiniz. Dönüşte havalanına vardığınızda 2-5 terminaller dış hat için, 3-4 terminaller ise iç hatlar için, 1.terminal ise daha hiç inşaa edilmemiş !! Eğer Stockholm Card alırsanız metro, otobüs ve çoğu müzeden ücretsiz faydalanabilirsiniz ama card da ucuz değil. Stockholm Gezi Rehberi.

Stockholm'de ne yenir?

Yemek işleri

İsveç’in kendine ait bir mutfağı yok. Dutch kökenli mutfaklarında kendilerine özel iki yemekleri köttbullar adı verilen köfteleri (İkea mağazalarında yemişsinizdir) ve et, balık ve patatesten oluşan husmanskot. Ama şehirde tüm dünya mutfaklarını bulmak mümkün. Zaten tercih de bu doğrultuda. Şehir içerisindeki cafelerde kahveler 15-35 SEK aralığında, ana yemekler 65-85 SEK salatalar ise 35- 50 SEK aralığında. Norrmalm bölgesinde Haga restaurant (Hagagatan 18) tavsiye edebileceğimiz bir italyan alternatifi. Özellikle pizzaları devasa çok güzel. Bizim tavsiyemiz: Quattro formaggio (4 peynirli pizza) pizzalar 110 SEK civarında. Merkezde Kunshallen diye bir yemek merkezi var. (Kungsgatan 44) Türkiye’deki AVM’lerin food-courtlarının AVM’siz hali gibi…her çeşit yemek alternatifi mevcut fiyatlar makul (50-85 SEK). Stockholm Gezi Rehberi.

Stockholm'de nereler gezilir

Stockholm’u gezmek için en az 3 güne ihtiyacınız var. Gezi planı için Lonely Planet gezi kitabına ve tercihen Insight marka bir haritaya ihtiyacınız var. Tavsiye edeceğimiz ya da etmeyeceğimiz yerler genellikle Lonely Planet gezi rehberinin yürüyüş rotalarına göre verilmiştir. Stockholm Gezi Rehberi.

1.gün Stockholm gezi rehberi

Bugün Lonely Planet kitabının 1. yürüyüş güzergahı ile başladık;  Continental otelinden sola doğru dönerek hemen rotanın başında olan Klara Kyrkan kilisesini görün (kyrkan = kilise) Klarabergsgatan üzerinden ilerleyin kitap Ahlens, NK, H & M mağazaları görülebiliyor ama Ankara, İstanbul gibi AVM cennetlerinden geliyorsanız ilginizi hiç çekmeyecektir. Bizden bu açıdan çok gerideler! Bu mağazaların karşısına gelen bölgede cephesi cam kaplı eski görünümlü bir bina var burası Kulturhuset yani kültür evi. İçerisinde tiyatrodan internete, kütüphaneden arşive ne ararsanız var en üst katında da manzaralı bir cafe var ama manzara cadde manzarası pek tavsiye olunmaz ayrıca hep dolu, şehirde daha iyi alternatifler var hiç durmayın.

Riksgatan caddesi ile bağlanan köprü ile Gamla Stan a geçin hemen şehrin kurulduğu ilk alan olan bu adaya geçer geçmez kendinizi Riksdagshuset içerisinde bulacaksınız büyük ama insanı pek heyecanlandırmayan bu bina parlamento binası. Stockholm Gezi Rehberi.

Stockholm sokaklarında gezmeye devam Stockholm gezi rehberi

Bu binayı gezmek ücretsiz ama 1 saatlik rehberli turla. Bizim fikrimiz 1 saatinizi harcıyacağınız daha güzel yerler olduğu burada hiç durmayın burayı geçip biraz ilerlediğiniz zaman solda karşınıza Kungliga Slottet yani Kraliyet Sarayı çıkacak. Saray gezmek isteyenler 70 SEK vererek sarayı geziyorlar diğerleri ile devam ediyoruz. Yolda Stora Kyrkan bulunduğu Stortoget meydanını göreceksiniz bu meydanda Nobelhuset yani Nobel Müzesi var (50 SEK) Nobel tarihi ile ilgilenenler girsin ama Nobel ödül töreninin yapıldığı yer başka orayı biraz altta anlatacağız devam ediyoruz ve Tyska Kyrkan kiliselerini görüyoruz.

Gamla Stan üzerinde yapılan gezi dar ama çok güzel 2 ana sokak üzerinde yapılıyor. Gidişte Vasterlanggatan dönerken ise Stora Nygatan sokaklarından geçeceğiz. Bu sokaklar sağlı sollu butik mağazalar ve hediyelik eşya dükkanları ve cafelerle dolu.

1.günün sonuna doğru

Yürüyüş güzergahına tam uyun ve adanın sol ucundaki Mölardrottningen’den manzarayı mümkünse gün batımını seyredin. Dönüşte Vasabron köprüsüne girmeden Riddarhuset’i görün. 1865 yılına kadar parlamento binası olarak kullanılan bu bina soyluların evi olarak anılıyor ve İsveç’deki çok güzel yapılardan biri (40 SEK). Köprüden karşıya geçince Sheraton otelinin karşısında kalan Stadhuset’i gezin burası Nobel ödüllerinin verildiği Stadhuset aynı zamanda belediye sarayı ancak 45 dakikalık rehberli tura izin veriliyor (60 SEK). Arka bahçesindeki tahta at İsveç’in sembolü Svea onun önünde iyi bir hatıra fotoğrafı olabilir. Turumuz bitti geceyi Stockholm’un en cıvcıvlı yerlerinden biri olan Drottningatan caddesinde geçirebilirsiniz yada Sveavagen üzerindeki sayısız cafe yada restorana da takılabilirsiniz.

2.gün

Lonely planet kitabının güzergah 2’sini takip edeceğiz; Stranvagen caddesini takip ederek adalardan biri olan Djurgarden’e gideceğiz ve tüm gün burada geçecek. Adaya geçmeden Grand Hotel’in (Stockholmun en pahalı oteli geceliği 350 euro) olduğu bölgeye eğer oteliniz yakınsa yürüyerek değilse Metro ile inin (zaman kaybetmeyin) Buradan kalkan kanal turunu satın alın 1 saatlik bu tur bugün gezeceğimiz adanın etrafında yapılıyor. Çok güzel manzaraların olduğu bu turu satın alın mutlaka (Stockholm Sightseeing, 130 SEK) Djurgarden adasına vardığınızda tabelaları takip ederek Skansen’e gidin (70 SEK) ama ilk girişten girmeyin ana giriş biraz daha uzakta oradan girin Skansen bir açık hava müzesi gibi ama dünyada örneği olmayan biryer.

İsveç’in eski hayatının canlandırıldığı çiftlikler, İsveç’e has hayvanlar, aquarium vs ile çok ilgi çekici biryer. İsveç aileleri özellikle buraya pazar günü geliyorlar , bu nedenle pazar günleri daha fazla aktivasyon oluyor eğer mümkünse siz de burayı pazara denk getirin, burası için 2 ila 3 saat gerekli. İçerisindeki Skansen akvariet (65 SEK) bizce gezilmesinde fayda olan bir yer değişik balık türleri ve sürüngen türlerinin olduğu bir tür akvaryum. Stockholm Gezi Rehberi.

Vasamuseet

En daha sonra Aquaria Vattenmuseum yine biraz akvariete benziyor ama daha değişik mutlaka burayı da gezin (65 SEK) çıkışta bu adadaki son gezilecek belki de sizi en çok şaşırtacak yer olan Vasamuseet e gidin (70 SEK). 16. yüzyıl yapımı olup batan bir savaş gemisi (Vasa) 1959 yılında denizden çok bütün bir halde çıkartılmış ve burada sergileniyor ve gerçekten şaşırtıcı bir yer (bu adada gezilecek yerleri kapanış saatlerine uyarak gezin…biz o sırayla verdik) bu adada yemek alternatifi Skansen’in içerisindeki çok alternatiften ibaret.

Gece Stockholm’un gece manzarası için Katarinahissen’e gidin (Slussen’de) (5 SEK). Bu kulenin hemen altında Sandai-me Kato adlı suşi restoranı eğer suşi seviyorsanız mutlaka uğrayın iyi fiyat süper suşi (7 parça 60 SEK) (Katarinavagen 7, Slussen metro ist. yakını Mc Donalds yanı). Bu gecenin aktivasyonu Nordic Sea Hotel’in (Vasaplan) içerisindeki “Ice Bar”. İsveç dışındaki bir nehirden getirilen buzlar ile yapılan bu barda bardaklar, masalar, duvarlar herşey buzdan (1. içki dahil 150 SEK). Genelde dolu oluyor eğer dolu ise yarın için rezervasyon yaptırın.

3.gün

Google’a girip Stockholm fotoğrafı ararsanız karşınıza genelde yukarıdan çekilmiş çok tipik bir fotoğraf çıkar; burası kaknastornet’dir. Bugün sabah oraya gitmeniz önereceğiz. Burası hafif şehirden uzak bir kule (Ankara’daki Atakule benzeri) Tepesinde manzara için bir teras ve cafe-restoran var. Buraya gitmek için 69 nolu otobüse binmeniz gerekiyor yukarı çıkış 35 SEK. Burayı gezdikten sonra şehir merkezine dönün öğlene kadar aynı kitabın rota 3’ü ve öğleden sonra da rota 4’ü ile devam edeceğiz. İki rota da Södermalm adasında .Bu ada son yıllarda Stockholm’un trend bölgeleri olmuş. İlk rota olan rota 3’ü ortasından Folkungagatan caddesi ikiye ayırıyor. Bu caddesinin altına “SOFO” deniyor (South of the Folkungagatan). 2. gece için bar tavsiyesinde bulunmuştuk. Bu gece için ise tavsiyemiz Casino Cosmopol (Kungsgatan 65) giriş sadece 30 SEK. İçeride de 200 SEK civarında harcarsanız bu geceyi değişik bir şekilde geçirmiş olursunuz. Stockholm Gezi Rehberi.

İsveç’de gezdiğimiz diğer şehir olan Malmö notlarımızı da okuyun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Zeynep Ayyüce dedi ki:

    Gezi bilgileri çok faydalı, teşekkürler. Bir şey unutmuşsunuz. Isveçlilerin ne kadar medeni, ne kadar güleryüzlü ve ne kadar sakin oldukları. Gürültü kelimesi lugatlarında yok. Trenlerinde kütüphane gibi vagonlar var. Konuşmak ve çocuk yasak. Cep telefonunu kazayla masanın üzerine düşüren İsveçli bir hanım benden 3 defa özür diledi. Bu medeniyet değilse ne.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Yazacak çok şey var tabii ki; katkı için teşekkür ediyor ve her zaman katkınızı bekliyoruz.

BİR YORUM YAZIN