Selanik Gezi Rehberi
Selanik birçok kaynakta da yazıldığı gibi İzmir’e benzeyen ve Atina’dan sonra Yunanistan’ın ikinci büyük şehri. Bizim için önemi Atatürk’ün doğduğu evin burada bulunmasından geliyor ve buraya her gelenin ilk işi genelde Türk büyükelçiliğinin içinde bulunan Atatürk Evi’ni ziyaret oluyor. Thessaloniki mi? demek lazım Selanik mi? o da ayrı bir konu.
Ben her zaman şehrin kendi ismini kullanmaktan yanayım. Aksi halde biraz “buralar esasen bizim hala gözümüz var” gibi oluyor. Alexandroupolis’e Dedeağaç, Thessaloniki’ye Selanik (daha birçok örneği var) diyoruz ve bunu çok normal buluyoruz ama İstanbul’a Konstantinopolis dendiğinde çok kızıyoruz. Bu ikileme düşmemeli ya şehirlerin şu anki adını kullanmalıyız ya da bizim yaptığımız yapıldığında “biz de yapıyoruz” diyip önemsememeliyiz.
Selanik'e nasıl gidilir
Selanik'e nasıl gidilir
Selanik’e THY‘nın direkt uçuşu bulunuyor. Birçok gezgin ise Balkan turu esnasında karayolu ile geçiyor Selanik’e. Biz de kendi aracımız ile yaptığımız bir Balkan ülkeleri gezisi sırasında uğramıştık Selanik’e.
Selanik'te Ulaşım
Selanik'te Ulaşım
Selanik yürüyerek gezilmesi kolay bir kent olduğu için çok fazla toplu ulaşıma ihtiyaç duyulmuyor.
Selanik’te 50 numaralı belediye otobüsü şehir gezisi için düzenlenmiş.
2 euro karşılığında White Tower’dan başlayan 1 saat süren bir gezi yapıyor. Ancak anlaşılmayacak bir şekilde diğer otobüslerde olmamasına rağmen gezi otobüsünün camları yarı saydam reklamlarla kaplanmış. Dolayısı ile içeriden görüntü çok kısıtlı. Bu nedenle nereyi gördüğünüzü bile anlamıyorsunuz; tavsiye etmeyiz zaman kaybı.
Selanik gezilmesi zor bir şehir değil ve çok fazla tarihi miras yok.
Deniz kenarında uzanan bir kordon boyu (Meg. Alexandrou) ona paralel en önemli ve işlek cadde olan Tsimiski ve buna paralel olan Egnati en önemli 3 cadde. Şehirin en önemli alanı White Tower, Liman, Üniversite ve Roman Agora arasındaki alan ve genelde bir turist buralarda görebilecek birşeyler bulabilir.
“Kişi bir yere gitmek için değil yeni şeyler görmek için yola çıkar”
Henry Miller
Tüm Otellerde ve Turist İnformation bürolarında ücretsiz harita veriyorlar. Bu harita üzerinde bulmanız ve görmeniz gereken yerler şu şekilde; White Tower (Sahilde hemen göreceğiniz beyaz Burç), Rotonda (sırtınızı denize verince hemen üniversitenin solunda), Arch of Galerius (Rotonda’nın 100 m altında), Atatürk’ün evi (Rotonda’nın 200 m üzerinde), Dimithros Katedrali (Atatürk’ün evinin olduğu caddeden devam ettiğinizde yaklaşık 600 m ileride), Roman Agora (Katedral’in 200 m altında), Hamam (Agora’nın 100 m altında), Aya Sofia (tüm bu yapıların geometrik ortasında) yer alır.
Şehrin tümü Cafelere ve restaurantlara adanmıştır adeta. Öğlen saatlerinde siesta nedeni ile kapalı olabilir bazıları. Hoş ambiansları ile dolu restaurant ve cafeler Ladadika’da (Limana yakın bölgeye bakın haritada) toplanmıştır. Burada geceleri çoğu yerde canlı müzik eşliğinde güzel yunan yemekleri yiyebilirsiniz.
Otelimiz Tsimiski caddesinde yer alan Le Palace idi (2 kişi 88 euro). Merkezi konumu, odaları, kahvaltısı ile herşey çok iyiydi, tavsiye ederiz.
Diğer Yunanistan yazılarımız da ilginizi çekebilir.