Araç Kiralama nasıl yapılır?

Araç Kiralama nasıl yapılır?

Araç kiralama yurt içi ya da yurt dışı olsun iki ana şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki değişik araç kiralama şirketlerinden birinin internet sitesinden aracı seçip kiralamaktır. Diğer yöntem ise farklı araç kiralama şirketlerinin bünyesinde barındıran internet sitelerinden birinden aracı kiralamaktır. İkinci seçeneği size önermiyoruz çünkü bir sıkıntı olduğu zaman işler çok karışıyor. Bu firmalar da “Tam Sigorta” diyor ama verdikleri sigorta bizim zorunlu trafik sigortamız gibi çalışıyor.

Yani bir hasar durumunda Araç Kiralama Şirketi bu sigortayı kabul etmiyor. Özetle “benim aracımın hasarını ödemekle sen sorumlusun, sonra alabiliyorsan o poliçeyle hasar bedelini talep et” diyor. Zaten ofislerine gittiklerinde bu durumu açıklıyorlar. Bu “Bu sigorta bizim sigortamız değil” diyorlar. Özetle hangi firmadan kiralamak istiyorsanız o şirketin kendi sitesinden yapın kiralamanızı.

Rent a Car şirketinin internet sitesinden araç kiralamak:

Tabii ki ilk yapmanız gereken şirketin internet sitesine girmek;

Örneğin Sixt.com yani Sixt Rent a Car şirketinin internet sitesine girdikten sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğini basamak basamak ele alalım.

Aracı hangi şehirden almak istiyorsanız o şehrin ya da havalimanının adını buraya girmelisiniz. Siz ilk harfleri girdikçe zaten olası ihtimaller ekrana düşecektir.

Rent a Car şirketlerinin ofisleri genellikle havalimanında olur. Ancak şehrin araç kiralama potansiyeline göre; tren istasyonlarında ve şehir içi farklı noktalar da da araç teslim seçenekleri bulunabilir. Aracı almak istediğiniz şehirde havalimanı, tren istasyonu ya da şehir içinde verilen noktaların hangisinden teslim alacağınızı belirleyin. Eğer şehir içerisinden alacaksanız ve farklı noktalar varsa otelinize yakın bir noktayı seçmeniz daha uygun olur.

Daha sonra aracı teslim alacağınız saati belirleyin. Genellikle havalimanı dışındaki alım noktaları 09:00 öncesi kapalı olabilir. Böyle bir seçim yaptıysanız o şubenin o saatte kapalı olduğuna dair bir uyarı mesajı alırsınız.

Aracı bırakacağınız tarihi ve saati de seçmeniz gerekiyor. Geç bir saatte bırakmanız durumunda o günün ücreti de hesaba eklenecektir.

Eğer aracı aldığınız noktadan farklı bir noktada bırakmak istiyorsanız bunu lokasyon satırının hemen yanındaki “değiştir” “return at pick up location” sekmesini kaldırarak değiştirebilirsiniz. Tüm araç kiralamalar aracı aldığınız yere bırakacakmışsınız gibi düşünülür. Sizin isteğiniz farklı ise bu sekmeyi kaldırmanız ya da “değiştir” demeniz gerekir.  Aracın orjinal yerine dönmesi şirket için ek bir maliyet olduğu için “Tek yön ücreti” faturanıza işlemlerin sonunda eklenir.

Takiben istediğiniz aracın kasa tipine, vites tipine, benzinli ya da dizel olmasına karar verin. Bazı sitelerde yaşınız istenir eğer isteniyorsa yaşınızı seçin.

Yurt dışı sitelerde bu seçimler daha çok bu şekilde oluyor. Bazı şirketler için 25 yaş üzeri, bazıları için 30 yaş üzeri olmanız risklerin onlar için az olduğu anlamına gelir. Yaşınız küçüldükçe ödeyeceğiniz miktar artar.

Tüm bu seçimlerden sonra ekrana gelen araçlar arasından bütçenize göre seçim yapmalısınız.

Seçtiğiniz aracın özelliklerini belirten yazılar arasında bazı semboller bulunur. Kısaca aracın özellikleri için bu sembollere bakmakta fayda var. Mesela soldaki araç klimalı, otomatik, 5 kişilik ve 5 kapılı. Sağdaki araç ise; klimalı, otomatik, 5 kişilik, 4 kaplı ve 2 büyük bavul alabilir demek.

Belki de araç kiralamanın en kritik noktası muafiyet seçimi aşaması. Genellikle aksi belirtilmedikçe araçlar sanılanın aksine tam sigortalı olarak kiralanmaz. Belli bir rakam sizin sorumluluğunuzda sonrası şirketin garantisi altındadır. Mesela soldaki ekrandaki araçta muafiyet değeri 1.800₺. Bu ilk 1.800₺ değerindeki hasardan siz sorumlusunuz demek. Yani ufak bir kaza yaptını ve hasar 1.700₺ tuttu tümü sizin garanti olarak verdiğiniz kredi kartınızdan alınır. Araç takla attı ya da çalındı ve hasar 200.000₺; siz yine sadece 1.800₺ ödeyeceksiniz. Eğer bu rakamıda ödemek istemiyorsanız günlük 25₺ ek maliyet getiren sağdaki ekranda görünen “muafiyetsiz Kaza Güvencesi” seçeneğini tıklamalısınız. Bu durumda rakam ne kadar düşük ya da yüksek olursa oldun siz hiç ödeme yapmazsınız.

Ancak bazı yol yardım durumları, cam ve lastik hasarları bu kapsamı dışında kalıyor olabilir. Bunları da “ekstralar”dan seçmelisiniz. Bu konunun tam bir standartı yok şirketten şirkete ve araçtan araca ve kampanyalara göre değişebilir.

Genellikle yurtdışı sitelerde muafiyet biraz daha farklı oluyor. Bu sitelerde sizin muafiyet derecesini seçmeniz isteniyor. Mesela yukarıdaki örnekte ek fark vermezseniz ilk 950€’luk hasardan sorumlu olacağınız, günlük 13,60$ ödemeyi kabul ederseniz ilk 450€’dan sorumlu olduğunuz, günlük 22,65$ ek ödeme yaparsanız hasar ne olursa olsun sizin herhangi bir ödeme yapmayacağınızı gösteren bir ekran var. Eğer hiç risk almak istemiyorsanız muafiyeti 0 (sıfır) seçmelisiniz. Burada önemli olan ne kadar sık kiralama yaptığınız. Eğer az kiralama yapıyorsanız muafiyeti sıfır yapmalı, eğer çok sık kiralama yapıyorsanız muafiyetli standart sigorta almalısınız. Çünkü günlük ödeyeceğiniz ek ücretler herhangi bir ufak kaza durumunda ödeyeceğinizden fazla olacaktır.

Gelelim extralara; navigasyon, bebek koltuğu, çocuk koltuğu, ek kilometre, lastik ve ekran koruma paketi, kişisel kaza sigortası, yol yardımı gibi ekstraları inceleyerek ihtiyacınız olanları paketinize eklemelisiniz.

Sınırsız Önemli bir konu da aracın kilometre sınırlaması olup olmadığı. Mümkünse sınırsız kilometre sunan bir araç kiralayın. Eğer mümkün değilse takribi kaç kilometre kullanacağınızı doğru hesaplayın. Çünkü aracı teslim ederken kullandığınız ekstra kilometreler şirketin belirlediği bir rakamla çarpılarak faturanıza eklenecektir. Bu hiç beklemediğiniz bir maliyet getirebilir.

 

Bazı özel durumlar olabilir. Mesela bu ekranda bu aracın sadece hazırda olmadığını, sadece istek üzerine temin edilebildiğini ve bu cevabın 2 gün içerisinde verileceğini gösteren bir ekran uyarısı görüyorsunuz.

Herşeyi yaptıysanız sıra ödemeye geldi. Mümkünse hemen ödeme seçeneğini kullanmayın. “Pay Later” ya da “Yerinde Öde” size ödemeyi kiralama ofisinde yapma hakkı tanır. Dünyanın bin türlü hali var; planlar değişebilir sonra ödemeniz daha doğru olur. Ancak bazı “hemen öde” seçenekleri çok cazip olabilir, seçim size kalmış.

Tüm bu işlemleri tamamlayınca bazı bilgilerin istendiği ekranlar çıkar bunları da doldurunca kiralama tamamlanır ve size bir mail gönderilir. Bu maili print edip yanınızda götürmelisiniz. Çok ender de olsa ofiste daha yüksek fiyat çıkarılabiliyor. Bu durumda elinizdeki belge esas olacaktır.

Kiralama günü geldiğinde Rent a Car Ofisinde yapılacaklar.

Sizden istenilecekler şu şekilde;

Ehliyet (yurt dışı için ülkemizdeki tüm ehliyetler 6 aylık kiralamaya kadar yeterli farklı bir belge ya da ehliyete ihtiyacınız yok)

Kimlik (Yurt dışında bazen pasaport istenebiliyor)

Kredi Kartı. Kiralama ücretinin alınması ve garanti içindir ve hangi sigortayı seçerseniz seçin KK vermeniz istenir. Çok ender bazı bankaların kredi kartları yurt dışında tanınmayabiliyor onların sisteminde. Bu nedenle farklı kredi kartlarınızın olması iyi olur. Garanti için bloke edilecek rakam 300-500 euro civarında oluyor bu nedenle limitin uygunluğuna dikkat etmelisiniz.  Kredi kartı yoksa nakit istenir.

Upgrade;

Burada size aracınız upgrade etmek isteyip istemediğiniz sorulabilir. Bazen ufak bir farkla bir üst segment araç verilebiliyor. Bazen de siz kabul etmemenize rağmen ellerindeki araçlar nedeniyle size bir üst segment araç verilebilir. Zaten aracı kiralarken gördüğünüz marka ve model sadece aracı segmentini göstermek içindir yani bunun garantisi yoktur. zaten ekranlara “similar” “benzeri” gibi yazılar görürsünüz.

Aracınızın hangi marka ve model olduğu belli mi;

Görevli size “aracınız şu marka şu model” diyecektir. Özellikle yurt dışında aynı segmentte birçok araç ellerinde olabiliyor. Bu durumda verilen araç dışındaki seçeneklerinizi de sormanızda fayda var. Daha tanıdığınız, alışık olduğunuz bir marka işlerinizi kolaylaştıracaktır; aracın farları nereden kapanıyor, radyosu nasıl açılıyor neden uğraşacaksınız ki? Özellikle Amerika’da bu iş daha iyi işliyor. Görevli size garajda bir bölge söylüyor. Bu bölgedeki tüm araçlar sizin segmentinizde ve anahtarları üzerinde oluyor. İstediğiniz alıp gidebiliyorsunuz. Hangi aracı aldığınız garaj çıkışında kayıt ediliyor.

Aracın kasası hangi tip olmalı;

Hem kiralama aşamasında hem de bu aşamada aracınızın sedan olmasını tavsiye ederiz. Özellikle yurt dışında aracınızda çanta, bavul bulundururken bir yerlerde aracınızdan çıkmanız gerekebilir. Bu durumda herşeyin bagajda, kilit altında ve görünmeyen bir yerde olması emniyeti artırır. Bir çok Hatchback aracın bagaj kısmı dışardan görülebilir ya da camlar kırıldığında bagaja da buradan ulaşılabiliyor.

Yakıt deposunun durumu;

Size sorulacak son soru da “aracı full depo istermisiniz”  olacak. Her zaman “araç hangi durumdaysa o şekide bırakmak istediğinizi” söyleyin. Genellikle yurt dışı kiralamalar “full to full” yani tam dolu al, tam dolur bırak şeklindedir. Bu durumda aracı teslime yakın son bir defa full yapmak en kolayıdır.

Aracın kontrolü:

Aracı teslim alırken size bir belge verilecek. Bu belgede aracın üzerindeki ufak çizikler, veya benzeri hasarlar aracın şeması üzerinde işaretlinmiş olacak. Aracı teslim ettiğinizde burada işaretli olmayan bi hasar olursa siz sorumlu olursunuz. Bu nedenle eski hasarların bu şema üzerinde işaretli olduğundan emin olun ve mutlaka siz de kontrol edin. Eğer sıfır muafiyet aldıysanız buna gerek yok çünkü hiçbir hasardan sorumlu değilsiniz. Aracın koltuklarını vs hızlıca kontrol edip eksik varsa rapor etmelisiniz.

Hangi şirketten ve ne kadar zaman önce kiralamayı yapmak lazım

Seyahat planınız belli olunca farklı şirketlerin sitelerine girerek teklifleri ve araçları incelemelisiniz. Yurt Dışı için size tavsiye edeceğimiz Şirketler; Sixt, Enterprise, Dollar, Alamo, National, Avis, Budget, Gold, Europcar olacak.

Yurtiçi için Enuygun.com araç kiralama servisi gibi tüm firmaların tekliflerini karşılaştırabileceğiniz siteleri öneririz. Ancak daha önce kiralama yapmanız en iyi fiyatı aldığınız alama gelmez, ara ara yine bu işlemi tekrarlayarak hangi şirkette nasıl bir avantaj var bakmalısınız. Bu şirketlerim mail listelerine abone olursanız promosyonlardan haberdar olabilirsiniz.

yurt dışında bu şekilde bir uygulama yok ama yurt içinde senet vs isteyen küçük şirketler daha iyi fiyat verse de bu tip şirketlerde araç teslimi daha sıkıntılı olur, uzak durun.

Dikkat edilmesi gerekenler;

Mutlaka hız ve diğer kurallara uyun. Arkanızdan gelecek cezalar kredi kartınızdan alınır.

Feribotla bir yere geçiş bazı poliçelerde sigorta kapsamında değildir. Bu tip bir parkur varsa sözleşmeyi iyi okuyun.

Olası hasarları şirkete genellikle 12 saat içerisinde bildirmekle yükümlüsünüz. Bu tip şartlar için sözleşmeyi dikkatli okuyun ve geç kalmayın.

Aracınızın kiralama evraklarını aracınızda bulundurmayın çünkü burada acil durum telefonları da bulunuyor, aracınızın plakasının bir fotoğrafını da çekmeniz iyi olur.

 

Herşey tamamdır; iyi geziler  🙂

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN