Likya Yolu Gezi Rehberi
Likya Yolu özetle Likya Medeniyetinin hakim olduğu Fethiye ile Antalya arasında Teke Yarımadası boyunca uzanan 535 km uzunluğunda bir yürüyüş yolu. Esasen hep var olan patikalar İngiliz Kate Clow’un ilgisini çekmiş ve bu yolların tek parça üzerinde yürüyüşe açılması için 1992 yılında Garanti Bankası’nın da desteği ile çalışmaya başlamış.
Sonuçta bu patikalar zinciri Likya Yolu adı ile 1999 yılında turizme kazandırılmış. Halen Kate Clow adındaki vakıf gönüllülerin de desteği ile bu yolu açık tutmaya çalışıyorlar.
Likya Yolu tek bir patika mı?
Sanılanın aksine Likya yolu tek bir patika değil. Likya Yolu.
Bir noktadan başka bir noktaya gitmek için hep birkaç alternatif mevcut. Yine aynı şekilde yol hep patikalardan da oluşmuyor; bazen stabilize yollara hatta bazen asvalta bile bağlanıyor.
Bölgede her ne kadar yasak da olsa yapılaşma devam ediyor ve bu yapılaşma Likya Yolu’nu çok ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Yol açılan yerlerdeki Likya Yolu patikaları stabilize yollara dönüştüğü için her sene gönüllüler yeni patikalara açarak Likya Yolu’nu hep var etmeye çalışıyorlar ama durum pek parlak gözükmüyor.
Likya Yolunu yürümek kaç gün sürer?
Tüm rota oldukça kısa Likya Yolu.
Likya Yolu’nun bir ucundan diğer ucuna kadar yürümek ortalama 30-40 gün sürdüğü için neredeyse herkes bu yolu etap etap farklı zamanlarda yürüyor. Fethiye ya da Antalya tarafından başlamak mümkün.
Etaplar konusunda çok alternatif olduğu için biz bu konuya girmeyeceğiz çünkü olasılıklar çok fazla. Bu konuda tavsiyeler için tıklayın. Aynı şekilde gün içerisinde yürünebilecek yol da kişiye göre çok değiştiği için “bir günde şuradan şuraya gidin” demek çok doğru değil. Bu nedenle biz daha çok bu yürüyüş için tavsiyelerimizi ileteceğiz.
Biz de birçok Likya Yolu’nu ilk defa yürüyenler gibi hem nispeten kolay 🙂 hem de manzarası güzel olduğu için Fethiye’den başladık yürüyüşe. 5 gün süren ilk yürüyüşümüz etapları alttaki videolarda bulunuyor.
Likya Yolu ne zaman yürünür?
Sıcaklara kalmamak lazım Likya Yolu.
Mayıs-Eylül arası bölge oldukça sıcak olduğu için ideal aylar; Mart-Nisan ve Ekim-Kasım arası. Diğer aylar ya çok sıcak olacaktır ya da soğuk. Tavsiye ettiğimiz aylarda da zirveler soğuk olabiliyor yani yanınızda mutlaka yelek, polar vs olmalı. Zaten giyimizin hep katmanlı olmalı ki farklı durumlara göre giyiminizi ayarlayabilesiniz.
Rehberli mi? Rehbersiz mi?
Öncelikle en önemli konu bu yolu rehberli mi? rehbersiz mi? yürüyeceğiniz konusu.
İlk seçenekte bir acente tarafından düzenlenen rehberli bir yürüyüş organizasyonuna katılıyorsunuz. Genellikle havalimanından alınıyor ve otele götürülüyorsunuz. Burada kıyafet değişikliği ile ilk gün yürüyüşünüze başlıyorsunuz. Siz yürüyüşleri günlük eşyalarınızın olduğu sırt çantanızla yaparken bavulunuz araç ile sonraki otelinize götürülüyor.
Konaklama işi nasıl çözülüyor?
Konaklamayı otelde, köy evlerinde ya da misafir evinde yapacağınız için yanınıza sadece yürüyüş esnasında yanınızda olması gereken eşyaları sırt çantasında alıyorsunuz. Bu sayede yükünüz az ve yürüyüş çok daha kolay oluyor. Aracınız sizi gün sonu noktasından alıp konaklayacağınız yere getiriyor bazen de parkura göre siz konaklayacağınız diğer noktaya kadar yürüyorsunuz.
Diğer seçenekte ise konaklamayı çadırda yapacaksanız çadır dahil herşeyinizi yanınızda taşımanız konaklamayı yukarıda saydığımız yerlerde yapacaksanız da çadır hariç herşeyinizi yanınızda taşımanız gerekiyor. Her iki ihtimalde de yükünüz tabii ki çok çok artıyor.
Bu arada bu saydığımız birçok konaklama noktası yürüme yollarının üzerinde değil yani patika olan yürüme yollarından sonra konaklama yerine kadar da oldukça fazla yürümeniz gerekiyor ki bu da ciddi bir efor gerektiriyor.
Yönlendirmeler yeterli mi?
Yönlendirme sanıldığı kadar iyi değil Likya Yolu.
Bir diğer konu da sanılanın aksine yönlendirme tabelası yok denecek kadar az ve olanlar da çok anlamlı değil. Kayaların üzerine kırmızı-beyaz iki şerit şeklinde yapılan boyamalar Likya Yolunu işaret ediyor ama sanmayın ki bu işaretlere göre yol bulmak, karıştırmadan ilerlemek kolay. Patikalar sık sık dallanıyor ve hangisine gideceğiniz konusunda da bir bilgi bulunmuyor. Buna ilaveten inanmak zor ama köylüler gözleme, su satmak ya da konaklamaya yönlendirmek için bu kırmızı beyaz boyalamarının yönünü kendi köylerine doğru değiştiriyorlar bazı yerlerde.
Bu nedenle sık sık hata yapmak yanlış yollara gitmek çok mümkün. Eğer bireysel yürüyecekseniz telefonunuzda çevrimdışı çalışabilen mapsme ya da Wikiloc gibi bir uygulama mutlaka yüklü olmalı. Diğer bir tavsiyemiz de bireysel yürüyecekseniz en az iki kişi olmanız. Unutmayın ki yolu yaratan ve Likya Yolu kitabı olan Kate Clow 2020 yılında kayboldu ve Jandarma ve AFAD tarafından kurtarıldı.
Rehberli yürüyüşlerde nerede yemek yeneceği de önceden düzenlenmiş olduğu için bu konuyla da ilgilenmeniz gerekmiyor çünkü bu konu da yol üzerinde önemli bir sorun.
Rehber çok önemli
Özetle bizim tavsiyemiz mutlaka rehber eşiliğinde yürüyüş yapılması ama çok sayıda kişi diğer seçeneği seçerek bireysel yürüyor. Özellikle gençlerin bu seçeneği seçtiğini söyleyebiliriz.
Tüm bu noktaları dikkate alarak biz rehberli bir tura katılmayı uygun gördük ve Montis Travel‘ın rotalarından birini seçtik. Dağlar ve Trekking gezileri konusunda uzman olan Montis Travel’ın konaklama, rehber, yemek, transfer vs tüm hizmetlerinden son derece memnun kaldık, tavsiye ederiz.
Diğer Tavsiyeler
- Kilometre üzerinden değil de zaman üzerinden hesap yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü zemin hep taş ve iniş çıkış hiç bitmiyor. Yani kilometre olarak “ben bunu çok rahat yürürüm” deseniz de çok zaman alıyor ve çok yoruyor. 1 saatte 2 km yürünüyor ortalama olarak. Yani bir gün için ortalama 14 km üzerinde plan yapmamalısınız.
Ayakkabı ve Çorap önemli Likya Yolu
- Mutlaka sert vibram tabanlı bir outdoor ayakkabı kullanın. Su toplama, vs gibi durumlarda ayağınız dinlendirmek için daha hafif bir outdoor ayakkabıda yanınızda bulunursa farklı günlerde farklı ayakkabı kullanmak sizi çok rahatlatır. Yine su toplamaması için ince ve kalın çoraplardan kaçının. Çorabınız orta kalınlıkta bir trekking çorabı olmalı.
Bolo
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
- Pantalon yada tayt girmenizde fayda var çünkü bazı dar patikalardaki çalılar bacakları çiziyor ve yürümeyi daha zor hale getiriyor. Biz dizden fermuarlı pantolon götürmüştük bazen pantolon bazen bermuda olarak kullanırız diye ama o koşullarda bu değişimi yapmak da çok kolay olmuyor. Bu nedenle tavsiyemiz hızlı kuruyan bir trekking pantolonu tercih etmeniz.
- Su önemli bir sorun çünkü bazı parkurlarda hiç su kaynağı yok bazılarında da çok kısıtlı. Bu nedenle ortalama 1,5 lt su ile güne başlamalısınız. Güne başlayacağınız noktalardan su satın almak ise kolay.
- Herhangi bir acil durumda gerekli kurumlara ulaşmak için cep telefonsuz kalmamalısınız yani mutlaka bir power bank bulundurun yanınızda.
- Yine düşme, ayakta su toplama vs gibi durumlar için ufak bir acil yardım seti yanınızda olmalı.
- Çok amaçlı bir çakı burada olmazsa olmazlardan bize göre çünkü her an ihtiyacınız olabilir.
- Yol üzerinde çok sayıda Antik Kent bulunuyor bu nedenle Müze Kart’ınız yanınızda olsun.
- Yine önemli bir alet de kaliteli bir kafa lambası. Mutlaka yanınızda olmalı.
- Güneş kremi, şapka, gözlük, terlik, pudra, mayo, peştemal tarzı yer kaplamayan bir havlu, yağmurluk almayı unutmayın.
Bu yürüyüşü yapabilir misiniz?
-
Trekking tecrübeniz yoksa kesinlikle bu işe hemen kalkışmayın.
- Eğer tecrübeniz yoksa ilk önce şehrinizdeki günübirlik rehberli yürüyüşlere katılın. Eğer bunları rahat çıkarmaya başladıysanız en az bir defa da 1 gece konaklamalı hafta sonu yürüyüşüne katılın. Eğer bu yürüyüşü de sorunsuz çıkardıysanız artık Likya Yolu’na hazırsınız. Burada da yine başlangıç için 5 yerine 3 günlük bir rota uygun olabilir.
Batonlu mu? Batonsuz mu?
- Bizim tecrübemize göre batonlu ve iki batonlu. Batonlar çıkarken kuvvet almanızı inerken de destek almanızı sağlıyor. Bu sayede %20-50 arası güç kazanıyorsunuz.
İyi yürüyüşler…
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.
Harika bir rehber olmuş, yakın zamanda biz de gitmeyi planlıyoruz, bu dığrultuda yeniden bir planlama yapacağız , herzaman olduğu gibi yine harika bir gezi yazısı, Teşekkürler
Şimdiden iyi yürüyüşler 🙂
Çok isterdim yürümeyi o parkuru ..Ama galiba benim harcım değil artık.Keşke sağlığım el verse..
Bence kısa ve daha kolay olan parkuru yapabilirsin. Hatta eminim 🙂