Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezi Rehberi

Lviv Gezi Rehberi

Yakın bir zamana kadar ilgimizi pek çekmeyen Ukrayna’ya herhalde sıra geldi ki bir anda bu defa Lviv-Kiev yapalım kararı aldık. 1 haftalık gezimizde iki şehre de üçer gece ayırdık ama şimdi kesin olarak söyleyebiliriz ki amacınız iki şehri de keşfetmekse ikişer gece yeterli. Daha fazla kalıp yine güzel zaman geçirilebilir tabii ki ama iki tam günde iki şehir de oldukça iyi gezilebiliyor.

Simgesi Arslan olan Lviv, Ukrayna’nın Polonya’ya daha yakın kısmında Kiev’e kıyasla daha ufak bir kenti. Gayet iyi korunmuş bir Old Town’u var ve bir gezgin olarak hayatının burada ve yakın çevresinde geçiyor.

Ukrayna ile alakası yok ama bu gezi öncesi başımıza gelen bir olayı da aktarmak istiyoruz ki sizin de başınıza gelirse bu bilgilerden faydalanın. Gezi öncesindeki haftanın yoğunluğundan tüm hazırlıkları yapmamıza rağmen bankadan USD çekmeyi unutmuşuz ve bu aklımıza son gece geldi. Tabii ki banka kapalı olduğu için bankamatikten “en azından yanımızda TL olsun havalimanından USD alırız” mantığı ile TL çektik. Esenboğa Havalimanında maalesef İş Bankası şubesi yok. Bu nedenle olan tek döviz bürosuna gittim ama acayip yüksek bir kur ve komisyon uygulanıyor. Oradaki kişi “maalesef kurlar havalimanlarında bu şekilde, İstanbulda daha da yüksek” dediğinde ilk defa geldiği için inandık ve oradan USD aldık.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Sabiha Gökçen Havalimanına geldiğimizde hem İş Bankası’nın hem de birçok diğer bankanın nakit döviz veren bankamatik cihazları olduğunu gördük. Bir deneme yaptık ve masrafsız filan gayet kolay çekilebiliyor. Buna ilaveten Sabiha Gökçen Havalimanındaki Döviz Bürosunda komisyon uygulaması yok ve piyasanın çok az üzerinde bir kur uygulamaları var. Bu ay sonunda İstanbul Havalimanından bir uçuşumuz var o sırada oradaki kurları da kontrol edip bu yazıyı güncelleyeceğiz. Özetle gere bizim inanılmaz ihmalimizden gerekse Esenboğadaki döviz bürosunun yalan söylemesinden iyi bir kazık yedik.

Lviv öncesi Yurt dışı harcında bir kolaylık

Bu arada belki siz biliyorsunuz ama bizim yeni gördüğümüz bir uygulamadan da burada bahsedelim. Biz İş Bankası Mobil uygulamasını kullanıyoruz ve bu uygulama içerisinden cep telefonunuz yardımı ile Yurt Dışı Çıkış Harcını yatırabiliyorsunuz. Pasaport polisi bu ödemeyi sistemde görebiliyor bu nedenle bir çıktı vs almanız gerekmiyor. Yine eğer son dakikaya kadar yaptırmadıysanız bu uygulama yardımı ile yurt dışı seyahat sigortası da yaptırabilirsiniz.

Neyse Lviv Gezi Rehberi yazımıza dönelim; Lviv’e nasıl gidilir? Lviv’e ne zaman gidilir? gibi tüm sorularınızı cevaplamak için bir Lviv Gezi Rehberi oluşturalım dedik.

Belediye sarayından Lviv panoraması

Belediye sarayından Lviv panoraması

Lviv e kimler gidebilir? Ukrayna Vize politikası

2017 yılından beri Türk vatandaşları Ukrayna’ya vizesiz hatta eğer çipli kimlik kartınız varsa pasaportsuz bile girebiliyor. “Ukrayna’ya pasaportsuz, kimlikle girilebilir” haberi o kadar yayıldı ki bazen bu konuyu bazı kişiler çok hafife alıyor ve yeni olmayan yani çipli olmayan kimlik kartı, dönüş uçak bileti ya ada konfirme otel rezervasyonu olmaması ya da yeterince nakit taşınmaması nedeniyle pasaport polisi tarafından ülkeye alınmayabiliyorlar.

Girişte bir Mülakat Odası uygulaması var. Pasaport polisi pasaportunuz geri verip “Conversion Room” derse gösterdiği bu odaya gitmeniz gerekiyor. Burada sizden uçak biletiniz, otel rezervasyonunuz, geliş nedeniniz ve kalış süreniz gibi bilgiler isteniyor. Bunlara ilaveten kişi başı günlük 50 USD naktiniz olması talep ediliyor, kredi kartınız olması aynı şey değil nakit görmek istiyorlar. Biz ilk defa gitmemize rağmen bu odaya çağrılmadık ama gördüğümüz uygulamaya göre ilk defa geliyorsanız ve yeşil pasaportunuz yoksa büyük ihtimalle bu odaya gönderileceksiniz.

Lviv e nasıl gidilir

Lviv’e ülkemizden ve diğer birçok Avrupa şehrinden direkt uçuşlar bulunmakta. Biz fiyatı daha uygun olduğu için Pegasus‘u seçtik ama THY ve Ukrayna Havayollarını da seçebilirsiniz. Ülkemizden Kiev uçuşları biraz daha uygun fiyatlı Bu nedenle Kiev’ gidiş dönüş uçuş alıp Lviv’e otobüs ya da trenle gidip gelebilirsiniz. Biz Lviv’e uçup, arayı trenle geçip, Kiev’den dönüş yaptık. Bu amaçla biz gece 23:18’de hareket edip sabah Kiev’de olan yataklı treni seçtik. Daha önce bu şekilde Moskova’dan St. Petersburg’a gitmiştik ve çok keyf almıştık.

Ancak bu defa tecrübemiz hiç iyi olmadı. Tren kalitesi o şekilde olmadığı gibi tren yolculuğu da çok ama çok sarsıntılıydı ve neredeyse hiç uyuyamadık. Bu nedenle trende gündüz saatlerini tercih etmenizi öneririz. Tren biletleri 1 ay önce satışa çıkıyor. Lviv’de yan yana iki tren istasyonu var. Lviv Suburban Train Station ülke içi banliyö yolculukları, Lviv Railway Terminal (Lviv Holovnyi Train Station)
ise diğer ülkelere de giden daha hızlı trenler için. Biletinizi alırken İntercity adı verilen hızlı trenler olmasına dikkat etmelisiniz.  Bilet almak için tıklayın.

Lviv e Ne Zaman Gidilir

Eğer soğukla aranız iyi değilse tabii ki ilkbahar ve sonbahar ayları en doğru seçim olacaktır. Yazın yani temmuz ve ağustosta Ukrayna ülkemiz gibi çok sıcak olabiliyor.  Gelelim kış aylarına; kış kesinlikle sert geçiyor buralarda ama unutmayın ki Ukrayna soğuğu ile ünlü bir ülke. Yani burayı ünlü olduğu aylarda tanımak da ayrı bir tecrübe. Mesela biz kasım ayı sonunda Ukrayna’da bulunduk. Havanın soğuk olacağını biliyorduk ama bunun da ayrı bir güzelliği olacağını düşündük ve planımızı yaptık. Nasıl oldu dersek kesinlikle soğuktu ama abartı bir durum da yoktu. Bir ilave bilgi Ukrayna’da hissedilen derece  her zaman gerçek dereceden çok daha düşük oluyor. Mesela biz oradayken gerçek ısı 1-2 civarıydı ama hissedilen genelde -4 civarında seyretti. Bu da bir gezgin olarak tüm gün dışarıda olmanız gerektiğinden bir süre sonra yoruyor bu soğuk insanı.

Lviv ve Ukrayna gerçekten ucuz mu?

Eğer gitmek üzere bir araştırma yaptıysanız Ukrayna’nın ucuzluğu ile ilgili birşeyler okumuşsunuzdur. Birçok blog eski tarihli olduğu için maalesef tam olarak gerçeği yansıtamayabiliyor. Şöyle özetleyebiliriz. Ukrayna para birimi UAH ve Grivna olarak geçiyor halk arasında. 1 TL yaklaşık 4 grivna yani paramız ilk defa 4 katı değerli ama fiyatlarda ona göre tabii ki. Bizim size özet bilgimiz şu şekilde olacak. Eğer buraya gelip ülkemizden daha az harcama yapacağınızı düşünüyorsanız yanılırsınız. Mesela orta halli bir yerde bir öğin ana yemek 200 grivna yani 7 Euro civarında. Ülkemizde de böyle bir yemeği 7 euroya denk gelen bir rakama yiyebilirsiniz. Ancak diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslarsanız kesinlikle ucuz çünkü 200 grivna’ya yiyeceğiniz bir yemeği, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerde ancak 20 euro’ya yiyebilirsiniz.  Taksi, otel gibi hizmetlerin fiyatları da buna paralel.

Lviv için Ulaşım

Lviv Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için birkaç alternatif mevcut.

Minibus (Matruşka)

Halkın Matruşka da dediği bu otobüs-minibüs arası araçların 48 nolu olanı ile havalimanından şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bu otobüsler Terminal A ile şehrin Kuzeydoğusunda bulunan Halytske perekhrestia Rynok durağı arasında işliyor. Otobüs her 10-15 dakikada bir hareket ediyor.

Troleybus

29 nolu troleybüs da havalimanı ile Ivan Franko Parkının yanındaki Universytetka Street arasında işliyor. Bilet sürücüden alınabiliyor ve 5 UAH. Bileti aldıktan sonra aracın içerisindeki zımba gibi sarı bir mekanik aletle bileti delmeniz gerekiyor.

İki servis de 06:30-22:00 arası hizmet veriyor ve yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor ve Matruşka 5 UAH, Troleybus 3 UAH 3 UAH. Havalimanına geri dönmek için aynı yolları tersten kullanabilirsiniz.

Airport Express

Bu özel servis havalimanından şehir merkezine ulaşmanın daha hızlı, konforlu ama pahalı yolu. Bu otobüsler havalimanı ile tren istasyonu arasında hizmet veriyor. Yolculuk 20 dakika sürüyor ve 20 UAH. İstek üzerine olan Budynok Mebliv Mobilya Mağazası önünde ve Skrynia AVM’de inebiliyorsunuz. Bu otobüsler 10:30-22:30 arasında hizmet veriyor.

Taksi

Olması gereken taksi ücreti yaklaşık 70 UAH ama maalesef istenen taksi ücreti yaklaşık 300 UAH civarı. En iyi pazarlıkla bile 150 UAH’ın altına indiremezsiniz. Özetle oteliniz çok ters bir yerde değilse bu seçeneğe pek gerek yok. Eğer binecekseniz gideceğiniz yeri hem bildiği hem de ücret konusunda anlaşmanız gerekir.

Lviv Tren İstasyonundan Şehre Ulaşım

Tren istasyonundan şehir merkezine gidiş alternatifleri

Tram 1

her 12.5 dakikada bir, inmeniz gereken durak Rynok (Market Square

Tram 9

her 10 dakikada bir, inmeniz gereken durak Market Square’in hemen yanındaki Ruska Str.

Marshrutka

29 nolu Matruşka her 12.5 dakikada bir kalkıyor ancak bu araç için yürüyerek Zaliznychnyi Vokzal Otobüs durağına gitmeniz gerekiyor.

Lviv Tren istasyonuna ücret karşılığı gerekli olduğunda bavulunuzu bırakabilirsiniz.

Eğer şehirde bavulunuzu bırakabileceğiniz bir yer gerekirse Opera’nın karşısındaki Mc Donalds’ın yanından gireceğiniz geçitte saat 22:00’ye kadar açık bir Bagaj Saklama Hizmeti veren bir yer bulunuyor.

Lviv Şehir İçi Ulaşım

Lviv’de gezerken nerdeyse hiç toplu taşıma ihtiyacınız olmayacak çünkü görmeniz gereken her yer yürüme mesafesinde. Bunu tabii ki otelinizin merkezi bir konumda olduğunu düşünerek yazıyoruz. Eğer ihtiyaç olursa en kolay ulaşım bize göre Uber ile.

Tramvay

Lviv’de 11 hattı bulunuyor tramvayın. 9 numaralı tramvay şehir merkezi ile Tren İstasyonu arasında çalışıyor. 1,2,10 numaralı hatlar şehrin merkezi olan Rinok Meydanından geçiyor.

Uber ve Uklon

Avrupa’nın birçok kentinde etkili bir ulaşım yöntemi olan Uber Lviv’de de çok etkin çalışıyor. Birçok yer için ihtiyacınız olmaz ama ilgilendiğiniz hafif uzak yerler varsa bu yolu tercih edebilirsiniz. Diğer bir uygulamada Uber’in Ukrayna versiyonu olan Uklon. Bu uygulamayı da cep telefonunuza Ukrayna’ya gitmeden önce indirmelisiniz. Biz Lviv’de mezarlığa ve tren istasyonuna giderken Uber kullandık. Çok etkili, makul fiyatlı ve pratikti. Ukraynalı taksicilerin çoğu ingilizce konuşmadıkları için konuşma gerektirmeyen bu uygulamalar çok işe yarıyor. Ödeme yöntemi olarak da kredi kartını seçerseniz hiç birşey konuşmadan, pazarlık yapmadan hatasız olarak istediğiniz yere ulaşıyorsunuz. Lviv’de Uber’i evdeyken ya da restorandayken çağırmayın çünkü 1-2 dk içerisinde geliyorlar.

Turistik geziler

Sarı renkli turistik Wonder Train Belediye Sarayı’nın altından hareket ediyor. 10 km’lik bir rotası var ve 1 saat sürüyor. Ücreti ise 110 UAH. Hop On Hop Off Bus‘ın rotası ise 20 km ve gezi  1,5 saat sürüyor. Ücreti 150 UAH, kalkış yeri ise Opera Binasının karşısı.Diğer bir alternatif te yine Belediye Sarayının altında göreceğiniz Klasik araçlarla yapılan Old Town gezileri.

Lviv Gezilecek Yerler

Lviv’de sayısız kilise ve çok sayıda müze var. Ancak Avrupa’da çok sayıda kilise görmüş bir çift olarak artık bizim hiç ilgimizi çekmiyor. Birkaçının adını vereceğiz ama o kadar. Lviv için diğer önemli bir nokta da müzeleri. Bu ikisinin dışında Lviv’de ne var derseniz; yeme içmece ve temalı mekanlar. Bu nedenle Lviv Gezi Rehberi yazımızı diğerlerinden farklı olarak yeme içme mekanları ile karışık olarak yazacağız çünkü bu mekanlar Lviv’in turistik mekanları aynı zamanda.

Rynok Meydanı ve Ratusha Kulesi

Rynok Meydanı şehrin ana meydanı herşey buranın etrafında dönüyor. 4 numaradaki siyah ev dikkat çekici. Lviv geziniz sırasında zaten defalarca mecburen bu meydandan geçmeniz gerekiyor bir yerlere giderken. Meydanın tarihi 13.yy’a uzanıyor. İlk ahşap halinin yapımı 1300’lü yıllara dayansa da son şeklini 1835 yılında almış Belediye Sarayı. Aynı zamanda Market Square yani Pazar Meydanı olarak da bilinen meydanın bir kısmı yeşil alan diğer yerlerde arnavut kalırımı ile kaplı.

Ortasında Belediye Sarayı bulunan meydan 1998 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Belediye Sarayı halen Belediye ve bazı resmi dairelerin çalışma ofisi olarak kullanılıyor. Belediye Sarayının üzerindeki Saat Kulesinden eskiden yaklaşan düşmanları haber vermek için trompet çalınıyormuş daha sonra bu çan çalınması şeklinde değişmiş. Biz kuledeyken bu çanlar çaldı oldukça sesli olduğunu söylemeliyiz.

lviv belediye sarayı

Ratusha Kulesi’nden

Turizm Ofisi de bu binanın girişinde yer alıyor. Buranın bize göre en önemli noktası eğer 350 basamaklı merdiveni çıkarsanız (40 UAH) göreceğiniz şehir manzarası. Çıkış kolay diyemeyiz ama kesinlikle çıktığınıza değiyor.

Kryivka

Burası çok ilginç bir yer ve bize göre Lviv’in olmazsa olmazları listesinde. Bulması da zor olan mekanı bulursanız tahta kapıyı çalıyorsunuz. Tahta kapının penceresinden bir asker size bakıyor ne var gibilerinden. Slava Ukrania yani Yaşasın Ukrayna deseniz sizi içeri alıyor ve bir votka ikram ediyor. İçerisi savaş teması ile yapılmış. Yer bulma sorunu belki hafta sonu akşam saatlerinde olabilir çünkü mekan küçük değil birçok bölmesi var. Biz öğlen yemeğimizi de burada yedik. Hem ortam hem yemekler güzeldi.

Çıkışta yine savaş ve vatanseverlik temalı bir hediyelik eşya dükkanı, savaş araçları vs olan bir kısım bulunuyor.

Kitap Pazarı (Book Market)

Dominican Katedralinin arkasındaki alanda her gün kinci el kitap pazarı yani Sahafçılar oluyor.  Çok eski ve kötü durumda görünüyorlar ama alıcıları hiç eksik olmuyor. Yine bu pazarda oyuncak filan gibi bazı eşyalar da satışa konabiliyor. Bu alanda tren vagonu şeklinde bir de cafe var isterseniz gelmişken buradan bir kahve alarak devam edebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi Lviv yaz yaz bitmiyor. Tüm sorularınızı cevaplayacak bir Lviv Gezi Rehberi yazmaya devam ediyoruz.

Kayıp Oyuncak Sokağı

Bu sokağın yakınlarında yaşayan bir kişinin sokakta bulduğu iki kayıp oyuncağı “belki sahibi geri dönüp alır” düşüncesiyle buraya koyması ile başlamış. Zamanla kayıp olan bir sürü oyuncak burada birikmiş, şimdi bir oyuncak mezarlığı gibi bir avlu olmuş. Bulması biraz zor olan bu noktayı ya çok seversiniz ya da bu ne ya rezillik pislik diye düşünebilirsiniz. Belki siz de bir peluş ayı bırakırsınız buraya 🙂

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Eczane Müzesi (Apteka Muzey)

Halen bir eczane olarak hizmet veren ve geçmişi 1735 yılına kadar uzanan Eczane aynı zamanda bir müze gibi. Giriş ücretsiz ve içeride bir çalışan girip gezmenize alışveriş yapmasanız da birşey demiyor. Yine fotoğrafta da sıkıntı yok. İlle görülmeli denebilecek bir yer değil ama zaten Rynok Meydanının köşesinde olduğu için oralarda geziyorken bir girip çıkmalısınız.

apteka muzey lviv

Apteka Muzey

Lviv Opera ve Balesi

Gösterişli Opera Binası 1.100 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede ve 1900 yılında yapılmış. Eğer gitmişken bir Opera’ya gitmek isterseniz tıklayın. Opera binası Old Town’a oldukça yakın ama biraz kopuk. Biz bu defa uygun bir temsil bulamadık kendimize göre ve gitmedik.

Potocki Sarayı

Potocki Palace (Potocki Sarayı) hemen otelimizin yanında. Lviv Resim Galerisi ve buna bağlı Avrupa Sanat Müzesi bu sarayın içinde yer alıyor.

Korniakt Sarayı (Italian Courtyard)

Korniakt Sarayı (Italian Courtyard) (Avluya giriş 5 UAH) avlusu eskiden mahkeme salonu olarak da kullanılan saray aynı zamanda Lviv Tarih Müzesinde ev sahipliği yapmakta. Ufacık bir tabelada yazıyor ve pek dikkat çekmiyor girişi Rynok Meydanı 6 numaradaki kapıyı açmak gerekiyor bulmak için. Eğer Sarayın odalarını da görmek isterseniz daha fazla ödeme yapmanız gerekiyor.

Italian Courtyard

Korniakt Sarayı (Italian Courtyard)

Lonsky Prison National Memorial Museum

Burası şehirden yaklaşık 20 dk yürüme mesafesinde bulması biraz zor bir yer. Eski bir hapishane şimdi müzeye dönüştürülmüş. Nasıl bir hapishane olduğunu da anlamak zor çünkü dışardan bir aparman dairesi gibi. Hatta kapıyı açıp iki polisi karşımızda görne kadar doğru yere geldiğimize emin olamadık. Çok bir restorasyon görmemiş olan hapishane aynen eski günlerinin kasvetini taşıyor. İçeride iki polis iki de yaşlı kadın var müze görevilisi olarak ama bizden başka kimse yoktu müzede. Biz oldukça kasvetli ve moral bozucu bir müze olmasına rağmen gitmenizi öneririz. Giriş ücretsiz ve 15 dakika ayırmanız yetiyor.

Lychakiv Mezarlığı

Lviv’in olmazsa olmaz aktivasyonlarından birisi Lychakiv Mezarlığı’na gitmek. Biz çok daha kolay olduğu için yaklaşık 60 UAH’a UBER ile gittik buraya ama isterseniz 7 numaralı Tram ile de gidilebiliyor. Paris, Bolivya, Buenos Aires, Oaxaca’da mezarlık gezdiğimiz için alıştık artık. Fakat burası hepsinden çok daha etkileyiciydi bize göre. Mutlaka gitmenizi öneririz. Giriş 40 UAH ama biz bilet aldığımıza pişman olduk. Çünkü bilet için farklı bir yere gidip ödeme yapmanız gerekiyor ve bilet kontrolü yapılmıyor. Biz biraz fazla kuralcı olduğumuz için ödedik ama buradaki bilet satışı biraz bağış gibi yani bilet almasanız da olur.

House of Legend (Efsaneler Evi)

Lviv’i keşfetmeye devam; şimdiki durağımız Efsaneler Evi. Tamamen garip bir ev burası. Baca temizliği yapan bir aileye aitmiş. Adamın bacada oturan bir heykeli de var. Şapkasından para geçirebilirseniz dilekleriniz kabul oluyor ? ama bu iki aşamalı; ilk önce parayı şapkadan geçirmeniz gerekiyor. Oradan geçirirseniz alttaki huniden de geçerse dileğin tutması garanti. Bu arada adamın aracı da artık evin çatısında. Evin her katı bir efsaneye göre temalanmış ve burası aslında bir restoran.

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Ama açıkcası bize “burada bir yemek yesek” hissi uyandırmadı. Çatısında kafe var ama orada ne bir “hoşgeldiniz” diyen var ne de “ne içersiniz?” diye soran. Özetle gerçekten efsane bir ev. Çıkmak, görmek free. Arabanın içinde fotoğraf çektirmezsiniz pasaport polisi ülkeden çıkışınıza izin vermiyor ?

Ivan Franko Parkı

Burası Old Town’a 5 dk yürüme mesafesinde hoş bir park. Biz kışın Lviv’de olmamıza rağmen keyifliydi. Havanın güzel olduğu zamanlarda orada olursanız bizce mutlaka uğranmalı.

Boim Şapeli

Boim Şapeli Şarap ticareti ile ilgilenen Boim Ailesinin yaptırdığı Şapel aynı zamanda ailenin mezarı da. Dışı tamamıyla dini konulu oymalarla süslü Şapel 1615 yılında yapılmış. Şapel Rynok Meydanına çok yakın ama meydana sırtı dönük durduğu için önünden geçip görmeyebilirsiniz. Bizim için Boim Şapeli’nin önemi binanın arka yüzündeki harika yemekleri olan Halyts’ka 4 adlı Bistro-Cafeydi.

Virmenska Street

Virmenska Street (Ermeni sokağı) görülmesi dolaşılması keyifli bohem bir sokak. Zaten Rynok Meydanına çok yakın sokaklardan birisi olduğu için istemeden de buradan geçme şansınız var.

Lviv High Castle

Lviv High Castle, Lviv’i yüksekten görebileceğiniz bir tepe. 1250 yılında inşa edilen kale buraya adını vermiş ama şimdi sadece kalıntıları var yani oraya çıktığınızda bir Kale görmeyeceksiniz.
Tamamen tepeye çıkan bir toplu ulaşım yok. Tram 2 ile bir yere kadar yaklaşabilirsiniz ama bir yerden sonra yürümeniz gerekiyor. Gerçi çok da uzak değil 2 km civarı. Biz buraya çıkmaya kararlıydık ama Belediye Sarayının kulesine çıkınca buradaki manzaranın daha iyi olduğuna karar verdik ve High Castle’e gitmedik. Bunun ana nedeni bu tepenin şehri çok uzaktan görüyor olmasıydı.

Lviv Surları

Kitap Pazarı’ndan devam ederseniz yol sizi Lviv’in eski surlarının kalıntılarına götürür. Buraya bitişik iki önemli yapı; Dormition KilisesiKorniakt Kulesi (Dormition Church, Korniakt Tower)
ve Üç Aziz Şapeli (Chapel of the Three Saints)

Vernissage Bit Pazarı

Opera’nın Old Town tarafındaki yanındaki boş alanda hergün bir Bit Pazarı kuruluyor. Ne kötü ne de çok özel bir pazar, ilginizi çekiyorsa uğrayabilirsiniz.

Baczewski Restaurant

Burası Lviv’de çok keyif aldığımız mekanlardan oldu. Giriş katında kendi likör ve çikolatalarını sattıkları ufak bir bölüm ve aynı katta adeta bir sera gibi olan restoran kısmı var. Üst katta da bir salon var ama burayı ünlü yapan alt kat salonu. Lviv’de değişik yerlerde vişne likörü içtik ama en iyisi buranınkiydi. Vişne dışında neredeyse her meyvenin likörü bulunuyor. Biz bir defasında da fotoğraflarda görülen karışık seti denedik.

Alt kattaki salonda her sabah 110 UAH’a açık büfe kahvaltı oluyor. Kahvaltı için rezervasyon almıyorlar erken gelen yer buluyor ama akşam yemekleri için rezervasyon şart. Gerçi biz rezervasyonsuz gidip 15 dk bekleyip yer bulduk ama yine de rezervasyon yapmakta fayda var. Burada ne içtiysek ne yediysek çok güzeldi kesinlikle tavsiye ederiz. Girişteki dükkanlarından da ülkemize getirmek için vişne likörü aldık. Borsch Çorbası ve Chicken Roll, Cherry ve Plum likör, Rasperry Gin Tonic özellikle tavsiye ederiz. 15-20 dk bekleyebilirsiniz ama değer.

Lviv Gezi Rehberi için yazmaya devam…

Lviv Coffee Manufacture

Lviv Coffee Manufacture’da Lviv Style Coffee denenmeli, bizim türk kahvemizin yanında kahve likörü ile servisi şeklinde tarif edebiliriz. Cezve ile geliyor. Garson tanınızda fincana boşaltıyor, likör de bunun üzerine ekleniyor. Buranın tatlıları da iyi. Akşam canlı müzik olduğu için bir akşam buraya takılabilirsiniz. Dükkanda kahve adına herşey satılıyor. Mining Coffee temalı kısma dükkanın arka tarafından merdivenle iniliyor. Girerken size kask veriyorlar. Tam bir maden ocağı gibi yerlerde raylara dikkat edin.

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Burada Flame Coffee adını verdikleri alevli bir gösteri ile servis edilen bir kahve var. Kahvenizi bu kısımda da yukarıda da içebilirsiniz. Eğer kahve içmeyecekseniz devam edip diğer ucundan çıkabilirsiniz.

Lviv Handmade Chocolate

Yukarıda kahve adına ne varsa orada dedik ya burada da çikolata adına ne varsa burada. 4 katlı binanın tümü çikolata ile dolu desek yeridir. Ancak her kat her zaman açık olmuyor. Doluluk durumuna göre bazı katları hizmete alıyor yada almıyorlar. En üst kat ise Kafe ve hem tatlıları hem de diğer içecekleri çok güzel. Özellikle meyveli değişik çayları denemelisiniz.

Drunk Cherry

Bir tanesi Rynok Meydanında olmak üzere Lviv’in bazı yerlerinde bu likörcüye mutlaka uğramalısınız. Hem soğuk hem de sıcak vişne likörleri harika. Burada şişelenmiş olarak likörleri de satılıyor. Biz eve götürmek için Baczewski Restaurant’ın vişne likörünü tercih ettik ama hediye amaçlı alacaksanız Drunk Cherry’nin şişeleri daha güzel.

Pravda Beer Theatre

Pravda Beer Theatre (Bira Tiyatrosu) Lviv’e özgü önemli mekanlardan bir diğer. Bira adına ne varsa burada bulabilirsiniz. Sadece mekanı görmek için gidebileceğiniz gibi özellikle saat 19:00 sonrası canlı müzik saatlerinde orada olursanız keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Poshta na Drukarskii

Posta ve Kartpostal temalı bu kafenin tüm duvarları Lviv kartpostalları ile kaplanmış durumda. Bazı eski postane malzemelerinin de sergilendiği kafe aynı zamanda el yapımı makarnaları ile ünlü. İsterseniz bir kahve içip bir mola verin isterseniz bir gün makarnalarından yemek için uğrayın memnun kalırsınız.  Kafede makarnanın yapılışını da izleyebiliyorsunuz.

Lviv Gezilecek Yerler ile devam ediyoruz…

Ribs Restaurant at Arsenal

Bizim biraz da sürpriz bir şekilde keşfettiğimiz bu restoran bize göre Lviv’in olmazsa olmazlarından . Bir gece yemeğinizi mutlaka burada yemelisiniz. Buranın ortamı çok özel; öyle bir yerde yemek yiyiyorsunuz ki sanki ordunuzla seferden dönmüşsünüz ve zaferinizi arkadaşlarınızla kutluyorsunuz. Masaya oturunca garson önce masaya kağıt bir masa örtüsü seriyor ve üzerine elindeki keçeli kalemle tabak, çatal ve bıçak çiziyor, verdiğiniz siparişi de masaya yazıyor. Anlaşıldığı gibi burada yemek elle yeniyor.

Buranın olayı et ve özellikle pirzola. Dana ya da domuz seçeneği var ama burası domuz pirzolası ile ünlü. Fiyat konsepte rağmen oldukça makul. Öğlen de hizmet veriyor ama akşam ambians daha farklı. Rezervasyon almıyorlar ama akşam gittiğinizde isminizi yazdırıp beklemeniz gerekiyor. Biz en fazla 10 dk beklemişizdir. Özeti; % 100 tavsiye ederiz.

Gas Lamp Bar

Rynok Meydanına çok yakın bir mekan olan Gas Lamp Bar içkilerini deney tüpleri gibi camlarda içki servisi yapan bir bar. Bu konsepti ile ünlü olmuş ama bize biraz zorlama geldi doğrusu. Barın dışındaki heykelin olayını çözemedik ama gelen giden adamın burnunu okşadığı için adamın artık burnu parlamıştı. Ritüel şu şekilde; burnunu okşayıp sonra çekmeceyi açıp para bırakıyorsunuz.

Halyts’ka 4

Boim Şapelinin olduğu binanın diğer cephesindeki bu bistro’yu hem kahvaltısı hem de yemekleri için tavsiye ederiz. Bu arada kahveleri de o kadar güzeldi ki kahve çekirdeği de aldık buradan.

Library Jazz Bar

Yine güzel bir mekan da kütüphane temalı bir bar olan Library Bar. Perşembe-Cumartesi arasındaki gecelerde canlı müzik oluyor ve mekana çok erken gitmemeniz gerekiyor.

Roshen

Lviv’de çikolata konusunda tavsiyemiz Lviv Chocolate Museum ama Roshen de diğer ünlü mağaza. şehrin farklı yerlerinde şubesi olan Roshen bize çikolatadan daha çok şekerlemeci şeklinde geldi. Şeker alacaksanız olabilir ama çikolata için önermeyiz.

Bar Mushly

Rynok Meydanındaki Bar Mushly bizim en sevdiğimiz yerlerden oldu. Lviv’de deniz mahsülü yaygın değil ama sizin canınız çektiyse işte size harika bir mekan. Tüm denediklerimiz o kadar güzeldi ki bitsin istemedik. Deniz mahsülü sevenlere kesinlikle bir öğün için burayı denemelerini tavsiye ederiz.

Svit a Kavy

Svit a Kavy iki yerde şubesi olan hoş bir mekan. Güzel kahve ve tatlılar eşiliğinde güzel bir durak.

Lviv Görülecek Yerler ile devam ediyoruz…

Marusya

Burada Ukrayna mantısı Vareniki yenilebilir. Ukraynalı kadınların mantıları yapışını cam tezgahta izleyebiliyorsunuz. 12 parça ya da 24 parça olarak istek yapıyorsunuz. Peynirli, ıspanaklı, etli gibi 4-5 çeşiti var. Biz etli ve patatesli denedik ikisini de beğendik.

Cukor

Biz kahvaltı için gittik ama menüdeki yemekler de iyi gözüküyordu. Burası Marusya’yı da işleten kişiler tarafından işletiliyor. Tavsiye ederiz.

Cat Cafe

Yaklaşık 30 kedinin olduğu kafeye eğer ilk defa geliyorsanız sizden kuralları okumanız isteniyor;  dezenfektan ellerinizi silmeniz isteniyor, kedi kılı falan gibi şeyler olursa bundan sorumlu kabul edilmiyor, kedilerle olan ilişkilerinize garsonlar karışmıyor gibi şeyler.  Kafe genel olarak çok temiz ve kediler genel olarak pek taciz etmiyorlar diyecektik ki bir tanesi kahvaltı tabağımızdaki sosis için savaştı bizimle. İlk başta sabırla bekledi daha sonra sortilere başladı ama kaptırmadık tabii ki sosisimizi. Kedi severlere tavsiye ederiz.

Lviv Croissant

Burası da Lviv’e özgü bir mekan. Oldukça büyük boy kruvasanlarla tuzlu ve tatlı sandviçler hazırlıyorlar. Her daim dolu olan bu zincir aynı zamanda en ucuz (17UAH) kahveyi de içebileceğiniz yer.

Aroma Kava ve Urban Coffee

Bu iki kahve zinciri de değişik büyüklüklerde Lviv’in her yerine dağılmış durumda. İkisini de denedik fiyata göre oldukça iyiler.

Lviv Kiliseleri

Bizim ilgimizi çekmediği için tek tek gezmedik ama Lviv’de çok sayıda da kilise bulunuyor. Lviv oldukça küçük olduğu için şehirde yukarıda anlattığımız yerleri gezerken zaten bu kiliseleri de mecburen görüyorsunuz ama ilginizi çekerse işte isimleri; Church of St. Andrew, Svyatogo Yura Cathedral, Church of the Jesuits, Church of Sts. Olha and Elizabeth, Dominican Cathedral,Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary, Church of Transfiguration, Church of St. Mary Magdalene, Church Of St. Archangel Michael, Dormition Church, Korniakt Tower, Carmelite Church, Church of the Presentation, St. Nicholas Church vs vs…

Lviv Gezilecek Yerler, Lviv Görülecek Yerler, Lviv’e nasıl gidilir, Liv’de ulaşım, Lviv’de ne yapılır, Lviv’de ne yenir gibi sorularınızın cevabını bu Lviv Gezi Rehberi yazımızda vermeye çalıştık.

Kiev yazımızı da okumalısınız.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN