Kiev Gezi Rehberi
Kiev bizim Lviv’den sonraki Ukrayna’daki ikinci durağımız oldu. Daha ilk dakikalarda bile bu şehrin bir metropol denecek kadar büyük olmasa da Lviv’den daha büyük olduğu dikkati çekiyor. Ukrayna yakın tarihinde çok acılar yaşamış bir ülke ve çoğu zaman bu acıların da başkenti yine Kiev olmuş. Çok yeni sayılabilecek 2014-15 olaylarının izleri hala Kiev’de görülebiliyor. Ukrayna’nın yakın tarihindeki bu olayları bilmek gezinizi daha anlamlı kılacaktır. Bu nedenle özellikle Kiev’e gitmeden önce Netflix’de Winter on Fire adlı belgeseli seyretmenizi şiddetle öneririz. Bu belgesel size Ukrayna halkı hakkında da bir fikir verecektir.
Ukrayna son yıllarda vize istememesi nedeniyle ülkemizde popüler. Hal böyle olunca biz de kimler Kiev e gidebilir? sorusuyla başlayarak Kiev e nasıl gidilir gibi diğer tüm sorularınızı cevaplamak için bir Kiev Gezi Rehberi oluşturalım dedik.
Ukrayna’ca da Kiev Kyiv olarak geçiyor. 3 milyon kişinin yaşadığı şehir diğer Ukrayna şehirlerinden büyüklüğü ile ayrılıyor.
Kiev e kimler gidebilir? Ukrayna Vize politikası
Kiev e kimler gidebilir? Ukrayna Vize politikası
2017 yılından beri Türk vatandaşları Ukrayna’ya vizesiz hatta eğer çipli kimlik kartınız varsa pasaportsuz bile girebiliyor. “Ukrayna’ya pasaportsuz, kimlikle girilebilir” haberi o kadar yayıldı ki bazen bu konuyu bazı kişiler çok hafife alıyor ve yeni olmayan yani çipli olmayan kimlik kartı, dönüş uçak bileti ya da konfirme otel rezervasyonu olmaması ya da yeterince nakit taşınmaması nedeniyle pasaport polisi tarafından ülkeye alınmayabiliyorlar.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
Girişte bir Mülakat Odası uygulaması var. Pasaport polisi pasaportunuz geri verip “Conversation Room” derse gösterdiği bu odaya gitmeniz gerekiyor. Burada sizden uçak biletiniz, otel rezervasyonunuz, geliş nedeniniz ve kalış süreniz gibi bilgiler isteniyor. Bunlara ilaveten kişi başı günlük 50 USD naktiniz olması talep ediliyor, kredi kartınız olması aynı şey değil nakit görmek istiyorlar. Biz ilk defa gitmemize rağmen bu odaya çağrılmadık ama gördüğümüz uygulamaya göre ilk defa geliyorsanız ve yeşil pasaportunuz yoksa büyük ihtimalle bu odaya gönderileceksiniz.
Kiev e nasıl gidilir
Kiev e nasıl gidilir
Kiev’e ülkemizden ve diğer birçok Avrupa şehrinden direkt uçuşlar bulunmakta. Biz fiyatı daha uygun olduğu için Pegasus‘u seçtik ama THY ve Ukrayna Havayollarını da seçebilirsiniz. Ülkemizden Lviv’e oranla Kiev uçuşları biraz daha uygun fiyatlı. Bu nedenle Kiev gidiş dönüş uçuş alıp Lviv’e otobüs ya da trenle gidip gelebilirsiniz. Biz Lviv’e uçup, arayı trenle geçip, Kiev’den dönüş yaptık. Bu yolculukla ilgili bilgiler Lviv yazımızda.
Kiev e Ne Zaman Gidilir
Kiev e Ne Zaman Gidilir
Eğer soğukla aranız iyi değilse tabii ki ilkbahar ve sonbahar ayları en doğru seçim olacaktır. Yazın yani temmuz ve ağustosta Ukrayna ülkemiz gibi çok sıcak olabiliyor. Gelelim kış aylarına; kış kesinlikle sert geçiyor buralarda ama unutmayın ki Ukrayna soğuğu ile ünlü bir ülke. Yani burayı ünlü olduğu aylarda tanımak da ayrı bir tecrübe. Mesela biz kasım ayı sonunda Ukrayna’da bulunduk. Havanın soğuk olacağını biliyorduk ama bunun da ayrı bir güzelliği olacağını düşündük ve planımızı yaptık. Nasıl oldu dersek kesinlikle soğuktu ama abartı bir durum da yoktu. Bir ilave bilgi Ukrayna’da hissedilen derece her zaman gerçek dereceden çok daha düşük oluyor. Mesela biz oradayken gerçek ısı 1-2 civarıydı ama hissedilen genelde -4 civarında seyretti. Bu da bir gezgin olarak tüm gün dışarıda olmanız gerektiğinden bir süre sonra yoruyor bu soğuk insanı.
Kiev ve Ukrayna gerçekten ucuz mu?
Kiev ve Ukrayna gerçekten ucuz mu?
Eğer gitmek üzere bir araştırma yaptıysanız Ukrayna’nın ucuzluğu ile ilgili birşeyler okumuşsunuzdur. Birçok blog eski tarihli olduğu için maalesef tam olarak gerçeği yansıtamayabiliyor. Şöyle özetleyebiliriz. Ukrayna para birimi UAH ve Grivna olarak geçiyor halk arasında. 1 TL yaklaşık 4 grivna yani paramız ilk defa 4 katı değerli ama fiyatlarda ona göre tabii ki. Bizim size özet bilgimiz şu şekilde olacak. Eğer buraya gelip ülkemizden daha az harcama yapacağınızı düşünüyorsanız yanılırsınız. Mesela orta halli bir yerde bir öğin ana yemek 200 grivna yani 7 Euro civarında. Ülkemizde de böyle bir yemeği 7 euroya denk gelen bir rakama yiyebilirsiniz. Ancak diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslarsanız kesinlikle ucuz çünkü 200 grivna’ya yiyeceğiniz bir yemeği, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerde ancak 20 euro’ya yiyebilirsiniz. Taksi, otel gibi hizmetlerin fiyatları da buna paralel.
Kiev de Ulaşım
Kiev de Ulaşım
Kiev Boryspil Havalimanından şehre ulaşım
Merkeze 40 km uzaklıkta bulunan havalimanı şehrin ana havalimanı ve THY gibi büyük havayolları buraya iniyor.
Skybus
Şehir merkezi ile havalimanı arasında 24 saat hizmet veren bu otobüslerin biletini direkt şoförden ya da D Terminalindeki bilet gişesinden 50 UAH karşılığında alabilirsiniz.
Otobüsler B ve D Terminallerinden 20 dakikada bir kalkıyor ve şehir merkezine 1 satte ulaşıyor. Otobüslerin son durağı Pivdenny Railway Station. Buradan Vokzalnaya Metro İstasyonuna geçerek (Red Line) şehir merkezine metro ile gidebilirsiniz.
Bolo
Uber
Uber ile şehre ulaşım yaklaşık 200 UAH tutuyor. Lviv yazımızda da Ukrayna için Uber’in çok ekonomik ve geçerli bir seçenek olduğunu yazmıştık.
Taksi
Taksi ile şehre ulaşım ise yaklaşık 550 UAH tutar. Olması gereken rakam esasında bunun yarısı ama maalesef taksiciler bu rakamları kabul etmezler. Bu nedenle tavsiyemiz Uber olacak sizlere.
Havalimanı ile şehir merkezi arasında Metro bulunmuyor.
Kiev Zhulyany Havalimanından şehre ulaşım
Zhulyany Havalimanı şehrin Low Cost Pegasus gibi havayollarının iniş yaptığı havalimanı. Buradan şehre ulaşım için diğer havalimanına göre daha az alternatif var.
Uber
Uber ile şehre ulaşım 350-400 UAH civarı tutuyor. Biz Kiev’den dönüş yaparken havalimanına Uber ile 360 UAH’a gittik.
Tren İstasyonundan Şehre ulaşım
Siz de bizim gibi Lviv ya da başka bir şehirden Kiev’e trenle geldiyseniz şehir merkezine metro, taksi ya da Uber ile ulaşabilirsiniz. Metro otelimize yakın bir pozisyona ulaşmadığı için Uber’i tercih ettik ve 100 UAH ödedik.
Kiev Gezilecek Yerler
Öncelikle Kiev Görülecek Yerler hakkında şu bilgiyi vermeliyiz ki; 2 tam gün Kiev’i gezmeniz ve en önemli yerlerini görmeniz için yeterli. İlk gün Maidan-Podil arasındaki bölgeyi bitirip ertesi gün St. Andreas’dan başlayarak Anavatan Heykeline kadar yürüyerek neredeyse Kiev için en önemli yerler görmüş olursunuz.
Aziz Sofya Katedrali
Sofiyivska Meydanındaki Aziz Sofya Katedrali (Saint Sophia’s Cathedral) bizim kaldığımız apartmanın çok yakınında yer aldığı için ilk olarak buradan başladık. Tipik Rus tarzı Soğan Kubbeli görüntüsü ile Sofya Katedrali güzel bir yapı. Ayasofya’dan ismini alan Katedralin ismi dışında Ayasofya ile bir benzerliği yok.Katedralin bahçesine giriş 20 UAH, Katedralin içerisine girişi, Kuleye çıkışı içeren bilet ise 200 UAH. Bu katedralin bir de Çan Kulesi var. Buraya çıkarsanız Kiev’i yukarıdan görebilirsiniz. Bizim Sofya Katedrali için ayırdığımız günde puslu bir hava vardı ve görüş mesafesi çok azdı bu nedenle Kuleye çıkmadık. Ukrayna’nın Unesco Dünya Miraları Listesi’nde yer alan önemli eserlerinden olan Aziz Sofya Katedrali şu anda müze sınıflamasında bir Katedral.
Taç giyme görenleri, elçi karşılama gibi önemli olaylarda kullanılan katedralin tarihi 1011 yılına kadar uzanıyor.
Altın Kapı
Kiev’e giriş kapısı olarak Bizanslılardan etkilenerek yaptırılan kapının fikir babası Kiev prensliğinin kurucusu Yaroslav Mudri. Kiev gezilecek yerler listemizin önemli tarihi yapılarından olan Altın Kapı (Golden Gate, Zoloti Vorota) 1017-1024 seneleri arasında yaptırılmış. Yapı uzun yıllar içerisinde çok zararlar görmüş ve tekrar tekrar yapılmış. Son olarak Sovyet yetkililerin emri ile 1982 yılında aslına uygun yenilenmiş.
Daha önce gezenler iç kısmında çok önemli bir şey olmadığını söylediği için biz içerisine girmedik ama istenirse içerisi de gezilebiliyor. Yapının en üst katında bir seyir terası var ama Aziz Sofya katedralinin aksine burası düşük bir irtifada kaldığı için etkileyici bir manzara sunmuyor.
Altın Kapı’yı görme işini Aziz Sofya Katedrali ile birlikte planlamalısınız çünkü birbirlerine çok yakınlar. Burayı görükten sonra tekrar Aziz Sofya Katedralinin olduğu meydana yürürüp şöyle bir etrafınıza bakarsanız yaklaşık 300 m uzaklıkta altın kubbesi ile gösterişli bir katedral görürsünüz. Bir sonraki göreceğiniz yer burası yani St. Michael Altın Kubbeli Katedral olmalı.
O zaman Kiev Gezi Rehberi için yazmaya devam .
St. Michael Altın Kubbeli Katedral
Kiev’in önemli dini yapılarından olan St. Michael Altın Kubbeli Katedral (St. Michael’s Golden-Domed Monastery) Heaven’s Hundred Meydanında yer alıyor ve 1108-1113 yılları arasında kurulmuş. Yıllar içerisinde defalarca yıkılmış ve tekrar yapılmış. En son dine karşı bir tutumu olan Stalin zamanında içerisindeki bazı eşyalar diğer kilise ve katedrallere taşınarak kurtarılmış ama katedral 1936’da tamamı ile yıkılmış. Yeniden yapımı 1997 yılında başlamış ve Katedral 1999 yılında tekrar açılmış içerisi ise 2000 yılında bitirilebilmiş. Mozaikleri ve freskleri ile dikkat çeken Ortodoks katedralinin en tepesinde ise Baş Melek Mikail’e adanmış bir anıt var ve katedral ismini de bu Aziz’den alıyor.
Buranın bizim gezimizde bir önemi vardı çünkü ilk günümüzü bu katedralin yukarısında yani Podil semtine doğru olan yerleri görerek geçirdik. Diğer gün de yine buradan başlayarak Anavatan Heykeline doğru yeni yapılan yürüme yolunda yürüyerek şehrin o kısmını gördük.
Yine bu katedralin arka kapısında Kiev Funiculer’in üst istasyonunun girişi bulunuyor ve bu sayede şehrin Podil’e doğru olan aşağıdaki kısmına inebiliyorsunuz. Ya da tersi oradan dönerken direk bu funikuler sayesinde buraya ulaşabiliyorsunuz.
Yazının başında önerdiğimiz belgeselden tanıyacağınız ve Maidan olaylarında öldürülen ilk sivil olan Sergei Nigoyan’ın mozaik resmi karşıdaki duvarda yer alıyor.
Buradan Mykhailivs’ka caddesinden yokuş aşağı inerseniz Maidan Nezalezhnosti’ye yani Bağımsızlık Meydanı’na ulaşırsınız.
Maidan Nezalezhnosti
2014-15 olaylarının merkezi olan Maidan Nezalezhnosti (Independence Square-Bağımsızlık Meydanı) şehrin ana meydanı. Birçok ismi var ama kısaca Maidan (Maydan) olarak biliniyor. Burası Kiev’in tam kalbi denilebilir. Bize göre en güzel yerimi; kesinlikle hayır ama yine de merkez ve en önemli yer burası.
Meydanda hala o olaylarda ölenlerin fotoğrafları bulunuyor ve anılıyorlar. Büyük bir sütun olan Bağımsızlık Anıtı (Independence Monument), Kiev’in Kurucuları Anıtı (The Founders of Kyiv Monument), Bağımsızlık olaylarının simge yapılarından Çiçek saati (Flower Clock), yine olayların simge yapısı olan en büyük dramların yaşandığı Nebesna Sotnya Köprüsü, Fontan Kul Baba ve Şarkı Söyleyen Çeşme (Singing Fountain) de bu meydanda yer alıyor.
O zaman Kiev Gezilecek Yerler Rehberi için yazmaya devam.
Bu kısımda çok fazla kafe vs var bizim sevdiklerimizden biri Fine Family oldu. Yine buradaki Special Aroma Kava Lviv’den bildiğimiz Aroma Kava’nın bir üst versiyonu. Bu iki mekanda da oturup hem kahvaltı yapabilirsiniz hem bir şeyler yiyebilirsiniz.
Bu meydandan şehrin en önemli caddesi olan Khreshchatyk caddesi başlıyor.
Khreshchatyk
Bağımsızlık Meydanı’nından başlayan Khreshchatyk (Kreşatik okunur) Caddesi de şehrin en önemli ve hareketli noktası. 1 km uzunluğundaki bu caddenin bir ucunda Bessarabsky Market diğer ucunda Bağımsızlık Meydanı yer alıyor. Bu cadde Kiev’in hareketli caddesi ama Türkiye’den gelen caddenin sonunda Adana sonra bakarım yerel meyve ve balıkların satıldığı pazar var görülmeye görülmeye değer bu kadar.
Özellikle yaz aylarında oldukça hareketli olan bu caddenin arka kısımları olarak tarif edebileceğimiz Taras Shevchenko Bulvarı da oldukça dolu.
Aziz Andreas Kilisesi
St. Michael Altın Kubbeli Katedral’den yürüyerek kısa sürede ulaşabileceğiniz Aziz Andreas Katedrali (Saint Andrew’s Church) Kiev’in diğer ikonik bir yapısı. Kilise hakim bir pozisyonda yer aldığı için güzel bir Kiev manzarasına sahip. Biz gittiğimizde maalesef tadilattaydı ve içerisine giremedik ama yapı, bahçesi ve özellikle manzarası etkileyici.
Andrewski Yokuşu
Andrewski Yokuşu (Andrevski Spusk, Andriyivskyy Descent) Kiev’deki bizim favori bölgelerimizden yerlerden biri. Aziz Andreas Kilisesinden başlayan yokuş Podil’e doğru iniyor. Bu yokuşta özellikle yazın tezgahlarda satıcılar eski sovyet ürünleri, hediyelik eşya vs satıyorlar. Yine burada cafeler de var.
Yokuşun en alt kısmında Lviv Hand Made Chocolate var. Lviv notlarımızda da yazdığımız gibi burada birşeyler içebilir ya da harika çikolatalar alabilirsiniz. Gerçi Lviv kadar büyük bir mağaza değil ama yine de güzel.
Belfast’da sıkça karşımıza çıkan Mural Kültürü Kiev’de de çok yaygın ve yokuşun alt kısmında güzel bir örneği var. Apple Store’da Murals adındaki uygulamayı indirirseniz Kiev’deki tüm Mural’ları tek tek bulabilirsiniz.
O zaman Kiev Görülecek Yerler Rehberi için yazmaya devam.
One Street Müzesi
Yokuşun alt kısmında inerken sol kolda One Street Museum adında bir müze var. Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan bu yokuş hakkındaki birçok bilgiye ve bu yokuşta oturan kişilerin kullandığı eşyalara bu müzede ulaşılabiliyorsunuz.
Kiev Podil
Buradan yürüyerek artık Podil semtine kolaylıkla ulaşabilirisiniz. Yol üzerinde bir Dönmedolap var ama çok küçük olduğu için ancak küçük çocuklara hitap edebilir.
Podil güzel bir semt ara sokaklarında dolaşabilir, hoş restoran ve cafelerde vakit geçirebilirsiniz. Biz Podil’in ana caddesindeki Eurasi restoranı çok başarılı bulduk.
Podil keyifli bir semt ama buradaki en önemli aktivasyon Çernobil Müzesi.
Kiev Çernobil Müzesi
Çernobil Müzesi (Ukranian National Chornobyl Museum) Bize göre Kiev’de görülmesi gereken yerlerin ilk sıralarında geliyor. Müzecilik adına çok büyük bir teknoloji vs yok ama Çernobil olayını çok detaylı öğrenmek için çok iyi bir fırsat. Bu müzede Sovyet yönetiminin bu krizi nasıl hafife aldığı ve nasıl gizlemeye çalıştığını çok net görüyorsunuz. Mesela altta solda gördüğünüz fotoğraftaki gazetede kırmızı ile işaretlenmiş alan 2 gün sonra Sovyetlerin en önemli gazetesinde Çernobil patlamasının haberi.
Müzede türkçe sesli rehber sistemi olması müzeyi çok daha anlaşılır yapıyor. Bu müzeye gitmeden önce Digiturkt Bein Connect’te Chernobyl adlı mini diziyi mutlaka seyretmelisiniz.
Kiev’den Çernobil’e turlar da düzenleniyor ama hala radyasyonun yüksek olduğu bu alana gitmek bize çok mantıklı gelmedi.
Biz daha sonra yine yürüyerek Funiculerle yukarı çıktık günü sonlandırdık. Ertesi gün St. Michael Altın Kubbeli Katedral’in arkasından başlayan Dinyeper Nehrine (Dnieper River) paralel yürüme yolunu takip ettik. Bu yol birkaç sene önce yapılmış ve oldukça keyifli olmuş. Bu yol üzerindeki ilk durak Friendship of Nations Arch.
Kiev Friendship of Nations Arch
Halkların Dostluğu Kemeri SSCB’nin 60. Yıldönümünü ve Kiev şehrinin 1.500. Yıldönümünü kutlamak için 7 Kasım 1982’de All-Union Lenin Müzesi ile birlikte açılmış. Kemer gri titanyum ama geceleri gökkuşağı şeklinde aydınlatmaya sahip.
O zaman Kiev Gezi Rehberi için yazmaya devam.
Ukrayna’nın Sovyetlerle ilişkileri malum ve bu anıt da bir Sovyet yapısı olduğu için 2016’da Ukrayna hükümeti 50 metrelik titanyum kemeri sökme planlarını açıklamış ama şimdilik duruyor. Bunun sebebi de Sovyet yapısı olmasına rağmen halk bu anıtı özümsemiş durumda ve Kiev’in ayrılmaz bir yapısı olarak görüyor. Ama yapının ileriki yıllarda Ukrayna’ya özgü olarak güncellenmesi gündeme gelebilir.
Kiev Monument to the Frog
Buradan yürüme yoluna devam ederken arkın solundan değil de yukarı doğru çıkan yolu takip ederseniz bu yol sizi Monument to the Frog’a (Kurbağa Anıtı) götürür.
Heykel heykeltıraş Oleg Pinchuk’tan Kiev’e bir hediye. 6 ton ağırlığındaki bronz heykelin ağzının içinde ve arkasında da yüzleri var. Belki de daha önce bir benzerine rastlamadığımızdan mıdır yoksa çok şirin olduğundan mı bilemiyoruz ama biz bu heykeli çok sevdik. Ayağının altında para bulunan bronz kurbağa parasal refahın bir sembolü olarak kabul ediliyor ve parasal istekleri yerine getirdiğine inanılıyor. Para gelsin istiyorsanız kurbağanın burnunu ovmanız ve ağzındaki yuvaya bozuk para atmanız gerekiyor ?
Museum of Water
Eski bir Su Pompası olan bina şimdi Su Müzesi olarak hizmet veriyor. Daha çok çocuklara uygun bu müze 45 dakikalık rehberli bir turla geziliyor. Şimdi müzede Kiev’in geçmişten itibaren su ihtiyacı, toplanması vs ile ilgili bilgi veriliyor.
Mariinsky Park
Eski adı Tsarsky olan park Kiev gezilecek yerler listenizde olmalı. Park 1874 senesinde kurulmuş ve şehrin en popüler parklarından. Yürüyüş ve biraz merkezin gürültüsünden uzaklaşmak için ideal bir yer. Parkın içerisinde 1744-1752 seneleri arasında Rus imparatoriçesi Elizaveta Petrovna tarafından yaptırılan Mariinsky Sarayı da yer alıyor.
Parkın en ünlü yapısı eski bir çeşme. Genellikle yaz mevsiminde parkın kalbinde birçok güzel etkinlik düzenleniyor. Eşiniz ya da sevgiliniz ile birlikte buradaysanız kesinlikle Aşıklar Köprüsü’den (Lovers Bridge) de geçmeli hatta aşkınızın simgesi olarak siz de köprüye bir kilit takmalısınız ❤️
Mariyinsky Palace
Cumhurbaşkanlığının özel törenlerinde kullanılan Mariyinski Sarayı 18.yy’da Rus Kraliçesi Elizaveta tarafından yaptırılmış. Birçok tarihi yapı gibi zaman içerisinde zaralar görmüş ve tekrar restore edilmiş. Kraliçenin emri ile Mariinsky Park daha sonra sarayın yanına yapılmış.
Arsenalna Metro İstasyonu
Burası turistik bir yer değil ama 105 m derinliğe sahip oluşu ile Dünyanın en derin metrosu olması nedeniyle çok ünlü. Birçok gezgin 5 dk sürede hızlı bir yürüyen merdiven ile bu noktaya iniyor ve çıkıyor bunu tecrübe etmek için ama biz bu defa bilet almaya filan üşendik ve pas geçtik. Bu kararımızda bu kadar olmasa da Moskova‘da çok derin metrolara inmiş olmamız etkili olmuş olabilir.
Holodomor Genocide Museum
Eskiden Ukrayna’daki Kıtlık Mağdurlarını Anma Anıtı olarak bilinen Ulusal Holodomor Soykırım Müzesi, 2008’de Holodomor’un 75. yıldönümünde açılmış ve 1932-1933 Holodomor mağdurlarına adanmış .
Mağaralar Manastırı
Sonraki durağımız inanılmaz bir kiliseler kompleksi olan Mağaralar Manastırı (Kiev Pechersk Lavra Monastery). 1051 yılında kurulmuş olan Pechersk Lavra ya da Türkçesi ile Mağaralar Manastırı, Ukrayna’daki en önemli dini yapılardan ama öyle böyle bir yer değil; her yeri dini bir yapı olan bir mabed. Avrupa’daki Ortodokslar için önemli bir dini merkez olan manastırın bünyesinde 18 adet kilise yer alıyor.
Kompleksin önemli bir kısmı Caves olarak geçen Mağaralar ve kompleksin en alt kısmında yer alıyor. Alt kısmı derken burası bir tepe üzerine kurulu ve bu kısım yokuşun en altında. Caves’de çok dar tünellerde ilerlerken din adamı olduğunu düşündüğümüz kişilerin tabutları arasında ilerliyorsunuz. Bazı bölümlerin girişinde görevliler var Ortodoks olup dini görevleri için gelmiş olanlar dışındakileri çok da kibar olmayan şekilde engelliyorlar. Burası acayip kasvetli bir yer ve bize hiç iyi duygular vermedi. Bir ucundan girdik diğer ucundan çıktık. Kadınların başının ve kollarının kapalı olması isteniyor. Eğer yanınızda yoksa oradan size veriyorlar saçınızı ya da teninizi örtecek şeyleri. Mağaralar Manastırına ismini de veren kısım burası bu nedenle muhtemelen siz de gireceksiniz bakalım siz sevecek misiniz?
Devasa bir kompleks olan manastırın içinde kilise haricinde Mikro Minyatür Müzesi gibi farklı bölümler de yer alıyor. Unesco Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Lavra’yı gezmek için farklı bilet seçenekleri var. Biz 50 UAH olan bileti aldık. Buraya yaklaşık 1,5-2 saat ayırmalısınız.
Eternal Flame
Mağaralar Manastırından artık elinde kılıçı ile ünlü Anavatan Heykelini uzaktan görebiliyorsunuz. Buraya yürürken ilk durağınız Eternal Flame (Sonsuz Ateş) oluyor. Anavatan Heykelinin olduğu alandaki Ateş biz oradayken yanmıyordu bu nedenle maalesef ismi ile hiç örtüşmemiş doğrusu.
Ancak yine bu yol üzerindeki Dikilitaş’ın altında bir Sonsuzluk Ateşi daha var (Park of Eternal Glory) ve o devamlı yanıyor. Ama haritalardaki Eternal Flame Anavatan Heykelinin önündeki devasa meşale şeklinde olan.
Kiev Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi
Bizim Kiev’de en etkilendiğimiz yerlerden birisi bu müze oldu. Değişik dönemlerde Ukrayna halkının ülkelerini korumak için verdikleri savaşları anlatan müze Ukrayna’da gezdiğimiz en iyi müzeydi. Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi (Great Patriotic War Museum) bazı kaynaklarda II. Dünya Savaşı Müzesi Ukrayna Tarihi Müzesi olarak da geçebiliyor kafanız karışmasın ikisi de aynı yer. 1974 yılında açılan müzenin ismi 2015’te alınan kararla Büyük Vatanseverlik Savaşı Müzesi olarak değiştirilmiş.
Bu müzenin girişi elinde kılıç olan Anavatan Heykeli’nin ön tarafında. Garip bir şekilde bu müze ile ilgili hiçbir yönlendirme tabelası filan yokken heykelin alt arka kapısında çok gereksiz özel bir müze olan Making of the Ukrainian Nation Museum’a gitmeniz için yol gösteren bir sürü tabela var. Biz de önce görmemiz gereken müzeyi orası sandık ve oraya gitttik. 200 UAH gibi Ukrayna için inanılmaz bir bilet ücreti ödeyerek müzeye girdik ve tam bir fiyasko, 15 dk sonra çıktık ve ön taraftaki esas müzeyi bulduk. Fiyasko müze 200 UAH, ana müze 20 UAH.
Heykelin ön yüzündeki açık alanda müzenin Açık Hava Müzesi olan kısmı bulunuyor. Burada dev bir heykel, bazı askeri araçlar vs bulunuyor.
Kiev Anavatan Heykeli
102 metre yükseklik ve 560 ton ağırlıktaki paslanmaz çelikten yapılmış olan Anavatan Heykeli (Rodina Mat, The Motherland Monument) gerçekten uzaktan da yanına ulaştığınızda da çok görkemli bir yapıt. New York‘daki özgürlük Heykelinin 93 m, Rio de Janerio‘da ki Kurtarıcı İsa Heykelinin 38 m olduğunu hatırlatırsak bu size bir fikir verebilir. Bir de Özgürlük Heykelinden farklı olarak bu heykel hemen yanınızdan yükseliyor.
Sovyetlerin Hitler zaferi sonrasında yapılan Anıtta bir elinde 16 m uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında bir kılıç diğer elinde 13×8 m genişliğinde üzerinde SSCB arması bulunan bir kalkan var. Şehir manzarası için Heykelin üzerine çıkılabiliyor (300 UAH).
Bu önemli müzenin pazartesi kapalı olduğunu planlarınızda göz önünde bulundurmalısınız. Müzede fotoğraf makinası ile fotoğraf çekmek yasak ama cep telefonuyla fotoğraf çekmek serbest.
Pirogovo Açık Hava Müzesi
Eğer Kiev seyahatiniz boyunca merkezden uzaklaşıp daha çok yerli halkın köy yaşantısını görmek isterseniz Pirogovo Açık Hava Müzesi‘ni gezebilirsiniz. Biz gidemedik ama birçok blogda tavsiye diliyor.
Fine family
Fine family
Kiev genel olarak çok fazla alternatifin bulunduğu bir şehir. Ekonomik mekanlardan lüks mekanlara kadar ne isterseniz var. Biz rastgele gözümüze hoş görünen yerlerde bazı yemekler yedik ama çok özel olmadıkları için extra yazmıyoruz. Bu tip yerleri siz de kolayca bulabilirsiniz. Çok beğendiğimiz üç mekan ise altta.
Kiev Whisky Corner
Burası bir miktar fiyatlı ve biraz üst seviye bir restoran. Ama servisiyle ve lezzetleriyle kesinlikle karşılığını veriyor. Ağırlıklı olarak Steak yapıyorlar.
Kiev Cherry Drunk
Lviv’de de birçok şubesi olan Cherry Drunk sıcak ve soğuk Vişne Likörü içebileceğiniz bir yer. İster ayak üstü birşeyler için isterseniz de bizim gibi ara sıra alıp yola devam edin. Kiev’de biz Andreas Yokuşunun altında rastladık bu mekana.
Kiev Fine family
Makul fiyatlı ama çok lezzetli kahvaltı ve yemekleri olan Fine Family bizim taktirimizi kazandı. Buraya iki defa geldik ve her defasında çok memnun ayrıldık.
Kiev Gezilecek Yerler, Kiev Görülecek Yerler, Kiev e nasıl gidilir, Kiev de ulaşım, Kiev de ne yapılır, Kiev de ne yenir gibi sorularınızın cevabını bu Kiev Gezi Rehberi yazımızda vermeye çalıştık.
Lviv Gezi Rehberimizi de okumalısınız.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.
harika anlatılmış teşekkürler, gitmiş kadar oldum??
Çok teşekkürler ☺️