Moskova

Moskova Nehrinin içerisinden geçtiği 13 milyonluk (resmi verilere göre 11 milyon) Moskova şehri; bir zamanların soğuk savaş yıllarının simgesi, bir yandan soğuk bir yüze bir yandan da gerçekten görkemi ile sizi etkileyen bir şehir. Ağırlıklı olarak Ortodoks olan Rusya’nın başkenti Moskova sanılanın aksine çok çok zengin bir o kadar da pahalı bir şehir. Sokaklarda başka bir şehirde göremeyeceğiniz kadar Bentley, Rolls Royce, Maybach, Lexus görmeniz mümkün.

”Asla uyumayan şehir” Moskova’nın gece hayatı da bu unvana yakışır düzeyde. Araç markalarına paralel 1 kişi 150-200 dolar ödemeniz gereken restaurantlar çok olağan. Rusya’nın dışa açılan kapısı olması için tasarlanan eski başkent St.Petersburg’dan farklı olarak Moskova daha çok Moskova’lı için. Burada her şey daha fazla, insanlar daha güzel, daha şık, hayat daha hızlı.

Ne Zaman Gidilir

Kış aylarının -20-30’larda seyrettiği Moskova yazın bile en fazla 20 dereceleri çok ender 30 dereceleri görebilmekte. Kolay bir gezi için yaz aylarını seçmenizi önermekle birlikte gerçek Moskova’yı görmek istiyorsanız kışın da gidebilirsiniz. THY’nın  düzenli seferleri ile ulaşabilir ya da daha uygun havayolları arayabilirsiniz

“Seyahat etmek evrim geçirmektir”

Pierre Bernardo

Burada en büyük sorun kril alfabesi kullanılıyor olması gerçekten çok zor ve turist için sıkıntı yaratıyor. Yan yana yazılan 6-7 sessiz harf ile kurulan kelimeleri görünce anlıyorsunuz zorluğu.

Moskova’da geçerli para birimi ruble. Yaklaşık 36-37 ruble 1 euro ederken 24-25 ruble 1 dolar ediyor. Etiketlerdeki rublenin TL olarak karşılığını bulmanın pratik yolu rubleden 1 sıfır atıp 2 ye bölmek (yani 20’de biri) Örnek: 360 rublelik bir fiyat için 360 dan 1 sıfır kaldırın: 36, bu rakamı 2 ye bölün: 18 işte size TL. Güncelleme: 2018 için artık 100 ruble artık 26 TL ediyor. Rublenin 10, 50, 100, 500, ve 5000’lik banknotları var. Ülkede yabancı para birimleri ile nakit işlem yapılmıyor. Neredeyse tüm işletmeler kredi kartı kabul ediyor.

Nasıl Gidilir

Moskova Domodedovo Havaalanı’ndan şehire ulaşmak için 4 alternatifiniz var

Aeroexpress Train ile 150 ruble karşılığında 40-50 dakikada,

Commuter Train ile 72 ruble karşılığında 1 saat 10 dakikada,

Express Otobüs’lerle 60 rubleye 30 dakikada,

En son olarak özel transfer şirketleri ile kişi başı 54 dolardan başlayan fiyatlarla servis veren firmalardan rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım

Şehre ulaştıktan sonra istediğiniz her yere metro ile ulaşabilirsiniz. Moskova Paris ve Londra ile birlikte Dünyanın en geniş metro ağına sahip şehirlerinden. Toplam 12 hattın bulunduğu Moskova Metrosu’nda her hattın kendine ait ismi ve rengi bulunmakta. Hatlar genellikle Moskova’nın dışından merkezine doğru yönlenmiş. Sadece çember isimli -ring- hattı (20 km) tüm diğer hatları keserek transfer hattı gibi kullanılmasını sağlamış. Ayrıca hattın ismi ve istasyonların isimleri yolculuk sırasında anons edilmekte. Anonsu yapan kişi erkek ise bindiğiniz trenin yönü Moskova’nın merkezine doğru gidiyor, kadın ise merkezden dışarı doğru gidiyor anlamı taşımakta. Ring hattı için erkek anons sesi saat yönünde, kadın anons sesi saatin ters yönünde yol aldığınızı göstermekte. Ayrıca tüm metro sisteminin neredeyse tamamı yer altında kurulmuş. Sadece 1, 2 ve 4 numaralı hatlar Moskova Nehri’ni köprüyle geçmekte ve yeryüzüne çıkmakta. Saat sabah 05.30 ile gece 01.00 arasında toplam 19,5 saat aralıksız çalışan Moskova Metrosu, yoğun saatlerde 90 saniye aralıklı seferler yapmakta.

İstasyon isimleri hem kril hem latin harfleriyle yazılmış Moskova metro haritası için tıklayın.

Dünyanın birçok yerindeki metrolar gibi Moskova metrosunda da normal bilet alma işle çok çok azalmış durumda. Elektronik bilekli, akıllı telefon ile geçiş ya da Troika Card ile metroyu kullanabiliyorsunuz.

Troika Card

Tek yön 35 ruble yaklaşık 0,6 USD. 90 dakika içerisinde ayrı bir kullanımınız olursa 17 rubleye iniyor ücret. Troika Card’ı makişnalardan ya da metrodaki gişelerden alabiliyorsunuz. Troika Card’a en fazla 3.000 ruble yüklüyor ve Moskova’yı terk ederken kullanmadığınız kredilerin parasını geri alabiliyorsunuz. Ancak bu geri ödeme sadece Metro Service center’lardan yapılyor adresleri şu şekilde; Ulitsa 1905 Goda street, 25 ya da Staraya Basmanaya Street, 20 bld.

United (Yediny) Card

United (Yediny) Card adı verilen kırmızı bir kart daha var. Bu kart 1,2,20,40 ve 60’lık şekilde satılıyor. Bu kartta sayı arttıkça tek gidiş creti göreceli olarak düşüyor. Mesela en ucuza 60’lık kart geliyor ama kullanmadıklarınızın iadesi yok. Her şekilde bu kart Troika karttan pahalıya geliyor. 1 ve 2 gidişlik kartlar 5 gün geçerliyken diğerleri 90 gün geçerli.

Daily Ticket

Özellikle daha kısa süre Moskova’da bulunacak turistlere yönelik olan günlük kart ise 210 ruble (1 gün), 400 ruble (3 gün), 800 ruble (7 gün) şeklinde geçerli. Bu bileti de diğerleri gibi metrodaki Kiosklardan alabiliyorsunuz.

90 minute ticket

Bu kart da 90 dakika boyunca tüm araçlarda geçerli. 1’lik 65 ruble, 2’lik 130 ruble, 60’lık 2.650 ruble şeklinde satılıyor. Bu kart da metro kiosklarından temin edilebiliyor.

Smart pay

Samsung’un Samsung Pay ve Apple’ın Apple Pay ödeme uygulamaları ile ödeme yapıp geçebiliyorsunuz. Ancak iki sistem de ülkemizde henüz geçerli değil.

Jewelry

Son zamanlarda çıkan içerisnde mikroçip olan mavi bir bilezik yada anahtarlık ile de ödem yapıp geçebiliyorsunuz. Fiyatlar Troika ile aynı. Turistlerden daha çok Moskovalılara yönelik bir sistem bu.

Şehir içi ulaşımı için metroya bir alternatif de “Çasnik” denilen taksiler. Yol üzerinde elinizi kaldırırsanız içerisinde sadece sürücü olan araçlar ücret karşılığı sizi istediğiniz yere götürecektir. Gideceğiniz yeri söylemeniz ve ücret konusunda pencereden araca binmeden anlaşmanız gerekir fiyatta anlaşamazsanız ya da gideceğiniz yer o kişiye ters ise bir sonraki araç sizi bekliyor olacaktır. Hatta öndeki araç dursa bile 2-3 araç anlaşamama ihtimalinize karşı arka arkaya duruyor. Gideceğiniz yere göre değişmekle birlikte 200-400 ruble aralığı genelde normal. Bu ulaşım şekli bize garip gelse de çok güvenli ve kolaydır sadece güvenlik açısından içerisinde sürücü haricinde başkasının olduğu araçlara binmeyin. Damalı taksiler sokaklarda pek dolaşmaz telefon ile çağrılır ve oldukça pahalıdır.

Size tavsiyemiz eğer imkanınız varsa dil zorluğu nedeni ile sizi birisinin karşılamasını sağlamak. Birçok otel bu konuda ücreti karşılığında size yardımcı olacaktır.

Nereler Gezilir

Kremlin

Eğer Moskova’da 1 gününüz varsa zaten çok fazla alternatifiniz yok demektir: o günü Kremlin ve Kızıl Meydan da geçireceksiniz. Bu günkü rotamızın haritası için tıklayın.

Kremlin’e giriş Alexander Bahçeleri’nin hemen yanındaki “Kutsal Üçleme Kulesinden” yapılıyor. Yaklaşık 45 dakikalık bir sıra beklemeniz girişte sırt çantasına izin olmadığı için merdivenlerin altındaki emanete çanta büyüklüğüne göre 40-80 ruble vererek bırakmanız gerekiyor. Kremline giriş ise 300 ruble.

Kremlin’e girişte sol tarafta kalan binalar ziyarete kapalı olan ve halen hükümet binaları olarak kullanılan binalar sola doğru gitmeyiniz zaten gitmeniz durumunda uyarılacaksınız.

Kremlin içerisinde saat 10:00-11:30 / 12:00-13:30 / 14:30-16:00 / 16:30-18:00 arasında ziyarete açık olan toprak-beyaz renkli Orujeynava Palata (Devlet Silahhanesi) ile başlayabilirsiniz. Buranın biletini her zaman satmıyorlar ya da rehberli tur gerektirebiliyor. Dokuz salonda değerli taşlarla süslenmiş gömlekler, eğerler, silahlar ve saltanat arabalarını görebilirsiniz. Ayrıca Büyük Katarinanın taç giyme elbisesi de burada sergileniyor.

Hemen buranın yanında Almaznıy Fond (Elmas Hazineliği) görülebilir. Karanlıkta bile parlayabilen dünyanın en büyük safiri (258.5 karat) burada. Buradan Sabornaya Ploşad’a (Katedraller Meydanı) geçerseniz 9 soğan kubbeli Meryem’e Müjde Katedrali ve alınlıklarında deniz kabuğu işlemeleri bulunan Başmelek Katedrali sizi karşılar ve ihtişamları ile etkiler. Hemen arkasında Fasetalı Saray, Büyük Ivan Çan Kulesi , Çar topu, Çar Çanı var. Çar Çanı 200 tonluk ağırlığı ile dünyanın en ağır çanı olması amacı ile yapılmış ama kalıbında soğuma aşamasında iken çıkan büyük bir yangını söndüren itfaiyenin iyi niyetli bir soğutma düşüncesi sonucu çan çatlamış ve bir parçası kırılmış. Kırılan parça şu anda çanın yanında durmakta yani çan hiç çalınamamış. Bu arada Çar kelimesi Ceasar’ın kısaltılmasından geliyor. Çar topunun arkasında beş gümüş kubbeli “Oniki Havari Katedrali” Çar Topu ile aynı fotoğraf karesine girecektir. Yine hemen yakında Uspenskiy Sabor (Göğe Yükseliş Katedrali) görülmeli. Kremlin Sarayı ise ziyarete kapalı.

Artık Kızıl Meydan’a (Krasnaya Ploşad) geçebilirsiniz; Rusçada Krasnaya güzel ve kırmızı anlamlarına geliyor. Krasnaya Ploşad’ın tarihçesine kısaca bakarsak: başlangıçta Pazar Yeri olarak kurulan meydan zamanla gelişen yapılarla gösteri alanına dönüşmüş. 1917 yılında işçi kanlarının döküldüğü meydan 1990’larda trafiğe kapatılmış ve Stalin tarafından yıkılan Diriliş Kapısı ve Küçük Kazan Katedrali yeniden inşa edilmiş. Eğer biraz veya çok yorulduysanız Kızıl Meydan’a bakan Gum’a girmelisiniz. Her gün 10:00-22:00 arasında açık olan 3 katlı bu tarihi çarşı mermerleri, köprülerinde kullanılan ferforjeleri ve cam çatısı ile etkileyici. Yemek molası için 300 ruble civarına bir şeyler atıştırabileceğiniz Cafeler mevcut.

Gum’da bir mola verip dinlendiyseniz ve saat 13:00’i geçmediyse Kızıl Meydan’ın diğer cephesindeki Mavzoley Lenina’ya (Lenin Mozolesi) girmelisiniz. Burası saat 10:00-13:00 arası ziyarete açık  ve çanta ve cep telefonu ile girilmiyor. 40-80 ruble arası bir ücret karşılığında karşıdaki binaya bırakılıyor. Burada uzun bir kuyruk oluyor genelde. 1924 yılında ölen Lenin’in mumyalanmış vücudu Kremlin’de görülmesi gereken bir olay. Kızıl ve siyah renkli ural granitinden alçak bir piramit şeklindeki yapıya girerken sıkı bir aramadan geçiriliyorsunuz ve içeride tam bir sessizlik şart. Etrafında 1 tur atılarak çıkılıyor duraksamak bile yok. Bu sergilemenin çok benzerini Vietnam’da Ho Chi Minh City‘de Ho Amca için gördük.

Eğer hala vaktiniz ve haliniz varsa Kızıl Meydan’ın 3. cephesinde yer alan Gasudarstvenniy İstoriçeskiy Muzey (Devlet Tarih Müzesi) ziyareti hak ediyor. Burası da hafta içi ve cumartesi saat 10:00-18:00 pazar ise saat 10:00-20:00 arası açık. 17.yy dan kalma kremitten yapılan bu devasa yapıda Mamutlardan 20. YY’a kadar olan dönemlerden 5 milyon obje sergileniyor. Kızıl Meydan’da son durağınız “daha çok zaman ayırın diye son durağınız diyoruz” ama belki de ilk durağınız: bu meydanın 4. cephesine açılan Sabor Vasili Blajennava (Aziz Vasili Katedrali) olmalı. Esas adı “Meryem Ananın Şefaati Katedrali” olan bu Katedralin renkli soğan kubbeleri Kremlin denince aklımıza gelen fotoğrafa ait sanki. Bu Katedral IV. Ivan’ın sınırlarını Hazar’a kadar genişleten zaferi sonrası bu zaferi kutlamak amacı ile yapılmış. Bu katedral o kadar gösterişli ki önünden uzun süre ayrılamayacaksınız. Her böyle yapının bir hihayesi vardır ya; Korkunç Ivan’ın aynısını tekrar yapamaması için mimarının gözlerini oydurduğu yaygın bir söylenti.

Rusya Ortodoks bir ülke; Kiliselerin haçlarının alt kısmındaki küçük çentikten ve kilisede Katoliklerinki gibi sıralar olmamasından Ortodoks kilisesi olduğunu ayırabilirsiniz. Ortodokslarda da genelde İslamda olduğu gibi kadınlar başlarını örterek kiliseye girerler. Secdeye gelmelerinden resimleri ve objeleri öpmelerinden diğer hristiyanlara oranla daha dindar olmaları hemen dikkat çeker. Son olarak çok önemli olmamakla beraber Kremlinin Kızıl Meydan’ın ters tarafında kalan (Devlet Silahhanesi tarafında) Biblioteka İmeni Lenina (Lenin Kütüphanesi) özel ilgisi olanların uğraması gerekli bir yer. Art Deco’nun Antik dönem heykelleriyle bir arada kullanıldığı bina Kütüphaneye ilgisi olmayanların bile dikkatini çekiyor.

Kremlin ve Kızıl Meydan bittiyse artık çok yoruldunuz demektir. Kremlinin arka bahçesinde boylu boyunca uzanan “Aleksander Bahçeleri”ne geçebilir tüm Moskova halkı gibi elinize içecek bir şeyler alıp çimlerde dinlenebilirsiniz. Bu bahçe ile kremlin duvarına komşu olan 1941 yılındaki Hitler saldırısına karşı kenti savunanlar anısına yapılan “Meçhul Asker Anıtı” biraz dinlenmeden sonra sizi bekliyor. Buradaki hiç sönmeyen ateşin önünde fotoğraf çektirebilirsiniz.

Kremlin’deyken yemek alternatifleri

Ucuz bir şeyler atıştırmak isterseniz “blimi”ler sizi bekliyor. Sokaklarda büfeler de veya birçok yerde şubesi olan “Tepemok”lar da bulabilirsiniz. Tam Kızıl Meydanda yok tabii ki ama Meydana açılan uzun bulvar olan Tverskaya üzerinde bulabilirsiniz. Bizdeki Krep’in bir benzeri olan “blimi”ler tatlı ya da tuzlu isteğe göre hazırlanabiliyor. Tepemok’larda (okunuşu teremok) İngilizce menü isteyebilirsiniz (angliski menü demeniz gerekir) Fiyatlar 60-100 ruble arası.

Daha iyi yemek alternatifleri isterseniz:

Kızıl Meydan’a açılan caddelerden biri olan Nikolskaya Ulitsa üzerindeki Slavyanskiy Fkus (Nikolskaya Ulitsa no:17) ilginizi çekebilir: bir akşam ve güzel yemekleri burada bulabilirsiniz. (250 rubleden başlar)

Aynı cadde üzerinde (no:5) Drova 24 saat açık bir mekan. Dilediğiniz kadar suşi: 550 ruble, ulusal spesiyaller 350 ruble, alakart 350 ruble.

Kremlinin Kızıl Meydan’a göre ters tarafında kalan iki büyük caddeden biri olan Mahovaya Ulitsa üzerinde yer alan (no:7) Kafe Krem’L özellikle İtalyan yemeklerinin yenebileceği çok iyi bir seçim (350 Rubleden başlar).

İki büyük caddeden diğeri olan Manejnaya Ulitsa üzerindeki U Şveyka hergün 11:00-22:00 arası hizmet verir. Özellikle domuz eti, patates çorbası ve sosis-patates kızartması tavsiye edilir (350 rubleden 3.500 rubleye kadar).

Bu güne Kremlin’i ortaya alan Moskova’nın iki halkasından iç halkasının içerisinde yer alan Kremlin’i çevreleyen caddeyi gezmenizi öneriyoruz. Bu rotamızın haritası için tıklayın. Metro ile “Çitsiye Prudy” ya da “Turgenevskaya” istasyonlarına varırsanız başlangıç noktamız buralara yakın mesafedeki “Çistoprudniy Bulvar”. Buradan yukarı doğru tura başlıyoruz mağazalara takılmama durumunda 4 saatlik bir tur. Başlangıç yaptığımız Bulvar “Duru Gölcükler” anlamına geliyor. Yazın dolaşılacak, kışın kayılacak yıl boyunca çocukların oyun yeri. Arkhangelskiy per. sokağına küçük bir giriş yaparsanız (100m) burada Menşikov Kulesi’ni görebilirsiniz. Tepesindeki Külahı ve saati yıldırım düşmesi sonucu parçalanmış geriye zarif barok kulesi kalmış. Yaldızlı iç mekan daha sofu dindarların ibadet yeri. Devam ederek Çitsiye Prudy istasyonundan geçiyoruz, bu meydanda oyun yazarı ve diplomat Aleksander Griboyedov’un anıtı görülebilir. Bu meydana açılan sokaklardan biri olan Miyasnitskaya ul. sokağı zerinde Çaya-Kofi Magazin (Çay Kahve Salonu) mutlaka görülmeli. Burası 1896 yılında Çin büyükelçişinin Moskova ziyareti için tüccar Pevlov tarafından tasarlanan çay dükkanı. Her yana koyulmuş pagodalar, ejderhalar, Çin İmparatorluğundan görünümler ile şaşkınlık verici popüler bir mekan. Devamında Turgenevskaya metro istasyonuna yakın bölgede Lukoil Gökdelenleri şehrin modern yüzünden bir kesiti. Gökdelen ilgi çekici olmasa da aynalı camlarına karşı cepheden yansıyan Barok binalar güzel bir görünüm oluşturuyor. Petrovskiy Bulvarı başlamadan sola Neglinnkaya ul. sokağına saparsanız burayı kesen sokaklardan Sandunovskiy per. üzerinde bulunan Sandunovski Bani (Sandunovski Banyoları) mutlaka yapılması gereken bir aktivite (genel giriş 500-700 ruble, özel odalar 1200 ruble, saat 10:00-22:00 arası açık,  Burası şehrin en eski ve en lüks banyosu (hamamı) tavsiye ederiz. Yol üzerinde çok sayıda tarihi bina ve eseri görerek (Nativity Manastırı, Sergei Krapivnika Kilisesi vs..) Petrovskiy Bulvarı’nın sonunda Vissoka-Petrovskiy Manastırı’na ulaşırsınız. Burası saat 10:00-17:00 arası açık. Mütevazı girişin arkasında 6 adet rengarenk kilisenin yükseldiği saray-bahçe karışımı kompleks karşılar sizi (girişi ul.petrovka üzerindedir).  Buranın hemen karşısında Strastnoy Bulvarı’nın başında Hermitage Bahçesi yer alır. Burada biraz dinlenebilirisiniz. Buradan yoğun bir meydan olan Puşkinskaya’ya giriyorsunuz. Bu meydanı Tverskoy bulvarı takip eder.Bu bulvar üzerinde Cafe Pushkin ve Gorsky Moscow Art Tiyatrosu, Pushkin Drama Tiyatrosu ziyaret edilerek (veya pas geçilerek) Moskova’nın en güzel meydanlarından Nikitskie Meydanı’na varılır. Köşede Rotunda Çeşmesi görülmelidir. Turunuza Nikitsky Bulvarı ile devam etmeden önce ul.mal.Nikitskaya’ya girerek Muzey-Kvartra Gorkava’ya (Gorki’nin Evi) görülebilir. Art Nouveau tarzında yapılmış bu yapı çiçekli ön cephesi mizah ve lüks unsurları taşıyan yapısı ile sıra dışıdır. Nikitsky Bulvar’ından aşağı doğru inerek yol üzerinde Feodor Studit Kilisesi’ni, Oriental Sanatlar Müzesi’ni ve Gogol Anı Evini görebilirsiniz. Nikitsky Bulvarı kalabalık Arbatskiy Bulvarı ile sonlanır. Burada Dom Drujbi (Dostluk Evi) ilginizi çekebilir. Buradan Moskova nehrine doğru inmeye devam ediyoruz; yolda: Savunma Bakanlığı, Boris & Gleb Şapeli, Apostle Phillip Kilisesi görülebilir. Turun sonu nehir kenarında Kurtarıcı İsa katedralinde (Hram Hrista Spasitelya) Esas Katedral 1931 de Stalin tarafından inanılmaz bir kültürel soykırım hareketi ile yapılması düşünülen “Sovyetler Sarayı” na yer açmak için havaya uçurularak yerle bir edildiği için yerine yeniden yapılan Katedral çok ihtişamlı bir 1997 de bitirilmiştir. (hergün 10:00-17:00 arası gezilebilir, tepesinden şehir izlenebilir) Aynı anda 10.000 kişinin ibadet edebileceği kadar büyük olan bu Katedrali mutlaka görmelisiniz (Tüm bu tur uzun gelirse direkt buraya gidin) Bu Katerali hemen arkasında (Valhonka ul. No 12) Muzey İmeni Puşkina (Puşkin Müzesi) yer alır (hergün 10:00-18:00 arası açık)

İkiye ayrılmış müzenin diğer kısmı “Tretyakov Sanat Galerisi” olarak görülebilir. Şehrin en önemli sanat koleksiyonu Puşkin Müzesi ve “Tretyakov sanat Galerisi”dir.

Moskova’daki gezileriniz esnasında “Stalin’in Yedi Kızkardeşi” olarak anılan gotik tarzda yapılmış 7 adet şehrin değişik yerlerine yayılmış aynı yapı dikkatinizi çekecek (resimlerde var) Bunlar Stalin tarafından 1940-1950 yılları arasında yaptırılmış ve her biri ayrı amaçla kullanılıyor; bir tanesi şehrin tek tepesinde kurulu olan 240 metrelik kulesi ile “Moskova Üniversitesi” ’dir…Üniversitenin de bulunduğu bu tepeden şehrin panoramasını izlemek mümkün..

Önemli bir gezi rotası da Kiliseler şeklinde yapılabilir Moskova’da. Bu gezi rotamız için tıklayın. Başlangıç noktası Kremlin’e göre nehrin karşı tarafında kalan Novokuznetskaya metro istasyonu yakınındaki Pyatnitskaya Ulitsa caddesi 26 numaradaki “St.Clements Kilisesi”. Bu kilise 1740 da yapılmış ve barok mimarinin bir yansımasıdır. Cadde üzerinde odootvodony kanalı doğrultusunda yürüyün ve sol kolda kalan “Mikail ve Fyodor Kilisesi” ile “John the Baptist Kilisesi” arasından girin. İki kilise de 1700’lü dönemlerdedir. Yolun devamında Ul.Bolshaya’dan karşıya geçin 2.Kadashevsky sokağını takip edin bu sokak sizi1. Kadashevsky sokağına çıkarır tam o köşede Resurrection Church in Kadashi vardır. Oradan sola dönün yolun sonunda 3.Kadashevksy den tekrar sola dönerek tekrar Ul. Bolshaya ‘ya çıkın. Bu cadde üzerinde aşağı doğru inerken sırası ile “Virgin of Consolation of All Sorrows” , “Church of St. Nicholas in Phyzi” , “SS Martha and Mary Convent” ve “ St Catherina Church” ü görün son kiliseden Pogoleresky per.’den sağa dönerek ul. Bolshaya Polyankayı geçin ve 1. Spasonalivkovsky per’den devam edin ul. Bol. Yakimankaya’dan sola döndüğünüzde turun son kilisesi olan “Church of St. John the Warrior” görülür.

Moskova’da metro başlında başına bir olaydır. Savaş anında sığınak da olabilmesi amacı ile yapılan metro sistemi indiği derinlik ile sizi şaşırtır. İş giriş ve çıkış saatlerinde daha fazla olmak üzere metro devamlı yoğundur. Her an için bir Moskova da şehrin üstündeki kadar insan şehrin altında dolaşır diyebiliriz. Yerin çok altına inan hatlar birçok yerde birbirleri ile kesişir. Bu hıza rağmen bir çok insan yürüyen merdivenlerde bile koşarcasına hareket eder. Bu yüzden merdivende sağda durup soldan geçenlere izin vermelisiniz (bunun hayatın daha yavaş olduğu St. Petersburg da gerekmediğini göreceksiniz) Metro istasyonlarının bazıları yapım tekniği, süslemeleri ile diğerlerinden ayrılır ve mutlaka görülmelidir. Bu istasyınların hangileri olduğuna dair bir harita ve yazı aşağıda bulacaksınız. İstasyonlarda fotoğraf çekmenizi önereceğim ama tripod kullanarak fotoğraf çekmek yasak bazı istasyonlarda görevliler tripodsuz fotoğraf konusunda bile sıkıntı çıkarıyorlar. Ben tümünde çektim görevliler yanıma geldiğinde Türkçe konuştum onlar beni, ben onları anlamadım…

Moskova metro sisteminin gezilemeyecek kadar sayıda istasyonu vardır. Bu açıdan en önemlileri en görkemlileri gezmenizde onlara vakit ayırmanızda fayda var. Komsomolskaya durağı başlamak için iyi bir nokta (2 adet Komsomolskaya durağı var bizim bahsettiğimiz Sokolnicheskaya hattı, 5 nolu hat, üzerinde olan) Bu görkemli durak yapımında emeği olan genç işçilerden ismini alır ve yüksek tavanlarında askeri kahramanlar resmedilir. 2. durak Prospekt Mira: Bu istasyonun altın işlemeli beyaz porselenler ile yapılan dekorasyonu göz alıcıdır. Meyva toplayan çifçiler ve kitap okuyan çocuklar figüre edilmiştir. Sonraki durak olan Novoslobodskaya ise Art Nouveau tarzında yapılmıştır. İşçiler, çiftçilerin resimleri arasından Lenin’i tanıyabilirisiniz. Belorusskaya durağında da yine aynı figürler tavandaki mosaiktedir. Sonraki durak Krasnopresnenskaya kırmızı-beyaz mermerleri ile göze çarpar. Kievskaya da ise tavanlar nedeni ile boynunuz ağrıyacak. Bu duraktaki figürler Rusya-Ukrayna birlikteliği ve kültür ortaklığını simgeler. Kievskaya durağından sonra Pl.Revolutsiy yönüne giden hat için (3.hat) tren değiştirmeniz gerekiyor. Ploshchad Revolyutsiy durağı en etkileyicilerden birisi. Burada yine hat değiştirerek (2.hat) Teatralnaya istasyonuna geçmenizi öneririz. Bu istasyon Lenin’in sağ kolu “Ploshchad Sverdlona” ya adanmıştır. Yine bu hat üzerindeki Mayakovskaya istasyonu ile turu tamamlayabilirsiniz. Bu tur sadece yer altında sıkıcı bir tur gibi görünse de metro yapıları Moskova için çok karakteristiktir. Bu turu ısrarla tavsiye ederiz. Bu turun haritası için tıklayın.

Moskova’daki mimari açıdan öne çıkan yapıları görmek isterseniz buamaçlı da bir tavsiyemiz olacak. Bu gezi rotasının haritası için tıklayın. Mimari yapıları ile öne çıkan evler ve bazı diğer yapıların görülmesi şeklindedir. Evlerin ve yapıların isimlerine harita üzerindeki işaretlere tıklamak sureti ile ulaşılabilinir.

Şehirde dolaşırken dikkat çekecek noktalardan birisi hamile sayısının dolayısı ile çocuk sayısının azlığıdır. Çok fazla evlilik törenine denk geldiğiniz bu ülkede bu sayıya paralel hamile yok.

Moskova’da dolaşırken her yerde normal araçlar içerisinde bekleyen adamlara rastlayacaksınız bu kişiler araçlar makam aracı olmamasına rağmen şofördür. Normal ailelerde bile şoför kullanımı çok yaygındır.

Moskovada bize göre iki tip insan dikkat çeliyordu. Glastnost, Perestroika ve takiben parçalanmadan sonra doğanlar yada bu dönemde büyüyenler ile eski dönemlerde büyüyenler. Birincisi daha yardımsever daha güler yüzlü iken eskinin izlerini taşıyanlar daha hoşgörüsüz daha soğuk ve suratsızlardı.

Diğer durağımız St.Petersburg yazımız için tıklayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN