Mirissa Gezi Rehberi
Mirissa Gezi Rehberi
Sri Lanka’da ilk durağımız Mirissa ama önce biraz ülkeden bahsedelim. Sri Lanka / Maldivler gezimizin ilk ayağı Colombo / Sri Lanka Hint Okyanusunda Hindistanın hemen altında 20 milyon nüfuslu bir ada ülkesi. İnsanı Hintliler gibi oldukça esmer (bazıları zenci kadar) ama Hintliler gibi çıkık gözlü olmadıklarından daha güzel ve yakışıklılar. Eğer siz de Sri Lanka’yı görmek isterseniz ilk geleceğiniz yer mutlaka Colombo olacaktır. Colombo biraz karışık ve bir gezgin için Sri Lanka’da vakit kaybedilmemesi gereken bir yer.
Çünkü bu ülkede yapılacak daha önemli işler var. Bu nedenle Colombo Havalimanına indikten sonra bizi karşılayacak olan şoförümüzle buluştuktan sonra bizi Colombo’daki Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil ve Gangaramaya Tapınaklarına götürdükten sonra Mirissa’ya götürmesini isteyecektik ancak daha önceden de duyduğumuz gibi çok yoğun trafik nedeni ile bu planı uygularsak gece çok geç saatte Mirissa’da olacağımız hesaplayınca bu planı uygulamayıp direkt Mirissa şehrine geçmeye karar verdik. Zaten Mavi Balina gözlemi için ertesi gün 05:00 de kalkacağız daha fazla yorulmamalıyız. Burada bir parantez açarak seçtiğimiz ulaşım yönteminden bahsetmek istiyoruz.
Sri Lanka Ulaşım, konaklama, vize bilgileri Dambulla yazımızda.
Neyse dönelim geziye; genelde Colombo’da kalınmadığı için aynı gün Dambulla, Kandy ya da Mirissa gibi bir yere gitmek durumundasınız havalimanına inince. Eğer toplu taşımı seçmediyseniz taksiler sadece bu yol için 90 USD alıyor zaten. Dönüşle birlikte 180 USD vereceğiniz için 300 USD daha verip devamlı hizmetinizde olan bir araca sahip olmak bu gibi ülkelerde çok önemli bir avantaj.
“Yolculuk bizi kendimize geri getirir.”
Albert Camus
Biz ilk durak ve konaklama yeri olarak tercihimiz Mirissa oldu. Yolumuz yaklaşık 4 saat Colombo’dan. Burayı seçme amacımız Mirissa’nın dünyanın en önemli Mavi Balina gözlem noktası olması. Ertesi gün için bir balina gözlem turuna katılacağız. Sebebi bilinmemekle birlikte dünyanın en büyük canlısı olan Mavi balinalar Sri Lanka’da Mirissa açıklarında bulunuyorlar. Bu gözlem için 30 civarında firma var. Biz Raja & The Whales‘i i seçtik. 6.000 Rs yaklaşık 40 USD bir kişi için. Turlar sabah 06:00’da başlıyor ve balinanın ne zaman görüleceğine göre 5-7 saat devam ediyor.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
Tekne balina bulana kadar devam etmek durumunda çünkü gösteremezse ücretin yarısını iade etmek durumunda verdiği taahhüte göre. Hint Okyanusu oldukça dalgalı sayılır bu nedenle deniz ve dalga ile aranız iyi değilse bu tur size göre değil. Aranız iyi olsa bile mutlaka mide bulantısına karşı ilaç almalısınız. Bunu firma da gönderdiği mail ile önceden ilaç almanızı sizden istiyor.
Mavi Balina Görülmesi neredeyse garantili
Sri Lanka’nın yüksek UV’si nedeni ile şapka, gözlük filan çok önemli tabii ki. Gezi için bizi saat 06:00’da otelimizden tuk tuk adı verilen ufak araçlarla aldılar. Eğer bu tarz ülkelerde bulunduysanız zaten tuk tuk’ları tanırsınız. Ücreti ödeme vs işlerinden sonra tekne saat 07:00’de açıldı. Yaklaşık 1-2 saat sonra çok sayıda yunus ile birlikte ilerlemeye başladık. Saat 10:30 civarı da Mavi Balinalarla karşılaştık. Balinayı görmek çok kolay değil ve her defasında da görülemiyormuş. Balinalar 1 ya da 2 tane olmak üzere yüzeyde 3-6 dk geçirip dibe dalıyor ve 6-15 dk dipte kaldıktan sonra tekrar çıkıyorlar. Biz bu şekilde yaklaşık 6 defa çıkışlarında gözlem yapma şansı bulduk. Ancak bu tekneler yavaş olduğu için balinanın yanına gitmesi vakit alıyor ve o sırada balina tekrar dalışa geçiyor. 2 sene sonra İzlanda gezimizde tekrar balina gözlemi yaptık.
Bu defa tecrübeli olduğumuz için speed boat ile yaptık ve çok daha etkileyici bir deneyim oldu. Bizim bilgimiz yok ama Mirissa Balina Gözlem şirketleri arasında speed boat seçeneği varsa mutlaka speed boat ile yapın balina gözlem turunu. Balinaları hepimiz tanıyoruz tabii ki ama doğal ortamlarında gözlemlemek çok ayrı bir duygu.
Bir çeşit Safari
Bu geziyi biraz Kenya Safari gezilerimize benzettik; balina görülünce bütün tekneler o tarafa doğru hızla yöneliyor. Safari’de de Leopar ya da Arslan varlığında hızla oraya gidiyordu tüm araçlar. Bu güzel anı fotoğraf makinaları, dürbün vs ne varsa bu anı ölümsüzleştirmeye çalıştık ama çok da kolay olmadı bu iş; bir yandan tekne sabit durmuyor bir yandan da tekne tutması olarak ciddi etki altında kaldık. Drone uçurmak için kaptandan izin almıştık ama genel olarak güvenlik açısından hiç uygun şartlar olmadığı için deneme dahi yapmadık.
Mirissa Beach gerçekten görülmeye değer
Öğlen saat 12:30 gibi Mirissa’ya döndük. Tekne bizi oldukça sarstığı için Mirissa Beach’e gidip dinlenmek istedik. Mirissa Beach limana 2-3 km uzaklıkta ama bir tuk tuk ile gitmenizde fayda var çünkü hem hava sıcak hem de yollarda kaldırım olmadığı için güvenli yürümek zor. Mirissa Beach’e vardığınızda plajda çok sayıda restaurant cafe görüyorsunuz. Bunlar aynı zamanda şemsiye ve şezlong da sağlıyorlar. Biz bir tanesini gözümüze kestirdik. Genelde tümünde pizzadan deniz ürünlerine kadar herşey bulunuyor. Tabii ki doğru olan her zaman buralarda deniz ürünü yemek. Kalamar, karides, ton, baracuda vs herşey makul fiyatlara bulunuyor. 2 kişi ortalama 3.000 Rs ödersiniz yemek için.
Sri Lanka ve Surf
Sri Lanka bir Surf Cenneti; büyük dalgaları nedeni ile bir çok turist buraya sadece surf için geliyor. Bir de amatör tarzda yarım surf tahtaları ile yapılıyor. Biz de bunun bize göre olduğuna karar verdik. Daha ilk denememde yaklaşık 150 m uzun bir surf yapınca çok iyi vakit geçireceğimizi düşündük ama ikinci denemede ikimiz de ciddi bir şekilde tahta ile dalganın içine gömülerek fena sayılmayacak bir tehlike atlatarak boardları bir kenara koyduk. Buranın drone açısından uygun olması nedeniyle plajı drone ile görüntüledikten sonra otele döndük ve dinlendik. Bu arada oteli drone ile çekme esnasında drone’u bir Hindistan cevizi ağacına çaktım ve gezi drone görüntüleri açısından 2. gün bitti.
Mirissa’da 10 USD’den 200 USD’ye kadar çok fazla konaklama alternatifi bulunuyor. Otelimizi biraz Mirissa dışında tam okyanus kenarında ve sakin olması nedeni ile seçtik ve çok memnun kaldık. Aracınız olmayacaksa Mirissa merkezinde de çok fazla alternatif mevcut.
İlk akşam otelde yemek yediğimiz için ikinci akşam Mirissa’da bir restaurantta yemeğe karar verdik. Gündüz önünde güneşlendiğimiz restaurantlar masalarını sahile çıkartmışlar ve eşsiz gün batımı ile çok güzel bir ortam yaratıyorlar. Balıklar ülkemizdeki gibi tezgahtan pazarlık usulüne tabii ama fiyatlar genelde çok makul. Garsonumuz Tsunami sonrasında Türkiye’den gönderilen konteyner evlerde kalmış uzun bir düre bu nedenle Türk olduğumuzu öğrenince çok ilgilendi bizimle.
Tamil Gerillaları ve İç Savaş
Türk oluşumuz burada Tsunami yardımı ayrıca Tamil Gerillaları ile yaptıkları ve 2009 yılında sonlanan savaş nedeni ile ilgi çekiyor. Ülkemizdeki PKK sorununun çok benzeri burada da çok uzun yıllar yaşanmış. 2009 yılında çok büyük çatışmalar sonunda örgüt çökertilmiş. Türkiyedeki meselenin evrelerini düşününce burada da sorunun tam bitemeyeceğini kestirmek güç değil. Tamil yakın geçmişte ülkeye çok fazla zarar vermiş; Tamil gerillalarının 1998 yılında Kandy’deki Temple of Tooth Relic‘i nasıl insafsızca bombaladıklarını Kandy ziyaretimizde öğrendik maalesef. Sri Lanka’nın tekrar Tamil’li günlere tekrar girmesi hiç uzak bir ihtimal değil; nitekim Robert “bu aralar ayrı polis ve ayrı yönetim yine istemeye başladılar” diyor. Neyse bu derin konulara girmeyelim ama detaylı bilgi almak isterseniz Google amcaya sorarsınız artık.
Stilt Fishermen’s
Geceyi Mirissa’da geçirdikten sonra ertesi gün Stilt Sri Lanka’n Fishermen olarak bilinen ve bir çubuk üzerinde denizin üzerinde durarak balık tutan kişileri görmek üzere Weligama’ya oradan da bir köprü ile karaya bağlı olan bir adada yer alan Matara Paravi Duwa Temple Budist Tapınağını görmek üzere Matara’ya uğradık. Tapınak gerçekten çok ilginç ve estetik. Adanın tümü Tapınak olarak düzenlenmiş ve her nedense köprünün kara kısmındaki sahil kenarı sevgililerle dolu. Bir şekilde sevenler burayı kendilerine uygun görmüşler.
Stilt Fishermen’ler ise tamamen çok çok özel. Bu balıkçıları daha önce okumuş ve eğer Sri Lanka’ya gelirsek mutlaka görmeliyiz demiştik. Bir sırık üzerinde uzun saatler durarak; ağ, mızrak ve olta ile balık yakalıyorlar. Onları görmek için sahilde biraz mola verdik ve yolumuza devam ettik.
Sonraki durağımız olan Dambulla için yola koyulduk..