Sihizm nedir ?
Sihizm nedir ?
Sihizm’e inanan bir şahsa Sih deniyor. Çoğu Sih Pencap kökenli ve Hindistan‘ın, Pencap eyaletinde yaşıyor. Yine de Sih topluluğu 100’den fazla ulusta ve Dünya’daki her kıtada varlığını sürdürüyor. Sih erkekler ve bazı Sih kadınlar, uzun saçlarını kapayan şekilde sürekli olarak türban takmalarından tanınabilirler. sihizm nedir
Bugün Dünya’da yaklaşık 23 milyon Sih yaşamakta ve bu Sihizmi Dünya’nın en büyük beşinci dini kılıyor. Yaklaşık 20 milyon Sih Hindistan’da, bunun da büyük bir kısmı Pencap eyaletinde yaşıyor. Bu sayı ile Sihizm Hindistan’ın dördüncü büyük dini. sihizm nedir
Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Güney/Doğu Afrika ve ABD’de önemli sayıda Sih bulunuyor. Ayrıca Malezya ve Singapur’da da önemli azınlık olarak mevcutlar.
Her ne kadar genel yapısı itibarıyla İslam ve Hinduizm arasında bir gelenek olsa da Sih geleneğinde İslam ve Hinduizmde görülen hac, oruç ve kurban gibi ibadetler yok. Sihizm nedir
Yine İslam ve Yahudilik gibi inanç sistemlerinde görülen sünnet olma geleneğine de Sihler yer vermiyor. Yine Sihler bazı Hindu geleneklerinde ön plana çıkarılan asketizme, keşişlik yaşantısına, dilenciliğe ve dulların yakılması geleneğine de karşı çıkıyor. Sih dininde alkol, uyuşturucu, sigara vb. materyelleri kullanmak haram. Ayrıca yalan söylemek, dedikodu yapmak ve kibirlenmek de haram olarak kabul ediliyor.
Her Sihin günlük yaşamında yanında beş önemli objeyi taşıması gerekir. Her birinin isimleri Pencabi dilinde K harfiyle başlayan bu objeler 5 K ya da Kakkas olarak biliniyor. Bunlar Keş (saçın uzatılması), Kanga (tarak), Kara (çelik bilezik), Kirpan (hançer) ve Kaça‘dır (alta giyilen bir tür kısa don/şort).
Bu objelerin giyilmesi geleneği Halsa sistemi ile yakından ilgili ve onuncu guru Gobind Singh tarafından sistemleştirilmiş. Sihizm nedir
Batı ülkelerinde Sihlerin Keş ve Kirpan gelenekleri zaman zaman ciddi sorunlar yaşamalarına neden olmakta. Saçın kesilmemesi ya da uzatılmasını dini bir yükümlülük olarak kabul eden Sihler, çocuklarının saçlarını tepeden kapatacak şekilde bir kurdele ile bağlamakta, yetişkinler ise saçın tamamını kapatan bir türban kullanmaktalar.
Bazı işyerleri ve okullarda baş kapatmanın yasak olması gibi uygulamalarda Sihlerin bunlara uymaya zorlanmaları ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kirpan olarak adlandırılan bir hançer taşıma kuralını ise sorun çıkmaması için minyatür bir hançer ile yerine getirmeye çalışmaktalar.
Kakkas çeşitli sembolik anlamlar içermekte. Örneğin saçın uzatılması Tanrı’nın yaratmasındaki mükemmelliğin hatırlanmasını, tarak ise düzen ve intizamı ifade etmekte.
Her Sih tarafından taşınan çelik bilezik Tanrı ile sözleşmeyi/ahdi canlı tutmayı, giyilen beyaz don ise iffet ve aile yaşantısına verilen önemi hatırlatmakta.
Bazı Sihler günlük yaşamlarında Kakkas kuralına tam olarak riayet etmezler. Sahajkari olarak adlandırılan bu kişiler, bu tavırlarına rağmen cemaatin dışında görülmezler. Sih geleneğinde ölen kişilerin cesetinin yakılması geleneği yaygın; fakat nadiren gömme vb. uygulamalarda görülmekte.