Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Tam bir günü alan Niagara (Nayagra okunur) Şelaleleri gezisi bizi çok şaşırttı çünkü biz bir şelale görüp döneceğimizi düşünüyorduk ama karşımıza şelale yerine nerdeyse bir şehir çıktı. Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Horseshoe Şelalesi

10.000 yıl önce Kuzey Kutbu’ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerle oluşan Niagara Şelaleleri; Niagara Boğazı’nın güney ucunda, Kanada’nın Ontario eyaleti ile Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaleti arasındaki sınırı kapsayan üç şelaleden oluşan bir grup.

Horseshoe Falls (Kanada)

Bu üç şelalenin en büyüğü, iki ülkenin uluslararası sınırında yer alan Horseshoe Şelalesi (Atnalı Şelalesi). Aynı zamanda Kanada Şelaleleri olarak da biliniyor. Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Amerikan Şelaleleri ve Bridal Veil Falls (Gelin Duvağı Şelalesi) (Amerika)

Daha küçük olan Amerikan Şelaleleri ve Bridal Veil Falls (Gelin Duvağı Şelalesi) Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmakta. Bridal Veil Şelalesi, Horseshoe Şelalesi’nden Keçi Adası ve American Şelalesi’nden ise küçük bir kara parçası olarak görebileceğiniz Luna Adası ile ayrılıyor ve her iki ada da New York’ta bulunuyor.

Daha büyük olan Horseshoe ise Kanada tarafında bulunuyor. Niagara esasen en yüksek ya da en büyük şelale değil. Şelale yüksekliği ile değil genişliği ile dikkat çekiyor. Horseshoe Şelalesi, 49 metre yüksekliğinde, 790 metre genişliğinde ama buranın Niagara Kasabası ile yarattığı olanaklar ile bir benzeri yok. Biz Victoria Şelalesi ve Iguazu Şelalesi’ni de gördük ama burası bir farklı. Burası adeta bir şehir, buradaki aktivitelere katılarak burada birkaç gün rahatlıkla geçirebilirsiniz.

ABD – Kanada sınırını çizen doğa harikası şelalelerin özellikle Kanada tarafından muhteşem bir görüntüsü var. Bu nedenle Niagara Şelalesi’nin Kanada tarafından ziyareti her zaman daha popüler. Eğer iki ülke için de vizeniz varsa şelalenin ortasında ABD – Kanada sınırı kabul edilen Rainbow Köprüsü’nden ülkeler arası yürüyerek geçmek de mümkün.

Toronto – Niagara Şelalesi arası Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Öncelikle biraz Niagara yolundan bahsedelim çünkü Niagara’ya giden yol çok keyifli bir yol. Önce Grimsby üzerinden geçtik. Burası Niagara yolu üzerinde Toronto’ya 1 saat uzaklıkta çok sevimli bir kasaba.

Prince of Wales Hotel - - Ontario Canada

NIagara On The Lake

Burada biraz turladıktan sonra yine yolumuz üzerinde 40 dk uzaklıktaki Niagara on The Lake adlı kasabaya uğradık. Burası kalbimizi fethetti zaten bu kasaba The Loveliest Towns in Canada  yani Kanada’daki en güzel kasabalar listesinde mutlaka ilk 10 içerisinde kendine yer buluyor. Burada bir gün gezebilir hatta konaklayabilirdik ama maalesef Niagara’ya gitmemiz gerektiği için öğlen yemeğimizi burada yiyip Niagara’ya doğru devam ettik. Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Biz arkadaşımızın aracı ile Toronto’dan Niagara’ya karayolu ile yukarıda anlattığımız şekilde geçtik. Eğer aracınız yoksa (bizce kiralayıp araç ile gitmek de çok mantıklı) Megabus Otobüs Firması’nın, Toronto Union İstasyonu’ndan Niagara Şelalesine günde 5 kez seferi var. Bilet fiyatları tek yön 7 ila 60 dolar arasında ve yolculuk 1 saat 50 dakika sürüyor. Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Alternatif olarak, Toronto Union İstasyonu’ndan Niagara Şelalesi’ne günde 3 kez tren seferi var. Bilet fiyatları 13 ila 19 dolar arasında ve yolculuk 2 saat 16 dakika sürüyor.

Niagara Şelaleleri Aktiviteleri Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Whirlpool Aero Car

Whirlpool Aero Car

Niagara’ya vardığınızda aldığınız biletin kapsamına göre yapabileceğiniz birçok aktivite bulunuyor. İlk aktivite Whirlpool Aero Car oldu. Bu teleferik şeklindeki araçlarla Niagara’nın alt kısmında suyun aniden yön değiştirmesi ile oluşan eşsiz girdapın üzerinde yolculuk yapıyorsunuz.

White Water Walk

White Water Walk

Sonraki aktivitemiz Niagara Şelalesinin azgın sularının yanında yürüdüğümüz White Water Walk oldu. Bi asansörle 70 m aşağıya inerek nehir seviyesine ulaşıyorsunuz.  Bu aktivitede azgın ve yer yer 5 m yüksekliğe ulaşan suların yanında neredeyse sıfır mesafede yürüyor ve o gücü çok yakınınızda hissedebiliyorsunuz.

Table Rock Centre

Table Rock Centre Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Horseshoe Falls’un tam karşısında yer alan ve şelalelerin en iyi görülebildiği alana bu isim veriliyor. Bildiğiniz gibi Niagara Şelalesi Kanada ve Amerika sınırında yer alıyor ama Horseshoe adı verilen kısım Kanada’da olduğu için Kanada kısmı daha popüler. Horseshoe kısmının en iyi göründüğü yer de burası.  Amerika bir şeyin daha iyisini nasıl farklı bir ülkeye kaptırmış anlamadık. Bir Niagara Savaşı çıkartılıp bu kısım alınabilir mesela.

Journey Behind the Falls

Journey Behind the Falls Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Burayı bilete dahil panço şeklindeki yağmurluklarla geziyorsunuz. Önce çok anlamı olmayan bir Multivizyon Gösterisi seyredilen bir odaya alınıyorsunuz. Bizce bu kısım olmasa da olur. Sonra 4D bir ortama giriyorsunuz burada da su püskürterek filan şelale efekti ile bir gösteri daha yapılıyor. Bu kısım da bizim çok ilgimizi çekmedi, bir an önce şelalenin gücünü hissedeceğimiz önce üst sonra alt gözlem katına inmek istedik. Buraya giden yol üzerinde bilgi posterleri, içinden geçtiğiniz koridorların tarihi ve evrimi hakkında harika bir bilgiler yer alıyor. Alt Gözlem katı buz koşulları nedeniyle kapatıldığında kış fiyatları düşüyor.

Neyse, burada Niagara’yı farklı farklı açılardan görüp fotoğrafladıktan sonra şelalenin alt kısmına indik. Journey Behind the Falls adı verilen bu kısım çok çok keyifli. Burada Alt ve Üst kat var, özellikle alt katta şelalenin gücünü çok daha fazla hissediyorsunuz. Burada bir de şelalenin arkasına ulaşılan tüneller var. Bu tünellerde genellikle sıra oluyor. Bu sırayı bekleyip sıra size geldiğinde şelalenin arkasından şelaleye 3-4 metreye kadar yaklaşmış oluyorsunuz ana bu tünellerin betondan yapılmış tüneller olması nedeniyle çok da etkileyici bir tecrübe değil.

İki ayrı tünelin birisine gittikten sonra diğerine bu nedenle gitmedik. Belki de İzlanda‘da doğal ortamında şelalelerin arkasına dolaşabildiğimiz için çıtamız yüksekte olduğu için bizi çok etkilememiş olabilir çünkü ziyaretçiler buraya girebilmek için çok hevesliydi.

Neredeyse tamamen ıslandığınız bu aktivitede size önceden dağıtılan yağmurlukları giyiyorsunuz ama bu tabii pek fayda etmiyor. Biz önceden hazırlıklıydık. Öncelikle ayakkabı değil terlik ve bermuda giydik. Kendi iyi korunaklı yağmurluklarımızı da giydik. Öyle bir su spreyi var ki iliklerinize kadar ıslanıyorsunuz.

Niagara Şelalelerini ne zaman görmeye gitmeniz gerektiği de oldukça önemli. Biz Haziran ayında oradaydık ve idealdi. Ocak, Şubat aylarında şelale donabiliyor donmasa bile gezilemeyecek kadar soğuk oluyor.

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Maid of The Mist ve Niagara City Cruises

Maid of The Mist ve Niagara City Cruises

Niagara Şelalesi’nde kaçırmamanız gereken bir cazibe merkezi varsa, o da şelalenin dibine yapılan efsanevi tekne yolculuğu. Bu geziyi Kanada tarafında Niagara City Cruises firması, Amerika tarafında Maid of the Mist ile yapıyorsunuz ve ikisi de aynı noktalara götürüyor. At nalı şeklindeki Kanada şelalelerinin tabanına yaklaşmadan önce sizi Amerikan Şelaleleri ve Bridal Veil Şelaleleri’ne götürüyorlar, daha sonra Horseshoe’ya yaklaşınca muhteşem gücü, gürleyen suyu ve güçlü şelalelerin şaşırtıcı sisini tüm yönleriyle deneyimlliyorsunuz. Burada size verilen yağmurlukları kullansanız da iliklerinize kadar ıslanacaksınız. Bu nedenle çıkışta üzerinizi değiştirmek için yedek kıyafetleriniz olmalı.

20 dakika süren Kanada tarafı tekne turuna bilet (33,5 CAD) almak için tıklayın

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

The Tunnel At The Niagara Parks Power Station

The Tunnel At The Niagara Parks Power Station

Hem Amerika hem de Kanada Niagara’dan elektrik de üretiyor. Bu kısım da turistik olarak gezilebiliyor ve bu kısmın adı The Tunnel At The Niagara Parks Power Station Niagara Parks Elektrik Santrali koridorlarının 50 metre altında 600 metre uzunluğundaki bu olağanüstü tünelin yalnızca fenerler, ilkel dinamit, kazma ve küreklerle nasıl kazıldığını bu aktivitede öğreniyorsunuz. Ardından nehrin kenarındaki yeni gözlem güvertesine çıkılıyor.

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Skylon Tower

Skylon Tower Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Toronto‘daki CN Kulesi‘nin daha küçük bir versiyonunu andıran Skylon Tower, şelalelerin izleneceği en iyi noktalardan biri ve açık bir günde 100 kilometreye kadar çevrenin muhteşem manzarasını sunuyor. Kulede, ziyaretçilerin 236 metrelik zirveye bir dakikadan kısa sürede taşınmasını sağlayan üç cam duvarlı asansör bulunmakta. Biz akşam yemeğimizi burada yedik, bu sayede hem şelaleyi tepeden görebildik hem de gece ışıklandırmasını ve havai fişek gösterisini zileyebildik.

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Falls by the Night

Falls by the Night Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Gece Işıklandırması ve havai Fişek Gösterisi. Şelaleler her akşam saat 20.30’dan itibaren gece yarısına kadar gökkuşağı renkleriyle aydınlanıyor.

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Falls by the Night

Ayrıca yüksek sezonda (mayıs ortası ile ekim ortası arası) her gün saat 22:00’de, düşük sezonda ise Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Havai Fişek Gösterisi yapılıyor. Bu gösteriyi bizim gibi Skylon Tower’dan yada Horseshoe Falls’un tam kaşısındaki Table Rock Center’dan izleyebilirisiniz.

Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Niagara Skywheel

Niagara Skywheel Niagara Şelaleleri Gezi Rehberi

Şelaleyi ve Niagara City’i yukarıdan görmenin bir yolu da Niagara Dönmedolabı. Şelalelerin ve ötesinin nefes kesen manzarası eşliğinde eşsiz deneyim isterseniz dönmedolap tam size göre. Bunun için önce Clifton Hill’e gitmeli ve Kanada’nın en büyük Dönmedolabı olan Clifton Hill SkyWheel’e binmelisiniz.

Niagara Şelalesi ufku üzerinde 53 metre yükselen Clifton Hill SkyWheel’in yolculuk süresi 8-12 dk arasında değişiyor ve bu gezi Niagara Şelalesi’ni görmenin farklı yollarından birisi. Bu bakış açısından da Horseshoe ve Amerikan Şelaleleri, Niagara Nehri ve diğer simgesel yapıların unutulmaz manzaralarıyla karşılaşacaksınız.

Zipline to the Falls

Zipline to the Falls

Eğer arzu ederseniz market kısmından şelalelere doğru 670 m boyunca Zipline da yapabiliyorsunuz. Bilet almak için tıklayın.

Helikopter Turu

Helikopter Turu

Niagara Şelalesi üzerinde Helikopter Turu da yapabilirsiniz. Helikopter Turu satın almak için tıklayın.

 

Niagara Şelalelerinin resmi broşürünü pdf olarak indirmek için tıklayın

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN