Rabat

2,313 hit
Rabat

“Bou Regreg” Nehrinin kenarında kurulmuş olan 1,6 milyonluk Kraliyet Şehirlerinden “Beyaz Şehir” ünvanlı Rabat; bağımsızlığını kazandığı 1955 yılından beri Fas’ın Başkenti. Diğer Fas şehirlerinden daha farklı olarak daha geniş caddeler, meydanları ve daha modern mağazalar ile dikkat çeker.

Nasıl Gidilir

Casablanca Havaalanı’ndan Ulaşım

Mohamed V Havaalanı Casablanca’da ve Rabat’a 100 km uzaklıkta. Rabat’a daha yakın Rabat-Sale Havaalanı olmasına rağmen Kazablanka Havalimanı daha fazla kullanılıyor ve şehre burdan ulaşmak çok daha kolay.

Tren: Tren istasyonu havalimanının “geliş” bölümünde ilk katta. Buradan Rabat merkezde duracak olan trene binebilirsiniz (7$ civarında). Tren her saat hareket ediyor; yolculuk konforlu ve toplam 1,5 saat sürüyor.  35 dakika sonra Kazablanka Merkez İstasyonuna varılıyor. Burada tren değiştirmeniz gerekiyor. Kazablanka’dan bineceğiniz bu trenle Rabat’a 50 dakikada sonra ulaşılıyor.

Otobüs: Direkt Rabat’a giden otobüs hizmeti bulunuyor.

Taksi: 24 saat hizmet veren Taksilerin durağı gidiş terminalinde. Rabat’a taksi ile gitmek 500 Dh civarı tutuyor ve taksi soförü ile önceden fiyat konusunda anlaşmalısınız.

Biz Kazablanka’da 1 gece konakladığımız için Gare de Casa Port”dan aldığımız 2. sınıf tren bileti ile (32 Dh) 1 saatlik bir yolculukla vardık. Tren ile Rabat’a geldiğinizde Rabat adı taşıyan 2 istasyon var “Rabat Agdal” şehir dışındaki Rabat istasyonu orada inmeyip “Rabat Ville” istasyonunda inmelisiniz.

Şehir İçi Ulaşım

Fas’ın diğer kentlerinden farklı olarak Rabat’da gelişmiş bir otobüs ağı bulunuyor. Bunun dışında Rabat-Sale arasında işleyen bir de nostaljik tramvay bulunuyor. Bunun dışında taksi ucuz olduğu için sık sık taksi kullanabilir ya da yürüyebilirsiniz.

Ne zaman gidilir

En iyi aylar mart-mayıs arası ile eylül-kasım arası olarak özetlenebilir. En ılıman hava bu aylar içerisinde oluyor. Diğer yaz aylarında ısı 40 dereceleri geçtiği, kış aylarında ise 5 dereceye kadar düşebildiği için gezmek için çok uygun olmaz.

Nerede kalınır

Biz hem fiyatına oranla çok iyi bir otel olan ve tren istasyonuna 200 m uzaklıktaki “Hotel Balima”yı seçtik konaklama için (2 kişilik oda 550 Dh, kahvaltı dahil) Otelin genel kullanım alanlarında Fas karakteri verilmeye çalışılsa da odalar klasik bir büyük otel formatında.

Nereler Gezilir

Otelden çıkınca kendinizi Medina duvarlarından içeriye “Souk as Sebat”a (mücevherciler çarşısı) atın. Adı böyle kalmış ama şu an normal “Souk” (çarşı) formatında. Rabat genel olarak gümüş işçiliğinin fazla olduğu ve gümüşlerinin beğenildiği bir kent . Bu çarşıda da çok gümüşçü var. Fas’dan gümüş almak isteyenler buradan ya da Marrakech’den almalı. Hemen çarşının girişinde “Grand Mosque” (Büyük camii) gezilmeli. Çarşının sonundan sola doğru dönerek “Kasbah des Oudaias”a geçin. Fas’da Arap Mahallerine Kasbah deniyor.

Bu bölgeye ulaştığınızda ana kapının yanında 20.yy’da Fransızlar tarafından kente kazandırılan “Andalusian Gardens”dan girin bölgeye. “Kasbah”a buradan geçerek tırmanırsanız rota daha zevkli oluyor. Burada Rabat’ın en eski camisi ve bir Saray da bulunuyor. Bahçeler sizi çok güzel manzaralı bir Cafe’ye götürecek; orada mutlaka bir “naneli çay” (bizce şekersiz) molası verin. Takiben mavi boyalı ara sokaklardan çıkarak bölgeyi yavaş yavaş gezin ve tadına vararak “Kasbah” turunu bitirin.

Rabat’da görülmesi gereken önemli bir nokta olan “Hasan Kulesi” bulunduğunuz yere esasında yürünebilir mesafede ama Rabat’da 1 gün kalacağınızı düşünerek taksilerin de ucuzluğunu dikkate alarak vakit kaybetmeyin ve 10 dh vererek Hasan Kulesine geçin. Kapıda bekleyen atlı berberi askerleri ile heybetli “Hasan Kulesi” görülmeye değer. Zamanının en yüksek cami minaresi olması amacı ile yapımına başlanan kule 80 m civarı olacakken Kule Sultanın ölümü sonrasında 44 m’de yarım kalmış, camii ise hiç yapılmamış. Kulenin etrafındaki 348 adet sütun ise caminin temelleri için konulan sütunlar. UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Kulenin yapımına 12.yy’da Yaqup el Mansur zamanında başlanmış ama Sultan ölünce Kule yarım kalmış. Kulenin ihtişamına ve büyüklüğüne o kadar önem verilmiş ki Müezzinin merdivenle tırmanmak yerine ezan saatlerinde atını sürerek Kuleye tırmanacağı bir rampa yapılmış kulenin içerisine. Burada alanda Hasan Kulesi dışında 1962’de ölen Kral Muhammed V için yapılan Mozale de bulunuyor. Kral 1957 yılında ölmüş ama Mozale buraya 1971 yılında yapılmış. Fas Krallarından II.Hasan ve iki oğlunun mezarları da bu Mozale içerisinde. Mozalede hiç ara vermeden müezzinler tarafından Kuran okunuyor.

Buradan sonra Roma dönemi kalıntılarına ilgisi olanlar yine bir taksiye 15 Dh vererek “Chellah”ı görebilirler. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde olan Antik Kent bu gezide bizim ilgimizi çekmedi.

Biz zamanımız fazla olmadığı için gidemedik ama; “Sale” ve “Sale Büyük Camii”,  “Arkeoloji Müzesi “, “VI. Muhammed Modern ve Çağdaş Sanatlar Müzesi”, “St. Paul Mağarası (St. Paul’s Grotto)”, “Galerie d’Art Nouiga”, “Kraliyet Sarayı (Royal Palace)”, “Ulusal Mücevher Müzesi”, “Rabat Hayvanat Bahçesi” diğer görülmesi tavsiye edilen noktalar.

Ne Yenir

Genel yemek bilgilerini ve önerileri Marakeş yazımızda ama Biz Rabat’da akşam yemeği için Balima Hotel’in yanındaki sokakta yer alan makul fiyatlı ama çok lezzetli “Petit Beur” (dar Tajine)’i mutlak tavsiye ederiz. Burada cous cous ya da tajine çok güzel yapılıyor. Gerçek Fas yemeklerine burada bir başlangıç yapmış olursunuz. Fas şaraplarından “Volubilia” da tavsiye edilir. Kişi başı birer tajine, 2 kişiye birer kuskus + 1 şişe şarap + tatlılar için 6 kişi 1100 Dh hesap verdik.

Ne Alınır

Rabat gümüş işçiliği ile öne çıkıyor bu nedenle gümüş almaya niyetiniz varsa buradan alabilirsiniz. Fas hakkındaki diğer alışveriş önerilerimiz Marakeş sayfamızda.

Diğer Fas sayfalarımızı da okuyun.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Gökhan Gonenc dedi ki:

    Ben Mart ayinim son haftasinda Rabat tan baslayarak 15 gunluk nir plam yaptim. Paylasimlariniz çok faydalı oldu. Tsk ederim.
    .

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkür ederiz. Sistem kaynaklı olarak yorumunuzu çok gördük kusura bakmayın.

BİR YORUM YAZIN