Prag Gezi Rehberi
Prag ülkemizde yurt dışı geziler için ilk yapılan seçimlerden biri. Adeta Ortaçağ’dan kalma görüntüsü, etkinlikler, eğlenmeyi seven insanları ile keyifli bir şehir Prag. Çok sıkı koruma kuralları uygulanan şehir bu sayede tarihi dokusunu aynen koruyor bu özelliği de sizin masalsı bir tatil yapmanızı sağlıyor.
Size detaylı bir Prag Gezi Rehberi hazırladık Prag gezilecek yerler, görülecek yerler, yapılacaklar ve Prag’a gitmeden önce bilinmesi gereken her şeyi bu yazıda toplamaya çalıştık.
Prag Çek Cumhuriyeti’nin başkenti ve 10 milyonluk Çek Cumhuriyeti‘nin (yeni adı ile Çekya) 1,2 milyonu Prag’da yaşıyor. Ülkede çek dili konuşuluyor. 2. Dünya Savaşı sırasında bombalama tehditi ile ile şehir Almanlara teslim edildiği için !! bombalardan nasibini almamış nadir kentlerden ve bu sebeple tarihi zenginliği günümüze kalabilmiş.
Prag a ne zaman gidilir?
Prag a ne zaman gidilir?
Prag’ı ziyaret için en iyi aylar mayıs, haziran ve eylül olarak sıralanabilir. Biz hem bu popüler aylar içerisinde hem de kışın en yoğun olduğu aralık ayında Prag’da bulunduk. Şunu söyleyebiliriz ki Prag her mevsimde gidilebilecek bir şehir.
Kışın hava 5 derece civarında, temmuz-ağustos aylarında da 30 derece civarında oluyor ısı. Özellikle yaz aylarında hafta sonları sıklıkla Çekya vatandaşları hafta sonu evlerine (Chaloupka) kaçtıkları için şehir turistlere kalır.
5-26 aralık arasında başta Stara Mesto olmak üzere meydanlarda Noel Pazarları kuruluyor ve şehre bir heyecan katıyor. Yeni Yıl akşamı ise Prazsky Hrad’da (Kale) havai fişek gösterisi yapılıyor.
Prag a Nasıl Gidilir
Prag a Nasıl Gidilir
Prag’a ulaşmanın en kolay yolu THY ve Pegasus‘un direk uçuşları. Daha uygun fiyatlara aktarmalı uçuşlar da bulabilirsiniz ama Prag kadar yakın bir şehre aktarmalı uçmak çok mantıklı bir seçim olmaz.
Prag da Nerede Kalınır
Prag da Nerede Kalınır
Prag çok büyük bir kent değil bu nedenle eğer merkezi bir yerde konaklarsanız tüm şehri gezmeniz daha kolaylaşır. Size tavsiyemiz Charles Köprüsünün diğer tarafı olan Mala Strana ya da eski Şehir Meydanı ve çevresi olarak tarif edebileceğimiz Stare Mesto semtleri olacak.
Prag da ulaşım
Prag da ulaşım
Prag yürüyerek rahatlıkla gezilebilen bir şehir ama er ya da geç toplu ulaşım araçlarına da gerek duyuluyor.
Metro
Prag Metrosu 3 hattan oluşmakta ve her hat farklı renkteki bir harf ile tanınmakta. Hat A Yeşil renk (Skalka – Dejvicka istasyonları), Hat B sarı renk (Cerny-Zlicin istasyonları) , Hat C kırmızı renk (Nadrazi Holesovice – Haje istasyonları) . Metro sabah 5 ile gece 12 arasında işlemekte. Çalışma saat-günleri içinde her 2 dk da bir, diğer zamanlarda 4 ile 10 dk arasında sefer var.
Tramvay ve Otobüs
Tramvay ve Otobüsler sabah 4:30 ile gece 24.00 arasında işlemekte ve tarifeleri duraklarda asılı oluyor.
Funicular
Funicular ile Petrin Tepesine çıkış Újezd – Nebozizek – Petrin güzergahında yer almakta. Funicular sabah 9:15 , aksam 20:45 arasında işlemekte.
Şehir ulaşımının tümü bilet ile sağlanıyor. Metro, Otobüs, Tram yada funicular hepsine aynı biletle binilebiliyor. Biletinizi otel, Dopravni Podnik Info merkezi, gazete bayileri, seyahat acenteleri mağazalardan temin edebilirsiniz. Ya da tek gidişlik biletler metro istasyonlarında bulunan kiosklardan temin edilebilir.
Eğer tek geçişlik bilet aldıysanız, metro girişinde, otobüse veya tramvaya bindiğinizde ise içerideki makinelere okutmanız şart. Günlük ve üç günlük biletleri de bir kez makineye okuttuktan sonra o süre için geçerliliği başlıyor ancak hep yanınızda taşımalısınız ki her hangi bir kontrol olduğunda gösterebilin.
Toplu taşıma araçlarında rutin bilet kontrolü yok ama rastgele yapılan kontrollerde yakalandığınızda çok ağır cezalar var.
Prag ve Sanat
Prag ve Sanat
Prag Orta Çağdan kalma hissi uyandıran eski şehir dokusunu koruduğu için tüm dünyadan turist alan bir şehir. Bunun dışında Prag Orta Avrupa eğlence hayatında önemli bir şehir olduğu için komşu ülkelerden de kısa süreli ziyaretle alıyor.
Prag’ın nüfusu 1,2 milyon olan küçük bir şehir olmasına rağmen küçüklüğü ile doğru orantılı olmayan bir sanat hayatı var. Franz Kafka gibi bir yazarı yetiştiren Prag, Mozart için de çok önemli bir şehir. Don Giovanni ilke defa Prag’da sahneye konurken Figaro’ya Prag Viyana’dan daha fazla sahip çıkmış. Mozart Salzburg doğumlu olmasına, hayatının önemli bir kısmını Viyana’da geçirmiş olmasına rağmen Prag önemli bir iz bırakmış sanatçının hayatında. Biz de bu nedenle Le Nozze di Figaro (Figaro’nun Düğünü) Operasını Prag Narodni Divadlo Tiyatrosunda izlemeyi tercih etmiştik. Siz de böyle bir etkinlik bir bilet almak isterseniz tıklayın.
Prag konser salonları, tiyatrolar, kukla tiyatroları müzelerle dolu bir sanat ve kültür şehri. Çek Kukla Tiyatroları da bu şehir için çok özel bir etkinliktir.
Prag Gezilecek Yerler
Prag Gezilecek Yerler
Prag görülecek yerler ile devam edelim
Prag o kadar büyülü ve estetik bir şehir ki altta yazacağımız noktalara özel olarak gitmeseniz sadece turistlerle birlikte sağa sola yürüseniz bile büyük keyif alırsınız şehirden. Zaten bu sırada Prag Gezilecek Yerler listesinin çoğunu da ister istemez görürsünüz.
Prag’ı Kale’nin olduğu Hradcany, Kalenin altındaki semt olan Mala Strana, buradan karşıya geçtiğinizdeki içerisinde Yahudi mahallesi olan Josefov’un da bulunduğu Stare Mesto(ya da Stara Mesto) ve Yeni Şehri kısmı olan Nove Mesto olarak tanımlanabilir.
Vltava Nehri tarafından ikiye bölünen şehrin merkezi Stara Mesto (Eski Şehir) önemli noktaların çoğu bu bölgede bulunuyor.
Stromestreke Namesti
Stromestreke Namesti Avrupa hatta Dünyanın en güzel meydanlarından birisi. Meydanın güzelliği büyüklüğünden ve etrafını çevreleyen yapıların görkeminden geliyor. Stromestreke Namesti meydanına açılan evlerde eski çağda evler numara ile değil evlerin üzerindeki motiflerler ayrılırmış. Bu meydandaki taş masalı ev, taş keçili ev, altın unicornlu ev, leylekli ev, mavi yıldızlı ev görülebilecek akla gelen örnekler.
Astronomik Saat
Orloj yani diğer adıyla Astronomik Saat buradaki en önemli yapı. Bu kompleks aynı zamanda Belediye Sarayı olduğu için her zaman burada evlenen çiftlere rastlamak mümkün oluyor. Saat kulesine çıkarak muhteşem bir Prag manzarası ile Prag’a merhaba diyebilirsiniz.
Her saat başı çaldığı zaman 12 havarinin geçit törenine sahne oluyor. Saatten dışarı çıkan kuklalar insanlara yapmamaları gereken 4 şeyi hatırlatıyor. İlk önce saatin solunda bulunan iskelet elinde bulunan ipi çekiyor. Sol elinde ise ters çevirdiği bir kum saati hayatı ya da ölümü, elinde aynayla kendine bakan figür kibiri, elinde altın torbası olan yahudi cimriliği, elinde mandolinle Türk’e benzeyen figür ise sefahat ve şehvete düşkünlüğü simgeliyor. Bu bölümün sonunda horoz ötüyor ve çan çalıyor. Buradaki Türk figürünün korkuyu simgelediğini yazan kaynaklar da var.
Saatin alt kısmındada 4 kukla var. Bunlar da insanlara yapmaları gereken şeyleri hatırlatıyor; bilime, adalete, astronomiye ve eğitime önem verin ve unutmayın.
Sizde bu gösteriyi izlemelisiniz her saat başına yakın dakikalarda turistlerin saatin altında toplanmaya başlamasından anlaşılıyor saatin yaklaştığı.
Saatin bulunduğu bina olan Belediye Sarayı’nın 13.yy’a dayanan tarihine rağmen şu andaki binası 1900’lerin başında yapılmış.
Bu meydanı baz alırsak, güney tarafında Nove Mesto yani yeni şehir, güzel sokaklar ve Opera Binası yer alıyor. Kuzey tarafında ise en önemli ve ünlü alışveriş caddesi Parizka (Paris Caddesi) ve Jewish Quarter (Musevi Mahallesi) yer alıyor. Batısında ise Vlatava Nehri ve üzerinde bulunan büyüleyici Karluv Most (Charles Köprüsü ya da Karel Köprüsü) sizi şehrin diğer tarafına götürür.
Eski şehrin UNESCO tarafından dünya mirası kabul edildiğini hatırlatalım. Nehrin karşı tarafında başınızı kaldırdığınızda görebileceğiniz Prag Kalesi yer alıyor. Kaleden kendinizi merdivenlere bırakırsanız eski şehire kadar uzun sayılmayacak bir yürüyüşle ulaşırsınız.
Prag Charles Köprüsü (Karluv Most)
Eğer Eski Şehir Meydanı’nı gördüyseniz sonraki durağınız birçok gezgin gibi Charles Köprüsü ya da diğer adıyla Karluv Most olmalı. Bir yaya köprüsü olan Charles Köprüsü’nün yapımı 14.yy’a dayanıyor. Bu köprüyü ünlü yapan esasen üzerindeki 30 adet heykel. Tümü orjinal kadar iyi olmasına rağmen bunlar Ulusal Müzede bulunan asıllarının replikaları. Aziz Nepomuk’un heykeli bunlar arasında en ünlü olanı. Bu heykeli herkesin ellerini sürmesi nedeniyle parlamasından tanıyabilirsiniz. İnsanlar bu heykele ellerini sürerek dilekte bulunuyorlar.
Aziz Nepomuk’un hazin bir hikayesi var; bir gün kralın karısı Aziz Nepomuk’a günah çıkartır. Kral eşinin günah çıkardığını öğrenir Aziz Nepomuk’u huzuruna isteyerek eşinin hangi konuda günah çıkardığını sorar. Ancak Rahip kendisinin bir din adamı olduğunu ve bunu asla söyleyemeyeceğini belirtir. Eşinin kendini aldattığından şüphelenen Kral rahibin olumsuz tavrına daha fazla dayanamayıp rahibi bu köprüden aşağıya attırır. Rahip nehire düşerken başının üstünde şu anda heykelinde de olan bir hare oluşmaya başlar ama hayatını kaybeder.
Prag da en bilinen yapı Charles Köprüsü
Özellikle havanın daha uygun olduğu zamanlarda köprüde portrenizi çizen ressamlar ya da müzisyenlere sıklıkla rastlarsınız.
Arnavut kaldırımlı Prag sokaklarındaki geziniz esnasında en az birkaç defa üzerinden geçeceğiniz Charles Köprüsü‘nün saat kulesine bakan ayağında bir nehir seviyesini ölçen bir cetvel var. Bu cetvelin yanlarında nehrin seviyesini gösteren bazı taş kabartmalar mevcut. En son seviyede bir Osmanlı Başı figürü var; bu kabartma “artık nehir Osmanlı kadar tehlikeli kaç !” anlamına geliyor.
Prag Powder Tower (Barut Kapısı)
11.yy’dan beri Prag’ın simesel yapılarından bir olan Prasna Brana orjinal isimli Kapı yada Kule Şehrin ilk zamanlarındaki 13 girişinden biriymiş. Bu Kule Şehir Meclisince Kral II.Vladislav’a Taht’a geçtiği için hediye olarak verilmek amacıyla yaptırılma emri verilmiş. Ancak çıkan bir isyan sonucunda Kral II. Vladislav’ın yerinin değiştirilmiş ve kulenin yapımı 8 yıl durmuş. Kral II. Vladislav çıkan isyanın yatışması ile 1485 yılında Prag’a tekrar dönmüş ama Kraliyet Sarayı’na değil Prag Kalesi’ne yerleşmiş yaşamının sonuna kadar hayatını Prag Kalesi’nde geçirmiş. Kule’nin yapımına da bu sırada tekrar devam edilmiş ve tamamlanmış.
Savunma özellikleri zayıf olmasına rağmen yanında bulunduğu Kraliyet Sarayı’nın prestijini artırması amacıyla oldukça gösterişli yapılmış. 1757 yılında başlayan yedi yıl savaşları sırasında, kule büyük ölçüde hasar görmüş. 1876 yılındaki restorasyon sırasında kulenin üzerinde yer alan hasar görmüş heykeller yenileri ile değiştirilmiş. Bu Kapı Kral ve Kraliçenin taç giyme töreninde yürüdükleri, Kraliyet Sarayı ile Hradčany Kalesi arasındaki Kral Yolu‘nun başlangıç noktası olması açısından da önem taşıyor. Bu yol; Barut Kulesi’nden başlar, Eski Kent boyunca devam eder, Charles Köprüsü’nden takiben Prag Kalesi’nden ve kralların tacını giydiği Aziz Vitus Katedrali’nde son bulurmuş.
Kule bugünkü adını ise 17.yy’da Barut depolamak amacıyla kullanılmasından alıyor. Kule’nin içerisinden 186 basamaklı sarmal merdivenle çıkılarak şehri yukardan görebileceğiniz kısmına ulaşılabiliyor. Buraya çıkış ücretli ve belli bir kısmı çıktıktan sonra bilet satılıyor. 65 metre yükseklikteki Kulenin 44. metresindeki manzara terası güzel bir manzara sunduğu için tavsiye ederiz.
Prag Kalesi (Pražský Hrad)
Prag’ın en bilinen yapısı Charles Köprüsü’dür ama esasen en önemli yapısı Prag Kalesi’dir çünkü Prag’ın tarihi 9.yy’da Prens Bojivor’un kurduğu bu kale ile başlar. Kale Vltava Nehri’ni yukarıdan gören öyle hakim bir konumda kurulmuş ki kısa sürede bu toprakların merkez yapısı olmuş. O zamanlar Prag sadece kale’nin içerisinden ibaretmiş ve içeride bir Saray, bir Manastır ve bir Katedral varmış. Daha sonra şehir Kale’nin dışına taşmış ve Hradcany adı verilen semt doğmuş. Kale 16.yy’da büyük bir yangınla nerdeyse tamamen harap olmuş ve daha sonra rönesans tarzında tekrar inşa edilmiş. Avusturya’ya taşınana kadar uzun süre Habsburg Hanedanı burada yaşamış. Kale içerinde; Vitus Katedrali, Barut Kulesi’nde bahsettiğimiz Kraliyet Sarayı, Kral Yolu, Aziz George Manastırı, Aziz George Bazilikası, Prag Kalesi Resim Galerisi, Lobkowicz Sarayı, Dalibor Kulesi gibi önemli yapılar bulunur.
Dünyanın en büyük Kale Kompleksi olarak tescil edilmiş olan Prag Kale’si eğer detaylı olarak gezmek isterseniz bir günden bile fazla zamanınızı alacak bir yer.
Prag Vitus Katedrali
Charles Köprüsü’nden sonra belki de şehrin en önemli yapısı Prag Kalesi içerisindeki Vitus Katedrali diyebiliriz. Pek çok kral ve kraliçenin taç giyme törenine ev sahipliği yapan gotik yapının yapımına 14.yy’da Charles Köprüsü’ne ismini veren IV.Charles’ın emri ile başlanmış ancak tam anlamı ile 20.yy’da bitirilmiştir.
Bu katedralin içerisindeki bazı bölümler özel önem taşır; Çek bir sanatçı olan Alfons Mucha’nın Vitray Penceresi, 14.yy yapımı Koro Mahalli, saf gümüşten oyularak 1736’da yapılan Aziz Nepomuk Mezarı, Aziz Vaclav Şapeli , Soylu Frederick’in Uçuşu isimli ahşap oyma pano bunlardan en önemlileridir.
Vitus Katedrali Aziz Vitus’a adanmış olmasına rağmen Aziz Vitus’un dışında; Aziz Wenceslas, Aziz Adalbert, Aziz John Nepomuk gibi birçok Aziz’in kemikleri bulunması açısından çok önem taşıyan bir yapı Prag için.
Yapının dışında da Uçan Payandalar’a, Kıyamet Günü’nü anlatan süslemelere sahip ve 19.yy’a kadar Katedralin ana giriş kapısı olan ama şimdi sadece kutlamalarda kullanılan Altın Taçkapı’ya, İki Kule’nin olduğu Batı Cephesinin ortasındaki Gül Penceresi Vitrayı’na, yine özellikle bu cephedeki Çörtenler‘e, dikkat etmelisiniz.
Yağmur çoğu zaman nehrin yükselmesi ve onunla birlikte gelen seli temsil ettiği için Prag için hep korkulan birşey olmuş. Bu nedenle de yağmur suyunu taşıyan Çörten’ler yani yağmur olukları Şeytani figürler içeriyor genellikle.
Kuleye de çıkmalısınız
Prag’daki birçok Kule ve Katedral gibi St. Vitus Katedrali’nin kulesine de çıkış izni var. Ancak 96 metre uzunluğa sahip kuleye çıkmak ücretli. Eğer 279 basamağı göze alırsanız tüm Prag en yüksek yerinden ayaklarınızın altında olacaktır. Buradaki Sigismund Çanı 1549 yapımıdır ve Bohemya’nın en büyük çanıdır.
Katedrale girişin ilk kısmı ücretsiz ama Aziz George Bazilikası, Altın Yol (Golden Lane), Adalbert Katedrali, Rosenberg Sarayı, Kralların konuşmalarını yaptığı Kraliyet Hibabet Salonu ve Eski Saray’ı görmek istiyorsanız tam bilet almanız gerekiyor (yaklaşık 350 CZK). Katedralin içerisinde flaşsız da olsa fotoğraf çekmek ücrete tabii (50 CZK).
Katedral içerisindeki Taç Giyme Odası; Bohemya Saray Mücevherlerine ev sahipliği yapar. IV:Charles, İyi Kral Lakaplı IV.Wenceslas, II.Rudolf ve Podebrady’li George gibi Kral ve Kraliçelerin mezarı da burada bulunur.
Prag Kraliyet Sarayı
Prag Kalesi’nın ilk yapıldığı zamandan itibaren bu Saray’da Bohemya Krallığı’nın merkez ikametgahı olmuş halen de Çekya Cumhurbaşkanlığı Resmi Konutu olarak kullanılıyor.
Prag Aziz George Manastırı
Bohemya’nın ilk Manastırı olan St.George Manastırı Kraliyet Sarayının yakınında Prag Kalesi içerisinde yapılmış. Kale ile aynı kuruluş zamanına dayanan Manastır pek çok defa yıkılmış ve yeniden yapılmış. 18.yy’da Manastır lağvedilmiş ve Kışla olmuş. 20.yy’da ise Ulusal Galeri’deki eserlerin sergilenmesi amacı ile tekrar restore edilmiş. Şu anda burada özellikle dini temalı resimler sergilenmekte. Bunların arasında; Theoderic Usta’nın Azize Elizabeth, Vyssi Brod’a ait Zeytin dağındaki İsa, bilinmeyen bir ressama ait olan Meryem’in Göğe Çıkışı bunlardan en önemlileridir.
Loreto
Loreto 1626’da inşaa edildikten sonra önemli bir Hac Merkezi olmuş. Bu yapı Loretolu Santa casa Efsanesi’ni yaymaya çalışan Lobkowiczli Katerina tarından yaptırılmış. Avlulu yapının merkezinde Meryem’in evinin bir kopyası olduğu düşünülen bir ev yer alıyor.
Loreto ismi şudan geliyor; Başmelek Cebrail’in Meryem’e İsa’nın doğumunu müjdelediği söylen küçük ev İtalya’nın Loreto Kasabasında. Hatta esas ev Loreto’da da değilmiş. Orjinal ev Nasıra’da bulunuyormuş ama inançsızların tehditleri üzerine Loreto’ya taşımışlar. Buradaki ev de onun bir kopyası ve adını oradan alıyor ve Hac görevini yerine getirmek isteyenlerin uğradığı yerlerden birisi. Esasında bu evin dünyada 50 replikası bulunuyor ama en önemlisi bu.
Biz dini yapılarla çok ilgilenmiyoruz ama ilgili iseniz görmeniz gereken kısımları; Loreto Hazinesi, Santa Casa, Çeşme Heykeli, İsa’nın Doğumu Kilisesi
Prag Tyn Kilisesi (Church of Our Lady Before Tyn)
Eski Şehir Meydanı fotoğraflarında görünen 80 m yüksekliğinde ikiz kulelere sahip kilise Tyn Kilisesi‘dir. 14.yy yapımı olan kilise Prag şehir Meydanı’na hakim ve önemli bir dini yapı Prag için. Ana Meydan için önemli bir figür olmasına rağmen meydanın bir arka sırasında yer alır. Öndeki bina Tyn School’s ve Kiliseye buradan bu binanın dört arkının soldan üçüncüsünden giriliyor.
Tam karşısındaki Belediye Sarayı’nın Kulesinden ön yüzü Barut Kulesi’nin tepesinden ise arka yüzü görülebiliyor. Tyn Kilisesi’nin yapısı arka yüzünden daha iyi anlaşılıyor.
Kilisenin içerisindeki önemli kısımlar; Taş Kürsü, Meryem Ana ve Çocuklu Meryem Ana Heykelleri, Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Ana Mihrabı.
Celetna Sokağı
Celetna Ilice ya da Celetna Sokağı Prag Görülecek yerler listesinde olmalı. Bu sokakta Prag mimarisinin en eski örneklerini görebilirsiniz. En eski Prag evlerinin bulunduğu sokaktaki evlerin çoğunluğu şu anda cafe ya da restoran olarak hizmet veriyor.
Doğu Bohemya’nın eski ticaret yolu üzerinde olan sokak ismini ortaçağda ilk defa burada pişirilen örgü şeklindeki ekmeklerden almış. Bu sokak aynı zamanda şehrin eski duvarlarınında korunduğu bir sokak. Bu sokaktaki birçok evin bodrumunda şehrin duvarları hala görülebilir.
Prag gezilecek yerler bitmedi
Petrin Tepesi
Petrin Tepesi Prag’ı yukarıdan gören bu nedenle manzarası oldukça güzel bir tepe. Burada Paris’deki Eiffel Kulesi’nın minyatürü denilebilecek bir TV Kulesi bulunuyor. Buraya yürüyebileceğiniz gibi Újezd street’den başlayan Funicular ile de çıkabilirsiniz.
Tepeye çıktığınızda sadece manzaranın keyfini çıkarabilir, isterseniz TV Kulesi’ne çıkıp şehri daha da yukarıdan görebilir, isterseniz Pony taylara binebilirsiz.
Dans Eden Ev (Dancing House)
Dancing Building, Mimar Vlado Milunic ve Frank Gehry tarafından tasarlanmış çok sıradışı bir bina. Şu anda Prag’ın modern simgelerinden sayılabilecek bina 1996 yılında tamamlanmış. Milunic ve Gehry’nin bu binayı tasarlarken dünyaca ünlü Amerikan dansçı çift Fred Astaire ve Ginger Rogers’ın dans figürlerinden ilham aldığı söyleniyor. Bu nedenle bu eve Fred and Ginger deniyor Prag’lılar arasında, bazen binaya Sarhoş Ev denildiği de oluyor.
Tarihi dokusu olan her şehre bu tür modern yapılar yapıldığında mutlaka buna karşı çıkanlar oluyor. Paris Louvre Müzesi’nin önündeki Cam Piramit buna bir örnek olarak verilebilir. Cam Piramit gibi Dancing House da bir süre sonra kabul görmüş ve Prag’ın simgelerinden olmuş.
Burası ofisler olarak hizmet veriyor bu nedenle binanın içerisinde bu anlamda yapacak birşey yok ama binanın en üst katında bir restaurant bulunuyor burada bir rezervasyon yaptırarak hoş bir anı sahibi olabilirsiniz.
Vaclac Meydanı (Wenceslas Meydanı)
Vaclac Meydanı Prag’ın birçok tarihsel önemli olayına ev sahipliği yapmış olan, kutlamaların, gösterilerin ve etkinliklerin yapıldığı ana meydanı. Esasında Meydan kelimesi burayı tam yansıtmıyor çünkü burası esasen 700 m uzunluğunda ve daha çok bir Bulvar.
Klementinum
18.yy’da açılan Klementium Prag’ın tarihi Kütüphanesi ilk olarak Cizvit Üniversitesi’ne bağlı olarak açılmış. İçerisnde 20.000 kitap olduğu yazıyor ama bize bu rakam çok az geldi. Kütüphaneyi gezmek ücretli ve fotoğraf çekmek yasak.
Franz Kafka Müzesi
Franz Kafka Müzesi, Prag’da Vltava nehrindeki Karl ve Mánes köprüleri arasında bulunan Franz Kafka’ya adanan müze. Müzede çok sayıda ilk basım Kafka kitabının yanı sıra, Kafka’nın yazdığı orijinal mektupları, günlükleri ve çizimleri de görebilirsiniz.
Bunun dışında Ulusal Müze, Ulusal Tiyatro görülebilecek diğer yerler.
Eğer 22 nolu tramvay’a binerseniz şehrin manzarasının keyfine varabilirsiniz. Pazartesi günleri tüm kaleler, kuleler, ve antik döneme ait kalıntıların bulunduğu ören yerleri ziyarete kapalıdır. Buna ilaveten Ulusal Müze her ayın ilk pazartesi günü ücretsiz gezilebilir.
Keyfiniz ve bütçeniz uygunsa Stara Mesto’dan kalkan bir fayton turu alın, bir de öyle gezinmiş olun
Vaktiniz varsa tekne turu alabilirsiniz ki bunların yemeklileri de mevcut tercih sizin.
Çek Cumhuriyetin’de, özellikle Prag’da, her adım başı rastlanan kiliseler olsa da, yapılan araştırmalar, 40 yıl süreyle Komünizmle yaşayan halkın yüzde 50’sinin ateist olduğunu gösteriyor. Geri kalanlar içinde en önemli grup ise Katolikler.
Prag’da klasik müzik konserine gitmek iyi bir fikir
Prag’a gidip de konserlere gitmeden olmaz. Klasik müziğin en güzel örneklerinden, jazz ve rock’a kadar pek çok seçeneği ile konser salonları sizleri bekliyor, Özellikle Astronomik Saatin bulunduğu meydanda, öğle saatlerinden sonra eski kostümler içerisindeki gençler bilet satışına başlıyorlar ve istek halinde ödemeleri kredi kartı ile de kabul ediyorlar. Öğrenciler icin konser salonlarının bir kısmı indirim uyguluyor. Eğer yanınızda öğrenci kimliğiniz varsa, ibraz etmeniz halinde pek çok yerden indirim alabiliyorsunuz. Ancak genellikle el ilanı ile saılan konserler çok uyduruk.
Her yılın 30 Nisan günü tüm Prag halkı, Kampa adası ve civarında, cadıları yakma töreni (Walpurgisnacht, Paleni Carodejnic) düzenliyor. Tabii günümüzde ateş yakmak yerine havai fişek gösterileri ile Prag bir renk cümbüşüne dönüyor.
Yine Nisan ve Mayıs ayı boyunca Prazske jaro – Prag’da Bahar eğlenceleri ve Uluslararası Prag Kitap Fuarı ve Eylül ayında Mozart festivali düzenleniyor. Ayrıca Prag’da Marionette & Puppet yani kukla tiyatrosu oldukça popülerdir vakit bulursanız izleyin.
Prag'da ne yenir?
Prag'da ne yenir?
Prag ve Bira
Bira Prag için önemli bir kültür. Suların pis olduğu yıllarda başlayan bira içme alışkanlığı artık oldukça oturmuş durumda ve şehirde sudan çok daha fazla bira (Pivo) içiliyor. En kolay ulaşılan ve en sık göreceğiniz marka ise Pivo Praha.
Çek mutfağı pirinç, hamur işleri veya patatesle sunulan sosa bulanmış bol miktarda domuz yada sığır eti yemekleriyle Avusturya mutfağına çok yakındır. Fazla baharat kullanılmaz, et ve tavuk basitçe hazırlanır. Ana yemeklerde her zaman et vardır.
Portakallı krema sosu servis edilen biftek olan Svickova, Peynir kızartması olan Smazenysyr, bir tür hot dog olarak özetleyebileceğimiz Parek v rohliku, tarçın, peynir ya da şeker dökülerek servis edilen ilk bakışta uzaktan kokoreç sanacağınız döndürülerek pişirilen hamur Trdelnik buraya has lezzetler.
Prag’da alış veriş
Prag’da alış veriş
Şehrin Kukla Tiyatrosu kültürü nedeniyle şehirde çok sayıda Kukla satıldığını göreceksiniz. Bir kısmı oldukça uyduruk hediyelik eşya olmasına rağmen el yapımı kukla satan çok güzel dükkanlar da var. Hatta bu dükkanların bazılarında kukla yapımına da şahit olabilirsiniz. Bütçeniz doğrultusunda el yapımı bir kukla almanızı tavsiye ederiz.
Bohemya Kristali size birşey ifade ediyorsa işte tam yerindesiniz. Fiyatlar makul ama siz yine de pazarlık yapın.
Ufak sanat eserleri, sokak ressamlarının resimleri ve bildik hediyelik eşyalar hem sizin hem de sevdikleriniz için uygun olacaktır.
Stare Mesto Market isimli açık pazarda tahta oyuncaklar, seramikler, porselenleri bulabilir ya da keyifle dolaşabilirsiniz. Mutlaka uğrayın. Adres: Havelska, Prag 1
Karlovy Vary yazımızı da okumalısınız.
Çok güzel anlatmışsın Vltava Nehri üzerindeki yemekli turda harika deniz ürünleri servis ediliyor. Karlovy Vary ‘de Atatürk’ün konakladığı otel halen duruyor. Kaplıcaları ünlü, bir de geyik eti , tatlı bir sosla servis ediyorlar.Anılarım canlandı. Charles Köprüsü’nde tekrar Prag’a gitmek için sıra bekleyip heykellere dokunmuştuk, belki tekrar, kim bilir. Teşekkürler Engin!
Katkı için teşekkürler, yakında Karlovy sayfasını da açacağım. Güzel şehirler vesselam arada kaçmak lazım.