Hiroşima Gezi Rehberi

Hiroşima, Chugoku Bölgesi’nin başlıca şehirlerindenbiri ve bir milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapmakta. İlk atom bombası 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atıldığında, hiç tanınmayan bu Japon şehri hiç istemeyeceği bir olay sonunda eve bu ilk defa atom bombasının denemeler dışında bir şehre karşı kullanılmasıyla tüm dünyaca tanındı. Bombanın yıkıcı gücü muazzamdı ve iki kilometrelik bir yarıçap içindeki hemen hemen her şeyi yok etti. Hiroşima Gezi Rehberi

Hiroşima Gezi Rehberi
Savaştan sonra, şehri yeniden inşa etmek için büyük çabalar sarf edildi. Hiroşima Kalesi ve Shukkeien Bahçesi gibi Hiroşima’nın tarihi mirasının yıkılan anıtları yeniden inşa edildi. Şehrin merkezine büyük bir park inşa edildi ve yeniden doğan şehrin özlemlerini yansıtacak bir isim verildi: Barış Anıtı Parkı. Hiroşima Gezi Rehberi

Hiroşima İstasyonu
Hiroşima’ya nasıl gidilir?
Hiroşima’da havalimanı bulunuyor. Ancak genellikle ülkemizden sadece Hiroşima için gidilmediğinden diğer şehirlerden Shinkansen ile ulaşmak oldukça kolay. Shinkansen’ler ile ilgili daha fazla bilgiyi Tokyo yazımızda vermiştik. Okumak için tıklayın
Hiroşima’ya ne zaman gidilir?
Hem ortamın hem de mevsimin güzelliği nedeniyle en popüler ve tercih edilen aylar ilkbahar ayları. Bu nedenle Nisan ve Mayıs ayları en yüksek sezon oluyor. Sakura yani Kiraz Çiçeklerinin açıldığı zamanı görmek istiyorsanız Nisan ayında orada olmalısınız.
Mart-Mayıs aralığından sonra ikinci tavsiye edilecek zaman dilimi Eylül – Kasım arasıdır.
Yaz ayları hem sıcak hem de yoğun yağışlı olur. Hiroşima Gezi Rehberi
Kış ayları ise oldukça soğuktur. Hiroşima Gezi Rehberi
Hiroşima’da nerede kalınır?
Tokyo veya Kyoto‘nun aksine, “Hiroşima’da kalmak için en iyi bölge neresi?” sorusuna cevap vermek oldukça kolay; kesinlikle Hiroşima’nın merkezi. Yani Hiroşima istasyonu ile Barış Anıtı Parkı arasındaki alan.
Yakınlardaki diğer yerler arasında şunlar yer alıyor; Hiroşima istasyonunun yanındaki alan ve tabii ki Miyajima.

Torii Kapısı
Hiroşima’da mı yoksa Miyajima’da mı kalmalısınız? Hiroşima Gezi Rehberi
Eğer bölge hakkında kısa bir araştırma yaptıysanız biliyorsunuzdur; Hiroşima yakınlarındaki Miyajima’da da kalabilirsiniz. Eğer daha önce bilmiyorsanız, artık biliyorsunuz 🙂 Hiroşima Gezi Rehberi
Japonya’yı ziyaret ettiğimizde Hiroşima’da kaldık ve yarım günlük bir geziyle Miyajima’yı ziyaret ettik. Ancak akşamları Miyajima’nın havasını yaşamak veya Misen Dağı’na tırmanmak gibi orada yapılabilecek daha fazla şeyi keşfetmek istiyorsanız, muhtemelen Miyajima’da kalmak daha iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca, Itsukushima Tapınağı karanlık saatlerde aydınlatıldığında muhteşem görünüyor. Miyajima, Hiroşima’dan biraz daha pahalıdır (genel olarak), ancak yine de birçok konaklama seçeneği mevcut.
Japonya için vize gerekiyor mu?
Japonya Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak Nisan 2025 tarihinden itibaren online bir form doldurmanız gerekiyor. Form’a ulaşmak için tıklayın.
Japonya içinde ulaşım
Japonya içinde ulaşım konusunu Tokyo sayfamızda yazmıştık. Okumak için tıklayın
Hiroşima’da ulaşım
Hiroşima’da ulaşım için metro, tramvay ve otobüs kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.
Hiroşima denilince akla gelen ilk olarak Atom Bombası tabii ki Hiroşima Gezi Rehberi
Hiroşima ve Nagasaki‘ye atom bombası İkinci Dünya Savaşı sırasında sırasıyla 6 ve 9 Ağustos 1945 tarihinde ABD’li kuvvetler tarafından atıldı. Birleşik Krallık’ın rızasını alan ABD, Quebec Anlaşması kapsamında Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine Atom Bombası attı. Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atılan atom bombaları sebebiyle çoğu sivil en az 129 bin kişi yaşamını yitirdi. Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları, dünya savaş tarihi boyunca kullanılan tek atom bombası saldırısı olarak kayıtlara geçti. Hiroşima Gezi Rehberi

Genbaku Kubbesi
Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atom bombası neden atıldı? Hiroşima Gezi Rehberi
İkinci Dünya Savaşı’nın son yılında Mihver Devletler’e karşı savaşan Müttefik Devletler, Japonya’yı işgal etmek için hazırlıklara başladı. Hazırlıklar, konvansiyonel ve ateşli silah kampanyası kapsamında Japonya’daki 67 kente düzenlenen saldırılarla başlatıldı. İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa cephesinde Almanya, Almanya’nın teslimiyet belgesini 8 Mayıs 1945’te imzalamıştı. Böylece Müttefik Devletler tüm dikkatini Pasifik Cephesi’ne çevirdi, Japonya’da Almanya ile aynı sonu yaşadı. 26 Temmuz 1945’te Müttefik Devletler, Japonya İmparatorluğu’nun Silahlı Kuvvetleri’ne şartsız teslimiyet çağrısı yaptı, aksi taktirde hızlı ve mutlak yıkım uygulayacağını duyurdu. Japonya İmparatorluğu, Müttefik Devletler’in ültimatomunu reddetti ve savaş sona ermedi.

Little Boy
Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atom bombası ne zaman atıldı? Hiroşima Gezi Rehberi
Ağustos 1945 itibariyle Müttefik Devletler tarafından oluşturulan Manhattan Projesi kapsamında iki tip atom bombası üretildi. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri’nin 509. Kompozit Askeri Birimi, Boeing B-29 Superfortress Silverplate tipi uçaklarla ile Tinian ve Mariam Adaları’ndan atom bombalarını yüklemek için havalandı. Japonya’nın dört kentine atılacak atom bombaları için emir 25 Temmuz 1945’te verildi.
6 Ağustos 1945’te B-29 tipi uçaklardan birisi Hiroşima‘ya kod adı Little Boy olan uranyum tipi atom bombası attı. 3 gün sonra 9 Ağustos 1945’te kod adı Fat Man olan plütonyum patlayıcı tipi atom bombası Nagasaki‘ye atıldı. Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atılan atom bombaları, hedeflerini tamamen imha etti.

Fat Boy
Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atılan atom bombası sebebiyle kaç kişi yaşamını yitirdi?
Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atom bombası atılmasının ardından 2 ila 4 ay boyunca akut etkiler sebebiyle Hiroşima’da 90 bin ila 146 bin, Nagasaki’de 39 bin ila 80 bin kişi yaşamını yitirdi. Her iki kentteki ölümlerin neredeyse yarısı, atom bombasının atıldığı gün yaşandı. İki kentte yaşayan çok sayıda insan yanma, akut radyasyon sendromu, diğer tip yaralanmalar, hastalıklar, dengesiz beklenme ve benzeri sebeplerle hayatını kaybetti. Her iki kentte de yaşamını yitirenlerin çoğunluğunu siviller oluşturuyor olsa da Hiroşima’da azımsanmayacak ölçüde askeri garnizon bulunuyordu. Hiroşima Gezi Rehberi
Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atom bombası atılmasının sonuçları nelerdir?
Nagasaki’ye atom bombası atılmasının ve Sovyetler Birliği – Japonya Savaşı’nın başlamasının ardından 6 gün sonra 15 Ağustos 1945’te Japonya İmparatorluğu, Müttefik Devletler’e teslim oldu. 2 Eylül 1945’te Japonya, Japonya’nın teslimiyet belgesini imzaladı ve İkinci Dünya Savaşı tamamen sona erdi.
Hiroşima’ya ve Nagasaki’ye atom bombası saldırısının etik ve yasal dayanağı bugün bile tartışma konusudur.
Hiroşima’da görülecek yerler Hiroşima Gezi Rehberi

Hiroşima Barış Anıtı Parkı
Hiroşima Barış Anıtı Parkı Hiroşima Gezi Rehberi
Hiroşima Barış Anıtı Parkı (Heiwa Kinen Kōen), şehrin en önemli bölgesi ve şehrin manevi merkezinde yer alıyor. 120.000 metrekarelik bu parka rastlamadan bir Hiroşima gezisi yapmanız pek mümkün değil. Bu park; ağaçları, yeşil alanları ve yürüyüş yolları ile çevredeki şehir merkeziyle keskin bir tezat oluşturmakta.
Bomba atılmadan önce, şu anda Barış Parkı olan alan şehrin politik ve ticari kalbiymiş. Bu nedenle hedef olarak seçilmiş. Bomba atıldıktan dört yıl sonra, alanın yeniden geliştirilmemesine ve bunun yerine barış anıtı tesislerine ayrılmasına karar verilmiş.
Parkın ana tesisi Barış Anıtı Müzesi. Hiroşima Barış Anıtı olarak da bilinen eski Valilik Endüstriyel Tanıtım Salonu olan A-Bomb Dome (Genbaku Kubbesi) da burada bulunuyor. Hiroşima Gezi Rehberi

Anıt Mezar
Müze ve Atom Bombası Kubbesi arasında Atom Bombası Kurbanları için adanmış Anıt Mezar bulunmakta. Anıt Mezar ilk patlamadan ya da radyasyona maruz kalma nedeniyle ölenlere adanmış kemerli bir Anıt. Kemerin altında bu isimlerin yazılı olduğu taş bir sandık var.
Her yıl bombanın yıldönümünde parkta bir tören düzenleniyor. Konuşmalar yapılıp, çelenkler bırakılıyor ve patlamanın tam anında yani sabah 8:15’te bir saygı duruşunda bulunuluyor.

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi (Hiroshima Peace Memorial Museum)
Hiroşima Barış Anıtı Müzesi (Hiroshima Peace Memorial Museum)
Hiroşima Barış Anıtı Müzesi, Barış Anıtı Parkı’nın güney ucunda yer alıyor. Müzeyi gezidiğinizde şehrin yaşadığı bu trajedi ile ilgili oldukça fazla bilgiye sahip oluyorsunuz.

Hiroşima Barış Anıtı Müzesi (Hiroshima Peace Memorial Museum)
Müzenin koleksiyonları arasında 08:15’te durdurulan saatler, kurtulanların tanıklıklarından oluşan koleksiyonlar, bombalama öncesi ve sonrası şehrin diorama’ları, fotoğraflar ve moloz parçaları yer alıyor.

Hiroşima Çocuk Barış Anıtı (Children Peace Monument)
Hiroşima Çocuk Barış Anıtı (Children Peace Monument)
Barış Anıtı Parkı içinde bulunan Hiroşima Çocuk Barış Anıtı (Children’s Peace Monument), atom bombası nedeniyle hayatını kaybeden binlerce çocuğu anmak amacıyla yapılmış. Binlerce çocuğu anmak amacı ile yapılsa da bu anıtın hikayesi Sadoka Sasaki ile ilgili. 1943 yılında Hiroşima’da doğan Sadoka atom bombası atıldığında iki yaşındaymış. Evine oldukça yakın bir yerde patlayan bombaya rağmen yara almamış. Ancak kaçarken annesi ile birlikte nükleer serpintiye maruz kalmış. Kanser belirtileri 12 yaşındayken ortaya çıkmış ve durumu gitgide kötüye gitmiş.

Hiroşima Çocuk Barış Anıtındaki Turna Kuşları
Japon inancına göre Origami sanatı ile kağıtlar kağıt katlayarak 1000 Turna Kuşu yaparsanız 1 dileğiniz gerçek olur. Sadoka da kağıt katlayarak bin turna kuşu yaparsa iyileşeceği umudu ile ilaç ambalaj kağıdı gibi küçük kağıt parçalarını turna şeklinde katlamaya başlamış. Yaptığı kuşlara “Kanatlarınıza huzur yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz” diye seslenmiş. Bazı kaynaklarda Sadako’nun 1000 turna kuşundan sadece 644 tanesini katladığı, geri kalanını da onun ilkokul arkadaşlarının katladığı belirtilse de, Sadako’nun 1000 turna kuşunun 1000’ini de katladığı da iddia edilir. Bununla birlikte tüm dünyadan insanlar bunu duyarak Sadoka’ya Turna Kuşu göndermeye başlamışlar. Burada gönderilen bu Turna Kuşlarını görebiliyorsunuz.

Origami Turna Kuşları
Origami ve Turna Kuşu ile ilgili yazımız için tıklayın
Sadako’nun katladığı turna kuşları Sadako Sasaki Anıtı adı ile, Hiroşima kentinin merkezinde yer alan Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda yer alıyor. Yerli sanatçılar Kazuo Kikuchi ve Kiyoshi Ikebe tarafından tasarlanan anıt, aralarında Sadako’nun sınıf arkadaşlarının da bulunduğu Japon öğrencilerin yürüttüğü bir bağış toplama kampanyası tarafından hayata geçirilmiş. Heykelin altında “Bu bizim çığlığımız. Bu bizim duamız. Dünyada barış” yazan bir levha bulunmakta.

Sadako Sasaki
Japonya’daki birçok kız için bir kahraman olan Sasaki nükleer savaşın etkilerinin önde gelen sembolü haline gelmiş durumda. Hiroşima bombalamasının yıldönümünde bazı Japon okullarında hikâyesi anlatılır. Japonya’nın her yerindeki insanlar, Sasaki’ye adanan 6 Ağustos’u yıllık barış günü olarak kutlarlar.

Genbaku Kubbesi (Hiroşima Barış Anıtı)
Genbaku Kubbesi (Hiroşima Barış Anıtı)
Bu yapı Atom bombasının atılmasından sonra ayakta kalan tek yapı olması nedeniyle bu saldırının daha sonra da barışın simgesi olmuş. Savaştan önce şehrin tam merkezinde yer alan Genbaku Kubbesi (Genbaku Dome) savaş sonrasında da bu bölgede kurulan ve barışa adanmış yapı ve parkların merkezi denilebilir.
Savaş öncesi Sergi salonu olarak kullanılan ve Çek mimar Jan Letzel tarafından yapılan bu binanın nasıl ayakta kaldığına şaşırıyor insan çünkü Atom Bombası bu binanın üzerinde patlamış. Bu arada bu detayı vermekte fayda var; Atom Bombası zemine değince değil zeminden belli bir mesafe yukarıda patlayarak etkisini gösteren bir bomba. Binanın kubbesi ve önemli bir kısmı ayakta kalmış ve yapı restore edilmeyerek bu şekilde muhafaza ediliyor. Hiroşima Gezi Rehberi
UNESCO Dünya Mirası Alanı olan A-Bomb Dome (Genbaku Dome), Hiroşima’nın eşsiz geçmişine somut bir bağı olarak biliniyor.
Hiroşima Castle (Carp Kalesi) Hiroşima Gezi Rehberi
Hiroşima Kalesi (Hiroshimajō), aynı zamanda Carp Kalesi olarak da bilinir. Tepe ve dağ zirvesi kalelerinin aksine, Osaka Kalesi gibi bir şehrin merkezindeki bir ovada inşa edilmiş bir kale örneği olarak dikkat çeker. Ana kale beş katlı ve arazisi bir hendekle çevrili. Ayrıca kalenin sınırları içinde bir türbe, bazı kalıntılar ve Ninomaru’nun (ikinci savunma çemberi) birkaç yeniden inşa edilmiş binası bulunuyor.
Hiroşima, kalenin hem şehrin fiziksel hem de ekonomik merkezi olduğu bir kale kasabası olarak gelişmiş. Güçlü feodal Lord Mori Terumoto tarafından 1589’da inşa edilen Hiroşima Kalesi, batı Japonya’da önemli bir güç merkeziymiş. Meiji Dönemi‘nde diğer birçok kalenin karşılaştığı yıkımdan kurtulmuş olsa da, şehrin geri kalanı gibi Hiroşima Kalesi de 1945’te atom bombasıyla yok olmuş.
On üç yıl sonra, ana kalesi kısmen ahşaptan yapılmış olacak şekilde betondan yeniden inşa edilmiş. Çekici bir dış cepheye sahip Kalenin içinde Hiroşima, kalenin tarihi ve genel olarak Japon kaleleri hakkında bilgilendirici bir müze bulunuyor. Şehrin panoramik manzarası en üst kattan izlenebilir. Hiroşima Gezi Rehberi
Daha yakın tarihli restorasyon çalışmalarında, kalenin ikinci savunma çemberi olan Ninomaru’nun bazı yapıları orijinal inşaat yöntemleri ve malzemeleri kullanılarak yeniden inşa edilmiş. Bunlar arasında kalenin ana kapısı ve uzun bir depo ile birleştirilmiş iki kule yer alıyor. Ziyaretçiler binalara girip ve yeniden inşalarıyla ilgili sergileri inceleyebiliyorlar. Hiroşima Gezi Rehberi
Downtown Hiroshima (Hondori Caddesi)
Hiroşima’nın hareketli bir şehir merkezi var. Bu merkezin dikkat çekici kısmı trafiğe kapalı ve dükkanlar, restoranlarla dolu bir yaya bölgesi olan Hondori Caddesi. Hondori Caddesi Barış Parkı’nın yakınından başlıyor ve yaklaşık yarım kilometre doğuya doğru uzanıyor. Hondori’ye paralel uzanan Aioidori (Aioi Caddesi), arabalar ve tramvaylar tarafından kullanılan dana cadde. Aioi Caddesi boyunca daha fazla alışveriş imkânı sunan birkaç büyük mağaza bulunuyor. Hiroşima Gezi Rehberi

Okonomiyaki
Şehir merkezindeyken Hiroşima’ya gelen ziyaretçiler Hiroşima’nın en ünlü spesiyalitesini denemek isterseniz; Hiroşima tarzı Okonomiyaki (özellikle Okonomimura’da) deneyebilirsiniz. Hiroşima Gezi Rehberi
Hiroşima’ya kadar geldiyseniz Miyajima Adası’na (Itsukushima) da gitmelisiniz. Miyajima Adası yazımız için tıklayın.
Diğer Japonya yazılarımız için tıklayın. Hiroşima Gezi Rehberi