Yunan Adaları

Yunan Adaları

Yunan Adaları, Yunanistan’ın morfolojisinin temel özelliği ve çağlar boyunca ülke kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuş. Ülke, Yunan Denizlerine dağılmış 6.000 ada ve adacıktan oluşuyor ve bunların yalnızca 227’sinde yerleşim var. Yunan kıyı şeridi çok çeşitli bir olanak ve manzaralar sunuyor; kilometrelerce uzanan plajlar, korunaklı koylar, kumsallar, kumullar, çakıl taşlı plajlar, sulak alanlar ve deltalar, volkanik bölgelerde deniz suyu ve koyu renkli kumdan oluşan mağaralar. Yunan Adaları
Yunanista

Yunanistan’ın irili ufaklı çok sayıdaki adası kendi içinde Sporades, Cyclades, Dodecanese, Saronik, İonia ve Kuzey Ege Adaları olarak ayrılır. Girit ise bu ada grupları dışında yer alan ayrı en büyük adadır.

Yunan adaları

Yukarıdaki haritada yer alan ada gruplarını tek tek anlatmaya çalışalım.

Yunan adaları

İonian Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Ionian (İyonya) Adaları Yunan adaları

Yunanistan’ın batı kıyısı açıklarında, Helenik çarpışmanın oluşturduğu dağlar, büyüleyici manzaralara sahip adalar olarak yüzeye çıkmış. Ionian Adaları Ülkedeki en çarpıcı beyaz kum ve safir su plajlarından bazılarına sahipti; Lefkada’daki Egremni ve Porto Katsiki, Zakynthos’taki Navagio (Gemi Enkazı Plajı) ve Kefalonya’daki Myrtos bunlardan bazıları.

Küçük çocuklar için de elverişli ancak heyecan arayan gençlere özellikle çekici gelen Lefkada, Zakynthos, Kefalonia ve Korfu, çok sayıda su sporları ve kara maceraları sunuyor.

Yunanistan’ın geri kalanı Osmanlı yönetimi altındayken (15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar), İyonya adaları Venedikliler, İngilizler ve Fransızlar tarafından yönetiliyormuş. Ionian Adalarından sadece Kefalonya kısa süreliğine Türklerin eline geçmiş. Bu nedenle bu adalarda Osmanlı izlerinden çok, renkli konakların, büyük sarayların, büyüleyici kasaba meydanlarının ve ortaçağ surlarının zarif bir mimari karışımını bulabilirsiniz.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Korfu Yunan adaları

Başkent ve Batı Yunanistan’a açılan ana kapı olan Korfu, sahil tatil köyleri ve kırsal mülklerle dolu, tecrübeli bir turizm merkezi. Kıyı kasabalarından, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan büyüleyici Eski Kent de dahil olmak üzere dağ köylerine kadar keşfedilecek yerlerle doludur. Güneş arayanlar kumlu ve sığ, çocuklara uygun kıyılardan çakıllı koylara ve su sporları cennetlerine kadar seçim yapabilir.

Kefalonia Yunan adaları

Grubun en büyüğü olan Kefalonia, manzaralı güzel araç sürüşlerine imkan sağlar. Dağ yamacına kazınmış yollar sizi doğal bir plajdan veya mağara harikasından şarap imalathanesine götürür. Kiklad Adaları’ndan sonraki programınız olabilir.

Ithaca Yunan adaları

Homeros’un kahramanı Odysseus’un evi olduğu varsayılan bozulmamış Ithaca, küçük, sessiz, bereketli ve zümrüt yeşili sularla çevrili. Sadece küçük ve çakıllı plaj koylarının meraklıları için, iç kesimlerdeki ormanlık tepelerdeki turistik yerleri yürüyerek keşfetmek en iyisidir.

Yunan adaları

Kuzey Ege Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Kuzey Ege Adaları Yunan adaları

Kuzeydoğu Ege Adaları; Agios Eustratios, Sakız Adası, Fournoi, Ikaria, Midilli, Limnos, Oinuses, Psara, Samos’tur. Bu adalar, eşsiz cazibe merkezleri ve mükemmel turizm altyapısı sayesinde, her yıl unutulmaz tatiller geçirmek için onları ziyaret eden çok sayıda Yunan ve yabancı turistin ilgisini çeker. Burada da ziyaretçi harika gibi manzaraları, pitoresk köyleri, güzel şapelleri, neoklasik evleri, kaplıcaları ve güzel kumsalları aynı anda bulabilir.

Bu adalar, dağlık alanlar, yüksek manzaralar ve çeşitli kıyı şeritleri dahil olmak üzere çeşitli arazilerle karakterizedir. Örneğin Midilli Adası, bölgenin en yüksek zirvesi olan ve yaklaşık 968 metre yüksekliğe ulaşan Lepetymnos Dağı’na sahiptir. Adalar aynı zamanda kaplıcalar ve volkanik kalıntılar gibi önemli jeolojik özellikleriyle de bilinir. Doğu Ege Adaları’nın iklimi ağırlıklı olarak Akdeniz’dir; kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Bu iklim, zeytinliklerden üzüm bağlarına, belirli bölgelerdeki yoğun ormanlara kadar çok çeşitli bitki örtüsünü destekler. Bu adaların coğrafi konumu aynı zamanda özellikle yaz aylarında yaygın olan meltem, yani kuvvetli kuzey rüzgarlarına maruz kalmaları anlamına da gelir.

Tüm Doğu Ege adaları ise Taşoz, Samos, Samotraki, İkaria, Sakız Adası, Midilli Adası, Limni, Agios Efstratios, Psara, Fourni, Oinouses’dir ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizer.

Ikaria Yunan adaları

Ikaria sizi hayatın basit, sevinçlerimizin saf olduğu bir zamana götürüyor. Her şey kasıtlı olarak yavaştır, mutluluk verici bir şekilde stressizdir ve asla şarap ve iyi bir Panigiri (adanın meşhur geleneksel festivali) olmadan olmaz. Doğal manzarası cennetten bir kesittir; ormanlar, kaplıcalar ve kendi “Seyşeller”i de dahil olmak üzere ışıltılı plajlar. Sakinlerinin ölmeyi reddetmesi şaşırtıcı değil.

Samos Yunan adaları

30’u aşkın köyden oluşan Samos, dahilerin doğduğu yerdir. Bunların arasında matematikçi Pythagoras, filozof Epikuros ve Kopernik’ten 18 yüzyıl önce güneş merkezli bir model öneren astrofizikçi Aristarkus yer alıyor. Arkeolojik hazinelerin yanı sıra, dağlık yeşil iç mekanlar ve çekici plajlar da buranın ilgi çekici cazibesini artırıyor.

Chios (Sakız Adası) Yunan adaları

Yunanistan’ın beşinci büyük adası olan Chios, ülkemizde Sakız Adası olarak yada sadece Sakız olarak bilinir. Bu şifalı bitkiyi 20’den fazla “sakız köyünde” üreten Pyrgi’nin çarpıcı geometrik motiflerle süslenmiş “boyalı köyü” özellikle güzeldir.

Lesvos (Midilli) Yunan adaları

Ülkemizde bu şekilde bir ünü yok ama Lezbiyenler Adası olarak da biliniyor Lesvos. Antik şair Sappho (Homeros’un kadın muadili olarak düşünülür) belki de en ünlüsüdür. Aynı zamanda Uzo’su ve Arizona’nınkinden daha büyük, 20 milyon yıllık taşlaşmış jeopark ormanı ile tanınır

Bize çok yakın olduğu için ülkemizden en sık gidilen adalardan birisidir.

Lemnos (Limnos) Yunan adaları

Az bilinen Lemnos ilginç gezi yerleri ile doludur. 200 geyiğin gezindiği etkileyici bir Bizans Kale kasabası, Poliochni (Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri) ve Ifestia’nın antik yerleşimleri ve altın rengi kumlu kıyılar. Şaraplarıyla ünlü olan bu bölgenin şarap yapımındaki köklü geleneği Aristoteles tarafından övülmüş ve Homeros tarafından da dile getirilmiştir.

Samotharace (Semadirek) Yunan adaları

Bir zamanlar başlıca hac yeri olan, adanın Büyük Tanrıların Kutsal Alanı’ndan Samotharace’nin Kanatlı Zaferi yükseliyordu. Aynı zamanda Semadirek manzarasına hakim, Ada, Ege’nin en yüksek dağı olan Saos Dağı’na da ev sahipliği yapar. Sizi akarsular boyunca şelalelere ve şeffaf, yeşil sulara sahip doğal kaya havuzlarına (vathres) götüren patikalarda kırsal bölgenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Thassos (Taşoz) Yunan adaları

Ada kar beyazı mermer, şarap ve fındık üretimi ile öne çıkar. Ormanlık tepelerde yer alan pitoresk dağ köylerinden yamaçları, aşağıdaki cennet plajları ve büyüleyici sahil kasabalarıyla buluşacak şekilde alçalır.

Yunan adaları

Sporades Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Sporades (Sporad) Adaları

Kuzeybatı Ege Denizi’ndeki bir takımada olan Sporades Adaları, haritada her biri farklı coğrafi ve kültürel özelliklere sahip bir dizi dağınık ada olarak özetlenebilir. Bu küme, dört ana adadan oluşuyor; Alonissos, Skiathos, Skopelos ve Skyros ve tabii ki çok sayıda küçük, ıssız adacıkla birlikte. Bu ada grubu hem Yunan turistler hem de yabancı turistler için popüler bir tatil beldesi. Kiklad Adaları’nn tersine Sporad adalarının tamamı çok yeşil ve yaz aylarında, konumları ve doğaları nedeniyle diğer Yunan adalarına göre nispeten daha ılıman sıcaklıklara sahip. Tabii ki birçok Yunan adası gibi Sporad adaları da Yunanistan’ın en iyi plajlarından bazılarına sahiptir.

Saronic Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Saronic Adaları Yunan adaları

Saronik Adaları, Yunanistan’ın zengin tarihinin ve çeşitli manzaralarının küçük bir örneğini sunar. Adaların Atina ve Peloponnesos kıyılarına yakınlığı, antik ve modern denizcilik faaliyetlerindeki rollerini vurgular. Saronik Adaları, tarihi simge yapılar, doğal güzellikler ve canlı yerel kültürlerin benzersiz birleşimiyle bilim adamlarını, turistleri ve tarihçileri cezbetmeye devam ediyor. Saronik gruptaki ana adalar arasında Aegina, Poros, Hydra, Spetses ve Salamis bulunur. Bu adalar, kayalık araziler, küçük verimli ovalar ve kumlu ve çakıllı plajların karışımını içeren çeşitli manzaralarıyla tanınır. Bu adaların topografyası genellikle engebelidir ve en yüksek noktası yaklaşık 532 metreye ulaşan, Oros Dağı olarak bilinen Aegina’da bulunur.

Atina’ya yakın ve bir o kadar da egzotik olan Saronik Adaları, bir hafta sonu veya birkaç günlüğüne ada yaşamının özünü tatmanıza olanak tanır. Bu grubun başlıca yerleşim adaları, Mora Yarımadası’nın kuzeydoğu ucunda uzanan, Hydra ve Spetses’in de bağlı olduğu Saronik Körfezi’nin kalbindeki Salamis, Aegina, Agistri ve Poros’tur. Bu adalar beyaz evleri ve Arnavut kaldırımlı sokakları olan güzel köyler, turkuaz mavisi küçük koylara kurulu küçük limanlar, bol bitki örtüsü ve beklenmedik manzaraları keşfetmenizi sağlayacak yürüyüş parkurları içerir. Ancak Saronik Adaları’nın her biri kendi karakterini, atmosferini ve kültürünü korumuştur.

Salamis, Atina’dan çok da uzak olmayan mitolojik ve tarihi gelenekler bakımından zengindir. Aegina, fıstık adası, aile tatilleri için idealdir. Agistri, daha az popüler olan ancak keşfedilmeyi bekleyen gerçek bir mücevher olmaya devam eden küçük bir adadır. Poros, yelkencilik için ideal, eşsiz güzelliğe sahip kozmopolit bir adadır. Körfez’in mücevheri Hydra, jet sosyete şöhreti Mikonos’a rakip olan zarif evleriyle sanatçıların ve armatörlerin adası. Spetsès, çam kokuları ve gizli koylarıyla davetkar bir adadır.

Aegina Yunan adaları

Bir zamanlar Yunanistan’ın en eski paralarını basan bir deniz gücü olan şehir, aynı zamanda modern Yunanistan’ın da ilk başkentiydi. Artık Aegina daha çok pitoresk liman mekanları, fena olmayan plajlar ve muhteşem gün batımları eşliğinde güzel sahil yürüyüşleri sunuyor. Buranın ayırt edici özellikleri bol miktarda fıstık bahçeleri ve M.Ö. 500’den kalma etkileyici tepedeki Aphaia Tapınağı olarak özetlenebilir.

Agistri Yunan adaları

Popüler bir günlük gezi destinasyonu olan Agistri, çam ağacı ormanlarının desteklediği güzel plaj koylarıyla güneş tutkunlarının ilgisini çekmekte. Adada bisiklet kiralama imkanı mevcut ve bu, Saronik’in bu en küçük adasını keşfetmenin iyi yolu.

Poros Yunan adaları

Tek ada haline gelmiş iki adadan oluşan adanın canlı tek kasabası. Pastoral sahili, denizin sakinliği eşliğinde üç saatlik yudumlar için tasarlanmış neoklasik konaklar, mağazalar, tavernalar ve kafelerle kaplıdır. Poros’un övünecek muhteşem plajları yoktur, ancak temiz ve berrak sular ile şezlong ve gölgelerin düzenli rahatlığını bulabilirsiniz.

Hydra Yunan adaları

Hyrda, kurak bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Arabalar ve bisikletler yasak olduğundan, zarif malikaneler, sanat galerileri, kafeler ve müzelerle süslenmiş arka sokaklarda eşeklerin eşliğinde dolaşabilirsiniz. Kumlu plajların olmadığı küçük çakıllı koyları vardır.

En büyük Yunan Adaları

Spetses

Yunanistan’ın Monako’su olarak adlandırılan şık Spetses, varlıklı Atinalılar için popüler bir saklanma yeri. Poseidonion Grand Hotel’in de bulunduğu sahil limanında popüler barlar, gösterişli butikler ve şık kafeler yer alır. Adada ikamet etmediğiniz sürece arabalara izin verilmiyor, bu nedenle sizi çam ağacı halılarıyla kaplı iç mekanlara götürecek at arabaları, scooterlar veya bisikletlerle ulaşıma hazırlıklı olun.

Cyclades Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Cyclades (Kiklad) Adaları

Kiklad Adaları, muhteşem plajları ve tipik beyaz ve mavi evleriyle en popüler ada grubu olarak bilinir. Büyüleyici Kiklad takımadaları, Yunanistan adlarının yaklaşık tam orta kısmında Ege Denizi’nin mavi sularına dağılmış irili ufaklı bir grup adadan oluşur. Bu adalar bazıları volkanik olmak üzere çoğunlukla kayalık arazilerden oluşur ve pek yeşil doğa bulunmaz. En yüksek zirvesi Naxos Zeus Dağı’nda bulunan ve yaklaşık 1.004 metre yüksekliğe ulaşan güzel manzaralarıyla tanınır.

Santorini, Mykonos, Paros, Syros, Ios ve Naxos gibi bazıları uluslararası alanda tanınırken, Milos, Folegandros, Amorgos ve diğerleri daha az bilinir ve dolayısı ile az turistiktir. Daha az bilinmeleri bu adaları daha az güzel kesinlikle yapmaz tabii ki. Bu adalar grubunun adı Yunanca Cycle kelimesinden gelir ve adaların kutsal Apollon adası Delos’un çevresindeki konumunu tanımlar.

Yaklaşık 25 adası ile birkaç küçük, yerleşimsiz ve kayalık adacıktan oluşan Kiklad Adaları’nın en büyüğü Naxos’tur. Kiklad adalarının diğer adaları batıdan doğuya doğru, Kea (Tzia) Andros, aynı zamanda Kiklad adalarının başkenti olan Syros, Delos adası, Mykonos, Paros, Kythnos, Sifnos, Kimolos ve Milos ve Milos’un daha doğusunda Folegandros, Sikinos, Ios, Iraklia, Koufonisia ve Donoussa ve daha doğuda Oniki Ada’dan gemiyle sadece birkaç saat uzaklıkta olan Amorgos’tur. Güney ucunda Santorini, doğuda ise Anafi yer alır. Adalar coğrafi konumlarına göre doğu ve batı Kiklad adalarına ayrılır, isimlerini antik çağlardan alırlar çünkü her şey kutsal ada Delos’un etrafında bir daire oluşturur.

Milos

Louvre’daki Milos Afroditi’nin ortaya çıkarıldığı Ege’nin gizli mücevheri olan Milos, doğanın güçleriyle şekillendirilmiş kaya manzaraları ile göz kamaştırıcıdır.

Kimolos (ve Polyaigos)

Milos’tan bir taş atımı uzaklıktaki bu küçük adada tek köy bulunur. Vahşi volkanik güzellikler, egzotik plajlar sizi bekler bu adada.  Akdeniz foku ve kuş gözlemi için de popüler bir adadır.

Naxos

Ülkenin en imrenilen kıyı şeridindeki göz kamaştırıcı ve ulaşılması kolay plajlarla aile dostu bir adadır. Verimli topraklardan geçerken dağ köylerini ve antik kalıntıları keşfedebilirsiniz. ,

Mykonos

Bozulmamış plajlar ve kozmopolit-şık dokunuşlara sahip geleneksel köyleriyle ünlü olan efsanevi parti adası. Ancak ne yazık ki aşırı kalabalık ve aşırı fiyatlara sahip olan bu bölge ünlülerin eğlenmek için akın ettiği ada diyebiliriz.

Ios

Mykonos ile birlikte Ios, parti arayanların akın ettiği ada olarak ünlüdür. Aynı zamanda Ege’nin sunduğu en güzel plajlardan bazılarına da sahiptir.

Delos

Mykonos’tan günübirlik gezi olarak sıklıkla ziyaret edilen, ıssız arkeolojik hazine ve açık hava müzesidir.

Paros (ve Antiparos)

“En İyi Adalar” listelerine sık sık giren güzel Paros, jet sosyeteyi memnun etmeye yetecek kadar gelişmişliğe sahip, çok yönlü bir ada. Berrak sular ve kumlu kıyılar özellikle küçük çocuklu ailelere ve  gençlere davet ediyor.

Santorini (veya Thira)

Özgün Kiklad Yunan güzelliği ile, mükemmel Santorini’nin tanıtıma ihtiyacı yok. Sezon dışında bile hala kalabalık olan bu adada üne kavuşan muhteşem volkanik manzaraların görüntüsünü yakalayabilirsiniz.

Tinos

Panagia Evangelistria kilisesinin bulunduğu Yunanistan’ın manevi kalbi olan Tinos, aynı zamanda güzel köyleri, plajları ve mermer sanatlarındaki müthiş geleneğiyle de etkileyicidir.

Folegandros

Muhteşem kayalıkları ve buna uygun manzaralarıyla Folegandros, unutulmaz gün batımları ve romantik yürüyüşler için idealdir.

Sikinos

Neredeyse hiç dokunulmamış Sikinos’ta üç köy, ulaşılması zor birkaç plaj (yürüyerek veya tekneyle) ve şarapçılık geleneğini ve antik adaşı Oenoe’yi (şarap üreticisi) anımsatan başarılı Manalis şarap imalathanesi vardır.

Amorgos

Engebeli Amorgos, Luc Besson’un “The Big Blue”yu çektiği yerdir. Dalın, yürüyüş yapın, büyüleyici Hozoviotissa Manastırı’nı ziyaret edin veya sadece plajda vakit geçirin. Adada gün batımından sonra eğlenebileceğiniz canlı gece hayatı da mevcuttur.

Anafi

Santorini’nin gölgesinde ama çok daha sakin olan küçük Anafi, yürüyerek keşfetmeye uygundur. Bir plaj tutkununun hayalinden çok bir yürüyüşçünün rüyası olan denizin ve gökyüzünün parlak mavilerine karşı, kurak ve dalgalı arazide yavaş yürüyüşler, yorgun bir zihin için terapidir.

Serifos

Göz önünde olmayan ama rahat bir cazibe yayan, gelecek vaat eden ada, pitoresk tepesi Chora ile küçük Serifos, çok çeşitli nefes kesen plajlara sahiptir.

Sifnos

Muhtemelen Yunanistan’ın en iyi yemeğinin evi olan Sifnos, sıklıkla Serifos ile karşılaştırılıyor.

Kea (Tzia)

Atina’nın ana karadan feribotla sadece bir saatlik hafta sonu kaçamağı olan mütevazı Kea’da, ailelerin yüzebileceği çok sayıda plaj koyları ve keşfedilecek bazı antik yerler bulunmaktadır.

Kythnos

Kolona’nın iyi fotoğraflanmış çift taraflı plajı, otantik köyleri ve yeterli gece hayatıyla bir başka şehir tatili kaçamağı.

Syros

Renkli İtalyan mimarisine sahip Kiklad Adaları’nın başkenti, kendi kendine yeten Siros, yıl boyunca ziyaret edilebilir. Canlı bir ana şehir ve kültürel ortamıyla Rebetiko’nun (Yunan blues) evi, sahil kenarında daha az etkileyicidir.

Andros

Kiklad adalarının en yeşili ve çıplak kayalık komşularının aksine, restore edilmiş etkileyici yürüyüş yolları ağı sizi ormanların, şelalelerin, derelerin, pınarların ve tenha plajların içinden geçirir. Mermer döşeli, konaklar ve müzelerle dolu sokakları ile şık ve kozmopolit şehir merkezi, zengin bir denizcilik tarihi tarafından inşa edilmiştir.

Dodecanese Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Dodecanese (Oniki Ada) Adaları

Dodecanese Adaları (Oniki Ada) Türkiye kıyılarına yakınlığı nedeniyle ülkemizde en çok bilinen adaları kapsar. Grup on iki büyük adadan ve çok sayıda küçük adacığın içerir ve ismi Yunanca on iki anlamına gelen “dodeka” kelimesinden gelir.  Adalar, Doğu Akdeniz’in kültürel ve ekonomik alışverişinde önemli bir rol oynar. Bunların arasında Kuzeyden Güneye doğru Agathonisi, Patmos, Lipsi, Leros, Kalimnos, Kos, Nisyros, Symi, Rodos, Kasos, Karpathos ve Kastellorizo ​​adaları bulunmaktadır.

Simi (Sömbeki)

Mükemmel bir liman köyüyle popüler hale gelen Sömbeki, Rodos’tan günübirlik geziler için iyi bir destinasyondur.

Chalki

Beş muhteşem plaj (düzenli ve çocuklara uygun seçenekler dahil), kale kalıntıları, manastırlar ve keşfedilecek daha fazlasıyla bu beklenmedik bir cennet adadır.

Tilos

Olağanüstü biyolojik çeşitliliğe sahip olan Tilos, doğa tutkunları içindir. İki ana yerleşim yeri ve temel altyapıya sahip olan bu bölgenin el değmemiş çakıllı plajlarına yalnızca yürüyerek ulaşılabilmektedir.

Nisiros

Halen aktif olan volkanik Nisiros, sanatsal yeteneklere sahip sıra dışı bir manzaraya sahiptir. Renkli kraterlerin etrafında dolaşıp, ardından egzotik siyah bir kumsalda serinleyebilirsiniz.

Kalymnos

Dramatik kayalıklarla kurak ve dağlık olan Kalimnos, ikonik bir kaya tırmanışı destinasyonudur. Etkileyici plajların yanı sıra diğer maceracıların ilgisini çekecek tüplü dalış ve zorlu yürüyüş parkurları da bulunmaktadır.

Kastellorizo ​

Felaketler ve fetihlerle dolu çalkantılı bir geçmişe sahip olan Kastellorizo, 500’den az nüfusuyla diğer açılardan sessizdir. Plaj açısından fakirdir ama ünlü Mavi Mağara ile ünlüdür.

Kos

Hipokrat’ın Doğduğu yer, Kos’un sunabileceği çok şey var; özellikle antik ve ortaçağ anıtları (Askelpion şifa merkezi dahil), uzun kumsallardan oluşan geniş bir kıyı şeridi ve güçlü bir turizm endüstrisinin tüm süsleri.

Karpathos

Dağlık iç kısımlarındaki sarp kayalıklarla desteklenen etkileyici kıyı şeridinden oluşan nefes kesen manzaralara sahip olan Karpathos, aynı zamanda ciddi bir panigyri sahnesi (bir azizin kutlandığı geleneksel festival) ile de ünlüdür.

Patmos

Aziz Yuhanna’nın Kıyamet Mağarasında Vahiy Kitabı’nı yazdığı yer olan Patmos, aynı zamanda kozmopolit küstahlığı ve Kiklad havasıyla ünlülerin tercih ettiği bir destinasyondur.

Lipsi (ve Aspronisia)

Bakir, düzensiz ve kristal berraklığındaki plajlar, rahat ve az gelişmiş Lipsi’nin öne çıkan özellikleridir.

Leros

Kıyısında on batık bulunan bir tüplü dalış noktası olan Leros, keyifli yürüyüş yollarına, harika yüzme alanlarına, Ege ve İtalyan mimari etkilerini harmanlayan büyüleyici kasabalara sahiptir.

Kasos

Zincirin en güneyindeki adadır. Çorak ve az bilinen Kasos, ada ev sahiplerinin yapmayı ve paylaşmayı sevdiği canlı festivaller ve ziyafetlerle canlanıyor.

Astypalaia

Özellikle güzel ve parlak Chora’sı ve yarı ünlü Kamananika plajıyla Kiklad benzeri bir Oniki Ada adası.

Agathonisi

Beş kilise, birkaç restoran, bar ve otelin bulunduğu bu en kuzeydeki adada pek fazla olay yok.

Evia Adaları (Photo Credit: throughtheblue.gr)

Evia Adaları

Bazı kaynaklarda Evia Adaları olarak geçen adalar bazı kaynaklarda da ana kara gibi gösterilir. Evia Adaları Girit’den sonra en büyük ada olan Evia (Eğriboz) ve Skiros adalarından oluşur.  Yunanistan anakarasına oldukça yakın bir konumdadırlar.

Adalar arası ulaşım için genellikle feribot kullanılır. Tüm feribot biletleriniz için Ferryhopper web sitesini ya da uygulamasını kullanabilirsiniz. Uzak adalar için uygun uçağı aramak için ise Skyscanner web sitesine ya da uygulamasına bakabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Zeynep Ökte dedi ki:

    Ne güzel toplu bir bilgilendirme yazısı olmuş. eline sağlık

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler. Bu detayların pek bilinmediğini fark ettiğim için; yazmalıyım dedim 🙂

BİR YORUM YAZIN