Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge Londra’ya 130 km yani yaklaşık 2 saat mesafede Salisbury ovasında biraz ters bir konumda yer alan ama insanlık tarihi için oldukça önemli bir anıt. İlk bakışta dik dik konumlandırılmış çok büyük taşlardan ibaret dibi görünse de önemi büyük. Astronomi, astroloji, paganizm, geometri ve meteoroloji ile ilişkilendirilen bu anıtın tam olarak kaç yılında yapıldığı bilinmemekle birlikte Neolitik Taş Devri ile Bronz Çağı arasında yapıldığı düşünülmekte.

Tabi durum böyle olunca bu devirlerin şartları göz önüne alınınca bu devasa taşların buraya nasıl getirildiği ve buraya nasıl dikildikleri çok anlaşılabilir değil.

Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA

Çünkü bu tarz taşlar en yakın 200 km uzaklıkta bulunuyor ve bazılarının ağırlığı 25 ton boyu ise 9 metre. Stonehenge’in yapılış süreci ile ilgili herhangi bir kanıt bulunamamış henüz. Taşların dikilmesi ayrı bir sırken taşların o çağ için sadece keskilerle nasıl yapılmış olduğu da ayrı bir sır. Tarihi belgelerde de Stonehenge hakkında çok az bilgi var; Stonehenge’den bahseden en eski belge olan M.Ö 1.yy’da yunanlı Diodorus’a ait belgede Stonehenge’nin Güneş Tanrısı Apollon için yapıldığından bahsedilmiş. İlerki dönemlerde Roma belgelerinde ise Jül Sezar ve Augustus için yapıldığı yazılmış.

Biz Stonehenge’e Cardiff‘den Londra ‘ya geçerken uğradık. Cardiff’den çıkıp Stonehenge’e varmadan yol üzerinde çok değişik çatılı olduğu bir kasabadan da geçiyorsunuz.

Eski ingilizcede “Aslı Taşlar” anlamına gelen Stonehenge Anıtı esasen 30 taştan oluşuyor ama şu an 17’si ayakta. Anıtın neden yapıldığı da halen tam olarak aydınlatılabilmiş değil; Sunak yeri, ibadethane, güneş-uzay gözlemevi, güneş saati, UFO iniş yeri olduğunu yazan birçok yazı mevcut. Stonehenge’in (21 Haziran) gün doğumuna doğru konumlandırılmış olması bir gözlemevi olduğu düşündürür. Gökbilimciler Stonhenge’in tutulmaları hesaplamak için yapıldığını da öne sürmektedir. Tam tarihi bilinmiyor ama günümüze doğru 5.000 yıl önce mezarlık olarak kullanılmaya başlanmış ve MÖ 3.000 yılında İngiltere’nin en büyük mezarlığı olmuş. Son çalışmalar Tapınağın MÖ 8.000 yılına tarihlendiğini gösteriyor.

Sonar, mıknatıs ölçer, yer radarı ve üç boyutlu lazer gibi gelişmiş teknolojilerle yapılan son çalışmalarda Stonehenge’in tek yapı olmadığı bununla bağlantılı 17 yapı daha olduğu 2014 yılında yayınlandı.

Her yıl yaklaşık 1.000.000 kişinin ziyaret ettiği anıtları görmek çok da kolay değil. Yılın birçok günü yaklaşık 2 saat bilet sırasında bekleyip daha sonra içeri girdikten sonra ortalama 30-45 dakika anıta yürümeniz gerekiyor. Yürümek istemezseniz shuttle otobüsleri bilet gişesinden anıta kadar sizi götürüyor. Yürüyüş rotası çok güzel olduğu için eğer hava çok yağmurlu değilse yürüyerek gitmenizi otobüsle dönmenizi tavsiye ederiz. Tüm bunlar göze alındığında Stonehenge tam günlük bir gezi diyebiliriz.

Stonehenge’e vardığınızda yukarıda öncelikle girişte bekleyen park görevlilerine nakit 5 pound verip açık alanda görevlinin size gösterdiği yere aracınızı park ediyorsunuz. Eğer Stonehenge’e girerseniz bu ücret bilet ücretinden düşülüyor bu nedenle bilet almaya giderken park biletinizi yanınıza alın. Takiben daha önce belirttiğimiz gibi önce bilet için sırada beklemeniz gerekiyor. İsterseniz bir size verilen sesli rehberlik aleti ile ulaştığınız nokta hakkında detaylı bilgi alabiliyorsunuz.  Eğer English Heritage Pass kartınız varsa sıra beklemeden geçebiliyorsunuz. Bu kart Büyük Britanyadaki 400 tarihi mekanlara ücretsiz ve sıra beklemeden girmenizi sağlıyor ayrıca 1 yıl boyunca geçerli.

Kartın yıllık ücreti 56 pound, ömür boyu ise 1.300 pound. Ancak biz nerelerde geçerli olduğunu incelediğimizde çok cazip olarak görmedik. Bu kart daha çok İngiltere’de yaşayanlar için. Bunun dışında turist olarak adada bulunanlar için Overseas Visitors Pass adı verilen bir kart daha var. Bu kart da 100’ün üzerinde tarihi mekanda aynı şekilde geçerli ama süresi sadece 9 ya da 16 gün. Bu kartın ücreti ise tek kişi 9 gün 33 pound, 2 kişi 9 gün 57 pound. Eğer Dover Castle’ı da görecekseniz bu kartı şimdiden almanızda fayda var çünkü sadece Stonehenge’e giriş ücreti 1 kişi 17,50 pound.

 

Bilet gişesinin hemen karşısında müze diyebileceğimiz bir bina var. Burada hem bu bölgeden çıkartılan bazı eşyalar sergileniyor hem de Stonehenge’in yapım süreci ile ilgili çok güzel animasyonlar duvara yansıtılıyor aralıksız. Stonehenge ziyareti öncesi ya da sonra bu kısma girmek için biletiniz olması gerekiyor. Bizim tavsiyemiz önce burayı görün sonra Anıt’a gidin.

Şimdi size bir tüyo vereceğiz

çünkü “Anıtın 3-4 metre uzağına değil de 30 m uzağına kadar gitsem ve Stonehenge’i görsem yeter” diyorsanız sırada beklemenize de ücret ödemenize de gerek yok. Bilet satılan yerin yanında direkt olarak geçin zaten burada bilet kontrolü yapılmıyor. Girişte bazı taş örnekleri ve klübeler var onları gezin. Sonra herkesin akın akın yürüdüğü yere doğru siz de yaklaşık 30 dakika bir araziden yürüyün. Son 100 metrede bilet kontrolü yapıldığını göreceksiniz. Bu noktanın hemen yanında bir çit kapısından bazı kişilerin geçtiğini göreceksiniz. Sizde oradan girin ve Stonehenge’e paralel şekilde ilerleyen bu patikadan Stonehenge’in 20-30 yakınına kadar gidin; işte size sadece 5 pound park parasına Stonehenge. Bu noktada %20 kişinin bu yolu tercih ettiğini göreceksiniz. Biz daha iyi hissedebilmek ve video-fotoğraf çekebilmek için giriş ücretini verdik ama bu da kötü bir seçim değil.

Burada yaklaşık 5-6 saat harcadıktan sonra Londra‘ya doğru yola çıktık.

Bu gezimizdeki Galler, İskoçya ve İngiltere yazılarımız da okuyun.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN