Rishikesh

Grup arkadaşlarımızın çoğunun en beğendiği olan Rishikesh  “Dünyanın Yoga Başkenti” olarak biliniyor. Rishikesh; Yoga, sakinliği ve temiz Ganj’ı ile ünlü. Bu şehir de kutsal şehirlerden olduğu için Hindu’ların Hac vazifeleri sırasında uğradıkları şehirlerden birisi. Rishikesh aynı zamanda Yoga’nın doğduğu yer olarak kabul ediliyor. Rishikesh’de diğer Hindistan şehirlerinden farklı olarak vejeteryan olmayan yemekler, yumurta ve alkol yasak seviyesinde bulunamaz.  Nihayet UNESCO tarafından 2015’de Haridwar ile birlikte ilk defa verdiği “İkiz Dünya Mirası” ünvanını alan Rishikesh’deyiz. Otele vardığımızda oldukça yorgunduk ve grubun bazı üyelerinin ufak tefek rahatsızlıkları vardı. Bu nedenle bazılarımız otelde kaldı, bazılarımız şehre çıktı. Biz kalanlar arasındaydık ve iyice dinlendikten sora Rishikesh’i ertesi gün keşfetmeye karar verdik. Bu nedenle yemeği de otelin restaurantında yedik.

Hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar geliştiremez.

Emile Zola

Nasıl Gidilir

Rishikesh’e tren yok bu nedenle Haridwar’a trenle gelmeniz buradan araç ile yada rikşa ile Rishikesh’e geçmeniz gerekiyor. Biz Rishikesh’e Haridwar’dan 1 saatlik yorucu olmayan bir araç yolculuğu ile geldik. Bu 25 km’lik mesafenin Rikşa ile gelinmesi yolların durumu nedeniyle pek tavsiye edilmiyor bir taksi ile anlaşmanızda fayda var.

Nerede Kalınır

Rishikesh’de moda daha çok hostel ya da Yoga eğitimi veren yerlerde konaklamak şeklinde ama bu tip konaklama bize çok uymadığı için biz tercihimizi otelden yana kullandık. Otelimiz Divine Resort Ganj’ı tam karşıdan gören hakim bir pozisyonda olduğu için çok güzel bir manzaramız vardı. Otelimiz oldukça güzel zaten bölgenin en iyi oteli diyebiliriz.

Bazı tavsiye edilebilir alternatifler için tıklayın.

Hotel Divine Resort terası

Hotel Divine Resort terası

Nereler Gezilir

Rishikesh Aarti töreni ve Ashram’ları ile ünlü. Transandantal Meditasyonun buradan batıya açılması ve ünlenmesi sonucunda bazı öncülerin batıdan buraya gelmesi, sonunda da 1968 yılında Beatles’ın buraya gelmesi ve bir süre burada kalarak şarkılar yapması ile Rishikesh dünya çapında patlamış. Dünyanın meditasyon ve Yoga merkezi olmuş, şehirde çok sayıda Yoga Eğitim Merkezi ve Kursu bulunuyor. Bunlar 1 haftadan 500 saate kadar değişen sürelerde ders veriyorlar ya da sadece Yoga yaptırıyorlar. Yani buradan sadece Yoga yapıp ayrılabileceğiniz gibi, bir Yoga Eğitmeni olarak da ayrılabilirsiniz. Rishikesh’de olduğumuz yıllarda Yoga ile ilgili değildik ama şimdi Yoga yaptığımız için “keşke Rishikesh’e tekrar gidebilsek hatta orada Yoga eğitimi alabilsek” diyoruz.

Otelden çıkıp yürüyerek önce Ram Jhula (1986 yapımı) oradan da Lakshman Jhula Köprülerini  (ilk köprü 1889 yapımı ancak 1924 yılında selden yıkılınca yenisi 1939’da yapılmış) gördük; gördük diyoruz ama bu uzun bir gezi çünkü bu iki köprü Rishikesh’in iki ucunda yer alıyor. Tabii ki bu esnada tüm Rishikesh’i keşfetmiş olduk zaten Rishikesh büyük bir yerleşim değil. Ünlü Ashram Parmarth Niketan Ram Jhula’ya yakın kısımda yer alıyor. Buralar daha sakin, daha dingin. Lakshman Jhula’ya yakın kısımlar ise daha turistik daha eğlenceli, gürültülü ve nispeten daha kalabalık. Köprüleri geçerken her anınıza maymunlar da eşlik ediyor. Sizinle ilgilenmezler, tek dertleri elinizdeki yiyecek paketlerini almak olduğu için bu tip şeyleri çok ortada tutmayın çünkü almak için hamle yaparken size de zarar verebilirler. Hindu inancındaki Hac görevince Laksman Jhula’dan geçiş de yer alıyor.

Shri Trimbakeshwar Tapınağı Laksman Jhula (Laxman Jhula) köprüsünden karşıya geçince hemen köprünün ayağında bulunuyor. 13 katlı Hindu tapınağını tek tek dolaştık ama katlar genel olarak aynı. Her kattaki odalarda da küçük Hindu Tapınakları gibi alanlar oluşturmuşlar.

Rishikesh biraz keyif şehri. Temposu kesinlikle diğer Hindistan şehirleri gibi değil. Bu nedenle burada koşuşturmaca yok, siz de ortama ayak uydurmalı ve temponuzu düşürerek Rishikesh’i hissetmelisiniz.  Bir cafeye oturmak ve güzel Rishikesh manzarasının tadını çıkarmak iyi bir başlangıç olabilir bunun için.

Daha önce Ganj’dan uzak durun demiştik ama bu tavsiye Rishikesh için geçerli değil. Ganj’ın doğduğu yere çok yakın olduğu için Ganj burada henüz kirlenmemiş durumda bu nedenle en azından bizim gibi ayaklarınızı Ganj’a sokabilirsiniz.

Aarti Töreni Laksman Jhula’nın yakınında yapılmasına rağmen Ram Jhula kısmı bize daha mistik ve etkileyici geldi. Zaten bir eleştirimiz de Aarti Töreni konusunda olacak. Varanasi’deki Aarti Töreninden sonra Rishikesh’in Aarti Töreni bize çok basit ve organize olmayan bir tören olarak geldi. Varanasi’deki töreni huşu içinde sonuna kadar izlememize rağmen bu töreni bitirmeden ayrıldık. Bu arada bazı arkadaşlarımızın da bu töreni daha samimi bulduklarını ve beğendiklerini söylemeliyiz.

Rishikesh’deki önemli duraklarından ve mutlaka görülmesi gereken yeri Beatles Ashram’ı. Beatles burada kaldığı sürece şu an Beatles Ashram’ı olarak anılan Maharishi Mahesh Yogi Ashramı’nda kalmış ve burada aralarında yukarıda videosu olan “The Happy Rishikesh Song” parçasının da yer aldığı 40 parça yapmış. Burası şu anda kapalı ve devlet kontrolünde. Kapısı kilitli ama  içerideki bekçiye 50 Rs verirseniz kapı birdenbire açılıyor. İçerisi gezilmesi bile zor denecek kadar bakımsız durumda. Bazen otlar temizleniyormuş o zamana denk gelirseniz biraz daha şanslısınız çünkü otlardan yürüyemiyebilirsiniz. Tüm şartlara rağmen burayı gezerken çok çok etkilendik. Güncelleme: Burası düzenlenerek turizme açılmış daha sonra gezen gezginlerden öğrendiğimize göre ve giriş ücreti 600 rupi, ziyaret saatleri ise saat 9:00-16:00 arasıymış ve ziyaret için 3 saat veriliyormuş. Beatles’ın tüm izleri ve o dönemin etkisi duvarlardaki yazılarda aynen duruyor. Biz de kendimizi bu duvarlarda daimi kıldık 🙂

Tabii ki Yoga ve Mediasyon yaptıran çok Ashram var. En iyilerinden bazıları için tıklayın. Ancak Rishikesh’de başka aktivasyonlar da var.

Bu aralar Rishikesh’de Hint Yemek Kursları‘na katılmak da çok trend. Kentte Yoga gibi yemek kursu veren yerlerin sayısı hızla artıyor. Yine çok popüler olan aktivasyonlar; Rafting, Zip Line ve Bungee Jumping yapmak. Bu konuda da size yardımcı olacak şirketleri şehir içinde bulabiliyorsunuz.

Bu gece buradan ayrılıyoruz yarınki durağımız ünlü Tac Mahal‘in olduğu Agra olacak. 00:15 trenine biniyoruz sabah Agra’da olacağız.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Diğer Hindistan yazılarımızı da okuyun.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN