Londra gezimizde yeterince zamanımız olduğu için Londra dışında da biryer görmek istedik ve en yakın yerleşim yerlerinden birisi olarak tercihimiz “Greenwich” oldu. Greenwich tren ile yaklaşık 40 dakikada ulaşabileceğiniz sakin, yeşil, estetik bir şehir. Adından da anlaşıldığı gibi en büyük önemi zaman diliminin 0 “sıfır” noktasının yani başlangıç meridyeninin burada olması.
Biz gezgin olarak “Sıfır Noktası“, “Ekvator Çizgisi”, “Polar Çizgi“, “En Güneye“, En Kuzeye” gibi ünvanları elde etmek istiyoruz. Bunlardan bir tek Polar Çizgi kaldı yapılmadık 🙂
Londra’dan Big Ben önünden kalkan tekne (bizim tercihimiz bu yönde oldu) ya da DLR (yukarıdan giden bir metro ağı) ile gelin fark etmez Greenwich’e varış noktanız ünlü Kraliyet Yelkenlisi “Cutty Sark” ın önüdür. Biz burayı daha sonraya bırakarak ilk olarak 15 dakikalık hafif yokuş yukarı bir yürüyüşle “Royal Observatory” (Kraliyet Rasathanesi) ne gitmeye karar verdik.Biliyorsunuz dünyayı zaman dilimleri olarak hayali olarak bölen enlem ve boylamlar bulunuyor. Başlangıç boylamı ise burada bulunuyor. Rasathanenin dışında ve içinde bu çizginin temsili yerleri bulunuyor. Bahçedeki çizgi ile elimizdeki navigasyonun sıfır noktası uyumsuzdu bu arada. Elimizde navigasyon cihazı sıfır noktası olarak yaklaşık 40 m uzaklıkta bahçede bir yeri işaret ediyordu. Ancak bina içerisinde bu hat yeşil bir lazer hattı olarak çizili.
Ülkelerin zaman dilimleri gösterilirken buradan kaç saat ileri ya da geri oldukları +1, +2, yada -1, -2 vs gibi rakamlarla belirtilir. Atomik olarak hesaplanan ve GMT’den daha hassas olan UTC kullanılmaya başlanmadan önce dünyadaki saat ayarlamaları Greenwich’ten geçen meridyene göre yapılmaktaydı. Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+), batıya doğru gidildikçe geri (-) gider. Örneğin ülkemiz +2 zaman dilimindedir.
Ücretli olarak gezilebilen rasathanenin yanında ücretsiz gezebileceğiniz uzay ve gezegen sistemi hakkında bilgi alabileceğiniz “Planetarium” bulunmaktadır. Rasathane en yukarıda olduğu için güzel bir Greenwich manzarası vardır. Açık havalarda Londra’nın görüldüğü söyleniyor.
Rasathane dışında ücretsiz gezebileceğiniz ve çok zengin bir içeriğe sahip olan “Ulusal Denizcilik Müzesi” şu anda Denizcilik Müzesinin sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapan “Kraliçenin Evi Müzesi” gezilmelidir. rasathaneyle birlikte bu kompleks Unesco Dünya Mirası listesindedir.
Şu anda “Greenwich Üniversitesi” olarak görev yapan “Eski Kraliyet Donanması Koleji” gezilmesi gerekliler listesinde ama biz girmedik.
Dönüşte “Cutty Sark” sizi bekliyor olacak. Çin’den çay ticareti yapmak için inşaa edilen bu gösterişli İngiliz yelkenlisi bu görevini buharlı gemilerin bu hatta daha çok kullanılmaya başlanması nedeni ile çok uzun yıllar yapamamış. İlk seferine 1870’de çıkmış ve 1895’de seferden çekilmiş. Bir Portekiz şirketine satılarak Ferreira adı ile kargo gemisi olarak kullanılmış.
Daha sonra 18 ay kötü hava nedeniyle sığınmak zorunda kaldığı Güney Afrika’da kalmış. Son olarak da 1922’de Wilfred Downman tarafında satın alınarak tekrar eski ismi ile İngiltere’ye getirilmiş ve Greenwich’de karaya çıkartılarak halka açık sergilenmeye başlanmış. Ancak talihsizlik peşini yine bırakmamış; 2007’de büyük bir yangınla çok zarar görmüş ve 2012’de tekrar onarılarak halka açılmış. 12 sterlin gibi bir ücret karşılığında geminin içerisinde olduğu müzeyi gezebiliyorsunuz.