Sydney Gezi Rehberi
Sydney Gezi Rehberi
Melbourne‘dan sonra Avustralya’daki ikinci durağımız Sydney oldu. Sydney hakkında da Melbourne hakkında da çok şey duymuştuk ama biz Sydney’i daha fazla beğendik.
Hızlı bir Sydney profili çizmek gerekirse beklemediğimiz kadar uzakdoğulu ve Hintli ile karşılaştık bu şehirde. O kadar çok uzakdoğulu kökenli kişi yaşıyor ki bir an kendinizi oralarda bir yerde sanıyorsunuz.
İnsanlar giyim konusunda çok özenli değil, çok bakımlı da değil. Bu arada inanılmaz bir obezite var Avustralya’da. Ama yaşlı nüfus kilolu değil yani ne olduysa son 20 yılda olmuş bu açıdan.
Sydney her zaman dünyanın en ilgi çeken noktalarından biri olmuştur gezginler için. Hal böyle olunca biz de Melbourne a nasıl gidilir? sorusuyla başlayarak tüm sorularınızı cevaplamak için bir Sydney Gezi Rehberi oluşturalım dedik.
Sydney e nasıl gidilir?
Sydney e nasıl gidilir?
Türk Hava Yolları dahil olmak üzere birçok hava yolunun Sydney’e seferleri bulunuyor. Ülkemizden de direkt gidilemiyor. THY uçuşları Bangkok, Jakarta, Hong Kong, Manila, Singapur gibi farklı şehirlerden aktarma yapılarak ve ikinci uçuş o ülkenin havayolu ile yapılıyor. Ülke içinde ise Virgin Air, Qantas Air gibi havayolları ile şehir değiştirmek kolay ve çok pahalı değil.
Sydney e ne zaman gidilir?
Sydney e ne zaman gidilir?
Sydney’e gitmek için en iyi dönemler; Mart-Mayıs ve Eylül-Kasım arası. Ülkemizin tam tersi olarak Aralık-Şubat arası burada yaz ve oldukça sıcak geçiyor. Sydney için 48 derecelere kadar yükseliyor. Haziran-Ağustos arası ise kış ayları ve ısı oldukça düşüyor.
Sydney de ulaşım
Sydney de ulaşım
Havalimanından Şehire Ulaşım
Tren
Sydney havalimanı şehre tren i(T8 Airport South Line) le 13 dakika uzaklıkta bulunuyor ve şehre ulaşmanın en kolay yolu bu. Terminalin içerisinden bu trene ulaşım var ve ödemenizi terminaldeki kiosklardan alacağınız Opal Card , Opal Single Ticket ya da temassız kredi kartları ile yapabilirsiniz. Opal Card ile de temassız kredi kartları ile de hem araca binerken hem de araçtan inerken kartı okutmanız gerekiyor. Bu şekilde seyahat ettiğiniz mesafeye göre ödeme yapıyorsunuz. Tren ve Tram’de okutma cihazları istasyonda, otobüslerde ise aracın içinde oluyor. Biz tüm gezimiz boyunca Opal Card almadan temassız kredi kartı kullanarak ulaşımımızı sağladık. Opal Card ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Otobüs
400 ve 420 nolu otobüsle (Gece ise 420N) ile de şehre ulaşabilirsiniz bunun için de Opal Card ya da Opal Single Ticket almanız gerekli. Yine temassız ödeme de mümkün.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
Taksi
Terminal çıkışında taksi sırasını göreceksiniz. Şehre ulaşım yaklaşık 35 AUD tutuyor. Bizim bavullarımız büyük olduğu için otobüs yerine bu yolu seçtik. Taksi durağına giderken ülkemizdeki gibi “taksi mi istiyorsunuz?”diye birileri yanınıza geliyor ve sizi kendi korsan taksisine götürmeye çalışıyor bu kişilere kanmayın.
Avustralya Gümrük Kuralları
Avustralya Gümrük Kuralları
Avustralya’ya girişte çok sıkı gümrük kuralları uygulanıyor. Hem uçakta bir video izliyorsunuz ülkeye neleri sokmamanız neleri de sokarken deklare etmeniz gerektiği hakkında hem de bir kağıt dağıtılıyor.
Özetle her türlü yiyeceğin deklare edilmesi isteniyor. Size göre önemsiz görünen bir şey yasak olabilir kararsızsanız Deklare Edin kuralı var. “Üzgünüm, bilmiyordum” alacağınız 300-12.600 AUD arasındaki para cezası ile 12 aya kadar çıkabilen hapis cezasını engellemiyor.
Ne olursa olsun beyan edin
Ne olursa olsun beyan edin
Biz bu kuralları bildiğimiz için yanımızda hiç yiyecek getirmedik. Genellikle yanımızda kuruyemiş, incir, kayısı gibi şeyle olur ama bu defa gümrük yetkilileri ile uğraşmamak için almadık. Bize dağıtılan formlarda ilaçların da deklare edilmesi gerektiğini gördük ve o maddeye evet dedik. Bu nedenle herkes çıkış yaparken biz başka bir hatla kontrole alındık. Bavulumuz açılıp ilaçların kontrol edileceğini ve her bir ilacın ne olduğunun sorulacağını düşünürken sadece bir köpek getirdiler ve bavulumuzu koklatıp sonra gönderdiler.
Uçakta o kadar çok yaşlı insan vardı ki onların yanında hiç ilaç olmaması düşünülemez ve kimse deklare etmedi. Şu andaki yorumumuz antibiyotik, ağrı kesici gibi ilaçların deklare edilmesi gereksiz. Yine paketli ticari yiyecekler de gereksiz. Ama bu şu andaki düşüncemiz; hiç getirmemek ya da olanları deklare etmek en garanti yol bizce.
Sydney de kaç gün kalınır?
Sydney de kaç gün kalınır?
Öncelikle Sydney’de kaç gün kalmanız gerektiğine değinmek istiyoruz. Minimum 2 net gün Sydney’de gezmeniz için gerekiyor. Buna 1 gün de Blue Mountain turu için eklerseniz özetle 3 güne en az ihtiyacınız var.
Para bozdurma işleri
Para bozdurma işleri
Havalimanında AUD alınması gerekiyor. Bunun için çok sayıda döviz ofisi var ama okuduğumuz forumlarda ATM’leri daha avantajlı olduğu yazıyordu ve bizde yanımızda bulunsun diye ATM’den 200 AUD nakit çektik ve tüm harcamarımızı kredi kartı ile yaptık.
Sydney de nerede kalınır
Sydney de nerede kalınır
Eğer CBD’de (Central Business District) yani şehir merkezinde bir otelde kalırsanız görülmesi gereken birçok nokta eğer yürümeyi de seviyorsanız yürüme mesafesi içinde kalıyor Sydney’de. Biz George St. üzerinde bir otelde konakladık ve lokasyondan memnun kaldık. Bu cadde üzerinde Circular Quay’e direkt giden Tram olması, Tren İstasyonuna ve China Town’a yakın olması seçim nedenlerimizdendi.
Sydney Gezilecek Görülecek Yerler
Sydney Gezilecek Görülecek Yerler
Sydney Circular Quay
Sydney gezilmesi çok zor olmayan bir şehir esasen tabii ki çok büyük bir şehir turist ilgi noktaları birbirine yakın ve Tren İstasyonu ile Circular Quay arasına toplanmış durumda. Biz Railway Square’de bir otelde kaldık ve şehri kolay gezdik.
Burayı baz alacak olursak buradan şehrin en önemli bölgesi diyebileceğimiz Circular Quay‘e yürüyerek yarım saatte varabiliyorsunuz. Biz bu yolu bazen tramvayla bazen de yürüyerek katettik.
Circular Quay’de Tramvayın gerisinde kalan bölümde de Gateaway adında bir kompleks var. Özellikle buranın içindeki Chat Thai restoranı ve giriş katındaki dondurmacıyı denemenizi tavsiye ederiz. Circular Quay’in bir sokak gerisindeki Custom House da görülmeli. Eski Liman Gümrük Binası şu anda ofis, kütüphane, restoran, cafe vs değişik mekanlara yer veriyor. 3.katta da Sydney’in 3D bir modeli bulunuyor.
George St.’i takip ederek Circular Quay’e doğru yürüdüğünüzde China Town Sydney‘in yani Çin Mahallesinin içinden geçiyorsunuz. Burada birçok masaj, noodle, Çin tıbbı dükkanları bulunuyor.
Sydney görülecek yerler ile devam ediyoruz.
Queen Victoria Building
Yola devam ettiğinide Park St. ile olan kesişimde karşınıza iki önemli yapı çıkıyor. İlki tanesi Queen Victoria Building (QVB). Burası AVM olarak kullanılan çok şık ve tarihi bir bina. AVM’de ne işimiz olur demeyin mutlaka buraya uğrayın. Yemek ve WC için de iyi bir mola yeri aynı zamanda.
Solunuzda Sydney Town Hall ve St.Andrew’s Cathedral kalıyor olacak. Burayı kesen cadde olan Park St.’den sağa dönerseniz Sydney’in en büyük parkı olan Hyde Park‘a ulaşırsınız. Bu parkın bizim için bir önemi de içerisinde Anzac Anıtı‘nın bulunuyor olması.
QVB kesişiminde Park St.’den sola doğru yürürseniz de Darling Limanı ve Sydney Fish Market‘in olduğu bölgeye ulaşırsınız. Burası bizim Sydney’deki son gün programımızdaydı ama Covid 19 nedeniyle gezinin son gününü iptal etmek durumunda kaldık.
Neyse George St. üzerinden Circular Quay’e vardığınızda burada 6 adet küçük iskele solda da Overseas Passengers Terminal adı verilen ve Cruise gemilerinin yanaştığı terminali göreceksiniz. Buradaki 6 iskeleden (Wharf 1-6) değişik saatlerde değişik yerlere devamlı bizim şehir hatları vapurumuzun yeşili olarak tarif edebileceğimiz vapurlar kalkıyor. Her iskelede dijital panolar hangi saatte nereye vapur olduğunu gösteriyor. Eğer temassız kredi kartınız varsa Kiosklardan bilet almanıza gerek yok. Girerken ve inerken kartınızı okutmanız yeterli. Biz buradaki Wharf 5’den kalkan Wilson Point’e gittik. Bu gezimizi daha sonra anlatacağız.
Sydney Harbour Bridge
Circular Quay’e vardığınız anda tabii ki Sydney’in iki ikonik yapısı olan Harbour Bridge (Liman Köprüsü) ve Opera House (Opera Binası) ile karşılaşıyorsunuz. Sydney’e gitmiş olsun ya da olmasın birçok kişi Opera Binası’nın bir fotoğrafını görmüştür. Sydney’de geçirdiğimiz birkaç günden sonra mimari yapıların bir şehrin kaderini nasıl değiştirebildiğini bir kez daha anladık. Bu iki yapı da o kadar estetik ve iyi lokasyonda ki şehire damgalarını vurmuşlar.
Sydney Opera House
Opera Binası’nı görünce birçok kişi gibi siz de zaten o tarafa doğru yürüyorsunuz. Circular Quay’den itibaren Opera Binası‘na kadar olan yürüme mesafesi çok güzel bir yürüme yolu olarak düzenlenmiş ve üzerinde birçok restoran, cafe ve mağaza var. Bir yerden sonra ise sadece tek bir mekan kaplıyor alanı; Opera Bar. Diğer mekanlara göre daha pahalı olmakla beraber en iyi lokasyon burada olduğu için burası her zaman dolu ve yer bulmak oldukça zor. Kenarda bank tarzı oturma yerleri var tüm yol boyunca birçok kişi içkisini alıp burada oturuyor.
Bu yol üzerinde bir fotoğraf çekme yarışı var. Bir kısım selfi çekerken bir kısım da sizden rica ediyor arkada Opera Binası ile fotoğrafını. Buraya hem gündüz hem gece gelmenizi tavsiye ederiz çünkü iki hali de ayrı güzel ortamın.
Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Opera Binası ancak rehberli turlarla gezilebiliyor. Farklı diller için farklı saatler var ama türkçe yok tabii ki. 1 saat süren rehberli tur 42 AUD. Bu az bir rakam olmadığı için genellikle yer bulunabiliyor internetten önceden bilet almanıza gerek yok yani.
Bu gezi sırasında binanın nasıl yapıldığı ve mimari özellikleri hakkında bilgi veriliyor. İsterseniz buradaki provalar ya da temsiller için de bilet alabiliyorsunuz. 2020 ortasında detaylı bir restorasyona girecek olan Opera Binası hakkında detaylı bilgi ve bilet için tıklayın.
Sydney gezilecek yerler ile devam ediyoruz.
Sydney Royal Botanic Gardens
Opera Binası’nın merdivenlerinin olduğu kısımdan Royal Botanic Gardens‘a geçmelisiniz. Bu bahçeleri boydan boya geçerek parkın ucundaki Mrs. Macquaries Point‘e ulaşırsanız orada Opera Binası ve Harbor Bridge’ı aynı anda görebileceğiniz farklı bir açıyı elde edersiniz. Bu noktayı gün batımına denk getirirseniz ödülünüz büyük olur.
Harbour Bridge’ı yürüyerek geçin
Şimdi gelelim Harbour Bridge (Lİman Köprüsü) tavsiyemize Circular Quay’den kalkan Milson’s Point vapuruna binip karşıya geçmenizi önereceğiz. Yine bilete gerek yok temassız kart yeterli. Hangi Wharf’dan kalkacağını ve saatini bulun ekranlardan yeterli. Hem binişte hem inişte kartı okutmayı unutmayın. Bu vapurlar duraklarda çok kısa süre durarak bir sonraki durağa ilerliyor. Siz ilk durak olan Milson’s Point’de (Lunapark’ın olduğu yer) ineceksiniz.
Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Burada inince biraz Liman Köprüsü ve Opera Binası’nı seyrettikten sonra size köprüden karşıya yürüyerek geçmenizi önereceğiz. İndiğiniz yerden köprüyü takip ederek yukarı doğru çıkın. Köprü ile en az mesafenin kaldığı noktada bir merdiven var ama burada bu merdivenin sadece bisikletliler için olduğu yaya giremeyeceğine dair işaret göreceksiniz. Bunun nedeni köprünün bir tarafının bisikletlilere diğer tarafının yayalara ayrılmış olması. Bu merdivenin simetriğinde ise tersi işaret var 20 m ileride.
Köprüden kaşıya geçmek çok kolay ve uzun sürmüyor. Buna ilaveten harika bir manzarası var. Köprü boyunca demir kafes şeklinde korkuluklar var ama arasından fotoğraf çekebileceğiniz yeterince aralıklar mevcut. Köprü oldukça yüksekte kaldığı için buradan Opera Binası ve Circular Quay’yi çok daha farklı bir açıdan görüyorsunuz.
Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Sydney Pylon Lookout
Köprünün bitimindeki taş kaplama ayaklarda Pylon Lookout (Plylon Seyir Noktası) adı verilen bir bölüm var. İsterseniz. 12 AUD verip bu ayakların üzerine de çıkabiliyorsunuz. Ancak zaten oldukça yukardayken biraz daha yukarıda olmak ne derece anlamlı emin değiliz bu nedenle biz çıkmadık
Köprünün devamında aşağıya inerken Cumberland St. tabelası göreceksiniz burası cafe vs mekanların olduğu hareketli bir cadde ve sonunda Overseas Passenger Terminal’in olduğu yere bağlanıyor.
Sydney görülecek yerler ile Sydney gezi rehberine devam.
Sydney Observatory
Köprü bitiminde isterseniz yine şehiri yukarıdan gören farklı bir nokta olan Sydney Observatory‘e devam edebilirsiniz. Burası eski Astrolojik Gözlem Merkezi ve bu konuyla ilgili rehberli turlar alınabiliyor. Dürbün, teleskop gibi aletler de olduğu için özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekebilir.
Sydney Plajları
Sydney Plajları
Sydney’de şehir ne kadar önemliyse şehire bir miktar uzak olan plajları o kadar önemli. Bu yüzden size bir yürüme rotası vereceğiz ve 1 tam gününüzü bu rotaya ayırmanızı tavsiye edeceğiz.
Cooge Beach
Şehir merkezindeki Tren İstasyonunun önünden geçen 372 nolu otobüse binerek yaklaşık 30 dakikada Arden St. at Coogee Beach durağında inmelisiniz.
Buradan Bondi Beach’e kadar deniz kıyısından kesintisiz ve çok çok güzel bir yürüme yolu bulunuyor. Sıcak havalarda zor olacaktır ama bizim orada bulunduğumuz Mart ayı içerisinde enfes bir rotaydı.
Cooge Beach‘den sonra sırasıyla Gordons Bay ve Clovelly Beach‘e ulaşacaksınız. Bu plajdaki Seasalt Clovelly harika bir restoran mutlaka burada bir mola verin.
Shark Point Falezlerinden geçince solda inanılmaz güzel bir koyda yer alan Waverly Mezarlığı’nı göreceksiniz. Dünyada daha iyi konuma sahip bir mezarlık var mı bilemiyoruz.
Sydney gezilecek yerler ile Sydney gezi rehberine devam ediyoruz.
Bronte Beach
Sonraki plaj Bronte Beach. Burası da en az Bondi kadar güzel bu nedenle burada bir yüzme molası vermelisiniz.
Avustralya plajlarının bir karakteristik özelliği olan okyanus suyu ile dolu ve hemen denizle birleşik yüzme havuzlarında birini burada görebilirsiniz.
Tamarama Beach
Sonraki plaj ise Tamarama Beach olacak. Yine harika manzaralı yollardan devam ettiğinizde bir süre sonra yukarıdan bir manzara ile Bondi Beach karşınıza çıkacak.
Eşim ve benim için Bondi Beach Bucket List’imizde olan bir yerdi. Bondi Beach adındaki oradaki cankurtaranların günlük işlerini ve bu plajda yaşanan olayları konu edinen Bondi Rescue adlı programı yıllarca seyrettik ve en sonunda biz de Bondi’deyiz.
Post from RICOH THETA. #theta360 – Spherical Image – RICOH THETA
Bondi Beach
Bondi Sydney’in en geniş ve en uzun plajı, aynı zamanda en popüler de olanı. Bondi’nin etrafı diğerlerine oranla daha hareketli, cafe, restoran, mağazalar vs bulabiliyorsunuz.
Biz Sydney plajlarında Bronte ve Bondi’de mola verip Bondi’de denize girdik. Bu kıyıdaki plajların tümü daha çok yüzme için değil sörf için uygun. Bu nedenle genelde insanlar ya güneşleniyorlar ya da sörf yapıyorlar.
Ancak bize göre Bronte Plajı’nın dalgaları sörf için daha uygundu. Zaten Bronte’de daha çok sörf yapan vardı.
Watson Bay
Bondi Plajında yaklaşık 1 saat geçirdikten sonra Watson Bay’a gitmek üzere buradan ayrıldık. Hemen Bondi’nin önünden Watson Bay’a 380 nolu otobüs ile gidebiliyorsunuz. Biz Watson Bay’a kadar otobüsle gitmeyip Christison Park‘ta indik ve Watson Bay’a yine deniz kenarındaki çok güzel manzarası olan yürüyüş yolundan devam ettik. Bu yol üzerinde önce Macquarie Lighthouse sonra Watson Bay en sonra da burunda Hornby Lighthouse var. Eğer tam gün batımına yakın saatlerde burada olursanız uzaktan inanılmaz güzel bir Sydney günbatımı manzarası ile karşılaşıyorsunuz.
Biz Gap Lookout adı verilen falezlerden seyrettik gün batımını ama isterseniz Watson Bay’ın deniz kenarına inip oradan da seyredebilirsiniz. Biz gün batımından sonra buradaki restoranda yemek yedikten sonra 324 nolu otobüsle şehir merkezinde Hyde Park’a kadar gittik.
Watson Bay’dan direk olarak feribotla Circular Quay’e gidebiliyorsunuz ama son feribot 18:20’de bu da gün batımı için yeterli değil bu nedenle bizce buradaki yemekleri güzel restoranda bir yemek yiyip otobüs ile dönmelisiniz.
Bizim zamanımız bunlara yetti ancak ama Sydney’de daha görülebilecek çok yer var.
Sydney Gezilecek Yerler, Sydney Görülecek Yerler, Sydney e nasıl gidilir, Sydney de ulaşım, Sydney de ne yapılır gibi sorularınızın cevabını bu Sydney Gezi Rehberi yazımızda vermeye çalıştık.
Sydney Gezisinin macera dolu devamı
Biz Sydney’den sonra bir cruise ile Yeni Zelanda’ya geçip 11 gün de orada kalacaktık ama Covid-19 yani Corona Virüs nedeniyle o kısımda büyük değişiklikler oldu. Dönüşte Facebook hesabımda yazdığım yazıyı buraya da almak istedim, olayları özetliyor.
Sevgili Arkadaşlar,
Durumumuzu merak eden arkadaşlarımız olduğunu gördüğümüz için son durumu ve gelişen olayları kısaca yazmak ve bir gezgin olarak bazı tavsiyelerde de bulunmak istiyorum.
Dünyanın yaşadığı en büyük sağlık krizinde Türkiye’ye en uzak noktasında bulunmak durumunda kaldık.
Bir yıl önce planlanmış bir geziydi ve biz gezinin Cruise kısmından bir hafta önce Melbourne ve Sydney’de bulunduğumuz için gemiye binmeden önceki son durumu çok iyi analiz edemedik sanıyoruz.
Daha doğrusu konu hakkında çok bilgimiz vardı ama herşeyin kontrol altında olduğunu düşündük.
İlk aksilik uçuş iptali
İlk aksiliği geziye 5 gün kala yaşadık; 5 gün kala Qatar Havayollarından bir mail geldi; “Uçuşunuz iptal şuraya tıklayın paranızı geri alın” diye. O saatten sonra yeni bilet bulmak zaten hem çok zor hem çok pahalı. Bileti aldığımız acenteyi aradık; meğer Uçuşun ilk ayağı olan Ankara -Doha iptal olmuş. Sistem de otomatik olarak tümünü iptal ediyor ve paranı geri al diyor.
Neyse acente biletimizi fark vermeden Ankara-İstanbul, İstanbul-Doha, Doha Melbourne olarak değiştirdi. Biz internetten bilet almış olsaydık paramızı geri alıp Singapur Havayollarından ya da THY’dan alacaktık. Sonraki paragrafta yazdım eğer Singapur aktarmalı olarak bileti değiştirsek gemiye alınmayacaktık. Çünkü şirket son gün aldığı karar ile Singapur’u da yasaklı ülkeler listesine almıştı.
Cruise’a alınma kısıtlamaları
Cruise gezisi ile ilgili şirket bizi sürekli bilgilendirdi. Önce Çin’e gidenler ve Çin pasaportu olanların gemiye alınmayacağı bilgisi mail ile geldi. Daha sonra bu ülkelerin sayısı yaklaşık 11’e çıktı. Yani bu açıdan kontroller oldukça sıkıydı. Buna ilaveten gemi binişi sırasında ateşi olan kişiler ya da sağlık şüphesi olan kişiler de gemiye alınmadı. Biz de durumu kontrol altında gördük ve 1 hafta sonra gezinin 11 günlük gemi kısmına başladık.
Cruise iptal oldu
Ancak geminin 3.gününde Yeni Zelanda Cruise gemilerine limanlarını kapatma kararı alınca Kaptan geziyi iptal kararı aldı. Türkiye karıştı, Pandemi ilan edildi vs…
5.günde Avustralya dış limanlardan gelen Cruise gemilerini 30 gün kabul etmeyeceğini ve 30 gün sonra da 14 gün karantinaya alacağı kararını açıkladı. Bunun şokunu yaşarken çok şanslıyız ki gemimizi Yeni Zelanda kabul etmediği için bizim gemi başka limandan gelen gemi statüsünden çıktı ve karantina kapsamına alınmayacağını Kaptan anons etti. Bu kısım bizim için en önemli kısımdı.
Hemen dönüş biletimizi 1 hafta önceye almak için acentamızı aradık ve bileti geminin indiği güne aldık.
Kontrolsüz bir şekilde Sydney’e girdik
Ancak Yeni Zelanda’nın yaklaşık 100 km açığında olduğumuz için Sydney’e dönüş ve Sydney limanında gemi için boş yer bulmak zaman aldı. Bu nedenle gemi zikzak çizerek yavaşça 4 günde yani geminin 7. gününde döndü. Bu kısım ilginç ama Avustralya ateşini bile ölçmeden 5.000 kişiyi ülkeye soktu. Hemen taksi ile havalimanına geçtik.
Büyük bilet krizi yaşadık
Ancak esas sürpriz bizi burada bekliyordu; benim biletim için öne alınma işlemi yapılmış ama Funda’nınki yapılmamış. “Siz uçabilirsiniz ama eşinizin dönüşü 1 hafta sonra” dediler.
Bütün çözüm arayışlarımıza rağmen sorunu kontuarda çözemedik. Bilet alalım o zaman dedik ve bilet ofisine gittik koşarak ama orada da başka bir sürpriz bekliyordu bizi; bilet yoktu uçak doluydu.
Başka bir havayolu ile BAE aktarmalı uçak önerildi ama Qatar Havayolları dışındaki çözümlerde bizi İstanbul’da kesin Karantina bekliyordu bundan dolayı o bileti almadık. “İsterseniz Business bilet var” dedi çalışan ve “tamam alıyoruz” dedik. Kafamızda “tek yön dönüş Business ne kadar olabilirki ? en fazla 2.000 USD dir onu da verir buradan kaçarız” dedik. Ama tek yön son dakika Business bilet 11.000 USD imiş. Maalesef yanımızda ve KK limitimizde bu rakam olmadığı için alamadık.
Sydney’de kalma ihtimali
Ne pahasına olursa olsun dönmek istiyorduk çünkü ülkemiz 22 ülke ile olan uçuşları durdurmuştu ve bu listeye Katar ve Avustralya’nın kısa süre içerisinde ekleneceğinden korkuyorduk. Nitekim biraz önce 46 ülke daha listeye alındığı alt yazı ile geçti. Daha listeyi görmedik ama muhtemelen bu ülkeler de vardır. Yani aylarca dünyanın bir ucunda kalma durumu vardı.
Zaman farkından dolayı kapalı olan Ankara’ki acentemiz o sırada açıldı ve hemen onu aradık. O da bizi Qatar Havayollarına konferans görüşmesi ile bağladı ve sorun hızlıca çözüldü.
2 uçuşu sorunsuz yaparak Ankara’ya indik.
Daha sonra yaşananlar
Avustralya’nın bizi inanılmaz kontrolsüz bir şekilde tekrar ülkeye aldığını düşünmüştük. Nitekim bizim girişimizden 2 gün sonra Gümrük Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bu konuda birbirine girmiş ve büyük olaylar çıkmış. O tarihten itibaren de Cruise’ler kabul edilmemiş. Biz geziden döneli 15 gün oldu ama şu anda 13 gemi açıkta bekliyormuş ve süresiz kabul edilmiyormuş.
Buna ilaveten 1 hafta sonra da Qatar Havayolları da uçuşlarını durudurdu.
Herşey kılpayı oldu ve ülkemize döndük ama çok çok uzun süre Avustralya’da da kalabilirdik maalesef.
Yine de çok güzel bir geziydi
Bu kadar olaydan sonra inanmanız zor olabilir ama stres hariç gezi çok güzel geçti; çok güzel Melbourne ve Sydney yazıları hazırladık.
Dönüşte uygulama şu şekilde; Avrupa’dan geldiyseniz Karantinaya alınıyorsunuz. Karantinaya takılmamak için başka ülkelerden aktarma yaparak ülkeye dönmeye çalışan çok kişi olduğu için pasaport polisi bu konuda çok dikkatli inceliyor pasaporttaki damgaları. Bizim eylül 2019 Çin damgamızdan itibaren tek tek inceledi ve sordu. Onun dışında evde 14 gün izolasyon yapmanız gerekiyor. THY yolcu listesini Aile Hekimimize göndermiş bizi her gün arıyor durumumuzu soruyorlar.
Bazı tavsiyelerimiz var
Gelelim tavsiyelerimize;
Bir gezgin olarak buna benzer bir durumlarla karşılaştığımız için durumu sakin karşıladık ve çözüm odaklı olduk, panik yapmamalı ve bu şekilde davranmalısınız.
1.Biletinizi bir bilet acentesi yardımıyla alın. Biz biletimizi Ayakizi Turizm’den almıştık. Hem giderken hem dönerken saat, tarih, parkur değişikliği oldu hepsini çözdüler. Eğer biletimizi havayolunun web sitesinden almış olsaydık işimiz çok zordu.
2.Seyahat Sigortası yaptırın. Sigorta şartlarını iyice okuyun.
3.Yanınızda hem nakit olsun hem de kredi kartınızın limiti uygun olsun.
4.Mutlaka internet paketiniz olsun.
5.Devamlı online olabilmek için powerbank taşıyın.
6.Değişik hastalık senaryolarına göre ilaç bulundurun.
7.Hareketlerinizi kısıtlayacak büyüklükte bavullarla yola çıkmayın.
8.Yanınıza aldığınız kıyafetlerin yarısını bavuldan çıkartın, cüzdanınıza koyduğunuz parayı iki katına çıkarın.
Sevgiler
Engin & Funda
Melbourne yazımızı da okumalısınız.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.
Tekrar gitmiş kadar oldum. Ben bir günlük trekking turuna katılmıştım doğa içinde ve kanguruları o zaman görmüştüm ilk rehberim ağaçlara dokunmamı, dinlenmek için yaslanmamamı tembihlemişti. Nedenini görünce anladım. Tarantula ile karşılaşmak çok olası doğasında. Doğal hayvanat bahçesinde bir çok hayvanı serbest dolaşırken görseniz de kanguruları besleyebilseniz de halleri acınası gelmişti. Balina turu da keyifli. Siz de iyi macera yaşadınız. Sağlıkla döndünüz neyse ki. Şu yaşadığımız süreçte bildiğim şey iyi ki gitmişiz, uzakları görmüşüz, yaşamışız…Sayenizde çok güzel seyahatlere çıktık, en uzaklara gittik, güzel dostlar tanıdık. Şimdi daha da kıymetli hale geldi. Gittiğimiz yerlerde, uzak ülkelerde, bilmediğimiz kültürlerde dokunma, çekinme, aman mikrop kaparım düşüncesi hiç olmadı ☺️ Bundan sonra ise koronadan dolayı her sey değişecek gibi. İyi ki yaşamışız dediğim gibi. Sevgiyle kalın ?
Selamlar Dilber, biz de aynı fikirdeyiz. Yeni yerler görmek ne kadar kıymetli bir kez daha anladık. Biliyorduk ki gidilen bir ülkeye savaş, darbe, afet gibi nedenlerle senelerce gidilemiyebiliyor. Ama tüm dünyanın kapanacığı kimsenin aklına gelmezdi sanırım. Umarım en kısa zamanda yine yollara düşeriz. Sevgiler…