Singapur Gezi Rehberi
singapur gezi rehberi yazımızda çıktığımız yolculukla beraber gezdiğim yerler hakkındaki deneyimleri anlatıp siz değerli meraklı okurların aklındaki sorulara yanıt bulmasını sağlayacağız.
Singapur gezi turumuzda ana ada olan Singapur şehri ve irili ufaklı 57 adadan kurulu bir ülke. Tarihi eserler, dini mekanlar, müzeler, sevimli köyler, parklar, bahçeler ve diğer doğa harikası alanlar, küçük adalar, etnik semtler, sıra dışı hayvan türlerinin yaşadığı alanlar. Singapur, mükemmel son moda alışveriş merkezleri bir yana, bütün bu zenginliklerin harmanlandığı bir turizm cenneti olarak tarif edilebilir. Şehir her yönden yaşanması zevkli, modern, ziyaretçi dostu bir kent.
Daha önceden ucuz bir şehir olmasına rağmen özellikle 2007 sonrası başta oteller olmak üzere şehirde fiyatlar oldukça artışa geçmiş. Eğer Tayland ya da Malezya’dan geliyorsanız fiyatlar çok farklı gelmeyecektir ancak diğer asya ülkelerine oranla pahalı bir ülke diyebiliriz.
Singapur ülkenin adı ama aynı zamanda şehrin de adı. Singapur’un nasıl bir ülke olduğunu anlatmak için ülkenin kuzeyden-güneye uzunluğunun 20 km, doğudan batıya uzunluğunu ise 30 km olduğunu söylemekte fayda var. Merkez şehir yürümek için çok uygun ama sürücülerin çok tekin olmaması nedeniyle pek bisiklet önerilmez.
Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayın. Duyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.
Kullanılan dilin adı “Singapurca” ama neredeyse herkes ingilizce konuşabiliyor. Ancak o kadar akıcı ve yutarak ingilizce konuşuyorlar ki bu dile Singlish diyorlar 🙂 . Her öğrenci okulda ingilizcenin yanında, malay, tamil ya da mandarin anadillerinden birini de öğrenmek zorunda. Her turistin şehrin temizliğinden sonra ilgisini çeken ikinci şey; herkesin akıcı ingilizce konuşması oluyor.
Singapura Nasıl Gidilir?
Singapura nasıl gidilir gezginler için bilinmesi gereken bir sorunun cevabıdır. Çok fazla havayolunun buraya uçuşu bulunmakta ama en kolay ve hızlı yolu THY ve Singapore Airlines‘ın İstanbul’dan direkt uçuşları. Singapur Changi havaalanı dünyanın en gelişmiş, en organize, devamlı ödül alan sayılı havaalanlarından birisi.
Şehre ulaşım:
MRT Treni sayesinde şehre ulaşımın en kolay yolu tren seçeneğini kullanmak. Terminal 1’e indiyseniz Skytrain adı verilen ve havalimanı içerisinde çalışan tren ile tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Yürüme ve tren hepsi ancak 15 dakika sürüyor. Terminal 2 ve 3’den ise yürüyerek kolaylıkla Tren’e ulaşabilirsiniz. Terminal 4’de ise sizi Skytrain’e götürmek için 24 saat servis otobüsleri hizmet veriyor sonrası Terminal 1 gibi. Tüm bunlar karışık gibi görünse de “Train to the city” tabelalarını takip etmeniz yeterli. Tren ile havalimanından kalkan trenle şehre ulaşmak için 6 dakika sonra varacağınız Tanah Merah İstasyonunda tren değiştirmeniz ve Westbound trenine geçmeniz gerekiyor. Biletinizi kırmızı renkli bilet kiosklarından alabilirsiniz. Tren servisi 05:30-23:30 arasında yapılıyor. Daha fazla bilgi için tıklayın.
Otobüs: Toplu taşım otobüsleri ile de şehre ulaşmak mümkün. Otobüs durakları Terminal 1, 2 ve 3’ün çıkışında Terminal 4’de ise Car Park 4B’de bulunuyor. 36A otobüsleri havalimanından kalkıyor ve son durak olarak şehir merkezinde Regent Singapore Hotel’e kadar gidiyor. Eğer 36A otobüsüne biner Lagoon View durağında iner burada 36B otobüsüne binerseniz şehir merkezinde son durağınız Opp Mandarin Gardens olur. Son durağınıza göre bu iki yoldan birini seçmelisiniz. Her 8-12 dakikada bir kalkan otobüsler 1 saatte şehre ulaşıyor. Otobüs hizmet saatleri ise 06:00-22:53 arası. Otobüste ödeme yapabiliyorsunuz ama para üzeri verilemiyor bu nedenle 2,50 SD olan ücreti tam hazırlamanız gerekir.
Taksi: Her Terminalin çıkışında taksi durakları bulunuyor. Yaklaşık 30 dakika süren yolculuk için 30-35 SD ödemeniz gerekiyor. Taksiler taksimetreli ama 5SD havalimanı ücreti ekleniyor bu ücrete. Bunlar Regular Taksi ücretleri, Premium Taksi için yaklaşık +10 SD olarak düşünmelisiniz ödeyeceğiniz ücreti. Singapur’da yaklaşık 8 taksi şirketi var ve hepsinin rengi farklı.
Singapura Ne Zaman Gidilir?
Singapura ne zaman gidilir tatilcileirn aklında bulundurması ve araştırıp bakması gereken bir bir sorudur. Ülkenin lokasyonu nedeniyle neredeyse her zaman sıcak ve nemlidir Singapur. En yağışlı aylar Kasım-Ocak arası, en sıcak aylar ise Mayıs ve Haziran’dır. Şubat-Nisan arası özellikle dış aktiviteler için ideal zamandır. Temmuz-Eylül arası ise Festivaller nedeniyle favori zamanlardır. Bize göre Singapur’a yıl boyunca rahatlıkla gidilebilir.
Nereler Gezilir?
Şehri gezerken birkaç bölüme ayırarak gezmekte fayda var bunlar; Little India, Chinatown, Garden Lake, Sentosa Island, Quays, Orchard Road olarak sayılabilir.
Orchard Road
Orchard Road tam bir piyasa ve alış-veriş caddesi. Bu cadde üzerinde tapınak, müze vs beklemeyin 2 km’lik cadde üzerinde Orchard Central, Paragon gibi çok büyük Mall’lar mevcut. Bildiğiniz (ve bilmediğiniz) nice markalar ve elit butiklerin mağazaları da burada. Bunun yanında Luck Star gibi daha mütevazi mağazaların bir arada olduğu Mall’lar da var ve buralarda özellikle elektronik ve parfüm alışverişlerini çok makul hatta ucuz fiyatlara yapmak mümkün.
Little India: Görülmesi ve vakit ayırılması gereken bir bölge. Gezi için sizlere Lonely Planet gezi kitabının ilgili yürüyüş rotasını takip etmenizi öneriyoruz. 2.5 km ve 2.5 saatlik bu tur üzerinde; aynı zamanda bir Hawker olan meşhur Tekka Centre’ı, Tan House’u, 24 saat açık olan bir merkez olan Mustafa Center’ı, Sri Srinivasa Perumal Tapınağı’nı, Sakaya Muni Buddha Gaya Tapınağı’nı, Abdul Gaffoor Camii’ni göreceksiniz. Bu yürüyüş hattını dışında kalan ama küçük sapmalarla; Sultan Camii’ni, Sri Veeramakaliamman Tapınağı’nı, Leong San See Tapınağı’nı, Kuan Im Thong Hood Cho Tapınağı’nı, Hajjah Fatimah Camii’ni, Arab St’i ve Malay Heritage Centre‘ı Little India bölgesinde görebilirsiniz.
“Gezmek ve yer değiştirmek akla yeni bir dinçlik getirir.”
Seneca
Biz aynen bu rotayı takip ettik ve tüm bu merkezleri gezdik. Ancak söylemeliyiz ki; Singapur gibi güzel bir kentte Hint mahallesi maalesef pek iyi gelmiyor insana. Burada tavsiye edilen yerleri gezdik ve bir daha vakit ayırmadık buraya. Size de planlamanızda sona bırakmanızı öneriyoruz. Little India & Kampong Glam bölgesine Singapurlular arasında değil ama turistler arasında Arab Quarter da deniliyor.
Chinatown : bölge de çok özel bir bölge yine bu bölgenin de gezilmesi için size yine Lonely Planet gezi rehberinin 2 km’lik, 2.5 saatlik (bir yerlere takılmadan tabii ki) Chinatown yürüyüş rotasını öneriyoruz. Karışık ve girdi-çıktıları çok olan bu semtte bu şekilde bir rota izlemekte fayda var.
Bu rota sizin Wak hai Cheng Bio tapınağı’nı, Fuk Tak Ch’i Müzesi’ni, Nagore Durgha Shrine Camii’ni, Siang Cho Keong Tapınağı’nı, Jinriksha İstasyonu’nu, Chinatown Complex’i, görmenizi sağlayacak. Yine bölgedeki iki önemli cadde olan Club St ve Temple St kaçırılmamalı.
Bu bölgede de gezerken rota dışına ufak çıkışlara ya da daha sonradan; Chinatown Heritage Centre‘ı, Buddha Tooth Relic Tapınağı‘nı, Seng Wong Beo Tapınağı’nı, Sri Mariamman Tapınağı’nı, Thian Hock Keng Tapınağı‘nı görmelisiniz.
Buddha Tooth Relic Temple esasında daha çok yeni 2008’de açılan bir tapınak. Fakat o kadar görkemli yapılmış ki hem yerel halkın hem de turistlerin ilgi merkezi olmuş. Sık sık burada budist rahiplerin dua seanslarına rastlayabilirsiniz.
Quays: Diğer önemli bir alan nehir kıyısı bölgesi; nehir kıyısının restaurantlar ve çeşitli aktivitelerle yeniden düzenlenmesine Quays adı veriliyor. Boat Quays, Clarke Quays ve Robertson Quays adında 3 ayrı bölge var ama artık bunlar biraz birbiri içerisine girmiş durumda. Genelde bu bölgeler Singapur’un en trendy bölgeleri. Özellikle geceleri Singapur gençliği ve turistler buraya akın ediyor. Burada kısa mesafeli tekne gezintileri de yapmak mümkün.
Bu bölgeye çok yakın bir bölge olan Marina Bay da Sentosa adasında da yer alan Singapur’un simgesi olan yarı balık yarı arslan Merlion heykeli burada da yer alır.Ayrıca meyvelerin kralı ! olan durian şeklinde yapılmış olan Esplanade her türlü sanat olayına ev sahipliği yapan bir merkez. Şehrin sıcağından kaçan turist ve Singapurluların nefes alıp iyi vakit geçirdikleri bir alan Fort Canning Park burada yer alıyor (Yasak Tepe-Bukit Larangan). Şehrin görülmesi gerekli yerler arasında yer alan noktalarından birisi olan Raffles Hotel de bu bölgede. 1899 yılında açılan bu prestij otelinin lobisi halka açık ve bir turist çekim merkezi. Lobiye sandeletle ve şort ile girmek yasak. Asian Civilazations Museum, Peranakan Museum, Singapore Art Museum, National Museum of Singapore, Singapore Philatelic Museum gibi müzeler burada yoğunlaşır.
Singapur’un olmazsa olmaz aktivasyonlarından birisi de Singapore Flyer. London Eye benzeri bir dönmedolap olan Flyer dünyanın en büyük dönmedolabı. Flyer bir turu yarım saatte tamamlıyor ve bir tur atılıyor. O kadar yavaş ve stabil bir tur atıyor ki neredeyse döndüğünü anlamıyorsunuz. Klimalı ve çok büyük kabinlere binerken ücretsiz ve sesli bir rehber veriliyor. Elinizde size verilen 360 derecelik haritada şehrin silüetinde önemli yerlerin üzerinde numaralar var. Elinizdeki elektronik rehberde o numaraya bastığınızda o bölge hakkında ayrıntılı bilgi alabiliyorsunuz. dönmedolap F1 pisti kenarında kurulu bu turun bedeli ise 29.5 SD. Eğer vaktiniz ve paranız bol ise bu turu hem gece hem gündüz yapmak ayrı bir zevk olacaktır. Londra‘daki London Eye’dan bile etkileyici bir yapı mutlaka bu tecrübeyi yaşamalısınız.
Sentosa Adası
Singapurluların hafta sonu ve yazın kaçış yeri kesinlikle Sentosa Adası. Buraya shuttle-bus ile gidebileceğiniz gibi daha hafızalarda kalacak bir aktivasyonla gitmek isteseniz en iyi seçenek cable-car. Gidiş dönüş ücreti 13.90 SD olan bu turun fiyatı eğer cam tabanlı kabini tercih ederseniz 20 SD. Sentosa adasına geçmek için ulaşmanız gereken bu teleferik hattı World Trade Center’ın içerisinde. Buraya en yakın metro istasyonu Harbour Front. Cable Car biletini alırken size adadaki aktiviteleri içeren paketleri satın alıp almak istemediğiniz soruluyor. Normalde herbir aktivasyonun ayrı ücreti var. Cable Car biletini alırken bunların bazılarını ya da tümünü içeren paketleri satın alabiliyorsunuz. Size tavsiyemiz en içeriği bol paketi almanız ve tam 1 gününüzü bu adada geçirmeniz (fiyat 115 SD ye kadar çıkabiliyor). Hiçbir basamağından pişman olmayacaksınız. Bu biletle ada içerisinde hizmet veren değişik renklerle kodlanmış otobüslere ve sahilde ring yapan tramvaya binebiliyorsunuz. Değişik renklerle kodlanmış (mavi, kırmızı, sarı) otobüslerin değişik rotaları var ve bu rotalar otobüs duraklarında ve bilet alımı esnasında size verilen kitapçıkta yazılı.
Adada sizi bekleyen aktiviteler!
Çok fazla aktivite olduğu için hepsi hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Bizim ziyaretimizden sonra bu aktivitelerin sayısının arttığını da okuduk.
Butterfly Park & Insect Kingdom bir tür yağmur ormanı minyatürü şeklinde düzenlenmiş. Her tür kelebek ve böceği burada bulabilirsiniz (giriş 10 SD). Doğal ortamında bulunan kelebeklerin çeşitliliği göz kamaştırıcı. Özellikle fotoğraf tutkunları buradan ayrılmakta zorluk çekecek bizce.
Singapur’un simgesi olan altı arslan üstü balık olan Merlion görülmeli. Tepedeki 37 m uzunluğundaki bu heykel gerçekten ilgi çekici (giriş 8 SD).
Singapur’un nasıl bir ülke olduğu ve nasıl kurulduğunu anlatan kısa geçmişine ışık tutan bir aktivasyon olan Images of Singapore‘u sakın kaçırmayın. Singapur’u burayı gezdikten sonra daha iyi anlayacaksınız. Merlion’un yanından çıkılan Imbiah Lookout adı verilen ve 3 ayrı katın dış ortamdaki yürüyen merdivenler ile çıkıldığı teras bölgesi de geziye mutlaka dahil edilmeli. Bu teras aynı zamanda sizi Images of Singapore’a götürecektir. Biz denemedik ama Sky Tower sizi 110 m yukarıya klimalı kabinlerle çıkartan bir sistem ve eğer hava açıksa tüm Singapur ayaklarınızın altında demektir (12 SD).
Tüm dünyanın en büyük akvaryumu da burada Underwater World ve giriş 19.90 SD. Klasik bir tüpten geçilen sistemde fark türlerin büyüklüğü, çeşitliliği ve tüpün uzunluğu. Örneğin büyük olarak kabul edilen Barcelona akvaryumu 80 m iken burası 150 m uzunluğunda. Güncelleme: İstanbul’da da yaklaşık bu uzunlukta tüpü olan İstanbul Akvaryum açıldı. Underwater World’un bileti adanın diğer tarafındaki Dolphin Lagoon’a girişi de kapsıyor. Yunusların gösterisi her gün 13:30, 15:30 ve 17:30 da sergileniyor. Pembe yunuslarla yüzmenin bedeli 120 SD ancak sadece çocuklara bu imkan veriliyor (saat 09:45’de ve her gün). Bu gösteriyi izlemek için saatleri takip etmelisiniz. Gösteri güzel ama dünyanın değişik yerlerinde daha iyilerini seyredenlerin çok ilgisini çekmeyebilir. Eğer yunus gösterisi izlemediyseniz kaçırmayın.
Yine adadaki ilgi alanlarından biri olan Extreme Log Ride 4D sinemanın süper bir örneği. Sizi bir çizgi filmin içerisinde sanal 4D yolculuk yaptıran bu gösteri bizim çok ilgimizi çekti (18 SD). Bizce mutlaka programa dahil edilmeli. Adanın askeri olaylarının yakın geçmişini bulabileceğiniz Fort Siloso ise 8 SD.
Nature Walk, Sentosa 4D Magix, Sentosa Nature Discovery diğer katılmanız gereken aktivasyonlar.
Bu aktivasyonların dışında adanın arka tarafına geçip Siloso Beach‘ı gezmenizi ve burada mevsim uygunsa denize girmenizi öneririz. Sadece mayonuzun yanında olması yeterli soyunma odası, dolap gibi imkanlar sahilde mevcut. Sahilde çok sayıda restaurant ve cafe mevcut.
Adada Cable Car’la geçerken görebileceğiniz gibi yapımı hararetle süren bir inşaat alanı var. Bizim gezimizde daha açılmamışlardı ama yılında; Universal Studios Singapore, Marine Life Park, Maritime Xperimental Museum, Equarius Water Park, Festive Walk ve Le Vie adında yeni bölgeler ve 5 otel daha açılacak. Bu katılımlardan sonra bize göre Sentosa adasına 2 gün gerekecek.
Singapur Botanic Garden
Bu cümleyi çok fazla kurduk ama olmazsa olmaz aktivasyonların belki de en önemlilerinden birisi de Singapur Botanic Garden içerisinde yer alan; Singapur Hayvanat Bahçesi ve Night Safari.
Burası şehrin en uzak yeri sayılabilir ya taksi ile gideceksiniz yada metro + otobüs ile. Bizim gibi metro ile alternatifini seçerseniz kırmızı hat üzerindeki Ang Mo Kio istasyonunda inmeniz gerekiyor. Burada indiğinizde etrafta 1, 2 ve 3 nolu otobüs durakları var (büyük garajlar şeklinde). 1 nolu duraktan kalkan 138 nolu otobüsün son durağı Hayvanat Bahçesi (1.6 SD).
Singapur Zoo dünyanın en büyük ve en doğal hayvanat bahçelerinden biri belki de en iyisi. Özellikle doğal ortamın inanılmaz iyi düzenlenmesi ile öne çıkıyor ve 1-2 istisna dışında hiçbir hayvanın önünde kafes, cam vs. bir engel bulunmuyor. Hatta bu iş nasıl oluyor diye düşünüyorsunuz ama ziyaretçilerin dikkatini çekmeyen, çok iyi kamufle edilmiş engeller mevcut. Diğer bir özelliği de Bengal Kaplanı, Kutup Ayısı, Beyaz Gergedan gibi nadir türlere de ev sahipliği yapması. Burayı sakın kaçırmayın ve yaklaşık 3-4 saat ayırın. Hayvanların beslenme saati 14:00 civarı bu saatlerde orada olmanızda fayda var.
Buranın dışarısında Night Safari adı verilen bir yer daha var. Burası Hayvanat bahçesinden tamamı ile ayrı bir yer. Saat 19:00 da başlıyor. Hayvanat bahçesi gezinizi saat 19:00’da Night Safari’de olacak şekilde ayarlayın. Night Safari de yine çok özel hayvanları tamamen zifiri karanlıkta sadece onların olduğu bölgelerin loş aydınlatılmış hali ile geziyorsunuz. Gezi yolları olduğu gibi 45 dakika süren bir tram yolculuğu ile de gezebiliyorsunuz. Ortam gerçekten korkutucu sayılabilecek bir ortam olduğu için biz (ve ziyaretçilerin %95’i) tram’i tercih etti. Zoo ve Night Safari biletlerini birlikte alırsanız indirimli oluyor. Hem Zoo’da hem de Night Safari de bilet fiyatına Tram’ler dahil değil. Bilet alırken ikisi için de Tram istediğinizi belirtmeniz gerekir. Zoo + Night Safari + 2 Tram : 49 SD tutuyor.
Eğer çok yorulduk; bir masaja ihtiyacımız var diyorsanız, Telok Ayer cadsesinde birçok merkez makul fiyatları ile kaliteli hizmet veriyor. 1 saat masaj 40 SD, refleksoloji ise 25 SD.
Singapur hakkında söylenecek önemli bir konu da Singapur’un tam bir ceza kenti olduğudur. Kentte dolaşırken bir çok şeyin yasak olduğuna dair uyarı tabelaları göreceksiniz cezaları da gelince 1000 SD şeklinde ağırcadır. Hediyelik eşya mağazalarında Singapore: A Fine City şeklinde t-shirtler görebilirsiniz. Fine kelimesinin hoş ve ceza şeklinde 2 anlamı olduğunu belirtelim bu arada !!
Singapurda Hawker adı verilen sadece yemek yenilen merkezler var. Üstlerinde kendi isimleri yazıyor; örneğin “Maxvell” bunlardan birisi, Hawher ise genel adı. Buralarda birçok yemek alternatifini aynı anda bulabiliyorsunuz. Bazıları güzel ve temizken bazıları çok iç açıcı değil. Buralarda bir yemeğin bedeli 6 SD’den başlıyor.