Güney Amerika Gezisi için Uyarı ve Öneriler

Anasayfa » Güney Amerika Gezisi için Uyarı ve Öneriler

Kolombiya, Peru, Bolivya, Şili, Arjantin

24 Mart – 8 Nisan  2023

Herkese merhabalar,

Güney Amerika seyahatimize sayılı günlerimiz kaldığı için artık hazırlık aşamasına geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için sizlere hem programı ayrı bir link olarak göndereceğim. Burada ise yanınıza almanız gerekenler ve hazırlıklar konusunda bazı bilgiler vermek istiyorum

Hava sıcaklığı ve giyim

Geziye 1 hafta kala kuracağım whatsapp grubunda hava durumunu daha net paylaşacağım ama bölgede bulunduğumuz süre boyunca hava sıcaklığı 6 derece ile 30 derece arasında değişecek görünüyor. Deniz seviyesinde de 4.000 m yüksekliklerde de bulunacağız, coğrafya da sık sık değişeceği için sabit bir ısı olmayacak. Bu nedenle bavulunuzda farklı sıcaklıklar için kat kat olabilecek şekilde bir hazırlık yapmalısınız.

Sizi terletmeyen şekilde birkaç kat giyinmelisiniz. Dışarda hava soğuk olduktan sonra aracımıza binince sıcaklık artabilir. Tabii ki tersi de mümkün. Yürüyüşlerimiz boyunca, günlük turlarımızda rahat ayakkabı seçimi yapmalısınız. Her zaman yedek bir ayakkabı yanınızda olmalı. Ayakkabılar outdoor ayakkabı olursa ayak sağlığınızı koruyacaktır. Topuklu ayakkabı gibi seçimlerden kaçınalım lütfen. Çamurlu olabilecek Amazon yürüyüşünde Lodge’un lastik çizmelerini giyeceğiz.

Yağmurluk almalısınız. Özellikle Amazon’da yağmur fazla olabilir. Yağmura dayanıklı mont değil de bildiğiniz plastik tarzı yağmurluk iyi olur. Önerdiğim yağmurluk tipi için tıklayın.

Güneş gözlüğü, güneş koruyucu krem, güneşten etkilenmemek için şapka mutlaka alın.

Biliyorsunuz uçaklar çok soğuk olabiliyor. Seyahate hasta başlamamak için uçakta yanınızda tercihen kapşonlu bir sweat shirt olmalı.

Sivrisinek

Sivrisinek spreyi (Deet oranı mümkün olduğunca yüksek) ve sivrisinek kol bandı alın lütfen. Ayrıca odalar için sivrisinek kovucu aparat yanınızda olmalı.

Amazon konaklaması için bazı özel uyarılarımız var

  • Puerto Maldona’da ya varışta valizlerimizi yerel acentamızın valiz odasına bırakıp , yanımıza sadece ordaki kalış süremiz boyunca gerekli olacak kıyafetleri alacağız. Konaklama yapacağımız Lodge’a tekne ile gideceğimiz için büyük ve orta boy valizlerimizin taşınması mümkün olmamakta. Bu amaçla yanınızda bir sırt çantası olmalı ve Amazon’a gidecek eşyalarınızı bu çantaya koymalısınız. Sırt çantasına almanız gereken eşya ve malzemeler alttaki gibidir.
  • En az 2 pantolon, En az 3 t-shirt (Mümkünse 2 ‘si ince ve uzun kollu). En az 3 çorap ve iç çamaşırı (Havanın sıcak olması, yağmur ve çamurlu arazi şartları nedeniyle)
  • Sinek ilacı veya bilekliği (Bölgede çok fazla sinek bulunmaktadır )
  • Uzun kollu ince gömlek veya t-shirt (Sineklere karşı ). Kısa kollu kıyafetlerle sinek ısırıklarına maruz kalabiliriz.
  • Güneş gözlüğü, şapka, güneş kremi (Sıcak ve nemli havaya karşı önlem)
  • Yağmurluk veya şemsiye (Amazon yağmurları çok fazla olabiliyor)
  • Dayanıklı ve kapalı yürüyüş ayakkabısı (Yürüyüş turlarımızda Lodge’umuzda bulunan lastik çizmeleri kullanacağız)
  • Terlik, sabun, ıslak mendil.
  • Olası böcek ve sinek ısırıklarına karşı ilaç.
  • Kullandığınız günlük ilaçlar
  • Boş su şişesi (Kalacağımız Lodge ‘da temiz bizdeki damacana sulardan doldurmak için)
  • El feneri (Geceleri genelde akşam saat 20:00’dan sonra elektrikler kesilmektedir. Bölgeye elektrik kısıtlı ulaşmaktadır). Elektrik günün belli saatlerinde verilmektedir.
  • Telefon şarj etmek için Powerbank (Telefon şarj deposu)
  • Odalarda kesinlikle açıkta meyve ve yiyecek bulundurmamalıdır. Odalarda yemek yenilmemelidir. Aksi halde karınca veya böcekler gelebilmektedir.
  • Çöp ve kirli kıyafetler için yedek poşet.
  • Orman yürüyüşlerinde kesinlikle sessiz olmak gerekmektedir.Aksi halde doğada bulunan göreceğimiz bazı hayvanların uzaklaşmasına sebep olabiliriz.
  • Orman yürüyüşlerinde bölgede bulunan hayvanlara kesinlikle yiyecek verilmemelidir.
  • Doğal ortama çöp, izmarit gibi maddeleri kesinlikle bırakmamalıyız. Yanımıza alacağımız çöp poşetlerini kullanmalıyız.
  • Bölgede yapacağımız turlar esnasından hiçbir bitki ve ağaç türüne dokunmamalı ve meyvelerden yememeliyiz.
  • Yerel Rehberlerinizin veya tur liderinizin belirttiği bölgeler dışında kesinlikle yalnız gezmeyiniz.
  • Musluk sularından kesinlikle içmeyiniz.
  • Diş fırçanızı ve macunuzu kesinlikle açıkta bırakmayınız

Atıştırmalık bulundurun

Karnınızın gezi esnasında aç olmaması çok önemlidir. İnsanlar karnı acıkınca çok güzel bir yerin tadını çıkaramayabilirler. Biz de gezi programına, yoğunluğa, trafiğe bağlı olarak tam istediğimiz zamanda yemekte olamayabiliriz.  Kişisel durumunuza göre ihtiyacınız olursa kan şekerinizi düzeltmek ve yemeği bekleyebilmek için yanınızda kuru kayısı, kuru yemiş, protein bar gibi bir şeyler bulundurun.

İlaçlarınız yanınızda olmalı

Antibiyotik, ağrı kesici gibi her zaman lazım olabilecek ve düzenli kullandığınız ilaçları yanınıza almayı unutmayın. İshal ihtimaline karşı yanınızda Nidazol vb, mide bulantısı için Emedur vb bir ilacı yanınızda bulundurun. Orada ilaca ulaşımımız kolay olmaz.

Dolar tercih edin

Yanınıza Amerikan Doları alabilirsiniz. Kurdan çok etkilenmemek için tavsiyemiz dolardır. Doların yeni dolar olması, damgasız ve yazısız olması iyi olur, aksi halde kabul etmeyebilirler.

Para birimini online kontrol etmek için bu linki kullanabilirsiniz; https://www.xe.com veya xe’nin uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz.

Ne kadar para bulundurmalısınız

Pandemi sonrası tüm dünya gibi Güney Amerika da pahalandı. Bahşiş (150 USD) ve Nazca Uçuşu (190 USD) hariç günlük kişi başı 50 USD uygun bir rakamdır. Alışveriş hariç tabii ki. Aplaka giyim, battaniye almak isterseniz bu tarz ürünler ucuz değildir.

Priz adaptörü gerekiyor

Prizler için adaptör getirmeniz gerekir. Ağırlıklı olarak soldaki priz tipi kullanılır. Bazen ortadaki ve sağdaki (TR) ile de karşılaşabilirsiniz ama soldaki ikili düz priz için mutlaka çevirici bulundurun.

Mobil iletişim ücretleri

Turkcell’de Kolombiya, Şili’de 169₺ günlük ücret ile “Tarifen Yurtdışında Geçerli” tarifesi ile ülkemizdeki dakika ve internet paketinizi kullanabilirsiniz.

Ancak;

Peru’da Tarifen Yurtdışında geçerli tarifesi geçerli değil. Kullanımlarınız yapılan arama 14 TL,  gelen aramayı kabul etme dakikası 7 TL,

Bolivya’da da Tarifen Yurtdışında geçerli tarifesi geçerli değil. Kullanımlarınız yapılan arama 15 TL, gelen aramayı kabul etme dakikası 7 TL,

Arjantin’de de Tarifen Yurtdışında geçerli tarifesi geçerli değil. Kullanımlarınız yapılan arama 15 TL, gelen aramayı kabul etme dakikası 7 TL olarak ücretlendiriliyor.

Bu nedenle internete bağlanma konusunda otel wi-fi’lerini kullanmanız ya da e-sim almanız uygun olur.

Telefonunuz e-sim uyumlu ise tüm bu bölgede geçerli 6 GB, 15 Günlük Data paketi 44 USD’dir. Bunlar data paketi olduğu için normal konuşma yaparsanız yada kabul ederseniz yukarıdaki şekilde yine ücretlendirilirsiniz. Bu tarz paketler whatsapp araması yapmanıza ve internet erişimine izin verir sadece.

Diğer operatörler için lütfen operatörünüzden tarifeler hakkında bilgi alın lütfen.

Eğer bu tip bir paketleri kullanmak istemiyorsanız yüklü internet faturası ödememek için İstanbul Havalimanından ayrılmadan telefonunuzda “hücresel veri”yi kapatın ve sadece otellerdeki wi-fi internet erişimlerini kullanın.

Bavul hazırlıkları

Lütfen büyük bavullarla gelmeyin. Aksi halde fazla sayıda ya da büyük bavul gezimiz uzun olduğu ve çok şehir değiştirileceği için seyahatinizi fiziksel olarak zorlaştıracaktır. Seyahatte insanların yanlarına aldıkları birçok şeyi hiç giymeden geri getirdiğini biliyorsunuz. Bir İngiliz Atasözünü hatırlatmakta fayda var: “Bavulu bitirdikten sonra kıyafetlerin yarısını bırakın, cüzdanınıza koyduğunuz parayı da iki katına çıkarın”

Bagaj hakkınız 20 kg, kabin bagaj hakkınız 8 kg’dır. Bu limitleri geçerseniz az olmayan ek ücretler ödemek durumunda kalırsınız.

El bagajınızı hazırlarken yanınıza alacağınız çantanızda 100 mm üzeri sıvı ve kesici alet olmadığından emin olun. Alınmak üzere göndereceğiniz bavulunuzda da powerbank olmamalı.

Bavulunuzun geç gelme ihtimaline karşın fotoğraf makinası, düzenli kullandığınız ilaçlar gibi kritik şeyleri yanınıza alın.

Bagaj etiketi, Uçuş kartı, Valiz üzerindeki etiketler önemli belgelerdir. Bunları dikkatle muhafaza edelim ve havalimanına varışımız sonrası da hemen atmayalım. Bazen havalimanından çıkmadan önce görevliler bu belgeleri tekrar talep edebilirler.

Bavulların zamanında ve doğru yere gelmesi tamamen havayolunun sorumluluğu altındadır. Bavulunuzun gelmemesi durumunda ben, rehberimiz ve acentemiz tarafından bavulunuzun size en hızlı şekilde ulaşması için gerekli tüm çalışmalar yapılacaktır. Lütfen böyle bir aksilik durumunda sakinliğinizi koruyun, moralinizi bozmayın ve bize güvenin.

Acil durum kişisi paylaşın benimle

Acil bir durumda ulaşabileceğimiz Türkiye’den 2 kişinin ev ya da cep telefon numaralarını bana whatsapp ile bildirin.

Araçta oturma düzeni

Araçlarda oturma düzeni uygulamayacağız. Ama bu konuda sizden adil ve anlayışlı olmanızı bekliyoruz. Her araçta ön, arka koltuklar farklı konfor, ısı veya görüş açısı sunmakta. Bu nedenle hep ön koltuklara oturmamanızı, farklı günlerde ya da binişlerde yer değiştirmenizi, yanınızdaki koltuğu çantanız ile bloke etmemenizi, birlikte oturmayı planladığınız tek kişi dışındaki kişiler için başka koltukları rezerve etmemenizi rica ediyoruz.

Oda arkadaşlığı

Oda arkadaşlığı yapacak kişilerin birbirlerine karşı anlayışlı ve hoşgörülü olmaları konusunda ekstra özen göstermelerini önemle rica ediyoruz. Ailenizden birisi ile birlikte bile 16 gün geçirmek zordur. Tanımadığınız kişilerle bu daha da zordur. Lütfen gerekli özeni gösterelim. Tek anahtar verilen otellerde diğer kişinin anahtara ulaşımını sağlamak için lütfen her defasında anahtarı resepsiyona bırakalım.

Otelden ayrılmadan önceki akşam valizinizi hazırlamanızı tavsiye ederim. Eşya unutmamak için, sabah otelden ayrılmadan önce acele etmeden odamızı dikkatlice kontrol edelim. Kasada ve prizlerde birşey bırakmayalım.

Otel anahtarlarını ayrılmadan resepsiyona teslim edelim. Bazı oteller anahtarlarını kaybedenlerden, kart dahi olsa “anahtar ücreti” talep etmektedir.

Geziye  1 hafta kala sakatlanma riski oluşturabilecek spor yapmayın, soğuk algınlığı yaratabilecek durumlardan kaçının.

Lütfen bize güvenin ve yardımcı olun

Arkadaşlar grup liderleri rehberimiz Onur Barut ve Engin Ersöz’dür. Lütfen grup liderlerinin programına uymaya özen gösterin. Kendi isteklerinizi serbest zamanlarınızda (bulursanız tabii) 🙂 yapmaya gayret edin.

Güzel bir gezi olması için her şeyi detaylı olarak düşünmeye gayret ediyoruz. Ancak özellikle bu tür uzak coğrafyalarda bizim de planlamadığımız ya da öngöremediğimiz sorunlarla karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda sorunu çözmek için çaba sarf edeceğimizden ve iyi niyetimizden endişeniz olmasın. Gezi uzun ve tempo çok yoğun olduğu için zamanla yorulmaya başlayabilirsiniz ve toleransınız azalabilir; gezinin başında sorun etmediğiniz bir konu gezi sonuna doğru yorgunluktan sorun olabilir. Yine de lütfen bize yardımcı olmaya gayret edin. Tek isteğimizin hepinizin güzel anılarla ülkemize dönmesi olduğunu unutmayın lütfen. Çözülmesini istediğiniz konuları lütfen direkt bize iletin.

Hepimizin katkısı ile çok güzel bir ekiple, çok özel bir destinasyondan güzel anılarla dönmek dileği ile…

Sevgiler

Engin Ersöz