Doha Gezi Rehberi

Doha Gezi Rehberi

Katar’ın başkenti Doha ülkemizde turistik geziler için çok fazla rağbet görmeyen ama esasında çok keyifli vakit geçirilen bir şehir. Biz Dubai gezimizden sonra “Doha’yı da görmeliyiz” şeklinde bir düşünce ile Doha’ya gelmeye karar verdik ve gezimiz gayet dolu geçti. Doha gezi rehberi yazımızda, “Doha nerede” Diye merak edenler için de bilgi verirsek; Doha, Katar’ın başkenti ve en büyük şehridir. Katar, Basra Körfezi’nin batı kıyısında yer alan bir Arap ülkesidir.

Sanılanın aksine her yerde bayaz entarili arapların gezmediği, çok karışık bir popülasyona sahip, biraz Dubai olma yolunda, geleneksel yönleri olduğu kadar modern yönlerinin de çok olduğu, gezmesi kolay bir şehir ile karşılaştık. O zaman bir Doha Gezi Rehberi yazalım.

Doha Gezilecek Yerler

Doha’da gezilecek yerler hakkında kendi deneyim ve görüşlerimizi sizler ile paylaştık ile paylaştık. Gittiğimiz yerler, tattığımız yemekler ve keyif aldığımız bir çok deneyimi en ince ayrıntısı ile anlatmaya çalıştık.

Souk Waqif

Burası bizim Kapalıçarşımıza denk gelen Doha Çarşısı ama tabii ki Kapalı Çarşı ile alakası yok sadece farklı binalardan oluşması, koridorlu yapısı ve baharatçılar, altıncılar, hediyelik eşyacılar ve zanaatkarların bir arada bulunması nedeniyle benzetilebilir. Çarşının koridorlarında bu dükkanlar bulunurken dış kısımlarda ağırlıklı olarak restaurant ve cafeler bulunuyor.

Eğer sanat Eserleri ile ilgiliyseniz çok hoş ahşap eserler, el yapımı çinileri bulabileceğiniz Souq Waqif Sanat Merkezi‘nde hem bu sanat eserlerini yapılırken görebilir hem de satın alabilirsiniz.

Ne ararsanız burada bulabilirsiniz

Koridorlarda ayakkabıcıdan inci satıcısına, antikacıdan kilimciye her türlü mağazayı bulabilirsiniz ama tabii ki baharatlar ayrı bir önem taşıyor bu çarşıda. Öğütülmüş veya bütün haldeki baharatlardan safran, zahter, sumak, kurutulmuş çiçekler ve siyah limonlar ve sınırsız türde hurma, bal, çay yaprağı ve kahve çekirdeğine kadar tüm egzotik Arap aromalarını bulacağınız yerdir burası.

Pearl Island’a adını veren Doha için tabii ki İnci ayrı bir önem taşıyor. Doha’nın kuruluşu zaten balıkçılık ve İnci üretimi yapan bir kasaba oluşundan geliyor. Bu nedenle en güzel İncileri de Doha’da ve Souq Waqif’de bulabilir kaybolmaya yüz tutmuş bu inci sanatı hakkında bilgi alabilir ve beyaz, pembe ve gri inci çeşitlerini görebilirsiniz.

Parfüm Katar için popüler bir ürün

Souq Waqif’de bulabileceğiniz diğer bir ürün de parfüm ve kişisel bakım ürünleridir. Öd ve misk ağacı kullanılarak sipariş üzerine yapılan parfümlerden, göz sürmesi, argan yağı ve kına tasarımı şablonlarına kadar, bölgedeki geleneksel koku ve kozmetik ürünlerinin çoğunu bu Çarşıda bulunabilirsiniz. Hatıra olarak kalıcı olmayan bir taze kına dövmesi yerel bir sanatçıya yaptırabilirsiniz.

Burada yemek de çok keyifli

Ve tabii ki yemekler. Katar’ın kendine ait bir mutfağı yok ama Orta Doğu yemeklerinin çok güzel örneklerini Doha’da tadabilirsiniz. Birçok restaurantta porsiyonlar büyük ve lezzetlidir. her bütçeye uygun restaurant bulabilirsiniz ama kesenin ağzını açtıysanız gitmeniz gereken yer Parisa‘dır. İran mutfağının çok iyi bir temsilcisi olan Parisa hem dekorasyonu hem de yemekleri ile kesinlikle sizi buraya geldiğiniz pişman etmez.

Çarşının Altın Çarşısı, Kuş Pazarı ve Şahin Pazarı adlı farklı bölümleri olsa da esasen hepsi birbirine geçmiş durumda.

Şahin Katar kültürü için çok önemli

Biz Şahin Pazarı kısmını Şahinlerin esareti moralimizi bozduğu için pek sevemedik. Burada Şahin satışı yapıldığı gibi şahin besleyenler için gerekli tüm malzemeler satılıyor ayrıca Şahin Klinikleri de bulunuyor. Şahinlerin kafalarına sakin kalmaları için şapka gibi bir şey giydiriliyor. Orada konuştuğumuz kişiler Şahinlerin şikayetçi olmadığını, çok hafif olduğunu söyledi ama bize pek öyle gelmedi. Burada mağaza sahiplerinin kontrolü altında elinize bir Şahin alarak fotoğraf çektirebilirsiniz. Şahin Pazarı’nın yan kısmında atların olduğu bir bölüm de bulunuyor. Eğer isterseniz bu atlarla yapılan gezilere katılabiliyorsunuz.

Katar’lılar güneş batınca dışarı çıkıyor

Souk Waqif’in olduğu bölge Doha halkının sosyalleştiği bir alan. Katarların akşam saatlerinde dışarı çıkma gibi alışkanlıklar var. Esasen biz oraya şubat ayında gittik ve çok sıcak bir hava yoktu hatta bazı saatler serindi ama buna rağmen gündüz etrafta pek kimse olmuyor, yaz aylarından kalma alışkanlıkla Katar-i’ler sosyalleşmeyi güneş battıktan sonraya bırakıyorlar.

Şubat ayında gideceğimiz için Ankara’dayken hava durumuna baktığımızda  yaklaşık 23° falandı biz de ona göre getirdik kıyafetleri ama hesaba katmadığımız bir şey çok ciddi bir rüzgâr oldu. Bu rüzgar da mevcuttan çok daha düşük hissettiriyor. Bu nedenle kış aylarında buraya gelirseniz sadece havanın 23-25 derece olmasına bakarak “kısa kollu vs uygundur” gibi düşünmeyin uzun kollu bir şeylere ihtiyacınız oluyor ve kat kat giymek gerekebiliyor.  Mesela şubat için kot mont veya işte bir kapşonlu Sweat shirt falan gayet rahat giyiliyor 20 küsür derece olmasına rağmen.

İslam Eserleri Müzesi (Museum of Islamic Art)

Doha için “görülmesi gereken yerler” listelerinde gördüğümüz ama “burası bizim ilgimizi çekmez” diyip sonra gidince hayran kaldığımız müze. Dediğimiz gibi önce çok ilgimizi çekmedi ama burası kesinlikle görülmesi gereken bir nokta Doha için.

Doha Gezi Rehberi

Mimar Leoh Ming Pei tarafından tasarlanmış  ve yapay bir ada üzerinde yapılan müze Katar müzelerinin tacı olarak anılıyor. Paris‘deki Louvre piramidinin mimarı 91 yaşındaki Pei, emekli olmasına rağmen ısrar üzerine müze binasını tasarlamayı kabul etmiş ve İslam mimarisini tanımak için altı ay İslam ülkelerini dolaştıktan sonra ilhamını Kahire’deki Tolunoğulları Camii avlusunda bulunan 13. yüzyıl yapısı Sebilden almış. Müzenin binasının en üst katının “burkalı kadın” görüntüsünü andırması ile müze Katar’ın simge yapılarından olmuş. Bina bir Türk firması olan Baytur İnşaat tarafından 2006’da tamamlanmış.

Kesinlikle çok etkileyici bir müze

Biz müzeye vardığımızda cuma günü öğlen saatiydi. Müze cuma günleri saat 14:00’den sonra açılıyor, Salı günü ise tamamen kapalı buna dikkat etmek lazım. Esasında Doha’da sadece burası değil birçok yer cuma günü saat 15:00’e kadar kapalı. Müze toplam dört katlı beşinci katında ünlü şef Alain Ducasse imzalı lüks bir restoran olan IDAM bulunuyor ama servis saatleri dışında kapalı oluyor. Giriş katındaki büyük cam kısımdaki cafe ise hem çok güzel bir manzaraya sahip hem de devamlı açık. Müzenin giriş katında genellikle geçici sergiler bulunuyor, giriş katı yıl boyunca Katar Filarmoni Orkestrası’nın performanslarına, film gösterimlerine ve toplumsal sanat ve kaligrafi dersleri gibi çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.  Yine giriş katı çok özel bir Doha silüetine hakim bulunuyor. Buradaki cafede soluklanıp bir şeyler içmelisiniz.

Buraya çok az zaman ayırmayın

İkinci katta İslamiyet’e giriş, üçüncü katta da İslamiyetin ileri dönemi var. Üçüncü kat neredeyse Türkiye ve Osmanlı eserlerini ayrılmış durumda. Dördüncü katta pek bir şey yok genellikle geçici contemporary tarzı bazı eserler ve work shop çalışmaları var. Müze aynı zamanda aralarında 2.000 nadide baskının bulunduğu toplam 21.000 Arapça ve İngilizce kitaptan oluşan bir koleksiyona sahip tarihi bir kütüphaneye de ev sahipliği yapıyor. Binanın dışı mimari açıdan çok önemli kabul ediliyor ama açıkcası biz dışından değil hem iç mimarisinden hem de içeriğinden çok etkilendik. Müzedeki İspanya’dan Hindistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafyadan toplanan metal işleri, seramik, mücevher, ahşap işi, tekstil ve camdan eserlerin tarihleri 7. ve 19. yüzyıl arasında değişiyor. Özellikle Türklere ayrılmış olan kat muhteşem.

Çok değerli eserleri burada görebiliyorsunuz

Müzede Kabe’nin anahtarını, Kabe’nin örtüsünü, Osmanlı Fermanlarını, el yazması Kuran-ı Kerimler gibi çok çok değerli eserleri görebilirsiniz. 2008’de açılan müze Katar’ın simgelerinden sayılıyor. Müzeyi ziyaretinizde görmeniz gereken bazı özel eserler var. Bunların başında Shahnameh Yazması geliyor. Bin yıl önce Pers şair Firdevsi tarafından yazılan Krallar Kitabı, İslam öncesi Büyük Pers İmparatorluğu’nun tarihini ve mitlerini anlatır. Diğer önemli bir eser Abbasi yönetimi sırasında 10. yüzyılda Irak’ta yapılan, dünyanın ilk navigasyon araçlarından biri olan Düzlemsel Usturlab’tır. Son olarak 16. yüzyıldan kalma büyük bir zümrütten yapılmış Oyma Zümrüt Plaket gözlerinizi kamaştıracak. Hindistan’ın Babür imparatorlarına ait olan bu eserin bir tarafında Arapça bir dua, diğer tarafında bir çiçek motifi bulunur.

Yapının mimarı önemli bir isim

Paris’teki Louvre Müzesinin ön avlusundaki cam piramidi tasarlayan mimar olarak tanınan Pritzker Ödüllü I.M. Pei’nin tasarladığı bu müze, Doha’nın merkezindeki sahil kordonunun yanındadır ve bir yapay ada üzerinde bulunu ve İSM Park’ın geniş yeşil alanlarıyla çevrilidir.

Bu bina 9. yüzyılda Kahire, Mısır’da inşa edilen Ahmed İbn Tulun Camii’ndeki Sebil veya abdest çeşmesi olarak adlandırılan eserden esinlenmiştir. Katar’daki bu ayırt edici müze; kubbe, geometrik desen, kemer ve su yapıları gibi geleneksel İslami desenlerin modern mimariyle birleştirilmesiyle inşa edilmiştir.

MIA Park

Müzenin etrafındaki parkın adı MIA Museum of Islamic Art kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Müzeye girmeden yada müzeyi gezdikten sonra bu parkta da mutlaka vakit geçirmelisiniz.

@visitqatar

Katar Ulusal Müzesi (National Museum of Qatar, NMoQ)D

İlk yaptığımız listede “görülecek yerler” listesine almadığımız ancak taksi ile yanından geçerken “bu güzel ve farklı mimariye sahip bina neresi ki?” diyerek araştırdığımız yapının Katar Ulusal Müzesi olduğunu öğrendik ve son günümüzde burayı görmeye geldik. İslam Eserleri Müzesi ‘ne girerken aldığımız 99 Riyallik 5 gün geçerli bilet bu müzede de geçerli.

Müze hem binasının mimarisi ile, hem içeriği ile hem de müzecilik konsepti ile çok etkileyici. Bu nedenle mutlaka Doha gezinize dahil etmelisiniz bu noktayı.

Çöl Gülü Taşı tasarımı inanılmaz

Pritzker ödüllü mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan Katar Ulusal Müzesi,’nin tasarımı “Çöl Gülü” adı verilen doğal kristal oluşumlardan ilham alıyor. Sadece kurak kıyı bölgelerinde bulunan çöl gülü; rüzgar, deniz suyu serpintisi ve kumun binlerce yıl boyunca etkileşimi ile ortaya çıkan doğal bir yapı. Bu çiçek benzeri forma bürünen oluşum, bu körfez bölgesinde doğal olarak ufalanan toprakta minerallerin sığ bir tuz havzası yüzeyinde bir dizi yassı plaka halinde kristalleşmesiyle meydana geliyor.

Bu şekil yapının iç duvarlarında da benzer şekilde devam ediyor. Bu müze Şeyh Abdullah bin Jassim Al-Thani’nin 25 yıl boyunca hükümet merkezi olarak da kullandığı sarayın etrafına inşa edilmiş. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi yapı, 40.000 metrekarelik devasa bir alana yayılmış ve Katar için çok önemli bir kültürel miras olmuş şimdiden. Müzenin mimari tasarımı hakkında detaylı bilgi için tıklayın

Katar hakkında çok fazla bilgi ediniyorsunuz bu müzede

Katar’ın tarihsel günlük yaşamından günümüze nasıl gelindiğini, kırsal yaşamı, atların ve şahinlerin önemini çok güzel ele alıyor müze. Müzede arkeolojik eser, el yazmaları, klasik araçlar, tarihi halılar, kostümler daha burada sayamayacağımız ne ararsanız bulabilirsiniz. Müzenin en önemli parçası 1865 yılında Hindistan’ın Baroda Mihracesi tarafından sipariş edilen Baroda inci halısı denilebilir. Bu halı, altın üzerine yerleştirilmiş ve ipekten ve işlenmiş geyik derisinden yapılma ince bir taban üzerine dokunmuş 1,5 milyondan fazla incinin yanı sıra elmaslar, yakutlar, zümrütler ve safirlerden oluşur. Bu eser, değerli taşların bölgede ne kadar yaygın kullanıldığını gösterir.

2019 yılında açılan müze müzecilik teknolojisi olarak ayrı bir öneme sahip. Müze hem göze hem kulağa hitap ediyor. Birçok noktada çok kaliteli görsel yansıtmalar bulunuyor. Hatta belirli zamanları ve yerleri çağrıştıran aromalarla koku duyularına hitap ederek duyular destekleniyor.

Müze kompleksinin içinde; kalıcı ve geçici galeriler, 220 kişilik bir oditoryum, iki kafe, bir restoran, bir hediyelik eşya dükkanı, okul grupları ve VIP konuklar için ayrı tesisler, tarihi miras araştırma merkezleri, konservasyon laboratuvarları bulunuyor.

Doha Corniche (Kordon, Korniş)

Bir ucunda bizim de kaldığımız Hilton otelinin bulunduğu West Bay diğer tarafında İslamik Eserler Müzesi olan 7 km uzunluğundaki Corniche Doha’nın en güzel manzaralarının olduğu, palmiye ağaçları ile bezenmiş, gezmeye doyamayacağınız bir kordon. Burada yürüyebileceğiniz gibi bisiklet ya da scooter da kiralayabilirsiniz.

Müzeye yakın kısımda Dhow‘dan yani limandan günbatımı turları için kalkan teknelerden biri ile Corniche’i denizden de görebilirsiniz. Bu kordon üzerinde The Pearl Monument adında İnci şeklinde bir anıt bulunuyor ama Doda’da tek beğenmediğimiz şey bu oldu. O kadar acemice ve estetik olmayan şekilde yapılmış ki Katar’ın bu konulara verdiği önem ile hiç bağdaşmıyor. Katar için İnci çok önemli bir öğe olduğu için çok doğru bir karar ama bizce bir an önce bunun yerine Doha’ya yakışır yenisi yapılmalı.

Katara Cultural Village (Katara Kültür Köyü)

Buraya gitmeden önce buranın nasıl bir yer olduğu kafamızda canlanmamıştı. Gidince Katar gibi gözümüzde geri bir ülkenin kültür ve sanata verdiği önemi görünce şaşırdık. Burası Sanat Galerileri, ufak çaplı müzeler, enstalasyon alanları, work shop alanları ile dolu farklı farklı irili ufaklı binalardan oluşan bir Kültür Köyü.

Burası Doha’nın yeni yüzü The Pearl Island ile gökdelenlerin yoğun olarak yer aldığı West Bay bölgesi arasında yer alıyor.

Katara Kültür Köyü’nde görülmesi gerekenler;

Katara Camii

Cami tasarımında uzmanlaşan ilk kadın mimar olduğu düşünülen Türk Mimar Zeynep Fadıllıoğlu tarafından tasarlanan bu cami, Fars ve Türk mermerlerinin yanı sıra mavi ve altın rengi sırları sayesinde, etrafındaki binalarla tam bir kontrast sunuyor. İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’ndan ilham alan dekoru, minaresi, kubbesi ve mihrabı ile İslam dünyasının en ünlü camilerinden esinlenmiş.

Güvercin Kuleleri

Caminin yanında, güvercinler için yapılmış delikli tüneme dikdörtgenlerinin bulunduğu kusursuz güvercin kulesini de etkileyici. İlk başta bu yapının ne olduğunu anlamadık ve yerel halka sorunca bize yapılış amacını anlattılar. Buradaki çubuklar güvercinlerin konması içindeki delikler de içeri girmeleri tünemeleri için. Burada biriken güvercin pislikleri bir çok amaçla kullanılıyor.

@visitqatar

Altın Camii

Katara’nın içindeki daha küçük bu ikinci cami, küçük ama çok dikkat çekici.  Amfi tiyatroya karşı bakan bu cami, güneşte parıldayan parlak altın çinilerle kaplı olması ile farklılaşıyor.

@visitqatar

Amfi Tiyatro

Deniz ile köy arasındaki Amfi Tiyatro 5000 kişi kapasitesi ile birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Katara Kültür Köyü’nün hemen arkasında kumsal uzanıyor ve kumsalın adı da gene aynı Katara Beach.

Muşeyereb Müzeleri (Msheireb Museums)

Müşeyereb Müzeleri’nin üç ana binası var ancak biz bu müzenin tarzını çok sevmedik ya da belki bize hitap etmedi. Daha çok dokümentar bir müze, slayt gösterileri, yazılar, film gösterileri gibi etkinlikler var. Bölge hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz olabilir ama bildiğiniz klasik müze anlamında bir şey istiyorsanız burası çok tavsiye edeceğimiz bir yer değil Doha için.

AlKoot Fort

Halk arasında Doha Kalesi olarak bilinen Al Koot Kalesi, Katar’ın başkenti Doha’nın kalbinde yer alan tarihi bir askeri kale. 1927 yılında Şeyh Abdullah bin Jassim Al Thani tarafından yaptırılan kale daha sonra müzeye dönüştürülmüş.

Pearl Island Doha Gezi rehberi

Dubai’deki Palm’e benzeyen The Pearl orası gibi sonradan doldurularak oluşturulan bir ada üzerine kurulan yaşam merkezi. Birçok otel, marina, rezidanslar, restoran ve kafe var ayni Dubai marina gibi. Burada da bir yürüme yolu var boydan boya ve bizce çok keyifliydi. Burada yürüyüş yapabilir, zaman geçirilebilir, Godiva, Paul, Starbucks gibi bir mekanda oturabilirsiniz.

@visitqatar

Imam Muhammad bin Abdulwahab Mosque Doha Gezi Rehberi

2011 yılında açılan Katar’ın en büyük camisi olan ve aynı zamanda Katar Devleti Ulu Cami olarak da bilinen Imam Abdul Wahhab Camii basit ve zarif kemerleri göz alıcı bir görünüm sunarken İslami mimari geleneğinin özelliklerini yansıtıyor. Üç kütüphane, erkekler ve kadınlar için ayrı ibadethane ve abdesthaneler ve Kur’an hatmetmek için özel salonları bulunan bu camide, 30.000’in üzerinde kişi aynı anda ibadet edebilir.

Devlet Ulu Camii, Katar’ın kurucusu olan Şeyh Jassim bin Mohammed Al Thani tarafından babasının anısına yaptırılmış. Adını, Vahabi inancının kurucusu olarak kabul edilen ve İslam’ı sade bir dille yorumlayan Suudi Arabistanlı reformist vaiz ve bilgin İmam Muhammed ibn Abd al-Wahhab’dan almış.

Katar Ulusal Kütüphanesi Doha Gezi Rehberi

Dünyaca ünlü mimar Rem Koolhaas’ın eseri olan bu 45.000 metrekarelik yapı, iki kağıt parçasının birbirinden ayrılarak köşelerde çapraz şekilde katlanması ve deniz kabuğuna benzer bir görünüm kazanması fikriyle tasarlanmış. Bu eşsiz tasarımın iç mekanı ise duvarsız ve bölmesiz, açık planlı yapıda.

İç mekandaki ana alan, belli miktarda gün ışığı alacak ve dış dünyayla bağlantıyı sürdürecek şekilde tasarlanmış. Gün ışığı cam cepheden süzülerek okumaya ve sosyalleşmeye elverişli, doğal ışıklandırma sağlıyor. Zeminden başlayan ve mimariyle bütünleşen kitaplıklar aynı zamanda Katar kültüründe kitapların değerini simgeliyor.

Villagio Mall Doha Gezi rehberi

Genel olarak AVM’lerin oldukça iyi olduğu bir ülkeden geldiğimiz için gittiğimiz ülkelerde önemli bir özellikleri yoksa AVM’ler ile vakit kaybetmek istemeyiz. Ancak Villagio Mall Venedik konsepti ile yapıldığı için burayı görmek istedik ve memnun ayrıldık. Bu AVM bir miktar uzak ve ters yönde kalıyor. Esasen buraya kadar metro da gidiyor ama biz Uber’i tercih ettik yine. Burası 2022 Dünya Kupası’nın oynandığı stadyumun yanında yer alıyor.

AVM içerisi Venedik gibi bir kanallar sistemi yapılmış ve burada da gondol gezisi yapmak da mümkün. İAVM içinde oyun parkı lunapark gibi bir yer var. Eğer çocukluysanız çocuğunuz Rover Coster, buz pateni Pisti de olan bu parkı kesinlikle çok sevecektir. 

 

Doha’ya nasıl gidilir?

Ülkemizden THY’nın ya da Qatar Havayollarının İstanbul’dan direkt uçuşları ile Doha’ya ulaşmak mümkün. Emirates Havayollarının da Doha uçuşları bulunuyor. Farklı zamanlarda kampanyalar olabildiği için tüm bu havayollarına bakmakta fayda var bilet alımı sırasında. Biz bilet öncesi araştırmamızı Kayak ve Skyscanner‘dan yapıyoruz bilet alımı için.

Doha’ya ne zaman gidilir?

Katar’da yazları sıcak, kışlar ılıman geçmekte. En sıcak aylar Mayıs-Eylül, en soğuk aylar ise Aralık-Mart ayları. En sıcak aylarda sıcaklık 45 dereceyi bulabildiği için bu aylarda Doha’ya turistik gezi çok mantıklı değil. En soğuk aylarda ortalama sıcaklık 10-20 derece arasında değişmekte. Bu nedenle bahar ayları idealdir Doha için.

Ancak bahar aylarına girişte ve çıkışta da hava mesela 20 derece civarı görünse de sert rüzgarlar olabiliyor buna hazırlıklı olunmalı.

Doha Gezi Rehberi

Doha’da nerede kalınır?

Bizim Doha konaklamanız için önereceğimiz bölge West bay olacak. Burası Doha’nın genellikle yüksek gökdelen şeklindeki otellerinin olduğu bölge. Metro ile diğer bölgelere ulaşım kolay ve güvenli bir bölge.

Doha Gezi Rehberi

Bu bölgede çok sayıda gökdelen şeklinde otel bulunuyor ancak neredeyse bu otellerin tümü ile plaj arasında büyük bir yol bulunuyor. Yani amacınız denize girmek bir yaz tatili yapmaksa yolun sahil tarafındaki ender otellerden birini seçmelisiniz. Biz bu nedenle Hilton Doha’yı seçtik. Bu özelliği taşıyan diğer iki otel de Sheraton ve Four Season.

Doha’da ulaşım

Doha haritasına bakınca sanki heryer yürünebilirmiş gibi gelse de ilgi alanlarının arası oldukça uzak ve bu yürüme mesafelerinde görülebilecek birşey yok. Bu nedenle metro, taksi ya da Uber gibi bir araca ihtiyacınız oluyor.

Doha Gezi Rehberi

Metro Doha Gezi rehberi

Metro’nun bu şekilde renk kodları ile belirlenmiş hatları olsa da en yakın durakta indikten sonra da oldukça yürünmesi gerekiyor. Metro sistemi ile ilgili daha geniş bilgi için tıklayın.

Uber Doha Gezi rehber

Bize bu yürüme mesafeleri fazla geldiği ve Uber maliyeti ile 2 kişinin metro maliyeti yakın olduğu için havalimanından otele geçiş hariç tüm ulaşımda Uber’i tercih ettik. burada da camgöbeği rengindeki taksilerin sırasına gidin. Limuzin taksilerden ya da “taksi lazım mı?” şeklinde size yanaşan kişilerden uzak durun. İniş terminalinde Taksi işaretlerini takip ederseniz bu işaretler zaten sizi camgöbeği rengindeki normal tarifeli taksilere götürüyor.

Karwa ve Careem de var

Taksi ücreti Uber’den yaklaşık %50 fazla tutuyor. Otelde bile “Uber daha mantıklı” diyor görevliler. Uber yerine buraya özel Karwa yada Careem‘i de kullanabilirsiniz.

Diğer bir ulaşım yolu da şehrin her yerinde görebileceğiniz elektrikli scooter, elektrikli ve normal bisikletler. Ancak bunların da ücretleri oldukça yüksek.

Biz Kornişde gezmek çok keyifli olur diye 2 scooter kiralayarak 2-3 saat gezdik.Burada ne kadar verdiğimizi yazmayalım ama Scooter tarifelerine bakmadan kiralama hatasını yaptık ve çok ciddi bir rakam çekilde kredi kartımızdan. O yüzden mesela Kornişin bir ucundan diğer ucuna kadar ki bu yaklaşık 10 dk sürer bir kiralama yapacaksanız tavsiye ederiz çünkü bu rota scooter ile çok keyifli, ama daha uzun sürelerde maliyet işin tadını kaçırıyor.

Doha Vize İstiyor Mu?

Yeşil Pasaport hamili Türk vatandaşları Katar’a girişlerinde (90 gün için) vizeden muaflar. Umuma mahsus (bordo) pasaport hamilleri ise, havalimanına inişte turistik amaçlı 2 hafta kalış süreli vizelerini, Katar’da bir otelden rezervasyon yaptırmak ve 100 Katar Riyali ödemek karşılığında alabilmekteler.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın. Fotoğraflara tıklayarak Facebook ve Instagram sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Katar Gezilecek Yerler

Katar gezilecek yerler hakkında bilgi vermeden önce; Katar’ın başkenti ve en büyük şehri olan Doha, yaklaşık 3 milyonluk nüfusunun %80’ine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin tek kara sınırı Suudi Arabistan ile olup, diğer sınırlarını Basra Körfezi oluşturmaktadır. Katar’ın resmi dili Arapça olmasına rağmen, özellikle genç nüfus arasında İngilizce yaygın olarak konuşulmaktadır.

Ortadoğunun en zengin ülkelerinden olan Katar, doğalgaz ve petrol zengini. Ağırlıklı olarak Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Filipinler, Endonezya, Fas, Tunus, Mısır, İran, Ürdün, Filistin’li olan yabancılar için olmasa da Katar-i denilen gerçek Katar’lılar için maddi bir sorun bulunmuyor. Katar-i’ler için her şey devletten. Ülkede yaşayan yerel halka başta barınma olmak üzere, elektrik, su ve gaz ücretsiz veriliyor. Vergi ödeyen tek sektör ise turizm.

Doha Gezi Rehberi

Katar Yönetimi

Katar, 1825 yılından itibaren El Sani ailesi tarafından yönetiliyor ve şu an ülkenin başında olan isim Emir Şeyh Temim bin Hamed El Sani.

Katar’ın bayrağı çentikli, dikey bir çizgi ile bölünen beyaz ve bordo renkli bir fondan oluşuyor. Dokuz çentik, Katar’ın 1916 tarihli Katar-Britanya Anlaşması’nın ardından “yeniden birleşen emirliklerin” dokuzuncu üyesi olmasını temsil ediyor.

Katar’da BAE’lerinde de olduğu gibi kadınlar için kapalı olma zorunluluğu yok. Turistler dahil çok dikkat çekmeyecek ve halkı rahatsız etmeyecek makul bir giyimde olmak yeterli.

Katar Para birimi; Katar Riyali (QAR) Doha Gezi Rehberi

2023 için 1 Katar Riyali yaklaşık 5,5 TL değerindeydi. Doha’da tamamen kendi para birimlerini kullanmak durumundasınız. Bu nedenle para bozdurmanız gerekiyor. Genellikle havalimanlarında para bozdurmak komisyon ya da iyi oranlar verilmemesi nedeniyle çok doğru değildir ama Doha için bu geçerli değil. Havalimanı iniş salonundaki Travelex‘den paranızı bozdurursanız hem komisyon almıyorlar hem de eğer harcanmayan para kalırsa size verdikleri fişi dönüşte yine Travelex bürosuna göstermeniz kaydı ile bozdukları fiyattan geri alıyorlar.

Katar’da ne yenir?

Yemek konusuna gelince bir çok restoran menüsü bize çok tanıdık geldi. Genel olarak Katar’ın kendi mutfağı yok orta doğu yemekleri var. Humus, muhammara, şiş kebap, adana tarzı şeyler dürümler vs künefe gibi böyle bizim çok iyi bildiğimiz yemekler var. Tabi isterseniz pizza ya da hamburger vs de onu yapan bir çok yer de var. Onun dışında Ermenistan mutfağı çok gördük Georgia‘nın diye yazanlar Ermeni mutfakları. Birkaç yerde İran ve Yemen mutfakları gördük. Avrupa mutfağı olarak yani pizzacı falan da var ama çok yaygın değil ağırlıklı olarak Orta Doğu yemekleri denilebilir.

Düzenlediğimiz turlara katılarak bizimle birlikte gezmek isterseniz Whatsapp Kanalımızı Takip edebilirsiniz. Whatsapp Kanalımız Takip etmek için tıklayınDuyurulardan haberdar olmak için Sessiz modu kapatmayı unutmayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 24 YORUM
  1. Şaziye dedi ki:

    Özendim yine????????????????

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Kesinlikle beklenmedik şekilde sürpriz bir destinasyon. Bir ara 3-4 gün kaçılmalı.

      1. İnci dedi ki:

        Gitmiş kadar oldum teşekkürler, kısmetse gideriz

  2. Ilker cebeci dedi ki:

    Haaarika bir rehber yazı olmuş eline sağlık…

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler; bir ara 3-4 gün kaçabilirsiniz. Kesinlikle değer.

  3. Nur Canoğlu dedi ki:

    Görmeliii….

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Kesinlikleee…

  4. Kimya köfteci dedi ki:

    Ne güzel anlatmışsınız. Gitmiş kadar olduk. Diğer yolcululuklarda beraber olmak dileğiyle.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Bir ara kaçabilirsiniz. Gezmesi kolay ve keyifli bir şehir. Yemekler de tam Alp’e göre 🙂

  5. Serpil Şahin dedi ki:

    Çok güzel anlatımla tanıtmışsınız Engin bey, keyifle okudum,teşekkür ederim. Eşinize de sevgiler.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler. Eşim de size selam ve sevgilerini iletiyor.

  6. Kerem dedi ki:

    Çok güzel olmuş Sayın hocam,2 ay önce oradaydık gidilmesi ve görülmesi gereken yerlerden bir yer.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Selamlar Kerem, aynı fikirdeyim. Dubai olma yolunda ve görülmeye değer bir şehir.

  7. Berk Bellaz dedi ki:

    Çok güzel anlatmışsınız. İnsanda hemen kalkıp gitme isteği uyandırıyor. Elinize sağlık. Kesinlikle planlarımızı aldık.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Teşekkürler; biz de kışın gidilecek bir yer olarak pek bir beklenti olamadan gittik ama keyifli bir gezi oldu.

  8. Saadet Kızıldağ dedi ki:

    Ayrıntılı çok güzel bir rehber olmuş. , Elinize yüreğinize sağlık, teşekkürler.

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Çok teşekkürler 🙂

  9. Emre dedi ki:

    13 senedir katardayım keşke arka sokaklarıda gezseydiniz rezilliği görün

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      O açıdan bakıldığında mutlaka böyle bir tarafı olduğuna eminim. Ancak biz daha çok bir turistin 3-5 günde gezeceği, şehrin emniyetli ve kaya değer yerlerini anlatıyoruz. Bu konu dünyanın birçok şehrinde, mesela New York için de, Marsilya için de böyle esasında..

  10. Abdullah Aytül dedi ki:

    Yazı ve izlenimleriniz için teşekkürler.Bir düzeltme ihtiyacı hissettigim için yazıyorum . Ben şu an Doha’ dayım 2 gün önce geldim.
    Vizeyle ilgili girişte bordo pasaporta sahip olduğum halde pasport kontrolünde vizesiz geçiş yaptım, sabah dönüş yapacağım dönüşte eğer vize yada ödeme sorarlar mi bilmiyorum ama zannetmiyorum.
    Bir diğer konu havalimanında ki Travelex döviz büroları, kesinlikle komisyon alıyorlar bozduracsginiz tutara göre degisiyor plus hizmet bedeli, şu bilgi doğrudur aynı bürodan dönüşte tekrar bozdurma olduğunda ilk belgeyi gösterdiğiniz de ilave masraf comm. Vs almiyorlar

    1. Engin Ersöz dedi ki:

      Selamlar,

      Vize konusunu düzeltmek için tekrar baktım ama Dışişleri Bakanlığının sayfasında da hala yazdığım şekilde görünüyor onun için şimdilik düzeltmiyorum ama gelişmeleri takip edeceğim. Bazı internet sitelerinde de yazdığınız gibi vize yok diyor çünkü.

      Travelex komisyonuna gelince ben dijital olarak ilan edilen rakam üzerinden komisyon alınmadığını yazdım ki gerçekten de alınmadı. Bozdurduğum rakam 400 USD idi.

      katkılarınız için teşekkürler…

    2. Ozan Üstün dedi ki:

      Merhaba girişte sağlık sigortası sordular mı acaba? Bazı yerler zorunlu diyor bazıları 30 gün üstüne zorunlu diyor o kısmı tam anlamadım.

      1. Engin Ersöz dedi ki:

        Hayır, sigorta ile ilgili bir soru sorulmadı.

BİR YORUM YAZIN